Bemutatkozik a GNOME 3.32: „Tajpej”

 ( urbalazs | 2019. március 14., csütörtök - 15:07 )

A GNOME 3.32 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést. A kiadás összesen 26438 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 798 közreműködő készített.

Főbb újdonságok:

  • frissített vizuális stílus
  • eltávolításra került az „alkalmazásmenü”
  • részleges méretezés
  • gyorsabb és lendületesebb animációk
  • asztali ikonok kiterjesztés
  • alkalmazások vezérlése WebDriver használatával
  • telepített alkalmazások jogosultságainak áttekintése
  • 3D gyorsítás a virtuális gépeknél
  • és sok-sok újdonság a motorháztető alatt

A GNOME szoftverei szabad szoftverek: az összes kód letölthető, és szabadon módosítható, terjeszthető a megfelelő licencek alapján. A telepítéshez azt javasolják, hogy várd meg a gyártó vagy disztribúció által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé fogják tenni a GNOME 3.32-t, és néhányuk már rendelkezik olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME kiadást.

A GNOME 3.32 az FSF.hu Alapítvány aktivistáinak köszönhetően teljesen lefordított, magyar felülettel érkezik.

További részletek a kiadási megjegyzésben olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Olyan viccesek ezek a kiadási megjegyzések, amikben gyakorlatilag ilyen piszlicsáré dolgokat említenek meg, hogy új stílus... Amúgy tök jó, hogy fél évente jön az új. ;)

Kövezzetek meg... de mint aki 22 éve Linuxot használ elsődleges és az utóbbi 20 évben egyetlen operációs rendszerként a gépein, nekem bejön a Gnome3, de még a Ubuntu Unity-jével sem volt semmi bajom, amíg azt "csomagolta" gyárilag a kiadásaiba.

Suse 6.2 volt az első linuxom - sokáig bejött a gnome, de pár hónapja váltottam másra, és minden ilyen rilízbejegyzés megerősít abban, hogy jó döntés volt. ;)

Ironikus módon, nem túl sok disztróhopperkedés után most, közel a huszadik évfordulóhoz pont OpenSUSE-ra váltottam (vissza).

No és mire váltottál?

Gnome 2! (mate)

És mi az ami visszahúzott?

Engem személy szerint már zavarna az a fajta "konfigurálhatóság", amit egy gnome2 tud. Bevallom már kényelmesebb vagyok annál, hogy halálra hekkeljem a desktopom. A Unity meg a Gnome3 alap beállításokkal teljesen rendben van, max ez utóbbiból a 2 dimenziós virtuális desktopot hiányolom, de arra meg van extension.

+1

-------
It is our choices that define us.

Nekem sincs türelmem az asztalomat "hekkelgetni", de engem is a konfigurálhatóság szinte teljes hiánya hajtott el a Gnome3-tól. A Gnome3 oda jutott, hogy már alap dolgok beállitásához is külső alkalmazást kell telepíteni (Tweaks), de a legtöbb dologhoz kiterjesztés kell. És még úgy se lesz az embernek normális asztalja. De ami még ennél is jobban zavart az az alkalmazások lebutitása. A menük és toolbarok módszeres írtása, és helyettesitése hamburger menükkel, amikben csak ikonok vannak és találgathatja az ember, hogy melyik mit fog csinálni.
--
:wq

Mondjuk azzal egyetértek, hogy mindenhez a tweak kell, amit az ember be akar állítani, de valahogy nekem ezekkel sosem volt gondom. Korábbi Ubuntu alatt is mindig fent volt valami tweak util, mert az azért kellett, hogy pontosan a kezem alá dolgozzon.

A Unity->Gnome3 átállásnál gyakorlatilag az alt+tab viselkedését (hogy csak az adott desktopon váltson alkalmazást) és a desktopok elrendezését (kétdimenziós elrendezés: 4 oszlop 2 sor) kellett extensionnel rendbe tennem, de amúgy majdnem tök ugyanaz, mint amit addig megszoktam.

Bár egy morgolódásom azért lenne: a gnome3 extensionökön azért kurvára kéne valami minőség-ellenőrzés, mert konkrétan 10-ből 8 egy kalap szar.

A hamburger menüt meg... hát amíg alt-tal előjön a normál menüsor, nekem addig nincs vele bajom. De megértem az ellenérzésed ezzel kapcsolatban.

En úgy emlékszem, hogy voltak dolgok amik saját szájam íze szerinti beállításához e `gconf` -ban kellet turkálnom és még úgy se sikerült teljesen.
--
:wq

+1 a Mate-ra. Remekül elvagyok a cinamonnal is az elmúlt néhány évben de próbaképpen felpattintottam elsődlegesre mátét. Lehet a retro is befigyel de két hét után nekem továbbra is ez esik a legjobban kézre, igaz anno gnome-2-vel ugrottam bele az egész linuxos desktop mókába (meg KDE3-al, sulinet express-es gép süsüvel :)).

