Elérhető a Dell XPS 13 Developer Edition 9. generációja

 ( trey | 2019. augusztus 22., csütörtök - 10:19 )

A Dell alkalmazásában álló Barton George - a Project Sputnik atyja - bejelentette, hogy elérhető a Linuxszal (Ubuntu 18.04 LTS) előtelepítetten érkező Dell XPS 13 Developer Edition gépük legújabb generációja.

The XPS 13 developer edition is the cornerstone offering in the Project Sputnik portfolio. If you’re not familiar with it, Project Sputnik was kicked off nearly seven years ago with the goal of creating an offering driven by input from the developer community. Sputnik began as an exploratory effort but thanks to the interest and passion of the community the project became a product. The system being announced today, the 7390, represents the 9th generation of that initial offering.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Sputnik began as an exploratory effort but thanks to the interest and passion of the community the project became a product."

Tehát, egy linuxos termék, amelyik a 9. iterációjánál tart.

--
trey @ gépház

Szerintem a 16GB RAM limitbe manapság már könnyedén bele lehet ütközni. A konstrukció alapján forrasztott a memória... Innentől túlzás developer edition néven emlegetni. Inkább manager edition.

manapság teljesen mindegy milyen konfiggal jön ki valami. 200 core, 10TB ramra is lenne aki azt írná, hogy komoly munkára teljes mértékben alkalmatlan manager gép, max Excelre használható. :)

+1, az Excel amugy is titkarnoknek valo, ahogy valaki mar megallapitotta par hete :D

Szerintem nem akart téged megbántani. :)

Ja, nem vettem magamra. Az a jo ebben az iparban, hogy minel tobb ember zarkozik el pusztan elvi alapon bizonyos munkaeszkoztol, annal nagyobb lesz a competitive edge nalam. :)

Amúgy szerintem egy remek eszköz, akkor amikor még nem tudtad a munkáidat automatizálni és a munka közben alakul ki, hogy igazából mit is akarsz csinálni. :)

Pontosan! Modellezesre, illetve gyors vizualizaciora, elemzesre, stb. kivalo.

Mondjuk az automatizacioval ovatosan, https://xkcd.com/1205/ :)

Tokeletes diagram, csak egy dolgot nem vesz figyelembe: az embert.

Franc akar allandoan manualis taszkokkal szorakozni; a pszichologiai hatast is erdemes lenne vizsgalni (burnout etc).

"az Excel amugy is titkarnoknek valo"

+1

Vannak a cégnél, akik úgy érzik, ha van valami Excel problémájuk, azt tőlem kell megkérdezniük. Azt szoktam mondani, hogy ezzel menjenek a titkárnőhöz, az használ legtöbbet Excelt.

Nincs ebben semmi bántás. Ez egy tény.

--
trey @ gépház

16GB ram ma már nem sok. Mi sima desktop irodai gépeket 8GB-tal rakunk össze, szerintem több mint 1,5 éve.
Az otthoni desktopomba 16GB ram van, ami kb. 4 éve lett összerakva. Sajnos ha virtuális gépeken akarsz valamit kipróbálni, megnézni, akkor minimum ennyi kell. 2GB rammal a win7 még épp elment, a 8.1 már kínlódott, a 10 meg mégjobban. Linux 2GB alatt szintén kb. halott, a centos anaconda installer pl. legalább 2 éve 1,5GB rammal összefossa magát CLI automata telepítésbe, úgyhogy minimum annak is a 2GB. Szóval egy VM-nek is legalább 3GB ramot kell adni, ha valamit ki akarsz velük próbálni. Win szerverről már nem is beszélek, annak már évekkel ezelőtt is 4GB volt a minimum, ha azon kívül hogy felbootol, kezdeni is akartál vele valamit.
Szóval 3 VM, az 9GB ram + a körítés (virtualboxban az legalább +6-800MB RAM, így csak a 3VM majdnem 12GB ram. Marad 4GB a host rendszernek meg azon az appoknak.
--
"Sose a gép a hülye."

