Notebookbar: Új felhasználói felület dizájn a LibreOffice-ban

 ( trey | 2019. január 5., szombat - 17:58 )

Új - ámde opcionális - felhasználói felület dizájnnal érkezik majd a LibreOffice 6.2: bemutatkozik a Notebookbar. A fejlesztők feltehetően a Microsoft Office felől érkezők kedvében kívánnak járni vele. Részletek a fenti videóban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Minek kell lejmolni ezt? Van olyan, aki ezzel gyorsabban, könnyebben dolgozik ezzel a felállással, mint a régivel? Szebb, oké (kinek mi), de _nekem_ nem áll kézre. Régen minden egy kattra volt, ami kint volt, most meg keresni kell a fülek között, meg váltogatni.
Mondjuk az jó, hogy opcionális, csak nehogy a régi kapjon deprecated flaget - ettől tartok.

Reporting in.

Azért mert a ribbonUI jó. Fontos hozzátenni, hogy érdemes kitűzni a titlebarba azt az 5-6 dolgot amit rendszeresen használsz. Pl.: saveAs, saveAsPDF, oldaltörés, ilyesmi.
Itt nagy szöveges gombok vannak, csak belenézek a tabba (szöveggel van, látom hogy pl melyik az "adatforrás"), és ott egy pillanat alatt megtalálom azt amit keresek.
Nem az hogy van egy "adatforrások" ikoncsoport (jó eséllyeg fel sincs véve a toolbarra), és annak az ikonjai fölött hovereléssel keresem meg a szükséges funkciót pl.

Igen, meg kell szokni, de utána sokkal egyszerűbb amikor ismeretlen dolgot kell benne csinálni.

Ott a baj, hogy ezt meg se lehet szokni. Az újféle MS Officban pl. kb.5 percig tartott, míg megtaláltam a "keresés és csere" funkciót. A baj, hogy nem csak az első alkalomkor, hanem amikor már 20. alkalommal kerestem, akkor is jelentős időbe telt. Egy jól felépített, hierarchikus menüt nem lehet pótolni semmivel, a toolbar-ikonok meg olyan beszédesek, hogy akár egy tál levest is ábrázolhatnának... ráadásul ezek az értelmetlen ikonok egy jó vastag sávot is elfoglalnak a képernyőn.
Tartottam tőle, hogy ezt a LibreOffice is majmolni fogja, de szerencsére egyelőre "opcionális".

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ez!

Akkor nem csak én vagyok így! Nem egyszer fordul elő, hogy mondjuk excelben új sort szeretnék és ésszel tudom, hogy hol a gomb mégis a beszúrás fül alatt keresem reflexből. Mivel napi szinten nem kell, így gyorsbillentyűt meg nem tudom.

Ráadásul utána ott marad a tab. Ergo ha szeretnék más funkciót, akkor megint legalábbis váltanom kell. Arról nem is beszélve, hogy az ikonok helye változik, ha kis képernyőn két Excel van egymás mellé téve majd vissza nagyra egy - ilyenkor ugrálnak.

A ribbon is hierarchikus, csak a hierarchia gyökere nem egy menüpont, hanem maga az ablak, és a legutóbb használt almenüpont ki van nagyítva egy sávra.
A jó az hogy az ikonok mellett van szöveg is, ami az ikonsávon nem volt.

Értem hogy nehéz egy több évtizedes beidegződést felülírni, és elfogadom, hogy nem mindenkinek tetszik, az élből elutasítással van gondom.

Lóhimbilimbi... Nem a beidegződés a lényeg, mert ha jobban lehet használni, az ember könnyen átáll.

Menü+toolbar egy jól átgondolt, áttekinthető, logikus felépítésű, könnyen és gyorsan használható UI. Ez a ribbon egy nehézkes, nem áttekinthető, nehezen használható dolog, az előbbihez képest. Sokkal tovább kell keresni egy funkció eléréséhez, ezáltal többet kell kattintgatni. Ráadásként az ms olyan jól kib@szott a userekkel, hogy néhány funkciót máshogy kezdett el hívni a ribbonon, mint az elődjében. Na így találd meg...

Az újítás szuper jó dolog, ha hozzátesz az eddigiekhez, nem felrúgja mint a taknyot. Számomra ez a ribbon a legundorítobb húzása volt az ms-nek, a kezdetek óta utálom. Mint a junitit, meg a gnómhármat. A "startmenü" + tálca a legjobban használható asztal kialakítás. Ablakgomb csoportosítás nélkül persze, minek kattintsak többet, legyen egymás mellett pl a két fájlkezelő ablak gombja, akkor 1 kattal tudok köztük váltani :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Idézet:
Menü+toolbar egy jól átgondolt, áttekinthető, logikus felépítésű, könnyen és gyorsan használható UI.

