Wi-Fi Alliance: Viszlát 802.11n, 802.11ac és egyéb obskurus elnevezések

Címkék

A Wi-Fi Alliance közérthetőbbé kívánja tenni a Wi-Fi generációk elnevezéseit, ezért mostantól

802.11n = Wi-Fi 4
802.11ac = Wi-Fi 5
802.11ax = Wi-Fi 6

Részletek itt.

Hozzászólások

Szia,

Miben lett volna husz eve idealisabb a Wifi 1..n, mint az eddig alkalmazott b/g/n/ac, etc. elnevezes?
Ha azt mondom a sarki fuszeresnek, vagy eppen egy halozati rendszermernoknek, hogy Wifi 687, az mivel informativabb mint az eddigiek?
Szerintem semmivel, csak az eddig alkalmazott "de facto" szabvannya valt terminologiat kavarja meg.

Udv.

WTF?

Ez az evolúciós sorrend:

1 - 802.11 (1997)
2 - 802.11a (1999)
2 - 802.11b (1999)
3 - 802.11g (2003)
4 - 802.11n (2009)
5 - 802.11ac (2013)
6 - 802.11ax (2019)

Ez bazira ABC szerint növekvőben van, ha az elsődleges rendezési elv a hossz. Először voltak az egybetűsök, aztán jöttek a kétbetűsök.

Én 2000. májusában szereltem fel az első pár 5 GHz-es 802.11a rádiót két épület összekötésére.

Eleinte eléggé drága volt a technológia, ezért volt nagy truváj, amikor a 802.11a képességeinek jó részét elhozta 2003-ban az olcsóbban gyártható eszközökkel használható, 2,4GHz-es sávban működő 802.11g.

Lásd még:
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11a-1999

Valószínűleg arra gondolsz, hogy az "n"-es szabvány előtt a konzumer piacot a 2.4 GHz-es sávban működő (b/g) eszközök uralták, az "n"-es szabvány hozta el az 5 GHz-et is támogató rádiók tömeges térhódítását.

Csak aztán nehogy a Wi-Fi 6 adoptációja is olyan jól sikerüljön, mint az IPv6-é.

Ez olyan mint az Ubuntu kódnevek.
Az évszám.04, meg az évszám.10 az egyértelmű. De a fene emlékszik rá, hogy melyiket minek nevezték el!
Az 802.11ac egyértelműen tartalmazza a lényegét, míg a Wi-Fi 5 kevésbé, hacsak nem magolom be, hogy mihez tartozik.
Ahogy Rajesh mondja az Agymenőkben amikor az indiai vallási előírásokról van szó: Van aminek van értelme és van aminek nincs!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem vagyok hálózati szakember, így:
- Nagyjából tudom, hogy a 802.11ac a gyakorlatban milyen sebességet jelent. Mert többször találkoztam vele, és néhány alkalom után már tudtam. Ha úgy tetszik, nem tudatosan, de megtanultam.
- Lövésem sincs mit jelent az „ac” (a, b, g, n), így számomra ez – önmagában – egyértelműen nem tartalmaz semmilyen lényeget.

Arra tippelek, hogy a második pont legtöbb IT-sre – , és másokra is – igaz. Aki most kezd majd az ilyen dolgok iránt érdeklődni, annak majd a Wi-Fi X lesz a természetes. Azért, mert ő már azt tanulja meg.

Azt is megkockáztatom, hogy egy átlagember könnyebben megjegyzi a Wi-Fi 5-öt, mint a 802.11ac-t. Legfeljebb nem fogja tudni, hogy pontosan mit jelent, de ezt a 802.11ac esetében sem tudta.

Ha valaki most azt mondja nekem, hogy egy bolt a Ferenc körúti metrómegállónál van, akkor meg fogom találni, hiába nem így hívják már a megállót . Sőt, sokszor én is Ferenc körútnak nevezem.

Most alapvetően nem az én tudásomról van szó. Én nagyjából tisztában vagyok ezekkel, mert ebben „nőttem fel”. Viszont aki most találkozik ilyennel, annak egyáltalán nem egyértelmű, hogy az ac jobb mint az n. Ugyan valaki írta, hogy a táblázatkezelős példát, és az tényleg igaz. Akinek az táblázatkezelő ugrik be erről, az vagy informatikus, vagy napi rendszerességgel használ táblázatkezelőt. Nem hinném, hogy ez a két csoport adja a többséget. A többiek viszont nagy valószínűséggel nem a táblázatkezelőre, hanem az ábécére fognak asszociálni, és ott az ac az n előtt van.

Ennek a vitának van egy mellékhatása is. Mire végére érünk, addigra a résztvevők már „megtanulják” az új elnevezéseket. Így aztán – utólag – el lehet majd mondani, hogy semmi értelme nem volt tiltakozni.

Lehetett volna lehetséges megabit értékkel is jelölni, akár. Így már láttam is pl n150, n300, ac750, ac1150 meg mit tudom én, milyen routert. Ez frappáns kerülő megoldás a problémára. Miért nem ezt vették át úgy egyébként? Lehetett volna, és logikusabb is, mert finomabb osztályozást tesz lehetővé, mint a simán wifi5, vagy bármi, ami az ac neve. (ac lehet 300mbit és akár 2 gbit per sec közötti teoretikus sebességet tudó eszköz is)

Frappáns kerülő megoldás, csak épp átlagos szoftver az ac750 és ac1150 emelkedő sorrendjét az ABC-rend és nem a betűk utáni számok számsorrendje alapján fogja érteni, így a valós sorrendet pont elcseszi. Legalábbis egész eddig aszittem az általad ac1150-nek nevezett az gyorsabb :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Amíg az egyszeri embernek nem tudod megmagyarázni, hogy az hogy van wifi, nem feltétlen jelenti azt, hogy Internet is van rajta, addig véleményem szerint pont k*rvára mindegy hogy hogy hívják.

