Collabora Online 3.3

 ( timar | 2018. június 30., szombat - 12:00 )

Megjelent a Collabora Online 3.3. A Collabora Online egy saját felhőben futtatható, kollaboratív, funkciógazdag online dokumentumszerkesztő, amely LibreOffice technológián alapul. A termékről nemrég felkerült egy bemutató cikk a libreoffice.hu-ra.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hírekhez nem tudnátok betenni pár szót ami összefoglalja hogy mi a szoftver? Hogy ne kelljen kutatni és több weboldalt ugrani az értelmezéshez. Szerintem komoly időt spórol manapság. Köszi.

~cloud libreoffice

Kösz.

ÉS tudásban milyen pl. egy Google Docs-szal összehasonlítva? Nem a körítés a lényeg, csak maga az office része.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ami a megjelenítést és a fájlformátumok ismeretét illeti, ugyanannyit tud, mint egy desktop LibreOffice, ami sokkal több, mint amit a Google Docs tud. A menük szintjén kb. ugyanaz, vagy akár több is, mert a Collabora Online-ban megvannak a LibreOffice-ból jövő, sokszor igen komplikált beállításokat lehetővé tevő párbeszédpanelek is.

Szuper, köszönöm a választ. Úgy nézem, hogy lehetővé teszi dokumentumok szimultán szerkesztését is, intranetre pont jó lenne.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Libre mellett a Collabora-t is fejleszted?

Igen.

Akkor grat.

Írtam róla egy kis cikket: http://libreoffice.hu/collabora-online/

Köszi, hasznos volt.

Remek cikk és az egyik leghasznosabb produktív szoftver ever. Jó dolog a Google Docs, csak eléggé kicsi a tudása. No meg sok helyen nem szeretik a külső cloud tárolást se. Több helyen épp kezdjük bevezetni / használni a Collabra Online-t Nextcloud-dal :D

A magyar álomigazgatásban is ez kellene, végre nem lennének kompatibilitási és telepítési, karbantartási problémáik.

Köszi szépen (és sub)!

Még a vágólapnál meg kell oldani, hogy két online dokumentum között is fullosan működjön és akkor teljesen használható eszköz lesz.


Normális HUP-ot használok!

Két böngésző fül között formátumos és objektum copy-paste... Szerintem ezt alighanem szerver oldalon kell megoldani. Elég szép technikai kihívás lesz :D

Részben már most is szerver oldalon oldja meg Tímár cikke szerint. De ennek teljeskörűen működnie kell legalább a Collabora alkalmazásain belül, képek és formázás vágólapozásával, különben az öklüket fogják rázni az irodai népek.


Normális HUP-ot használok!

szerintem ezek a webes izek sosem fogjak teljesen kivaltani a desktop alkalmazast, de arra jok hogy konnyen belenezzen egy felhoben tarolt doksiba vagy tobben szerkesszenek egyutt egy szoveget/tablat.

nemtom, én azért arra készülök, hogy előbb-utóbb sikerülni fog nekik, értsd faszé' hívja meg az ügyviteli szoftver a natív vördöt böngészőből, nyissa meg oszt jólvan.

ha jobban meggondolod, az UWP és a reszponzív web közöttt az a különbség, hogy az egyik univerzális, a másik pedig kizárólag windows desktopon fut.

Illetve a rétegek száma. Szerintem is meg fogják csinálni sokkal reszponzívabbra, mélyebbre lenyúlva a rétegek között további gyorsításokkal, vagy köztes rétegek kidobásával, vagy más koncepcionális optimalizálással.

Szerintem ezt a collabora online-t be kene csomagolni electronba, es akkor igazi desktop alkalmazas lehetne!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálam már kiváltották. Eléggé hatékony védelem a vírusok ellen. A dokumentumfájlok máig komoly problémák forrásai tudnak lenni.
Eddig csak nagy multik, különben elég jó webes office szolgáltatási közül lehetett választani. Ez a Collabora most egy hasznos alternatíva lehet.