Egészen addig, amíg a fejlesztő ugyanazon logika mentén tervezte használni az adott szoftvert, mint ahogy te használod. LO-nál a kedvenc példám a Writerben a táblázat beszúrása. Mi a logikus helye? A beszúrás menü, ahol minden mást be lehet szúrni. De táblázatot nem, az a Táblázat pontban van. Logikusság (inkább: következetesség repül az ablakon). [nem ok nélkül jöttek sorban az "írd be a keresőbe a menüpontot, megkeressük, mert tudjuk, hogy egyébként átláthatatlan" megoldások a különböző DE-knél - BTW, ezt az MS a ribbonra is meglépte, hogy a tényleg ritkán használt funkciókat gyorsan elő tudd keríteni)

Egy ribbonon (mivel nem egy fix méretű elemed lehet) van esélyed funkciókat duplikálni, hogy minden megjelenjen a "logikus" helyen is - így pl. a gyári default menüben az Oldaltörés ott van a Beszúrás fülön (mert be akarsz szúrni egy oldaltörést), holott a "rendes" helye az Elrendezés fül Töréspontok eleme.

De ugyanígy mondjuk egy körlevél: működik, hogy kikukázod az eszközökből a körlevél varázslót, aztán plusz toolbarral beszúrkálod a megfelelő mezőket stb. A Ribbonon ez kapott egy külön fület, ahol balról jobbra a teljes folyamat ott van (típus megadása, címzettlista betöltése, mezők beszúrási lehetőségei, előnézet és aztán az egyesítés - amiből mindig csak az él, amit az aktuális állapotnak megfelel).

Ha a ribbonra csak úgy tekintesz, mint egy tabosított toolbarra, akkor tényleg nem kényelmes használni. Ha megérted mögötte a logikát (pl. kijelölés-függő tabok, hogy egy tab hogyan van csoportosítva, mi miért akkora, amekkora stb.), akkor tényleg kezesbárány tud lenni.

Szerk.:

Idézet:
Ablakgomb csoportosítás nélkül persze, minek kattintsak többet, legyen egymás mellett pl a két fájlkezelő ablak gombja, akkor 1 kattal tudok köztük váltani :)

Szar implementációt próbáltál, a jobbak hoverre kidobják az ablakok előnézeti képét, és csak azokra kell kattintanod, pontosan ugyanúgy 1 kattintás ;)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Két dolgot tennék hozzá:
1, sok programban a menü szerkezetet is lehetett szerkeszteni. Nem néztem meg, hogy LO-ban lehet-e, de elméletileg semmi akadálya, hogy valaki a beszúrás menübe (is) betegye a táblázat létrehozása funkciót.

2, a ribbonon keresés jó, de pont a múltkor volt olyan, hogy tudtam, mi a funkció, sehol nem találtam, javasolták a ribbonban keresést, az se találta sehol, aztán kiderült, hogy igen, mert az a funkció csak bizonyos helyzetben érhető el, és amikor nem, akkor nem azt látod, hogy ott van, csak szürke, hanem azt hazudja a rendszer, hogy ilyen? hát nem is volt!

Én MS programokban használok ribbont, hozzászoktam. LO-ban használom a rendes menüs megközelítést. Személyes tapasztalat: menüs rendszer jobban kézreáll, megtalálom azt, ami kell egyszerűbben. Ribbon esetén általában össze vissza kattintgatok és próbálom megtalálni, hogy hova lehet eldugva. Igen, keresni kellene. Bocs, nem áll kézre. A múltban nem volt és LO-ban most sincs szükségem keresőre a funkció megtalálásához, így nem szoktam rá.

Menüszerkesztés... pont ugyanennyi lenne egyrészt implementálni a ribbon szerkeszthetőséget és pont ugyanannyi lenne saját tetszés szerint összerakni egy ribbont, mint egy menüt (oks, kicsit több, igazán jó ribbonhoz nem csak az kell, hogy kiválasztod a megjelenítendő funkciókat...) [ráadásul a _ritkán_ használt elemek megtalálásában továbbra se segítene, mert max. annyit módosít, hogy a kérdés "vajon három éve hol gondolhattam logikusnak" ahelyett, hogy "vajon a fejlesztők szerint hol lehet logikus")

Igen, ez a kontextus-függés a ribbonban. Amúgy mennyivel lett volna jobb, ha kidobja a kereső és szürke?

Idézet:
Személyes tapasztalat: menüs rendszer jobban kézreáll, megtalálom azt, ami kell egyszerűbben.