Nem arról volt szó, hogy nincs olyan gép, amibe ne kellene sok memória, hanem arról, hogy ebbe a konkrét notebookba, amibe egy alacsony fogyasztású CPU van, vajon mennyire szűk keresztmetszet a 16GB memória. A hoszt + 3 VM mellett nem inkább a hűtés vagy a CPU teljesítmény fog limitálni?

LPDDR3-as RAM-ból a processzor nem kezel többet mint 16 GB még mindig, mellesleg viszonylag sokat fogyaszt is vele.
Elvileg a Comet Lake CPU tud LPDDR4X-et, de valamiért a Dell nem használja ebben a gépben, pedig azzal menne a 32 GB hasonló fogyasztás mellett.
Az LPDDR4 meg már 5 éves szabvány, de nem sikerült a notebookok világába betörnie még :D
Az IceLakes verziók remélhetőleg megoldják ezt később.

Ez a ló túloldala...ráadásul néhány lóval odébb sikerül érkezni.

Mire kellene ennél is több memória? Úgy gondolnám, hogy 16GB-nál többet igénylő problémákat egyébként se egy U-ra végződő CPU fog kiszámolni.

Gondolom az egyszeri programozó, akinek a gépére fel van telepítve a full devel stack (összes memóriát magához rántó SQL szerver included), ahelyett, hogy a gépével csak elérné az összes szükséges szolgáltatást.

--
trey @ gépház

Igen, es ez igy is van jol. Maskulonben a kod lefutna mashol is a fejleszto gepen kivul ;]

--
http://blog.htmm.hu/

És hogy ez mennyire nem vicces, konkrét sztorijaim vannak, arról, amikor a szarul fejlesztett program védelmében mindig az volt az ultimate érv, hogy "az én gépemen jól fut, biztos az ügyfél gépe szar". 100-ból 100-szor kiderült utólag, hogy nem az ügyfél gépe volt szar, hanem a program.

--
trey @ gépház

Haha, +1
Nekem van ennél is jobb storim, nem is régi. Ügyfélnél teljesen új rendszer lett (szerver, hálózat, gépek... a progi - egyelőre maradt a régi). Jelzett a fejlesztőnek valami bugot (hozzáteszem, egy 20 éves alapokra épülő, elavult, kókány bugos szar az egész), majd hetek múlva visszadobta a fickó, hogy nincsenek meg a feltételek, így nem tudja javítani. Lefutottuk a köröket, mert ugye ezt a fejlesztő mondta az ügyfélnek, az ügyfél mondta nekünk, hogy valami nem oké a rendszerrel mert nem lehet megcsinálni a fejlesztést, én mondtam hogy nem tudok róla hogy bármi gond is lenne, de jelezzék konkrétan mi a kérés, milyen technikai feltétel vagy jogosultság szükséges és megoldjuk, aztán ő beszélt a programozóval megint, majd visszaszólt, hogy akkor beszéljünk már direktbe mi vele.
Közölte a fickó, hogy hát hogy fejlesszen meg javítsa a bugokat, amikor nem tud semmit csinálni a géppel? Mondom mi ez hogy nem tud semmit csinálni? Belépett a gépre teamvieweren, de nincs semmihez joga, nem tud semmit feltenni, beállítani, a szerverre se tud belépni, nem lát semmit. De mondom azt nem is kell, küldje el a telepítőt vagy a frissítőt, meg esetleg egy leírást, ha valami spéci dolog van, és azt megcsináljuk mi... Ja jó, hát akkor egy komplex visual foxpro fejlesztőkörnyezet kellene meg .... (elsorolt még vagy 3-4 dolgot, már fingom sincs mi volt). Mondom, egyrészt fogalmam sincs mik ezek a cuccok, másrészt ugye ezt nem gondolja komolyan, hogy egy ügyfél gépére én fel fogok tenni egy komplett fejlesztőkörnyezetet meg minden szart azért, hogy ő ott, oda teamvieweren belépve írogassa a kódot meg buildelje az az appot? Erre le lettem baszva, hogy nem vagyok együttműködő, és hogy miféle üzemeltetési szolgáltatást adunk mi, én nem értek az egészhez, mit osztom én ki amikor ő ezt 20 éve csinálja... Itt nagyon durván öszeszólalkoztunk. El sem tudom képzelni, hogy van így release, adott fix programverzió, vagy bármi. Sehogy, azért ilyen a fos bugos kókány tákolt szar program, itt rájöttem.
--
"Sose a gép a hülye."

