Jön a böngésző- és keresőmotor-választó Androidra Európában

Címkék

On Android phones, you’ve always been able to install any search engine or browser you want, irrespective of what came pre-installed on the phone when you bought it. In fact, a typical Android phone user will usually install around 50 additional apps on their phone. [...] Now we’ll also do more to ensure that Android phone owners know about the wide choice of browsers and search engines available to download to their phones. This will involve asking users of existing and new Android devices in Europe which browser and search apps they would like to use.

Az EU nyomásának hatására. Részletek a Google blogbejegyzésében.

Hozzászólások

Helyes! Mondjuk sok újat nem fog mutatni, tekintve, hogy eddig sem Chrome-ot, hanem Firefoxot használtam Androidon. A kereső pedig a Google-n tökéletesen jó helyen van.

--
trey @ gépház

Nem inkább azt kellene hogy alapból ne rakják fel a sok szar google appot az eszközre? Aztán az user majd telepít amit akar.

100-ból 95-nek teljesen megfelel az alapértelmezés. Sőt, hiányolná, ha valami nem lenne ott alapból. Akinek nem felel meg, az el tudja dönteni, hogy neki melyik böngésző kell. Már, ha tudja egyáltalán, hogy mi az a böngésző, meg tudja érteni a kérdést.

Számítástechnikai vállaltnál dolgozva is meglep sokszor, hogy a cégnél eltöltött évtizedek után egyes (főként adminisztratív) kollégák még mindig rácsodálkoznak, amikor megkérdezem, hogy oké, hogy baj van, de milyen böngészővel? Egyik-másik a kérdést sem érti.

--
trey @ gépház

Böngésző? Mobilon?
Amit felajanl azzal nezem.

Na, jo-jo, de milyen gyartmany, milyen android?

Tavaly vettem. Sotetkek.

Es en meg azt hittem, hogy a 17-24 eves korosztaly jobban ert a szgephez, de szerintem elhagytuk mar a maximumot a gorben.

Mostmar, ha nincs kesz mobilalkalmazas az adott problemara (aka. varazslo), akkor azt az informatikai problemat meg se lehet oldani.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na jo, de le sem szedheto. Az osszes hulye elore telepitett appnak leszedhetonek kellene lennie.

Sot rajta sem kellene lennie! Elso inditasnal (vagy reset utan) ugyis minden frissul Playbol, akkor kellene egy valasztasi kepernyo, hogy szeretnenk-e a sok aldast, amivel a gyarto/Google megald minket. Sokkal tobb hely is lenne a low-end keszulekeken, ha nem kellene feleslegesen tarolnia mindennek a regi verziojat.

Nem inkább azt kellene hogy alapból ne rakják fel a sok szar google appot az eszközre?

De. Még ha valamennyivel többe is kerülne, megadnám. Rendszeresen csak a GMail, YouTube, Maps, Play van használva. Néha a Chrome is, ha valami webes hüleséggel kell tökölnöm, de kéthavonta pár percnél nem többet.

Rootolas utan letorolheted. Persze jobb nem lesz tole, mert masik, read-only particion van, szoval helyed nem lesz tole tobb. Ahhoz at is kell particionalnod.
Ha torlod mindenet (root nelkul is lehet), es utana letiltod (ezt is), akkor nem frissul, es nem foglal plusz helyet.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

USAban pedig valaszkent be kellene vezetni a motor valaszto kepernyot a muszerfalon.
Ha peldaul a VW tulaj ugy dont, hogy nem tetszik neki a VW autojanak diesel motorja, kivalasztha a muszerfalon a benzineset vagy elektromos motort. A VW kikuldi a szereloit akik kicserelik a motort a kivantra. Termeszetesen inggyee.
Oldja mega VW es kesz!

Brezsnyevi politburo nem volt olyan melyen ostoba mint a brusszeli politburo.

Amikor telefont veszel ott is kivalasztod! Veszel egy Teslat, es kapod elektronyos motorral, veszel egy androidos telefont es kapod chrome-mal. Vehetsz iphone-t is, mittomenmilyen beepitett bongeszovel, talan safari. Erdekes modon az apple-t nem baszogatjak ezert.

Ha nem tetszik az android/tesla/iphone, akkor veszel mast. Vagy ha egyik sem tetszik, akkor egyiket sem veszed meg.

Erdekes modon az apple-t nem baszogatjak ezert.