Normális HUP-ot használok!

Ez műszakilag egy VNC és egy webes fájlszerver szerelemgyereke?

Nem, ez annál jobb. Bár a szerver 256x256 PNG képek formájában küldi el a dokumentumot, de pl. a kurzor és a kijelölés helyben rajzolódik a kliens oldalon, és a LibreOffice helyi menük és párbeszédpanelek is külön rétegben jelennek meg, ezért nem kell szerveroldalon újrarenderelni és újraküldeni a dokumentumot, ha mondjuk elhúzok egy párbeszédpanelt. A fő menü, az eszköztárak, a status bar, a Writerben a vonalzó, a Calcban a sor- és oszlopfejlécek, az Impressben a diaáttekintő oldalsáv is kliens oldalon vannak megvalósítva.

És átlagban milyen hálózati paraméterek kellenek neki ahhoz hogy egy 100ms maximum feedback time (lenyomok egy gombot és beíródik a karakter, hoverek, stb) teljesüljön?

Gondolom az ideális ha az apacs azonos procin fut a krómmal, de lehet vajon úgy felrakni egy EU-s AWS szerverre hogy a user ne tépje a haját tőle ha naponta ezzel kell dolgoznia?

Be lehet integrálni rendesen workflow-ba, azaz online, workflow (BPM/BPEL) alapú ügyviteli szoftverek használják?

Ilyenre gondolok:
1. Jön egy ügyfélhiszti postán (mert modernek vagyunk... jöhetne ügyfélkapun is csak a magyarok jórésze öreg)
2. Ez kb reflexből be lesz szkennelve (“inverz hibridlevél”), kap iktatást
3. Megjön az ügyintéző munkakosarába
4. Ügyintéző elolvassa, kikattint 3 dropdown-t, ami hátul összerak egy template-et.

Na, ezen a ponton eddig az van, hogy template letölt, word megnyit, cucc átír, word doksi visszatölt

Ehelyett lenne hogy
5. Új tabon megnyílik a collabora, benne a megirt template-tel, ügyintéző módosítja
6. Ügyintéző nyom egy save and exit-et, ezzel a collabora tab becsukódik, a cucc pedig mágikusan megjelenik az ügyviteli rendszerben mint feltöltött word (ODF, RTF) doksi
7. kap egy PDF konverziót, elektronikus, esetleg fizikai aláírást
8. Postázzák

Az államigazgatásban van pár ilyen rendszer. Mindegyik ezt csinálja, ritka változtatásokkal. Ezt képes lenne meglépni?

subscribe, ez érdekelne engem is

Gyorsan mértem egyet az EU-s AWS demo szerverünkkel. Új dokumentum, beírtam, hogy "Jó napot kívánok!". (Ctrl+Shift+Alt+D debug mód)

best: 16ms
worst: 85ms
avg: 74ms
last: 80ms

Saját gépen futó VM-ben 20ms körül van az átlag.

A vázolt workflow-val nem látok problémát. A Collabora Online a WOPI protokollt valósítja meg, ami ugyanaz, mint amit pl. MS Office Online is használ. Ezt kell tudnia az ügyviteli szoftvernek.

Köszi, beírtam egy épp futó ajánlatba, meglátjuk, mit szólnak hozzá a jogászok akik használnák.

4.0-hoz készül ilyesmi: https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/online/log/?h=feature/latency

Meglátjuk mi sül ki belőle, de jól néz ki.

Oszt GDPR kompatibilis é?

Illenék annak lennie, de ha jól rémlik ez saját infrára is telepíthető ha akarod és akkor rajtad múlik.