Nekem a kedvenc sztorim az, amikor a Clipper programozó el akarta magyarázni, hogy a programja azért száll el mindig ugyanott, ugyanazzal hibával, mert az ő gépében "Intel" processzor van és vegyem tudomásul, hogy azon fut!!!!, amit kivittünk szervert az ügyfélhez, abban meg "IBM" processzor van, ami tök más!!!!!

(Halkan jegyzem meg, a szerverben is Intel processzor volt, a brand volt IBM, nem a processzor)

Itt le is zárta volna a dolgot a részéről, csak balszerencséjére én még tanultam Clipper-ben programozni, érdekelt a sztori, így gondoltam utánanézek a problémának (leolvastam a hibakódot - HAHAAHHA - és értelmeztem) megmondtam neki, hogy mi a hiba. Kijavította és lőn csoda, futott az "IBM processzoron" is.

Ahogy teltek az évek, ebből a körből egyre kevesebbszer jött ez az ultimate érv, hogy "szar a hardver", de éppen most, a napokban talált meg megint egy ilyen régi bútordarab ezzel az érvvel. Természetesen kiderült, hogy ott sem a hardver volt szar...

A Clipper programozónak az lehetett az agyában, hogy akkoriban volt egy Turbo Pascal-lal kapcsolatos hiba (ha jól emlékszem a CRT unit-ban), ami azt eredményezte, hogy újabb, gyorsabb processzorokon "Division by Zero"-val elszállt a program. Volt egy ilyen, onnantól kezdve ez egy ultimate érv volt mindenre.

https://www.kennedysoftware.ie/patchcrt.htm

--
trey @ gépház

Szerintem azóta csökken meredeken a Hardver hibáztatása, amióta van Windows.

Na, ezt most mindenki úgy értheti, ahogy akarja! :-)

Egyrészt igen, bár a Windows indulásakor messze nem volt még tökéletes a gép, hosszan tudnék mesélni a Windows NT alá hálókártya imádkozása, majd ha elindult vele, akkor a service pack telepítés után újbóli felimádkozása (a plug&play hiánya), vagy a Windows 2000 vs. USB-s kütyük, amik úgy baszták kékhalálba, hogy öröm volt nézni...

Meg kikopik lassan az a generáció is, amelyiknek mániája volt mindent a hardverre fogni. Főleg, most, hogy jóformán már minden uniformizált virtualizációs rétegen fut. Nehezebb dolguk van azon fogást találni. Hogy őszinte legyek, nem is igazán értik, hogy az mi fán terem.

--
trey @ gépház

> mit osztom én ki amikor ő ezt 20 éve csinálja

Valoban, o mar 20 eve _ugyanugy_ csinalja. :D

Miert futna le a fejlesztoi gepen? Ha en az aktualis projektemen inditok egy tesztfutast, az siman par szaz ora gepido, sokkal hatekonyabb, ha nem az en gepemen fut, hanem mondjuk valamilyen griden.

"Ha en az aktualis projektemen inditok egy tesztfutast, az siman par szaz ora gepido"
Nem mindenki a Microsoftnal dolgozik, MS termekekkel, MS termekeken :)

(jo, tudom, mar allitolag nem)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

+1. Nekem is adtak 16 GB RAM-ot, NVMe SSD-t, i7-7xxx CPU-t, közben 99%-ban csak a Chrome fut (Gmail, Calendar, Remote Desktop), mert fejlesztéssel kapcsolatos dolgokat tilos is rátenni a laptopra.

Pedig egy fejlesztésnek akkor is kell haladnia, ha nincs háló.

Szerintem 2020 felé közeledve a "nincs háló" érv egy majdnem nem létező dolog.

--
trey @ gépház

Amikor otthon fejlesztek és pont incs net, akkor én annak örülök, hogy megvan minden localhost-on. Ilyen évente párszor előfordul. Arról nem is beszélve, hogy nekem így sokkal kényelmesebb és sok mindenben könnyíti a fejlesztést is.