Erre mondtam fent a példát, hogy ez csak annyit jelent, hogy hasonlóan gondolkodsz a fejlesztővel/fejlesztőkkel.

(mondjuk kétségkívül az LO-s megtartjuk a régit és használhatod az újat megoldása a legkorrektebb, különösen, hogy a legacy menük fenntartása nem lehet túlságosan erőforrás-igényes, csak új fejlesztést már nem hiszem, hogy kap majd azután, hogy a _default_ valamelyik új UI lesz [mondjuk a szélesvásznú monitorok miatt szerintem az oldalsávos a legjobb képernyőkihasználtságban, de...])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem a szemével kereste az ikont. Ha talált volna egy kiszürkített ikont, tudta volna, hogy megtalálta a keresett funkciót, de az a jelenleg nem alkalmazható.

:)

... amiből rájön, hogy ja, bele kell kattintani az adott ojjektumba és azonnal megjelenik a szükséges fül (sőt, jó eséllyel aktív is lesz, kivéve, ha több kontextus-függő tab is tartozik az adott típushoz - pl. táblázatoknál talám három új fül jön be).

Vagy tudod, ha a ribbonra nem egy "elbaszott menüsor és toolbar"-ként gondolna, hanem megkeresné benne a logikát (pl. hogy azok a dolgok jelennek meg, amik használhatók az aktuális kijelölésben ;) ), akkor azzal kezdett volna, hogy kijelöli az ojjektumot :) És pont ezt írtam #comment-2303889-ban :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mielőtt teljesen le leszek hülyézve, úgy történt, hogy kijelöltem az ojjektumot. A funkció, amit akartam, korábbi verziókban ilyenkor elérhető volt.
Az új verzióben nem, és a keresés funkció se találta meg.
Google keresés után kiderült, hogy még mindig létezik a funkció, de már nem elég, hogy kijelölöm azt az elemet, amivel dolgozni akarok, hanem meg is kell nyitni, és akkor jelenik csak meg a ribbonon.

Idézet:
Menüszerkesztés... pont ugyanennyi lenne egyrészt implementálni a ribbon szerkeszthetőséget

Elnézést, ha félreértettem valamit, azt hittem, hogy a ribbonban már megvan a szerkesztés lehetősége, és most arról beszélünk, hogy bezzeg a menüs rendszerben kénytelenek vagyunk azt használni, amit a programozó megálmodott, akkor is, ha számunkra nem logikus.

Mondjuk az, hogy a ribbon szerkeszthető vagy nem, persze egyáltalán nem releváns annak, aki a menüt használja.

Megjegyzem, a Building Ribbon videóban pont volt szó arról, hogy az userek alig pár százaléka szabott testre bármit is az Officeban, azoknak a nagyja is 1-2 dolgot tett ki - ezért is került a bal felső sarokba az a kis sáv, ahova ki lehetett tenni plusz dolgokat. Nem emlékszem a pontos számokra, de ezzel ki is merült a customizálók 90+%-a (Talán 95% is).

Azok, akik kicsit is komolyabban is hozzányúltak, hogy mi hol van, kb. ezres nagyságrendben voltak. (vs több tíz (száz?) millió user).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1, kivételesen olyan témába sikerült beletenyerelni, ahol az MS részéről valóban volt komoly előzetes kutatás

Jó, de ehhez már tájékozódni kellene és rászánni azt az egy órát a The Story of the Ribbon videóra. (Ok másfél óra a kérdés résszel, de az is egy formátum trollkodó kérdéssel indul - valaki eltévesztette a házszámot).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudtam erről a "hogyan lett a ribbon" videóról, nagyon érdekes, köszi hogy felhívtad rá a figyelmet.
A kb 5 perc demó után, ami a videóban van azt mondom hogy ez az évszázad találmánya.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Ugyanarról a videóról beszélünk, mint amit az utolsó postok egyikében linkeltem?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Idézet:
Igen, ez a kontextus-függés a ribbonban. Amúgy mennyivel lett volna jobb, ha kidobja a kereső és szürke?

Nem azt gondolom, hogy ezek a szemetek kivették ezt a ritkán használt funkciót az új verzióból, vagy átnevezték, hanem arra, hogy aha, itt van, de valamiért a jelenlegi ponton nem használható, tehát valamit kell csinálnom ahhoz, hogy használható legyen.

Amúgy... lehetett volna akár nem disabled is, a régebbi verziókban működött. Valaki jónak látta korlátozni sajnos.

nekem a tooltip is elég volt annó amikor aktívan szöveg-szerkesztettem, több ikon kifér lapozgatás nélkül és kb a 2. oldal után már tudja az ember melyik ikon mire is jó... ha pedig valami hiányzott pl x^2 vagy x_2 (alsó index) fogtam és kitettem.
Ez az új sem rossz koncepció, de remélem lesz egy custom fül is, ahova azt teszek ki amit én szeretnék aktívan használni, hogy gyorsan elérhetőek legyen a funkciól.

