Jön a HUP 8.x-RC1

 ( trey | 2019. szeptember 26., csütörtök - 13:58 )

Hamarosan érkezik tesztelésre a Drupal 8.7.7 alapokra építkező, már a végleges szerveren futó HUP 8.x-RC1, kódnevén "Hol a lóvé?!?!". A teszteléssel kapcsolatos infók várhatóan holnap délelőtt (vagy ha esetleg valami nem várt dolog jön közbe, a hétvége folyamán) kerülnek publikálásra. Addig is, cimmogni, konteókat gyártani, "hol a lóvé"-t kiáltozni, anyázni a szokott helyeken lehet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

michael_jackson_popcornt_eszik.gif

Csak okosan a dizájnolással pls. HWSW és PH katasztrófa lett, egyszerűen a hányinger kerget tőlük.
Ha új funkciókat kapunk és minimáldesignt az teljesen jó, kb a hup az egyetlen weboldal amit normálisan tudok nézni a MÁV-os nettel mert minimális adatforgalmat csinál, nem úgy mint manapság a többi szemét.

HWSW-ről kb leszoktam , olvashatatlan lett :(

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Detto. Pro tipp: discus oldaláról lehet nézni csak a komment szekciót.

Én is leszoktam hwsw olvasásáról, főként a cikkek minősége miatt, a design elrontása csak az utolsó csepp volt. Nem tudom, ki a célcsoport a változások után...

Sakk-matt,
KaTT :)

A HWSW-t én is otthagytam. A törzshelyem volt 14 évig, de megszüntették a fórumát másfél éve, azóta nem látogatom a főoldalt sem. De a HWSW-t már a 2010-es átdizájnoláskor nagyon elcseszte az új közgazdász menedzsment, elment az egész oldal tartalmilag is business bullshitbe. Erre még 2015-ben adtak egy lapáttal, mikor a főoldalra behozták a Discuss-t. Végül pedig a fórum szűnt meg. De most megnéztem, és az a még újabb dizájn tényleg ocsmány, sikerült saját magukat is túlszárnyalniuk hülyeségben.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem tetszik az új HWSW?!?! De há' modern! Színes!

--
trey @ gépház

Takonyzöld és buzikék, nagyon szép. Ha ezt a két színt kicsit korrigálnák még olvasható is lenne.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

+1

Nekem nincs vele bajom. Bár azok után, hogy a kékje buzinak találtatott, nem verem nagy dobra.

a "buzi" szóval vigyázni! A facebook-on írtam kommentbe egy Móriczkás viccet, amiben szerepelt ez a szó.... 30 napra letiltottak :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Vajon, akinek ez a szó a vezetékneve, azt minden kommentnél letiltják 30 napra? :)

Nem kérdés, látszik, hogy próbálkoztak, csak az én szemszögemből nézve... nem sikerült jó irányba vinniük a design változásokat. A kilógó box-ok kifejezetten zavaróak. Szerencsére a bal és jobb oldali sávban tökéletesen olvasható... a REKLÁM. Lehet úgy kellene, hogy olvashatóan lenne a két oldalt a tartalom, és középen, a 70%-ban lenne a reklám... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Azért a legnagyobb és a legkisebb betűk méretének arányán lehetne növelni. Szeretnék még többet scrollozni, 3 full képernyőbe belefér egy főcím + 5 cikk fejléce. Miért nem 1 oldal/fejléc?

konkrétan átláthatatlan lett

Nekem a színével nincs baj, igazából tök mindegy... De az ormótlan arányokkal meg lehet őríteni.
--
"Sose a gép a hülye."

Rettenetes mind a kettő. :-(
Egy áttekinhetetlen f*s lett.

Mindkettő okádék lett.

Ha katasztrófát szeretnél látni UX témában, akkor katt ide: https://userinyerface.com/game.html :-) (A romá tört monitorokért, egerekért, billentyűzetekért, stb-ért felelősséget nem vállalok!) :-D

Innen szedték a hwsw színeit? Borzasztó, kiesett az egyik szemem, a másik beégett az agyamba.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

atyaeg ez de jo!

irányelvem, az új weboldalam készítése során:

http://bettermotherfuckingwebsite.com/

A legkisebb kontraszt pont az apró szövegen?? :) Eleve ne használjon szürkét betűnek. Szokjon le a világ róla. A legújabb blogok több helyen a giga cégektől visszaálltak fehér alapon fekete betűkre, legalábbis amit láttam és tetszett. Minden másra mehet a design. ;)

+1

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A legújabb blogok több helyen a giga cégektől visszaálltak fehér alapon fekete betűkre, legalábbis amit láttam és tetszett. Minden másra mehet a design.