Oké, lehetnek olyan helyzetek, amikor neked ez a kényelmes. De csak ezért azt mondani, hogy 16 GB-os laptop nem elég egy fejlesztőnek, az kicsit erős. Most, ha nem lennék rest, bejelentkeznék a központi asset kezelőbe és lehúznék egy riportot, hogy nálunk a fejlesztőknek mennyi RAM van a gépében. Meglepődnék nagyon, ha találnék több olyat, akinek 16 GB-nál több van. (Nagyjából képben vagyok, mert az összes eszközbeszerzés és engedélyeztetés rajtam megy keresztül a cégben.) Összehasonlításképpen: kb. 50-70 ember dolgozik itt ilyesmi munkakörben. De rest vagyok...

--
trey @ gépház

Nekem elég (Linux alá bőven, de Win + VS-re is). Talán azoknak kevés akik sok virtuális gépet tolnak.

Nálam:
Otthon: 32G
Iroda: 16G
Laptop: 16G // ezen vagyok most is

free 
       total    used    free   shared buff/cache  available
Mem:    16307712   4281440   2985324   1470056   9040948  10686312
Swap:    2097148      0   2097148

Következő PC-m 64G-s lesz és azért, mert 5-8 évig biztosan meglesz.

Biztosan nem utaztál még vonattal Balatonra, vagy esetleg Szegedre. :P

Hát ha az egyszeri üzemeltető prompt jelleggel tudna adni ilyen szolgáltatásokat mint erőforrást, jó késleltetéssel akkor lehet nem lenne erre szükség... De még mindig ott tartunk, hogy gyorsabb ha VM vagy docker alapon felrántok valamit... Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy a bürokrácia szintjét az jelzi, hogy 2 papírt kell kitölteni, aztán napokig tart míg körbe szagolják. Ha pozitív az elbírálás akkor még pár nap mire biztosítják a kért erőforrást. És végül használhatatlan lesz... :D De a mi feladatunk amihez ez kéne legyen kész tegnapra. :D

Egyébként van olyan amit távolról debuggoljon az akinek 2 anyja van... mondjuk egy Liferay szerver futtatása lokálban tök átlag egyéb eszközök mellett már belekarcol a 16GB memóriába.

Mert ugye nem lehet mondjuk egy vSphere-en olyan jogosultsági rendszert kialakítani, hogy legyen tesztelésre X virtuális géped, hálózatod, amivel tetszőlegesen tudsz csinálni bármit és ebbe a vSphere rendszerbe egy böngészővel a a világ bármelyik pontjáról be tudsz jelentkezni. Csak azért kérdezem, mert én pont így adok ki fejlesztőknek játszótereket. Különböző jogosultsági szintekkel. Van amelyik bármit meg tud csinálni a homokozójában, van amelyik csak snapshotolni és revertelni tud, de nem tud mondjuk már egy snapshotot törölni stb. Rendkívül finomra lehet hangolni az egészet.

A helyi egy szem laptopon fejlesztett (menteni meg az öreganyám menti) dolgokkal szokott az lenni, hogy "jaj, kérlek segíts, az egyetlen fejlesztői környezem nem indul a Virtualboxba', nem tudom mi lesz, határidő, ügyfél, főnök, szétrúgják a seggem".

Aztán kiderül, hogy az egy szem HDD/SSD full bad sectoros, nem is igazán pörög fel, arról kell az adatot leimádkozni valamivel, hogy ne legyen tragédia.

Ezzel szemben egy fent vázolt rendszer eleve RAID6 + spare, minden éjjel snapshot alapú mentés, enterprise processzorok, ECC-s RAM-ok stb. környezetben fut. Nem hiszem, hogy a kettőt össze lehet hasonlítani.

--
trey @ gépház

Olaszországból a hazai kapcsolat óránként többször elmegy kb 1 percre. Ilyenkor semmilyen hazai szervert nem látok. Nekem ez pl hatalmas szopás lenne.

Amúgy egy fejlesztó csak használ valamilyen verziókövetőt.

Rendszeresen dugó van az úton, és elkésel a munkából. A: hamarabb indulsz/más úton mész. B: veszel egy helikoptert és leszállópályát építesz a munkahely mellé.

?