Kérlek ne tegyél olyan általánosító kijelentést az összes userre, ami igazából csak rád vonatkozik.

Egyrészt de, mint a mellékelt példa mutatja lehet pótolni, másrészt ott a funkciókereső, harmadrészt igazából egy szintel absztraktabban nézve a ribbon nem más, mint a toolbar és a hierarchikus menü keresztezése.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"érdemes kitűzni a titlebarba azt az 5-6 dolgot amit rendszeresen használsz"

Esetleg megtanulni a hotkeyt hozzá. Az egész ribbon dolgot az agyhalottaknak találták ki. Szerintem.

Az egész GUI-editor dolgot az agyhalottaknak találták ki. Az igazi programozó ed-del szerkeszt docx-et. /s

mi az a docx, nem ismerek olyan dolgot.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez a te szegénységi bizonyítványod...

Minek egyáltalán szövegszerkesztő? Minek egyáltalán bármiféle office? Néhol van olyan gyakorlat, hogy kinyomtatják a szerkesztvényt, aláírják, beszkennelik, aztán azt küldözgetik tovább... a docx meg elkallódik, vagy el se mentik. :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.

"aláírják, beszkennelik, aztán azt küldözgetik tovább" - és az a hivatalos, azt lehet elérni, dokumentáció, szabályzat, akármi gyanánt... Persze a beszkennelt képek sorozatából készült pdf-et nem ocr-ezik vissza, nem csapják hozzá az eredti, kereshető dokumentumot... Csak hogy egyszerűbb legyen megtalálni a pdf-kupacban bármit is...

még egyszer, dolgozom dokumentumokkal, de nem találkoztam ezzel a docx nevű bizbasszal. Libreoffice odt-t használ. A pages-t nem nagyon használom.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Pedig illene ismerni a docx-et, ha már dokumentumokkal dolgozol. Nyílt szabvány: https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

--
Mint/Cinnamon/Windows10

MS lefizette az ISO-t kommentek in 3... 2... 1...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szeretem, hogy a Libre-vel pdf-et tudok szerkeszteni. Van egy megfelelően elmentett scannelt aláírásom és a digitálisan kitöltött formanyomtatvány aljára beillesztem. Kiexportálom pdf-be és úgy továbbítom.
Többször megkapom, hogy akkor majd postázzam az eredetit. Ilyenkor nehéz elmagyarázni, hogy nem létezik fizikailag a papír...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem véletlenül kérnek eredetiben aláírtat - egy nyomtatott másolat az aláírásról az bár aláírásnak néz ki, de a lényeges tulajdonságát, hogy ti. adott papíron, adott szöveg alatt te saját kezűleg kanyarítottad oda szépen elveszíti.

Természetesen neked van igazad. De időnként mégis elkerülhető, hogy ki kelljen nyomtatni egy dokumentumot, amit aztán lefűznek majd és úgyis a csatolt változattal dolgoznak.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pont, hogy nem. Az, hogy mi került fel nagy ikonnal és mi került fel kisebb ikonnal, abban benne volt a statisztika is, hogy mit hogyan használnak. Pl. a kivágás-beilleszés funkciók pont azért kerültek fel kicsi ikonnal, mert hiába az egyik leggyakrabban használt funkció, nagyon sok user billentyűzettel használja.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Örülök, mert akkor tényleg van, akinek segít. A twitteren is ezt látom, de azt is az itteniek alapján, hogy nem mindenkinek.

??? lejmolni = kéregetni, koldulni.

Majmolni akart az lenni, csak nem sikerült :-)

Én is utálom, nem találok benne semmit sem, de munkahelyen a 6.1 alatt engedélyeztem annak, aki kérte. Voltak, akik MS office-ról tértek át, és a hagyományos felületet nagyon utálják, ezzel meg egészen jól elvannak. Én persze ettől még továbbra is borzalmasnak tartom, de azt belátom, hogy van rá igény.

< moka >
Még 15-20 release és megérkezünk oda, ahonnan 20 éve indultunk: 1 sor menü fent és abból kiválasztom, hogy mit akarok csinálni.
Csak az a nyomorult gemkapocs ne jöjjön vissza!
< /moka >

+1, hala az egnek dolgoznom mar nem kell ilyenekkel.
____________________
echo crash > /dev/kmem

hurrá, fejlődünk, most épp a libreoffice menürendszerét kellett szétgányolni. ... remélem, tényleg csak "opcionális".