Majd ha az almának lesz 70+% piaci részesedése a
* böngészőpiacon
* böngészőmotor piacon (most kb. van a Safari WebKit, a Firefox Gecko és a * Blink)
* keresőpiacon
* hirdetési piacon
* okostelefon OS piacon
* ...
és ezek egymást erősítik (mert az egyik területen szerzett fölényével erősíti a másikat), akkor őket is megbasszák.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha maradhat a Chrome, akkor nem zavar. De a legjobb az lenne, ha választás nélkül végleg be lehetne zárni ezt a pótolhatatlan választó alkalmazás!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Brüsszelben képtelenek értelmezni az open source fogalmat.
A 2000-es években amikor ezt kitalálták Windowsra nagyon más volt a helyzet. Az egy zárt kódú rendszerhez kötött böngészővel szemben hozott intézkedés volt. Redmondban addigra szétkergették az IE fejlesztő teamet. Közben bilincses plakátokkal riogatott gyerekeket az érintett multi.
Android forkot bárki csinálhat legálisan. Hozzá saját böngészőt szintén. Még Blink böngészőmotort is fejleszti a Google hozzá ingyen az összes többi szükséges kóddal. Saját alkalmazásboltot is bárki csinálhatna, saját térképszolgáltatást stb. Kár, hogy oda süllyedt mára EUrópa, hogy erre képtelen.
Ha a Google lekapcsolná a villanyt a kontinensen visszatérnének a 90-es évek informatikában.
Egyre inkább olyan Brüsszel mint a lándzsájával hadonászó primitív törzs amikor meglát a vitorlás hajót.

Firefoxot fordítok magamnak bármikor, chrome-ot nem tudok (csak chromiumot).

De az alap feltevésed is hibás. A Google korlátozza a gyártókat (a saját javára), hogy miket tehetnek meg, ha nem kérnek belőle akkor Google szolgáltatások nélkül árulhatná a termekéit amit senki nem venne mert nincs rajta pléj ergo a gyártó szépen csődbe megy (legalábbis nem ad el semmit ebben a szegmensben).
Ilyen az amikor valaki monopol helyzetben van, mondhatjuk hogy nincs választása a gyártóknak.

Pont annyira fordíthatsz magadnak Firefoxot mint Chromeot. Csak rókáék nem találtak ki maguk egy másik brandet a nem hivatalos Firefoxoknak. Helyettük megtették Debianék elvhűségből az Iceweasellel de az általában csak náluk játszik.

"a saját javára"

Döbbenetes, hogy mik vannak!
Az Apple mikor adja már ki a macOS és az iOS forráskódját?! Büntessük már meg pár milliárdra Almáékat, aztán ide a teljes forráskódot. Mert a Darwinból valóban nem lehet épkézláb forkot összehozni szemben az AOSP-vel.
Böngészőből pedig még magad sem telepíthetsz valódi alternatívát iPhone-on, ami van az alig több átcsomagolt Safarinál.
Úgy egyébként 1.5 milliárd kínai tök jól használja az Androidját "Google szolgáltatások nélkül" és ebből annyira jól megélnek a kínai gyártók, hogy a Huawei épp mostanában előzi meg az Apple-t. https://www.androidauthority.com/european-smartphone-markets-2018-95400…
Az élre törő kínai gyártók pedig otthon erősödtek meg, a Google szolgáltatások nélküli Android mobiljaikkal.

Az, hogy Európa annyira béna, hogy képtelen önerőből labdába rúgni ezen a nem is olyan régen még európai multik által uralt piacon nem a Google hibája és nem is a kínaiaké.

A sok "jujj nem tudunk versenyezni gúgle play nélkül"-t mantrázó fogalmatlan barom megérdemelné, hogy a Google bezárja az Android forráskódját. Olyan Apple mintára a Linux kernel persze maradna nyílt a Google patchekkel nyílt a'la Apple XNU meg pár alap lib. Aztán lehetne tejelni keményen a licencdíjakat mobilonként.

Az Linux és opensource kommuna soha nem tört volna ki a szerver világból a Google nélkül. Ezt mondjuk akik számítanak tudják is.

Ezt benézted, Chromeot sehogy nem fordítasz magadnak. A Chromium a Chrome nyílt forráskódú "változata", de nem abból fordul a Chrome. Bevallottan vannak benne zárt forrású modulok is, pl. ami hazatelefonálgat, ez nem konteó. Azt meg soha sehol nem állította a Google, hogy a Chromiumos források egy-az-egyben fordulnak a Chromeba, nincs semmi különbség a két böngésző között. Persze a nagy része a kódnak nyilván ugyan az, nem hülyék ott sem, nem fognak két teljesen külön forrás repót karbantartani.

Te mellébeszélsz.

Itt nem az Apple-ről meg Európáról van szó. Hanem arról, hogy van egy multi akinek az egyik terméke monopóliumba van és ezt kihasználva árúkapcsol. Ezáltal akadályozza a versenyt. Természetesen ezen dolog ellen fel kell lépni a többi piaci szereplő érdekében.