Én nem azt mondom, hogy nincs alternatíva. Azt mondom, van ahol a környezeti tényezők miatt a te technikai megoldásod nem kivitelezhető... fejlesztői oldalról nézve. Nem adnak rá erőforrást...stb.

> egyébként se egy U-ra végződő CPU fog kiszámolni.

Ehh. Kutyakozonseges (500-800EUR) mobiltelefonok, mint pl. a Oneplus 7 is, mar 12GiB RAMmal jonnek.
Jovo ilyenkor mar 16GiB lesz a mobiltelefonokban az alap.

Vajon meddig lehet 8GiB 16GiB-os RAMmal egetni magukat a laptop gyartoknak?

3 eves laptopomban van 24GiB RAM...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az enyémben - szintén 3 éves - pont a fele. Nem érzem kevésnek. Jó, persze (vigyázz, flamebait!) Linux van rajta.

--
trey @ gépház

Nekem is.

A 8 keves volt (amivel jott). Lehetett bele 8 v. 16GiB -os modult tenni pluszba a masodik slotba.

Nem bantam meg, hogy a 16GiB-os mellett dontottem.

Es egy apt-get install zram-config se art....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A memória sincs ingyen, sőt, most megy fel megint az áruk. Ha a vásárlók jelentős részének nem kell 32GB memória, akkor tök fölösleges drágítani a notebookok árát ezzel.

Hogy miért jönnek ma mobilok 12GB memóriával, az megint jó kérdés. De engem meg lehet győzni tényekkel, ha valaki kiméri, hogy pl. 6GB-hoz képest jelentősebb gyorsulást lehet elérni ezzel hétköznapi használat közben, akkor elfogadom. De ha az jön ki, hogy ha megnyitok a mobilomon 100 programot, majd azzal töltöm a napomat hogy ezek között váltogatok és így nyerek a nap végére 3,5 másodpercet, akkor azt mondanám, hogy teljesen felesleges és csak az erőforrásokat pocsékolják vele.

Később avul el.

Hamarabb fárad el benne az aksi, kevés lesz a CPU, megunja a user, stb.

A mostani, lassan 6 éves CPU-t nem érzem kevésnek, az aksi cserélhető (ebben még, bár csavarozni kell), a memória lett szűk csak.

Mondjuk a 3GB memóriát a mobilomban (Android) gyakrabban érzem kevésnek, mint a 4GB-ot a laptopomban (Win10)

Feltételezem részben a Java/Javascript-re építő appok miatt, részben meg azért, mert desktop-on csomó dolog a böngészőben fut amihez külön app kell mobilon.

Az én 2 éves Thinkpad-emben 64 GB van. Igaz fejlesztek rajta, de nem azért került bele ennyi, mert feltétlen szükségem volt rá, hanem mert minimálisan volt drágább a 32-nél. Így legalább még a linux sem tudta még sosem telecachelni, pedig GNOME. :D (Bár mindannyian tudjuk, h ilyenkor el kell morzsolni egy könnycseppet, mert a fel nem használt memória elpazarolt memória.)

Cserébe sosem lassul be egy app sem, mindig olyan érzés vele dolgozni, mintha frissen rebootolt volna.

-------
It is our choices that define us.

Annyira nem biztos azért, hogy beleütközöl csak egy kicsit tudatosan kell használni. Buildelésre vagy ha valamire kell a memória, akkor ki lehet szervezni egy izmos Cloud VM-re, DB-t nem kell lokálisan futtatni, stb. IDE + böngésző + CLI-re azért elég tud lenni 16gb.

Én eleve a 13 colos laptopot nem hivnam developer gepnek.
Ha veletlen nincs ott egy kulso monitor hasznalhatatlan.
16Gb meg amugy tenyleg a minimum a fejlesztoi gepnek.
Belefernek a programok, mukodik de a vm-ek es a memory leakek miatt ujra ujra kell inditani a programokat.

hogy mondjam lehetne ezzel vitatkozni. Olyat még nem láttam, hogy valaki telefonon fejlesztett. De olyat igen, aki tableten. Természetesen nem oprenccert.

--
GPLv3-as hozzászólás.