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A jelenlegi szalag menü is egy bugos szar, ez jobb lesz vajon? O.o

Mindenképpen okot ad az optimizmusra, hogy a gyötrelmek emelik az ingerküszöböt.

:)

Miért zavar mindenkit, ha a LibreOffice közeledik a MSOffice-hoz, ami a sok sirám ellenére is az iskolai informatika oktatás alapja.

Sokan az irodában, iskolában, az MSOffice-hoz szoktak, így nekik jobban kézre áll az új megjelenés.

Ennek lehetne örülni is, nagyobb user-base jelenik meg a projekt mögött a változás hatására. Ami viszont jó, nem?

Mert utáljuk, és örültünk, hogy van alternatíva.

Szomorúak lennénk, ha az lenne a vége, hogy akkor a régi megy a levesbe, és lesz az új egyedül.

+1 - A mai napig van az ismertségi körömben, aki ragaszkodik a 2003-as MS Office-hoz. A "ribbon"-os MS mindmáig visszatartja a verzióváltástól. Vagy olyan, akit 5 éve naponta hallgatok, hogy szentségel a Ribbon miatt, bár napi rendszerességel használta(-ja) a 2013-ast majd a 2016-ost.

Ha kellene is, a megnyitáson és lezáráson kívül én sem nagyon szeretek hosszabb időt eltölteni a "microsoftokban", viszont a Libre folyamatosan fejlődő verzióinak használata, - gyakorlati rálátásom szerint, - évek óta bevált, (pedig a pedagógusoknak elvileg lehetőségük van az MSO ingyenes használatára.) Még a központi MS szemlélet, és a kollégáknál "felhalmozott" MS-ek sem okoztak komolyabb v. megoldhatatlan gondot, még az alap-dokumentumok rendszeres cseréjénél sem.

Azért mert néhányan csak ikonokban gondolkoznak, - olvasni nem akarnak, - semmi nem indokolja egy bevált UI cseréjét. A Libre-Ribbon nem fogja növelni a jelenlegi felhasználók számát, Aki MS-re tett, ezután sem fog váltani. Az értő-olvasó, alapvetően verbálisan gondolkodó felhasználóknak viszont a MS-sel szemben mentsvára a Libre menürendszere. Remélem soha nem lesz a beállíthatósága "kikukázva".

Köreimben "alaposan" átlagfelhasználókkal, akárhányszor szóba került a napi rendszereséggel és MS Office-vel dolgozóknál a változó ikonos menűrendszer, eddig még mindenkinek volt néhány keresetlen negatív szava hozzá. (Szerintem, aki lelkesen beszél róla, az esetleg fejlesztője lehet, mert a "hülyegyerekének" azért minden szülője pártját fogja, kivéve a dadus, - de az is ösztönözhető némi plusz jövedelemmel erre.)

Saját szememmel tapasztaltam, hogy egyik menedzserünk, akinek a saját gépén csak a legutolsó verziós MSO van, - azt használ "emberemlékezet" óta, - két perc alatt oldott meg egy kolléga gépén, - ahol csak Libre van, - egy komolyabb táblázatos feladatot, pedig hiányozhatott neki a megszokott MS Ribbon.) Konklúzió: a 2016-os MSO-hoz képest is logikusan, használhatóan van a Libre menürendszere megcsinálva.

Viszont ajánlatom.., ha már a Y-Z, stb., generáció igényeire tekintettel muszáj, a telepítésnél lehessen kiválasztani a használni kívánt menürendszer típusát, fel sem kerüljön az OS-re a nem kívánt megoldás kódja. Azután a telemetriából majd eldől, hogy a felhasználóik mennyire tartják szükségesnek a Ribbon-t. Ha meg a cél a mobil felhasználás erősítése, ott úgy is speciális megoldásokra van szükség a kisméretű megjelenítők hatékony használatához. (A megoldás szerintem a moduláris fejlesztés lenne...)

Csak az ismerősi körömről tudok nyilatkozni, de van jópár közgazdász végzettségű csajszi, akik a fősulin az MSOffice aktuális valtozatát "tanulták" (ez is megérne pár szót, fősulin szöveget tanul szerkeszteni, wtf?)

Minden esetre ők akik nem váltanak semmire, ami nem ribon menüs, mert sosem szokták a hagyományos menü rendszert.

És sajnos be kell látni, velük nem lehet mit kezdeni. Ha növelni akarják a felhasználók számát, akkor közeledni kell az MS-féle megoldáshoz.

Az egyszeri titkárnő inkább felmond, mint h új rendszert tanuljon meg. Ne felejtsük el, azért nem csak informatikus és tanulni akaró emberek dolgoznak, sőt....