Jah, csak ha kicsit jobban megnézed azt a fehér alapon fekete betűk oldalt, kiderül hogy biztos ami zicher azért az is berántja a maga kis 5MB js mocskát a háttérben, hogy a legújabb trendi frémwörkkel képesek legyenek azt az 1 színt meg 1 fontot balraigazítva kiíratni. Közben meg izzadnak a CPU core-ok, GPU-k, pörögnek a Ghz-ek, töltődnek a gigabájtok. Nincsenek csodák, a webdevelopment végérvenyesen elkurvult ebbe az irányba.

Ez szerintem is így van, sokkal light-osabb és sok helyen inkább statikus oldalak kellenének a használhatóbb webélményért.

A fehér alapon feketének több előnye is van. A legnagyobb kontraszt, és dizájnügyileg beleillik szinte minden színkombóba, színtémába.

De egy hátránya miatt utálom: túl világos, a szemem kiég tőle, főleg ha sokat kell olvasni. Akkor inkább krémszínek, vagy sötét téma. Azoktól nem folyik ki az ember szeme.

A legdurvább Richard Stallman oldala, a stallman.org. Nem csak a default fehéren fekete sokkoló, hanem a tartalom is el van hányva rajta mindenféle oszlopos szekciókba, egyfajta információs szemétdomb, minimális tagolással. Értem, hogy minimalista akart lenni, de ez azért túlzás. Akinek volt egy kis ízlése, meg belevitt egy kis munkát, már a 90-es években is normálisabb weboldalt hozott össze.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Az embereknek a problémát a különböző monitorok különböző fényereje adja. Sok monitoron a fehér alapon fekete sem elég kontraszt normál irodai fényben, máshol meg ahogy írod, túl erős. Valóban az van, hogy a túl kis fény is rontja a szemet, meg a túl erős sem jó. Optimumot keresünk.

Vagy a fényerő állítása lenne a megoldás (ez általában csak laptopon működik), vagy már 20 éve beletehetnének a böngészőkbe manuális kontraszt állítást. De nem fognak sajnos mert más a prioritás.

> Vagy a fényerő állítása lenne a megoldás (ez általában csak laptopon működik)

Még nem találkoztam egy olyan monitorral sem, amelyik fényerejét nem lehetett volna szabályozni. Persze van egy max érték, és a max fényerő lehet nem elég, de mindkettő ugyanúgy igaz laptopokra is.

Inkább arra gondoltam, hogy fél óránként állítani, attól függ hova vittem a laptop-ot és ott milyenek a fényviszonyok - de asztalit viszont igaz hogy nem mozgatunk sokat, így ott játszhat valóban a fényerő állítás - de továbbra is probléma a különböző oldalak és alkalmazások felülete közti kontraszt különbség - valamelyiket jól látod, míg másik túl erős vagy túl gyenge - nem arról van szó hogy nem lehet elolvasni, hanem hosszú távon erősen terheli a szemet és így az gyorsan romlik.

Ahogy a telefonokban van kamera, és tudja pár másodpercen belül korrigálni a fényerőt, szerintem laptpokban is megoldható lenne.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Kivéve, ha a felhasználó nem ragasztja/takarja le a kamerát...

Nem a fényerőről van szó. Ha sokat vagy gép előtt, napi 6-8 órát meghaladóan, akkor károsítja a szemet a világos téma. Alacsony fényerőn is. Főleg, ha full fehér (#FFFFFFFF) a háttér. Majd próbáld ki, hogy 8+ órán át szerkessz szöveget, kódolj, fehér háttéren, majd csukd be a szemed, és magad előtt fogod látni a fehérséget, beleégve a retináidba.

Nem véletlen, hogy coderek meg rendszeradminok mind sötét témákat használnak, vagy világosabból is valami kevésbé kontrasztosat (világos barna háttér pl.).

Ez a fehér háttéren fekete szöveg csak konzervatizmus, mivel a papír is általában fehér volt, meg a nyomdák is feketével nyomtattak. Ezt próbálták átvinni a képernyőre, főleg a GUI-s korszakban. DOS-ban meg konzolos alkalmazásokban sem véletlenül nem a fekete karakter fehér háttéren volt a szabvány (főleg shellben), hanem fekete háttéren a szürke, meg text editorokban, IDE-kben, fájlkezelőkben, installerekben kék háttéren fehér/sárga, stb..


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Fordítva gondolom. Minél sötétebb témát használsz, annál jobban erőlteted a szemed, tehát annál gyorsabban romlik. Az optimális a világos téma, abból is max kontraszt az olvasnivaló kicsi szöveghez, és a háttérvilágítás csökkentése optimumra, amely kellemes a szemnek. Próbáld ki notin. Vissza tudod venni a fényerőt addig hogy nem zavaró.

Igazából a sötét téma is teljesen jó, a kontraszt a lényeg.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

pl. ha hackaday-en elolvasok ket cikkket, es egy ures falra nezek, akkor latom meg a betuket, de a sorokat mindenkeppen.
Teljesen beleeg...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert nem optimumon van a kontraszt - a túl erős és a túl gyenge sem jó a szemnek. Viszont a sötét témáknál meg általában túl gyenge, mert szürke alapon használnak szürke betűt. Minden kicsi olvasandó szövegnél alap hogy fekete, soha nem szürke, és max a háttér szürke fehér helyett - vagy sötét témánál fordítva, a szöveg fehér (és nem szürke) és a háttér szürke, nem fekete.

Ez megfelel annak amikor fehér alapon fekete betűket használok és csökkentem a monitor fényerejét az optimumra. Csak ami ebben jó az az, hogy így mindent csökkent. Csak akkor meg a gyengébb kontrasztú oldalak lesznek túl gyengék.

Persze szoktam használni Firefox "high contrast" témáját amit tud alapból, de ott meg a többi szín változása csökkenti a produktivitást azzal, hogy eltűnnek objektumok. A legjobb egy olyan addon lenne, amely egy bizonyos méretnél kisebb betűk színét világos témánál feketére váltja a bármilyen egyéb helyett és a hátterüket világossá, sötét témánál meg fordítva. Ekkor maradhat minden design, de az olvashatóság nagyban javulna egységesen. És így ehhez beállítva a monitor háttérvilágítását optimumot ad.

Röviden fogalmazva, jó lenne ha az összes általad olvasandó weboldalt egységes kontrasztra tudnád hozni a te kívánalmaid szerint. Ehhez jelenlegi (nem teljesen jó) workaround nekem Firefox high contrast téma + monitor háttérvilágítás állítás.

A kontraszt IS lényeges, meg a téma összvilágossága IS. Nem csak a sötét téma teljesen jó, de a világos téma is megfelelő lehet, lásd vim solarized light. Vagy pl. a Prohardver fórumának színei. De még itt a HUP-on is mennyit segít, hogy pasztellszerű a háttér, és vannak ilyen zöldes-szürkés és szürkés dobozok. Ha fehér háttéren lennének világoskék dobozok és fekete karakterek, sokkal jobban bántaná a szemet.

De a kontraszt is fontos. Az sem jó, ha túl nagy, pl. fekete háttéren (#000000) fehér (#FFFFFF) karakterek, mert hiába sötét téma, az is valóban fárasztja a szemet a túl nagy kontraszt miatt, nem véletlen a konzolos shellekben is a default fekete (#000000) háttéren a világosszürke (#777777) karakterek vannak, és nem fehérek. Az sem jó, ha a kontraszt túl kicsi, mert akkor a szem azért erőlködik, hogy kivegye a részleteket.

Szóval a világos színtémával sincs gond, amíg ízléses, nem túl világos, és fenntart egy ideális kontrasztot. De a fehéren fekete színsémával az a baj, hogy ízléstelen, túl világos, túl nagy kontrasztja van. Lényegében nem is színséma, hanem a színsémának és a dizájnnak a teljes hiánya.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nekem így van belőve a phpstorm, amit a leggyakrabban használok. Tudom, hogy sokaknak nem tetszik, de én megszoktam és nem fárasztja a szememet.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nekem ez is egy kicsit túl kontrasztos, de elmegy. Egy optimalizációs szinten túl már csak ízlés kérdése valahol. Ha esetleg megunnád ezt a színsémát, vagy valami optimálisabbat keresné, ez egy jó oldal, ahonnan meríteni lehet.

Én egyébként a Bespin színsémát szoktam használni, néhány alkalmazásban a vim-solarized-dark sémát. Jelenleg terminálban sztenderd fekete alapon default színű karakterek, de a kontrasztot tompítja, hogy transzparens a terminál, és átüt, ami mögötte van.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ha a monitoron kivuli vilag is sotetebb, akkor igen. Ellenkezo esetben pl. egy neonfennyel megvilagitott irodaban nekem siman megfajdul a fejem ugy fel ora alatt. :)

De az a baj, hogy csak gondolod, és nem próbálod ki. Sötétebb témának is lehet megfelelő kontrasztja. Nézd meg vim solarized dark vagy bespin színtémákat. A sötét téma nem azt jelenti, hogy minden fekete.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

> Ha sokat vagy gép előtt, napi 6-8 órát meghaladóan, akkor károsítja a szemet a világos téma. Alacsony fényerőn is.

Erre johetne valami hivatkozas, mert a temaban az osszes kutatas, aimt olvastam, kb. az ellenkezojet allitja.

> Főleg, ha full fehér (#FFFFFFFF) a háttér.