En olyat is lattam, aki a mai napig gorgos egerrel dolgozik. Eleve akadozik es rohadt lassura is van allitva, egesz nap nem csinal mast, csak egereszik, amit nem csak nezni, de hallgatni is rossz. 2x kell neki felemelni az egeret es visszavinnie az egerpad szelere ha a kepernyo egyikszelerol a masikra akar menni. Ot ez egyaltalan nem zavarja. Kb fele olyan gyorsan dolgozik mint masok, ami persze ot magat nem zavarja, hiszen a fizeteset megkapja.
Ha csak felteszem az eldontendo kerdest, hogy lehet-e igy dolgozni, nyilvan igen lesz a valasz, mert hat o is dolgozik valahogy. Na de hogyan?

Majdnem ugyanez igaz a 13-as laptopra. En nem ketlem, hogy vannak olyan sasszemuek, akik helyes testtartassal ulve is jol latnak mindent egy ekkora kijelzon is (hiszen a felbontas adott, sot UHD-val is kaphato, hahaha), de hogy nem ez a tobbseg, arra nagy penzekben mernek fogadni.
Ha meg lejjebb veszik a felbontast, mar meg is erkeztunk a fenti egereszo kollegahoz. 2x annyi tekergetes meg ablak valtas kell munka kozben, mert fele annyi tartalom fer el. Mindez miert? Hogy beleferjen a laptop a ridikulbe? Ne mar.

Az egér mellé ajánlom a forradalmi Apple Wheel billentyűzetet a kollégának. :)

Pontosan. Ha a laptop kicsi és könnyű, akkor elviszem magammal, és ha szükséges, akkor lehet rajta dolgozni, még ha a képernyőre kevesebb is fér el, mint egy csillió colos monitoron. Ha viszont nagy és nehéz, akkor eleve nem viszem magammal.

Sok személyenként eltérő paraméterről beszélünk.

Az adott szakma és a preferált eszközök határozzák meg a minimum munkaterületet, az egyik végén talán egy profi grafikus van, aki hivatásból pixelvadász, a másikon meg a gyök kettes személyi asszisztens aki a calendar meg a mail appot kezeli, azzal a fél tucat funkcióval amit már a mobil nézetbe is beleraktak.

A fejlesztő valahol a kettő között van, virtuális desktopokat használva, mindegyiken full screen alkalmazással.

Szintén egyéni dolog, hogy mi számít kicsinek, nagynak, - az én Asus K93SV tipusú táskaszámítógépem nem egy filigrán Apple gép, lévén 4+ kiló, táskával-töltővel 5 kg.
Kézben nem jó vinni, de hátizsákban nem nehéz. Ennyit nekem megér, hogy a 19 collos fullhd nem rongálja a szemem, belül van egy két vinyós Raid1 backup vinyó a rendszer vinyókon kívül (jelenleg 3 HDD és 2 SSD van benne, a max kiépítése házon belül 8 darab önálló SSD) valamint 16 GB RAM, és I7 proci, ami fűt mint állat ha dolgozik. Nincs visszaszabályzás, ha munka van akkor hangos lesz, fizettem minden decibelért, elvárom, hogy kijöjjön belőle! :-)

A feleségem viszont már nem lenne hajlandó sehova vinni, a fél karton tejnyi tömeg nem fér be a retikülbe, - megértem.

A soron következő "sajátgép" viszont lehet, hogy sokkal szerényebb lesz, mert paradigmát váltva, a Librem 5 -öt fogom melóban és otthon is rácsattintani egy rendes dokkolóra, - és ami nincs benne, azt a felhőből fogom elérni.

Egy telefon méretű cuccnál nincs ultrahordozhatóbb munkaállomás, imho.

jól értem akkor ez a gép csak külső monitorral használható? akkor lehet csak bekapcsolni? vagy hogyan értendő a használhatatlan? gondolom ha ebből a termékből a Dell kiadja a 9. generációt akkor valakinek csak jó valamire, még ha itt a hupun mindenki csak 2 darab 60 inches kijelzőn fejleszt 1TB memóriával meg 2x300 core cpu mellett.

nem értem miből gondolod azt, hogy ha neked nem jó, akkor másnak se jó. :D

Gyanítom egyszerűen csak nem látja.