Valahogy ezek a futurisztikus desktop megoldások annyira nem tudnak levenni a lábamról pedig mindegyik megkapja a sanszot. KDE túl "sok", Gnome3 már túl "letisztult" (nekem buta), XFCE egy jó arany középút de valamiért nem ragadtam le nála. A többi meg érdekesség kategória, iceWM, openbox jóféle játékszerek ha gyenge vason játszadozol és desktop kell, viszont hétköznapokra valahogy nekem nem talált be.

Én örülök neki, hogy aprók az új dolgok. Az animációs fixnek meg végképp. Ez azt jelenti, hogy van ideje stabilizálódnia a szoftvernek.
Rohadtul unom már, hogy mindig mindent át kell reszelni - mert csak, mert kell a munka a fejlesztőknek, vagy mert a menedzsmentnek kell igazolnia a létjogosultságát - és közben a felhasználói oldalon meg olyan, mintha egy bugyogó szarkupac tetején kéne egyensúlyozni.
Egyébként gnome 3-at használok és elégedett vagyok vele.

Hja egyetértek, inkrementális fejlesztések bőven jók egy amúgy stabil cuccban. Nem hiányzik az x11->wayland vagy unity->gnome3 váltás... Bőven elég pár évente rádöbbenni, hogy megint mi nem megy.

A nem túl izgalmasan hangzó részleges méretezés elég hiánypótló fejlesztés.

De mit jelent?

Angolul fractional scaling névre hallgat a funkció, és a nagy pixelsűrűségű monitorok támogatása a lényeg.

A scaling arra vonatkozik, hogy beállathatsz egy szorzót, és a UI elemek mérete ezzel arányosan lesz nagyobb vagy kisebb. Nagy pixelsűrűségű kijelzőkön hasznos, ahol amúgy minden nagyon apró lenne.

Eddig is volt opció beállítani, de hivatalosan csak kettes szorzó volt támogatva, ami sok esetben a ló túloldala volt. Most már lehet nem egész szorzókkal is játszani (1.25x, 1.5x, stb).

Huhh, hát akkor ezt rettenetesen félrefordították...

Köszi a magyarázatot.

Várjuk az alternatív javaslatot :)

“While technically not part of GNOME core, nor the Files application, the Desktop Icons extension has been released. This extension brings the traditional desktop icons experience back for users and distributions.”

Sic transit gloria mundi...

Így jár az ember, ha nem ura az ökoszisztémának... az app menü is azért repül, mert a 3rd party fejlesztők mai napig a win95-ön élnek, és nem foglalkoztak tulzottan vele, hogy a Gnome3 inkább OS X akar lenni.

Ebből a szempontból tökmindegy, kinek van igaza, de azért furcsa lenne, ha a linux desktop éve egy win95 (vagy winXP) stílusú rendszerrel jönne el, és hát nem is túl valószínű.

A Win 98 mar mindent tudott, amit en egy ablakkezelotol elvarok. Semmi olyan WM feature nem jelent meg azota, ami nekem kellene, es ott nem volt megoldhato a 3D composite-ot es a global search-ot kiveve. (Nem, a tiling wm-eket nem tudtam megszokni). Mar az XP talcaelemrejteset es ablakcsoportositasat is utaltam es elso dolgom volt kikapcsolni.

"A Win 98 mar mindent tudott, amit en egy ablakkezelotol elvarok"

Hát nincsenek erős igényeid :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lehet úgy értette GUI nélkül, csak a sima DOS-ban.
KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Azért mondjuk jó, hogy két ablakot azóta már sokkal könnyebb egymás mellé berántani egy-egy mozdulattal. Meg mondjuk a több desktop alap. De tény, hogy én is kevés dolgot használok ezeken kívül.

+1

Ezzel az érveléssel az a baj, hogy a gnome nem ablakkezelő, hanem desktop environment. Dolga lenne neki meghatározni a követendő UI sémákat, pl. hogy hol legyen az app menüje, milyen menüpontok legyenek benne, milyen és mekkora ikonja legyen stb.

De mivel nincs nagy kontrolljuk az appok felett - erőforrásaik normális replacementekre nincsenek, a többiek meg ezek szerint lesz.rják őket - ezért képtelen DE-ként viselkedni.

Amúgy szerintem sok apró ficsör van amit azért használsz, pl. a WiFi kezelés a windows 98-ban elég kezdetleges volt, és hát a bubble notikezeles se túl szexi, jól lekorlátozva az is hasznos WM funkció, vagy a teljesképernyő mint asztal elve.

DE szinten az OS X-ben pl a fájlkezelés is borul - nincs Save meg Save As, mondván, SSD. A desktop environment attól desktop environment, hogy az appok egy adott módon működnek benne, és 1995-ben teljesen más hardveren, más mennyiségű fájlokkal, más feladatokat végeztünk, ráadásul más használati minták is voltak, és ezektől a linux közösség képtelen szabadulni, legnagyobb közös nevezőként van folyamatosan ott az amúgy múltszázadi rendszer.