Az tenyleg fos, ezt nem vitatom.

Túl nagy, egy ctrl-mínusz kell rá. Amúgy jó.
--
"Sose a gép a hülye."

Ettől kapok sok oldalon agyfaszt. A full hd monitoron nézem a középen kb 800 pixel széles csíkban a lényeget mikor elférne szélesebb is.
Plusz ez a szürke betűszín valahogy bántja a szemem a fehér alapon,jobblett volna ha megelégszik 8 sor csssel és állíta háttér színén is.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Miért használsz fúhádé monitoron teljes képernyőben böngészőt?

The optimal line length for your body text is considered to be 50-60 characters per line, including spaces (“Typographie”, E. Ruder). Other sources suggest that up to 75 characters is acceptable.

forrás

A tipográfiát nem érdekli az, hogy te fúhádében is erőlteted a teljes ablakos böngészést.

Egyrészt a tipográfiának számos eszköze van, amikből csak egy a sorhossz.
Másrészt pedig nagyon hamar találtam dolgokat, amik szerint az igazság nem olyan egyszerűen tündöklő mint a fenti megfogalmazás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_length#Electronic_text
https://www.paulolyslager.com/optimal-text-layout-line-length/

Azért abban egyezzünk meg, hogy nem kényelmes, ha már a fejedet is forgatni kell olvasáshoz. Az általad linkelt wiki oldal is azt írja, hogy az igazság olyan 100 karakter körül van, és a rövidebb sorok jobbak alapos átolvasásra.

A második linked is csak azt mondja, hogy a sorhossz mellett más faktorok is játszanak, nem azt, hogy nem számít. Te is azt mondod. Tehát igen is számít és fontos volna, hogy ne fájjon a nyakam hup olvasás közben :)

Ezeket a modern, "reszponzív" weboldalakat marhára nem a te budget/elavult lóval közösülő FHD monitorodra készítik, hanem iPadre, nagy felbontású laptop screenre, telóra. A pontos okát ennek nem tudom, tippre mert Macen csinálja a designer és ugyan azon nézi aztán a tulaj, aki rásüti a "tökéletes lesz, köszi" plecsnit (csak előtte persze még bocsi, nem tudnál kicsit módosítani azon a színen meg a gombok lekerekítettségén?)

vagy csak egyszeruen mar tobben nezik mobil/tabletrol mint sima pcrol

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

+1

subscribe

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ezen a "végleges" szerveren is FreeBSD OS van? VPS, vagy dedikált gép?

Nem. A jelenlegi alatt is Linux van. Ezen is az lesz.

--
trey @ gépház

A szerver szekció lesz frissítve? :D

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egyszer biztosan sor kerül mindenre. Is.

--
trey @ gépház

Gyanítom, hogy VPS, ha már BSD... Csak azért, mert egyébként BDS-párti voltál a legutóbb általam ismert HUP fizikai vasán, és emlékeim szerint nincs a Rackforestnék BSD VPS image.

Nem igazán értelek. Én sosem voltam BSD-párti, bra volt az. Mint említettem, NEM BSD fut jelenleg sem alatta és a következő szerveren telepített OS is Linux.

--
trey @ gépház

Már várom, hogy mobilról is jól használható legyen :)

Ha már új változat... vagy a régiben is benne van: kiválasztott forumok kizárása vagy dislike vagy ban. A lényeg, hogy _nagyon_ zavar a hup.hu-ra belépve az O.Viktoros forum, a Mészáros filantróp, meg néhány béna, nem linux-os kérdés: elektromos roller még okés, de a fűtéscsövek összekötése... bakker nem idevaló.

Szóval jó lenne ha ban-olhatnék. A fórum gazdája pedig kaphatna értesítést, hogy 17643 felhasználóból 234 nyitotta meg, de abból 212 ban-olta. Hátha elgondolkodik...

Profilodba belépve, a megfelelő center blokk beállítás:

Fórum center blokk - nem szakmai témák is - kikapcsolás
Fórum center blokk - bekapcsolás

--
trey @ gépház

Köszönöm, OV eltűnt. Örülök.

Where is the lóvé?

Lassan mar tobbet kesik, mint a 4-es metro atadasa anno. De van egy olyan erzesem, hogy azert nem loptatok rajta annyit ;)

Nem tudok céldátumról, ezért a késés, mint olyan nem értelmezhető.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

https://wiki.debian.org/ReleaseWhenReady

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A teszteléssel kapcsolatos infók várhatóan holnap délelőtt (vagy ha esetleg valami nem várt dolog jön közbe, a hétvége folyamán) kerülnek publikálásra."

Egyebkent csak vicceltem. De teny, hogy jopar eve mar tema volt az "uj hup".

halp

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…