A többi dolgot most hagyd el mert nem lényeges.

Ki érzi akadályozva magát, hogy AOSP-ból saját konkurens terméket készítsen?
Ja, hogy EUrópában már nem maradtak mobil gyártók. Na erről sem a Google tehet, hanem valami Elop Ellop meg a Micro$oft.
Szóval milyen multi? Milyen termék?
Google Pixel mobilok árasztották el EUrópát vagy mi?

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

Vedd le az opensource szemellenzős szakbarbár szemüveget, mert rohadtul nem arról van szó, hogy ki mit forkolhat, azt senki le se szarja. Itt egy dolog érdekes, hogy a telefonok többségét google-lincencelt, ezáltal google appokkal előtelepített androiddal adják el. Magyarán van egy piacvezető terméke - android - amihez hozzákapcsolja a többi szolgáltatását. És az is totál mellékes, hogy az a szolgáltatás-e a legjobb, mert a versenyjog nem erről szól. Hanem arról, hogy ha 10 év múlva valaki kitalálna jobbat, akkor ne haljon meg már ötlet szinten, mert úgyis mindenki az előtelepített böngészőt/csevegőt/péniszfotó-effektezőt használja.

Azzal a különbséggel, hogy Applenél nincs lehetőség forkolt iOS mobil forgalomba hozatalára. Sőt még pénzért sem licenceli az iOS-t más mobilgyártóknak.

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

Az Apple már nem tényező?
Mit nem mondasz! :)

Bár várhatóan ebben a negyedévben leszorítja a dobogóról a Huawei az iPhone-t EUrópában de még egy 4. helyezett iPhone mellett sem lehet "monopolhelyzetről" beszélni.
Ahhoz 90+% részesedés kellene.

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

"mert rohadtul nem arról van szó, hogy ki mit forkolhat, azt senki le se szarja."

Szóval szerinted az ájropéer versenyjogban tökre jelentéktelen, hogy egyébként lenne lehetőség a versenyre. Amit ráadásul a Google saját fejlesztéseivel ingyenesen open source tálcán biztosít.

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

ezt kihasználva árúkapcsol

öhöm. de hol van itt az áru?
Egy open source cuccot ad előre fordítva, csomagolva.

A töketlen "mobilgyártók" pedig köszönik az ingyen rendszert, és rápakolják a szaraikra, amik az andriod nélkül egyébként egy fabatkát sem érne...

Az a baj, hogy a google előre összepakolva csak a saját szaraival együtt adja?

Könyörgöm, bárki forkolhatja, fordíthatja, módosíthatja, saját igényeire szabhatja.
Ja, hogy senki nincs aki ebbe INVESZTÁLNA is? csak a profitot akarják, az ingyenes, más által fejlesztett rendszert meglovagolva.

És nem, nem védeni akarom a google-t, mert elkurvult ő is elég régen, de nem ez az amit konrollálni kéne a vének tanácsának.

szerintem.
--
zrubi.hu

Verseny/új platform: az a gond, hogy vagy minden telefonod GPlay-es, vagy saját fork-od van. A kettő együtt nem megy (Google nem hagyja). Ha a Play fent van, akkor egy halom cuccot kötelező mellé rakni. A teljes G eldobás sem pálya: szemmel láthatóan az app-ok hiányában még az MS-nek sem sikerült várat építenie.

Mostani történet (ami ugye nem is erről szól): az Android részesedése 80+%, tehát piacvezető (monopólium). Az állítás itt az, hogy a mobilpiaci az erőfölényét használja a böngészőjének részesedésének növelésére, ami versenyellenes. BTW: emlékszem az MS hasonló köre nem zavart senkit (jogosan), nem látom be, hogy a Google-lel miért kéne másképp bánni. És ha már itt tartunk: az Apple is nyugodtan kaphat egy hasonlót a Spotify miatt, tulajdonképpen még jogosabban. (Vagy a Safari miatt.)
--
https://naszta.hu

Chrome != chromium (nem csak ikon a különbség a kettő között)

Androidra pl csak akkor telepíthető legálisan az Chrome, ha a gyártó megveszi licenszt (ppi-től függően 10-40USD/eszköz) és feltelepíti az Play Store-t az eszközre.

https://www.thurrott.com/mobile/android/189150/report-reveals-new-andro…

Semmi köze ennek az opensourcehoz, meg ahhoz, hogy ki mit forkolhat, ennél sokkal egyszerűbb. Az eladott telefonok túlnyomó részén google-licencelt android fut, ez az erőfölény, senkit sem érdekel, hogy zárt, nyílt, vagy majmok által random megírt forráskódja van-e a rendszernek.

Ez még a windows esetében is csak valami szánalmas kapadozás, de Andoroid??
Könyörögm, mire gondolhatott a vének tanácsa, ilyen baromság majd mégis mi ellen véd?