... és valószínűleg az ilyen munkaerő szóközzel formáz oldalakat és kézzel nyomogat pontokat a kitöltendő helykre. Persze, hogy elég neki a ribbon, mert nem használ semmi értelmes megoldást, nem is keres mást.

Feltehetően mindenki látja, hogy te vagy a Gizike, akiről beszélsz.

:)

Idézet:
az ilyen munkaerő szóközzel formáz oldalakat és kézzel nyomogat pontokat a kitöltendő helykre

Sírva vigadok! Aztán halkan megjegyzem, hogy a ribbon előtt is televolt az ipar ilyen munkaeővel. Igazából azon csodálkozom, hogy a sor végére érve nem lökik le a monitort az asztalról. :/

A LibreOffice-ban azért még volna bőven más egyéb teendőik is a fejlesztőknek, minthogy csak a felületét babrálják. Ha összehasonlítjuk az MS-Offic-szal, észrevehetjük, hogy a LibreOffice lassabb, több memóriát zabál, bizonyos műveleteknél meg egyszerűen kimered vagy kiugrik. Sok mindenben valóban jobb, mint az MSOffice, de azért még nem az igazi.
Pl. egy étterembe azért még nem fognak többen járni, mert változtatnak az étlap formatervezésén, de ugyanazokat a félkész ételeket szolgálják fel.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mint írták, felnő(tt) az a generáció, amelyik ribbon nélkül nem boldogul.

Arra a kollégára emlékeztetnek, aki Photosopot kért, hogy a szkennelt lapokról levágja a fejlécet. Vagy aki csak excelben tudja megcsinálni a jelenléti ívet, mert az ofiszt ismeri, de a libreofiszt nem. Meg a ctrl+1-et sem.

Na mindegy. Szóval ez van.

... a baj ezzel csak az, hogyha a programokat a hülyékhez igazítják, előbb-utóbb más program sem lesz, csak hülyéknek írt selejt. Sajnos, ez a hígulás már évek óta érződik a Linuxon is meg a Windowson is, bármilyen aspektusból vizsgáljuk az adott rendszert.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Igen, ez a busz - úgy érzem - már rendszerszinten elment.

megérne egy próbát, iskolai mintára, hogy egy folyó szöveget, betűtípust és méretet tartalmazó forrásból és egy elvárt kinézet kép alapján hogyan szerkesztenek dokumentumot. És összevetni a ribbont használók és hagyományos megoldást használok produktumát. Van egy sejtésem, hogy sokaknak azért elég és kell a ribbon, mert nem tudnak szöveget szerkeszteni, csak entert és szóközt meg hasonló magasszintű technológiát ismernek.

> Van egy sejtésem, hogy sokaknak azért elég és kell a ribbon, mert nem tudnak szöveget szerkeszteni, csak entert és szóközt meg hasonló magasszintű technológiát ismernek.

Itt mi az összefüggés? Ribbonon is kint van minden feature, csak máshogy van megjelenítve. Mint ahogy klasszikus toolbarral is lehet space-szel formázni.

Szerintem olyasmi lehet, hogy 1. nem tudja és/vagy nem akarja használni a ribbont; 2. túl sok körülötte az olyan ember, aki szintén nem tudja/akarja használni, de kell használniuk, és ezért folyamatosan nyavalyognak neki.

:)

Igazából az összeset kéne összevetni, utána kiguberálni azt a párat, aki bele mert nyúlni a stílusokba is, az inline formázások mellett/helyett. A többivel pedig felvirágoztatni a favonalzóipart. (körmös)

Én ott tartok, hogy ha MS Office-ban kell valamit csinálni, akkor elmentem és LibreOffice-szal pillanatok alatt megcsinálom amit akarok.
Majd MS Ofice-ban ellenőrzöm, esetleg korrigálok néhány apróságot ami esetleg nagyon nem úgy jelenik meg ahogy kellene. De ez utóbbi ritka, ugyanis nem mániám a fölösleges formázás, meg a lóugrás alakú cellaegyesítés.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nagyon féltem ettől... De úgy látom, nem lett annyira MS style.

Remélem csak opcionális marad. A hozzászólások jó részével egyet értek. Ahol MS Office-ot kell használni, ott maradok a ribbon előttinél. Egyébként inkább Libre-ben csinálom és konvertálom.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

ez azt hittem jó lesz, meg akartam is nagyon, de aztán nem. Már kikapcsoltam a csába.

--
GPLv3-as hozzászólás.

LOL

Ha masra nem jo, akkor arra, hogy csamcsogjatok rajta; sok ui/ux szakerto van itt.