Elég sokat dolgozott a Canonical a Gnome Shell teljesítményének javításán, itt egy összefoglaló Daniel Van Vugt-tól, hogy mi került bele ebbe a kiadásba és a nem sokára megjelenő Ubuntu 19.04-be, és mi marad későbbre:

https://community.ubuntu.com/t/gnome-3-32-performance-ubuntu-19-04/10208

Egyébként érezhetően sokkal fürgébb és „folyékonyabb” az összkép, érdemes kipróbálni. :)

Igazán derék, jár a keksz!

Én egyáltalán nem érzem a különbséget, mire kéne figyelni? Az app icon grid talán tényleg mintha gyorsabb lenne, de lehet csak placebo (illetve különösebben nem érzem előrelépésnek az összképet tekintve).
A 'does not include' részben felsoroltak már ígéretesebbek, na majd ősszel. :)

Mindeközben, végre-valahára:

A grafikus toolkit hivatalos neve immár egyszerűen csak GTK, plusz jel nélkül.

Igazából annyit várok egy környezettől, hogy legyen 3 kombóm, mondjuk alt+f2 futtatásra, alt+tab váltása, alt+f4 bezárásra.

Jó, nem bánrom, ha van még esetleg 1-2 OPCIONÁLISAN bekapcsolható fícsör, de, hogy ez a GNOME miért egyre gnómabb, azt nem tudom, egyszerűen nem látom, hogy mi a cél, a lényeg az lenne, hogy ne legyen benne semmi, vagy egy mozdulattal kikapcsolható legyen kikapcsolható az ég világon minden, ami nem nélkülözhetetlen a legtöbbféle munkához, a GNOME-ban számomra most több parasztvakítóan felesleges elem van, mint szinte bármely más envben.

openbox?
alt-f1: browser
alt-f2: terminal
alt-f4: close
alt-tab: alt tab :D

konzervatívok (mint én) indítanak még egy tint2-t is, hogy legyen egy panel. aztán slussz.

openbox + rofi (asszonynak plusz egy plank, hogy csilivilli legyen :D)

+1

Bemutatkozik a Sway 1.0:

https://drewdevault.com//2019/03/11/Sway-1.0-released.html

https://github.com/swaywm/sway/releases/tag/1.0

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Érdekes, bár ez nem úgy tűnik, mintha az átlagfelhasználókat célozná meg.

Ahhoz képest, hogy nagy változás annyira nem történt, szokatlan módon ez most Archon eléggé bugosnak indult. Lehet inkább az Arch oldalán van a probléma, előző főverziók viszonylag későn (napokkal/hetekkel a kiadás után) kerültek be a repóba, most meg szinte azonnal, mintha nem tesztelték volna le rendesen.
Na mindegy, pár napon belül úgyis javítják a hibákat, egy részüket már sikerült is.

Nem hittem volna, hogy letezik Arch+GNOME user egyaltalan.

Jelentkezem :-)

Erre kíváncsi lennék, kifejtenéd? Ha arra gondolsz, hogy Archosként biztosan szeretek mindent a legapróbb részletekig customizálni, akkor nem nyert, de szerintem az Archosok többségére nem is igaz ez.

Számomra a számítógép eszköz, nem cél, max annyit szoktam rajta faragni, amivel a céljaimat a legkönnyebben, leghatékonyabban el tudom érni. Megjártam már pár disztrót/DE-t, az elején egy viszonylag meredek learning curve után ez a kombináció messze a legrugalmasabb, leghatékonyabb felállás tapasztalataim alapján. Gnome 3-ba is bele kell tanulni, shortcutok használata, extensionök is kellhetnek, utána viszont egyszerre minimalista és nagy tudású, jellemzően probléma nélkül (nekem durván 2 év egybefüggő használat, több főverzió után volt először gondom vele, a komolyabbakat már másnapra javították).

Bemutatkozik a MATE 1.22:

https://mate-desktop.org/blog/2019-03-18-mate-1-22-released/

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Erről ugyan nem született külön hír, de a MATE fordítását is befejeztük, szóval a (dokumentációt leszámítva) a MATE fordítása is 100%-os.

Még sosem fordítottam, úgyhogy egy kérdés.
Hogyan kell megoldani, hogy pl. az "Empty" szó környezettől függően "Üres" v. "Kiürít" legyen?

Ha csak simán ráereszti az ember a gettextet, akkor sehogy. Ilyenkor a fejlesztő dolga a nemzetköziesítés lehető tétele, jelen esetben úgy hogy kontextust vagy megjegyzést tesz hozzá, hogy ez egy műveleti gomb. Ekkor a gettext külön sorba szedi ki az eltérő kontextusú, de azonos tartalmú karakterláncokat.

Megjegyzést olyankor is érdemes rakni, amikor nincs ütközés az adott szoftveren belül. Kedvencem volt ilyen téren réges régen valamelyik (talán GNOME-os) zenelejátszó magyar fordításában a "Kötet" címkéjű csúszka.