--
openSUSE - KDE user

https://demo.nextcloud.com oldalon, ha az instant trial-t választja az ember, akkor nem kell regisztrálni sem. Kipróbálható a Nextcloud, ami alá fel van téve a Collabora online is. Meglévő odt ebben nyit meg, vagy a + gombra lehet új doksikat/táblázatot létrehozni. Nyilván valami külföldi szerveren van, ahhoz képest egész reszponzívnak mondanám így elsőre.

sajnos retina displayen (4k felbontasu monitor, fullhd virtualis felbontas) nagyon homaly az egesz, mivel nem a megfelelo felbontasu kepeket kuldi :(

Egyelőre elég felületesen néztem csak meg a leírásokat, de gondolkodom, hogy Nextcloud-dal kipróbálnám. Ami nem világos egyelőre, hogy miért kell neki egy publikus, külön subdomain (ssl-lel), ha csak a Nextcloud-ból akarom meghívni? Illetve ilyen esetben, ha bárki böngészőben felkeresi azt a linket, akkor ott mi jön be?
Ha valakinek van konkrét tapasztalata már vele, világosítson fel kicsit:-) Köszi

Azért kell neki külön subdomain SSL-lel, mert te, mint user, a böngészőből ezzel a szerverrel fogsz kommunikálni egy websocketen keresztül. A Nextcloud ebben nem közvetítő.

Ha a böngészőből felkeresed azt a linket, ami a Collabora Online szerverre mutat, akkor attól függ, hogy mi az URL. A / egy OK stringet ad vissza, a /hosting/discovery egy XML-t, ami a szerver képességeit sorolja fel, hogy milyen fájlformátumakat ismer. A /loleaflet/dist/ alatt van a UI, ezt is el lehet érni kívülről, bár sok értelme nincsen. Ha lemásolod a Nextcloudból a Collabora Online iframe teljes URL-jét, akkor be fog jönni a dokumentum, mintha a Nextcloudból nyitottad volna. De olyan nincs természetesen, hogy az ember kísérletezik, és akkor más dokumentumához hozzáfér, stb. :)

Értem, köszi

Még egy kérdés. De a gyakorlatban a böngésző címsorában nem jelenik meg ez a subdomain, ha jól gondolom. Így akár praktikus egy véletlen generált név is ide, ami akár így nehezebben megtalálható kívülről? A user meg úgy sem találkozik/látja közvetlenül sehol, így nem zavaró, hogy az nem egy 'pretty url' ..(?) Köszi

Erre még nem gondoltam, de valóban, lehet ily módon is eljárni. A user nem látja közvetlenül a Collabora Online URL-jét, bár a böngésző forgalmát elemezve megláthatja. Egyébként a Collabora Online szerver konfigurációjában megadható, hogy melyik domainről fogad el WOPI kéréseket, ezért olyan nem fordulhat elő, hogy kint van a neten egy Collabora Online szerver, és boldog-boldogtalan használja. Csak a UI-t felépítő statikus fájlokat szolgálja ki bárkinek, illetve a discovery.xml-t és a státusz jelző OK-t (pl. egy load balancer felé).

ok, köszönöm

Feltettem saját vps-re. Eddig egy dologra nem jöttem rá (vagy nem tudom, hogy bug-e), de se dokumentumban, se táblázatban a szöveg háttér színét nem tudom leszedni. Színt tudok adni és változtatni is, de törölni nem. Logikusnak az lenne számomra, hogy az áthúzott 'fehér' négyzet a színpalettáról lenne a nem színezett háttér, de arra nem csinál semmit.
Ebben esetleg tudsz még segíteni? Köszönöm.

A másik kicsit sánta dolog, hogy a menü ugyan magyar, de a popup ablakok nyelve angol, de ezzel együtt lehet élni, ha még így marad egy darabig.

"az áthúzott 'fehér' négyzet a színpalettáról lenne a nem színezett háttér, de arra nem csinál semmit." -- ez egy bug, nem tudtam róla, majd utánanézek, hogy be van-e már jelentve. Mindenesetre köszi!

A "popup ablakok" nyelve akkor lesz magyar, ha fel vannak téve a megfelelő csomagok (collaboraofficebasis5.3-hu-*).

köszi

Javítva lett:-), Köszi

[Feliratkozás]

Ránéztem:)

Ami szerintem nagyon szembeötlő elsőre, az a gépelésnél a "lagolás".
Azaz gépel az ember, és "egyszercsak" megjelenik a szöveg.
A kurzor pozícióját is a szerver küldi, de az lokális lesz, mert szép éles és
nem mosott, mint amit a szerver küld (szövegek).