Hogy a végfelhasználónak nem segít az 1000%.

És akkor miért csak a szerencstlen böngészőt nem szabad "erőltetni" uh, vagyis előre telepíteni?
Mi van a default youtube klienssel?
oh wait.

vagy a default social media app-al?
oh shit.

vagy a default cset alkalmazással.
ooooh.

Sőt,legyen a következő a kötelező DE választó varázsló minden linux disztribúcióban!

vagy, mondjuk: le a default háttérkép monopóliummal!
És az ikontémákat se erőltessék szegény felhasználókra!
na meg a csengőhang? Legyen kötelező választani!

--
zrubi.hu

A kötelező randomizált elrendezésű választásnak én sem vagyok a híve, de legyen lehetősége rá!

Tehát például feldobhatna egy olyat mint Internet Explorer első indításkor:
1. Ajánlott beállítások használata
2. Egyéni beállítások használata (vagy valami hasonló)

A telefon indításakor megjelenhetne egy ilyen ablak. Akik nem értenek hozzá azok úgyis a gyártó által ajánlott beállításokat választanák (bloat experience 4ever), akik pedig igen, azok igen kiválaszthatnák azokat a dolgokat amiről te írsz (böngésző, youtube kliens, chat, social media, stb..). Linux esetén is gáz, hogy van egy rakás image, hogy melyik DE-vel akarod telepítni, azonban szerencsére van netinstall média is, ahol telepítéskor kiválaszthatod.

A tájékozott vagy egyáltalán érdeklődő felhasználóknak ez semmi újat nem fog mondani, az összes többinek meg úgyis mindegy.

Csatlakozva az előttem szólóhoz nekem is úgy tűnik, hogy a kérdéses döntéshozók egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a felhasználók többsége mennyire fekete dobozként kezeli a kezébe adott technikát.

---
Science for fun...

Mar tobbszor elofordult, hogy google nem, viszont duckduckgo megtalalta.
Foleg publikaciok pdf-jei.
Lehet google oncenzurazza magat, vagy nem tudom...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Windowsnál még a vének tanácsa is emlékezett arra, hogy Windows beépített böngésző nélkül is. Ráadásul az első ismert böngészőt Netscape-nek hívták.
Androidon mindig is volt böngésző
mindig lehetett számtalan alternatív böngésző közül választani
mindig meg volt a lehetősége a gyártóknak saját default böngésző beállítására.

androidon lehet választani szafarit? vagy mi az az infografika? Alternatív valóság? Fake news?

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mióta észrevettem, hogy a Samsung beépített böngészője a tartalomblokkolókkal együttműködik (ADB, ADB+, +még 8 féle, amiről enm is hallottam), azóta testreszabtam, és hejj'de'kis'faja böngészőm lett belőle az okifonon. Simán nem veszem észre, hogy nincs mögötte akkora fejlesztői bázis (?), mint a GoogleChrome-nak, vagy a FF-nak. A sebességben biztosan nem venni észre semmi negatívumot. A reklámokat megfogja, még a beépülőkben lévőket is. Akinek Samsung telója van, nekik ajánlom.

Chromium, ahogy fentebb tisztázva lett a Chrome vs Chromium különbség.

Amúgy vicces, mert szakmai hírportálok is csúnyán összemossák a Chromiumot és a Blink Engine-t, úgyhogy jó kérdés, hogy a Samsung Browser (vagy akár az Edge, vagy az Opera) tényleg Chromium fork, vagy "csak" a motort használják fel.

Én már annak is örülnék, ha Android alatt simán be lehetne állítani full fekete hátteret, mindenféle egyéb trükközések nélkül. Nem tudom mennyire általános ez, Xiaomi-n nincs alapból fekete háttérkép. Pedig kellene.

--
robyboy

A Safari mióta van Androidra? Még Apple platformra se tudják rendesen megcsinálni...:)

Inkabb azt vezethetnek be, hogy a bevetelt ott adoztassak meg ahonnan jon a penz. Tehat ami penz Nemetorszagbol jon az utan adozzon is ott.

A lakosokat jol meg tudjak szopatni de a Googlet es tarsait meg nem.

A lakosoknak is tetszene, hogy ha kivalaszthatnak, hogy hol akarnak adozni es biztositast fizetni, olyan orszagban ahol az a legkisebb nem pedig ott ahol a penzt keresi, kell egy cim - postalada es mehetne a buli. Ha a multi megteheti akkor tehesse meg barki. Vagy akkor senki.

Az ismert mese szerint egyenloseg a tuti.

Vagy megiscsak a nagytoke es a euro miliardosok azok megiscsak egyenlobbek??