Legmeggyozobb az volt, aki azzal ervelt, hogy neki van egy ismerose, aki a mai napig nem hajlando atterni a ribbonra. Uhh, b.meg. :)

Mindenki hasznalja a meggyozodesenek megfelelot, es tovabbi jo posztolgatast!

+1.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Számomra is érthetetlen miért kell a klasszikus menüsort lecserélni és erőltetni ezt a marhaságot.
Ha Pistike nem tudja, hogy mi a tipográfiai jelentősége egy-egy parancsnak, tök mindegy, hogy szövegesen vagy piktogramok alapján nem érti. A több bekezdésnyi "enterezéshez", meg "szpésszel középreigazításhoz" nem kell se ribbon, se semmi.
Nemhogy inkább a sidebar fejlesztését erőltetnék. A mai, kretén méretarányú notebook kijelzőkön több értelme volna. Nem esik kézre, hogy szinte, csak egy-két sort látni az éppen szerkesztett szövegből.

A miértekre egy egész előadás született anno a Microsoft részéről: https://channel9.msdn.com/Events/MIX/MIX08/UX09

Rá kell szánni azt az egy órát és megnézni az elejét. (Többi kérdez-felelek).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Volt egy hasonlo eloadasuk abban a temaban is, hogy miert jo a csempes felulet. Aztan valahogy megis elbukott, a felhasznalok joreszt utaltak.
Pedig azt is nagyon szepen meg tudtak magyarazni.

A ribbon nekem is kenyelmetlen, es engem is aggaszt a LO-ban megjelenese. Remelem legalabb az Apache OO nem veszi at, akkor lesz menekulesi ut.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ezt hívják szalmabáb érvelésnek.

Panaszok nagyját meg érdekes módon nem a célközönségtől hallottam eddig (előző munkahelyemen pl. részén pontosan 0 nyafogást hallottam a ribbon miatt olyanoktól, akik fél napjukat a Wordben vagy az Excelben töltik szemben a huppal, ahol azt hiszem kijelenthető, hogy a Linux-admin nem elsődleges célközönség, így a hupos seggfájás viszonylag irreleváns. (s a seggfájók jellemzően hangosabbak, mint azok, akiknek semmi baja.)

Picit emlékeztet a sztori az egyik Uberes csóka a Planetary Annihilation Linux supportjaval kapcsolatos twitter bejegyzésére, ahol leírta, hogy a PA kapcsán a Linuxosok voltak a leghangosabbak a Linux support kapcsán, aztán a bevétel 0.1%-át adta végül a Linuxos eladások.

(lusszpoén: a support ticketek 20%-át meg ők generálták - zöme gfx driverel kapcsolatos. De ez most irreleváns)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Te saxus! Kinevezted magad önjelölt ribbon-pápának?
Minden ribbon-negatív nyilatkozónak betolsz ide egy magyarázószöveget. :D:D:D
Nem támadólag kérdezem, csak feltűnt...

Egyébként nekem, azért jobb és áttekinthetőbb egy menürendszer, mert nem kell emlékeznem a funkciók/parancsok neveire, mert a menüben minden ott van. Az összes. Nem helyzetérzékenyen. Mert arra nincs szükségem.
Amelyik egy adott szituációban nem értelmezhető, az szürke (inaktív), így nem használható. Ha értelmes a menüfa, akkor hamar megvan a kívánt funkció.
Ehhez még ott van egy vagy több testreszabható toolbar, így a gyakran használt funkciókat kigyűjtöm magamnak, és a nekem tetsző módon rendezem el. Csak ránézek a toolbarokra és a menükre, tudom, mit hol keressek.
Ehhez képest a ribbon rendszerű funkcióválasztás nekem visszalépés, és korlátozó.

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Mert őszintén szólva rohadtul untat a hupos rinyatömeg a ribbon kapcsán olyam emberektől, akik alapvetően szakmabeliek, de valójában annyi affinitás sincs belőlük, hogy megpróbálják megérteni a lényeget. Beszűkült látókör a köbön. Persze magát mindenki Nagyon Komoly Szakembernek képes vallani, ha kell. És Ő Nagyon Ért Hozzá. Aha...

Az érvelésed meg... Hát... Ne haragudj, de miben más, egy ribbon, mint egy menü? Mindkettőn ugyanaz van, ribbonon a gyakran használt funkciók csak ikonnal a gyakran egérrel használt funkciók nagy ikonnal ÉS szöveggel a ritkán használtak meg kis vagy nagy ikonnal ÉS szöveggel. Semmiben nem másabb, mint egy menü, csak nem vertikálisan van, hanem horizontálisan.

Szürkülést meg nem is értem... MSO-ban semmi nem volt a menüben ami szürkült volna szerintem. Cserébe az O2000-től a felét el is rejtették, emiatt az emberek egy csomó funkcióról nem is tudtak, hogy létezik.