Én is 17 colos laptopot használok. Többen csodálkoztak is már rajta, hogy "milyen dög nagy ez a gép", de nekem pont jó, sőt, valahogy az az érzésem, hogy már a 15 colt se tudnám megszokni.

---
Science for fun...

> mindenki csak 2 darab 60 inches kijelzőn fejleszt 1TB memóriával meg 2x300 core cpu mellett.

Actually, ez sokmindent megmagyarazna a szoftveripar jelen szinvonalaval kapcsolatban. :D

Én egy darab 49"-en. Ez van mind három helyszínen ahol előfordulok. A szemem rossz és nem akarok ráfeküdni a képernyőre. Miközben írom-e sorokat kb 120 centire vagyok a képernyőtől. Te mennyire?

Anno én is azt mondtam (most is ezt gondolom), hogy annyi pénzből amennyibe ez kerül kijön 1 db 49" UHD + 1 db PC. Szerintem akinek nem kell hordoznia a gépét ez jobb alternatíva, mint önmagában a posztolt gép.

Lazán kapcsolódó.
Van olyan, aki szemüveg nélkül régóta használ 13 colos gépet fejlesztésre?

A termékfejlesztőknek nem szóltak, hogy egy fejlesztő valszeg nem 13 colon, 4K-s kijelzőn fejleszt, viszont kell 16 GB, és nem kell feltétlen egy gtx1080 bele, hogy leszivja az akkut és zúgjon?

> Van olyan, aki szemüveg nélkül régóta használ 13 colos gépet fejlesztésre?

Miért kéne kisebb betűknek lennie egy laptopon, mint egy nagy képernyőn?

Nekem a 12"-os laptopon fizikailag ugyanakkora méretű karakterek vannak, mint a 27"-es monitoromon (sőt még nagyobbak is, mert néha távolabbról nézem) és így is elfér 140 karakter egy sorban, aminek bőven elégnek kell lennie (a legtöbb coding standard 80-at ajánl)

A nagy képernyő helyett nekem inkább a normál méretű kurzor gombok meg a könnyen elérhető page up/down/home/end hiányoznak. (a jelenlegi helyett egy ilyesmi kiosztás valószínű kényelmesebb lenne)

> így is elfér 140 karakter egy sorban, aminek bőven elégnek kell lennie

es egymas mellett side-by-side, mint a hutonel?

Nekem egy kicsit tuningolni kellett az editort ( sorszamot osszenyomni vizszintesen), hogy szepen elferjen.
Bar ez 15".

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyszerre általában 2-nél több fájlban dolgozok, emiatt nem szoktam side-by-side -olni nagy képernyőn sem. Annyi könnyítést tettem, hogy a böngésző/editor közti váltást egy fix gombra bindeltem (capslock).

140 karakterre vélelmezem azért vagy rászorulva, mert függőlegesen kevés a hely.

Már régóta nagyon rövid sorokat használok emiatt kell hatalmas képernyő viszont igy megvan az az előny, ha kapok egy hibát az n-ik sorban akkor gyorsabban javítom.

Ps. Nálam két fv között van három üres sor, mert esztétikusabb a szememnek a szellős kód

> 140 karakterre vélelmezem azért vagy rászorulva, mert függőlegesen kevés a hely.

A 140 karakter nincs kihasználva és nem változtattam a kódolási stíluson a laptop miatt (amúgy is csak 30-40%-ban használom kis képernyőn)

12-on ezzel a betűmérettel függőlegesen kb 40 sor fér el, ennek elegendőnek kell lennie az épp aktuális logikai rész áttekintéséhez. A 27"-es monitoron sem szoktam full screenen használni az editort, most épp 160x50 karakteres méretre van nyitva.

Amúgy elvileg gyorsabban olvasol, ha a szemednek kevesebbet kell utaznia, szóval nagyobb programrészletek áttekintésére ideálisabb, ha 1 helyen tartod a szemed és közben scrollozol. (touchpad-al ez amúgy természetesebben tehető meg)

Ezek már eléggé megszokási kérdések és nem érzem, hogy jelentősen befolyásolják a fejlesztés sebességét. (nyilván project/feladat/nyelv függő)