Szerintem ami látványos lenne, és nagyban növelné a user experience-t, az:
- amikor gépelek, akkor a kurzor pozícióját lokálisan saccolja meg, és realtime legyen.
A kurzor színe vagy alakja (pl. zöld szín) jelölhetné, hogy még nem a végleges kurzor,
hanem a szerver majd elküldi a koordinátákat.

- a szöveg gépelésnél is kikereshetné, hogy melyik az a lokális font, ami
legjobban passzol, és gépeljen a canvasra, mondjuk más háttérrel, vagy oldalt
jelezhetné, hogy ez még nem a szerver által adott verzió.

Így a soronkénti gépelés teljesen folyamatos lehetne.
Talán még azt is érdemes lenne megoldani, hogy enter leütésénél offsetban eltolja
egy sornyival a képet, és lehessen gépelni, aztán egyszercsak megjön a renderelt kép a szerverről.

Mindegy, most nagyon ilyen windows remote desktop érzése van az egésznek.

Egyébként itt próbáltam ki:
demo.nextcloud.com ([x] I'm not a robot) -> I just want a short look around -> (admin:admin) -> Files -> Documents -> About.odt -> (klikk)

De összességében le a kalappal. Csak szerintem gépelni benne baromi szemfárasztó.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

upc hálóból minimális lag van a nextcloud demo oldalon gépeléskor. Kb annyi, hogy nem a leütés pillanatában, hanem amikor már visszafelé jön a billentyű, akkor jelenik meg a betű. Nem tudok olyan gyorsan értelmes szöveget gépelni, hogy egy teljes betűvel lemaradjon.

Nalam konkret sorok maradtak le...

Vagy most mindenkitol gbit/gbit -et varunk el?:)

Egyebkent nyomj 3 entert gyorsan a szovegen es rogton latod, mirol beszelek.

Csak amikor a sorban gepelsz, akkor a szerver csak az adott sor renderelt kepet kuldi vissza igy ott kevesbe lathato.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

90/10 Mbps-es netem van. Az entereknél sincs semmi extrém, de lehet, az én ingerküszöbömmel van a gond:-)

Egy rovid tutorial:)

Fogsz egy raspberry pi 3-at. Beallitod a wifire a wpa_supplicant, az eth-ra osztasz dhcp-t (dnsmasq), es ehhez a kapcsolodsz laptoppal/desktoppal ethernet kabellal:)
Meg kell egy iptables szabaly, pl:

# Generated by iptables-save v1.6.0 on Fri Jun 29 21:30:35 2018
*nat
:PREROUTING ACCEPT [2:134]
:INPUT ACCEPT [0:0]
:OUTPUT ACCEPT [3:294]
:POSTROUTING ACCEPT [3:294]
-A POSTROUTING -o wlan0 -j MASQUERADE
COMMIT

Es maris latod a delayt. Ha nem akkor 3-ra feltolod a load-ot a raspin, es akkor mar tuti. (pl. lehet nfs server a raspi meg pluszban, es errol bootolsz:)

De egyebkent van a firefox-ban is network throttling (dev tools -> responsive design mode -> throttling ful).

Vagy fogsz egy mobilt es csinalsz hotspotot. Es egyidoben telefonalsz rajta. Az is visszafogja a netet eleg durvan...

Nekem most lte -> mobil -> wifi -> raspberry pi -> ethernet -> laptop van belove:)
Ahol a raspi egyben nfs server, tcpdump meg inotifywait is fut:)

Folytassam?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem menj le a pincébe, ott még jobban fogsz ßopni.

megneznek egy osszehasonlitast az OnlyOffice-al is (csak egyet talaltam de azt az only-sok irtak es nem kicsit tele van csusztatasokkal szerintem)