Az, hogy ki kell jelölni egy elemet, amivel dolgozni akarsz, hogy a hozzá tartozó dolgok megjelenjenek (hozzáteszmem a leggyakrabban használtak még a kijelölés mellett és nem a ribbonon jelennek meg!) meg valahol azért elég logikus. Nem tudom feltűnt-e, de az O2003-ban már 20+ toolbar és ki tudja hány pane felett járt a random előtűnő funkciók száma.

Megjegyzem, el én is találtam olyan szitut, amikor korlátozó volt a ribbon, pl. mikor sok alakzatból próbálok egy ábrát készjteni és mindig vissza kell kattintanom a beszúrás szalagra a kontextusfüggpre. De ez a viszonylag ritka.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

alapvető probléma, hogy az LO célközönsége a hup. Mi pedig nem szeressük a szalagot.

Az hogy dózer-only szoftverekben mit erőltet az m$ olyan emberekre, akik nem hajlandó alternatív megoldásokat keresni az meg legyen az ő problémájuk. Csempézgessenek meg szalagozzanak csak.

A lényeg, hogy LO-ban a szalag opcionális maradjon, mint ahogy most van.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"az LO célközönsége a hup"

Szerintem ez súlyos tévedés.

+1

+1

+1

"Mi pedig nem szeressük a szalagot."

És ez is kicsit erősebb kijelentésnek hangzik, mint a valóság :)

olvasd el még egyszer a kommenteket. figyelmesebben.

--
GPLv3-as hozzászólás.

elolvastam.

"alapvető probléma, hogy az LO célközönsége a hup."

Ezt mégis miből feltételezed? Csak mert open source. Semmit nem számít. Vagy mit értesz hup alatt? Az oldalt? Ahhoz minek kellene LO? Trey abban írná a cikkeket a drupalba? :) Vagy az oldal felhasználói? Mert akkor már nem célközönsége.

Ugyanaz a célközönsége, mint az MSO-nak: irodai alkalmazottak irodai munkája.

"dózer-only"

Van OSX-re is teljes értékű MSO. Illetve light változat ipadra, androidra, wp-re. Tulajdonképp csak desktop linuxra nincs jelenleg.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

gondold át, milyen cikk alá kommentelsz most?

(ok gelei, meg mvarga nem.)

meg bsd-re, meg még ki tudja milyen os-re nincs.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"meg bsd-re, meg még ki tudja milyen os-re nincs."

Ezekből melyik is releváns egy irodai felhasználó számára?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

passz, nem tudom. Kérdezd meg a bsdéseket a 4-el feljebbi topikban. (csak azt akarom mondani, hogy az m$ officenak macos-en annyi értelme van mint LO-nak bsdén.)

De azt lássuk be, a hup célközönsége nem az irodisták, meg a gépírónők.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Igen, de most érdektelen, hogy mi a hup célközönsége. Arról van szó, hogy mi az LO - vagy bármely más Office csomag - célközönsége.

Meg arról, hogy mégis miből feltételezed, hogy az LO célközönsége a hupéval egyezik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

az, hogy trey nem az indexre küldte be a cikket, hanem ide.

Illetve még, az a szomorú felismerés, hogy Mancika még mindig m$ officeban üti veri a gépet, így ezáltal az LO célközönsége még mindig maradnak az értő szakmabeliek, akik nem restek új appokat tanulni és használni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"nem restek új appokat tanulni és használni. "

:D:D:D:D

Bocs, de ez az év vicce, miután 10+ év után is megy a picsogás azon, hogy egyesek nem értik, hogy mire van a ribbon.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1, én is felröhögtem.

> az, hogy trey nem az indexre küldte be a cikket, hanem ide.

és a libreoffice is tudja, hogy trey határozza meg a célközönségüket :)

> csak azt akarom mondani, hogy az m$ officenak macos-en annyi értelme van mint LO-nak bsdén

Miért? Én ott használom, köszöni szépen, jól van.

akkor 1 már van. Sztem találunk 1 valakit aki bsd-n használja az LO-t.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Közelítsünk máshogy a kérdéshez. Kinyilatkoztattál valamit, jöhet a bizonyíték.

minden kijelentésemet fenntartom. Melyikre gondolsz?
Akit eddig láttam mac-en dolgozni senki nem használt ms officet. (igen, ez nem az összes maces a földön. Viszont egy nagyon erős sejtésre ad okot.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Engem nem zavar, csak nyúlják le hozzá a kis keresőmezőt is, hogy lehessen a menüben keresni :) Csomó dolog soha nem is érdekelt, hogy hol van a menüben :D