Értelmét nem látom, mert a 802.11 szabványt eddig mindenki Wi-Finek nevezte (sőt, van aki még az Internetet is Wi-Finek hívja :D). Számukra az a,b,g,n,ac,stb... protokollok valószínűleg nem sokat mondanak, csak az használja a megnevezést, aki valamelyest érti is, hogy mi van mögötte. Pistikének általában az számít, hogy "hány megabit" meg a "sok antenna legyen". De a sok antenna az Pistike szerint sokszoros távolság is :D Na meg az "ötgiga". Ha most kitalálnak egy másfajta elnevezést, akkor majd azon is lehet agyalni, ha a Pistike mondja, hogy a dobozán Wi-Fi 8 van írva, akkor az most jóÓóÓó??? Én nem szeretném ezeket a semmit mondó számokat szabványokhoz, protokollokhoz társítani. Aki eddig nem tudta, hogy mi mit jelent, az ezután sem fogja.

A laikusoknak a „Wi-Fi 6” többet jelent a „802.11ac”-nál, mert legalább az látszik belőle, hogy újabb, fejlettebb.
A nem laikus meg amúgy is utánanézett.

Ennek inkább marketing szempontjából van jelentősége – pont azért, mert látszik, hogy melyik szabvány a fejlettebb. És mostantól azt is ráírhatják a termékekre, hogy „Wi-Fi 6, vagy fejlettebb hálózat ajánlott” hozzájuk.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

És akkor a WiFi 6 tudja majd a WPA 3-at? :)
És windows 10 kompatibilis?
Naés persze 5 Ghz-es??
--
zrubi.hu

Hát, ez eléggé váratlan, és logikátlan lépés is, szerintem. A WiFi2.4 és a WiFi5 elnevezést még értettem is volna, ha már, mivel, általában 2.4ghz és 5ghz mennek a mai routerek, ezeket tudják külön-külön kezelni, egyszerre sugározni. Így, ha leegyszerűsítem r1 user szintre, akkor 2 wifi beállítási lehetőség == 2 wifi van. Régi eszközök és nagyobb távolság, újabb eszközök és azonos szoba. Ennyi.

A WiFi5 és wifi6 és tudomisén elnevezésnek önmagában nincs információértéke. N, ac, 5ghz, avagy bármi másnak van. Hát érdekes, nehéz lesz megszokni.

A mobil generációk számozása is elég jól bevált, egyszerűen könnyebb így marketingelni és ahogy már többen írtátok az egységsugarú usernek könnyebb elmagyarázni, hogy a nagyobb számmal jelölt a jobb/gyorsabb/faszább.

Tehát a 3G minden szempontból jobb mint a 2G? Minden esetben érdemes arra force-olni a telefonját?

HA adott pozícióban van GSM ÉS UMTS900 cella ÉS mindkettőn engedélyezve van a VOICE forgalom, AKKOR igaz az állítás. Máskülönben kukutyinban furcsán nem fog tudni a jobb 3G-n beszélni, míg a rosszabb 2G-n igen.

Ez a számozás, nagyon egydimenziójú válasz a felhasználói élményre szerintem.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

"Tehát a 3G minden szempontból jobb mint a 2G? Minden esetben érdemes arra force-olni a telefonját?"
Pedig igen, minden szempontból jobb, mint a 2G. Viszon -és ez fontos- nem jelenti azt, erre kell force-olni a telefont.
Épp az általad írott magyarázat miatt.
Viszont AHOL VAN, ott nagyon is érdemes azt beállítani, hogy HA elérhető AKKOR előnyben részesítse a 3G-t.

De nem akarja megérteni, és ha egy kicsit is logikus az elnevezési séma akkor nem is kell hogy megértse. Annyit kell megértenie, hogy a nagyobb az jobb, és pont.
Azt hiszem ebben a topicban még nem volt autós példa, kerüljük el ezt a szégyent. Szóval az Audinál A8 > A6 > A4, a Mercinél S > E > C, de pl. az intel esetében is i7 > i5 > i3. Nem kell a júzernek hosszasan magyarázni hogy mi és hogy, hanem a nagyobb az jobb.

hat ugye addig nem is volt baj, amig "a" meg "b" volt a neve. A "g" es "n" mar billegett, aztan jott az "ac", csak azert, hogy utana elnevezest valthassanak :D

A következő telefonomban majd WiFi 6 meg Bluetooth 5 lesz. Jó ez így. A háttérben meg marad az IEEE 802.11ax/e/i stb.

Én praktikus okokból használom: a zbookomban levő Intel Corporation Wireless 8260 (rev 3a) chip kizárólag G módban üzembiztos, N vagy 5ghz módban rövid idő alatt eldobja a wifit. Linux és Windows alatt is (dual boot), és bármilyen routerrel (3-4 helyszin után feladtam).

Tehát egy valószínű gyári hiba miatt én bizony 54g user vagyok ezzel a géppel :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hű, már látom, ahogy a marketingesek a számokat kezdik a sebességgel azonosítani és megjelennek a 5.5 meg 6.8 elnevezésű routerek...

Ez is olyan lesz mint a 4k<>UHD :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó