Összemegy a Ribbon az Office 365-ben

 ( trey | 2018. június 14., csütörtök - 14:23 )

A Microsoft az elkövetkező hónapok során frissíti a felhasználói élményt az Office 365-ön. Az átalakítás részeként hozzányúl a sokak által szeretett, sokak által gyűlölt Ribbon-hoz is. Bemutatkozik az egyszerűsített Ribbon (Simplified ribbon), ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a klasszikus, 3 soros Ribbon 2 sorossá zsugorodik. Aki maradna a réginél, annak sem kell csüggednie, egy kattintással vissza lehet váltani rá.

Today, we’re pleased to announce user experience updates for Word, Excel, PowerPoint, OneNote, and Outlook rolling out gradually over the next few months. [...] A new, updated version of the ribbon is designed to help users focus on their work and collaborate naturally with others. People who prefer to dedicate more screen space to the commands will still be able to expand the ribbon to the classic three-line view. The first app to get this new experience will be the web version of Word and will start to roll out to select consumer users today on Office.com. Select Insiders will then see the simplified ribbon in Outlook for Windows in July.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én, aki a Ribbont mindig is egy bloat szarnak tartottam, üdvözlöm ezt a lépést. Sőt, remélem, hogy leszivárog az asztali csomagokban is.

--
trey @ gépház

A kiválasztott feladathoz szükséges mindenkori limitált eszközikonok v. formok mutatása nem egy újkeletű ötlet. Annak idején még a 2000. év körül a Xara nevű grafikai szoftvereket fejlesztő csapat oldotta meg először a vektorgrafikus programjában. Majd a Corel akkora fantáziát látott benne, hogy a technológiát felvásárolta. Azóta is minden Corel-fejlesztés használja ezt a módszert.

Az MS meg "zsúfolt-ikonosította" és pluszban még "almenű-ikonosította" az eszközlécet, amelynek sztem a flat-dizájn adta az utolsó pofont, lévén az "eszközlécen" már szemüveggel sem lehet megtalálni azt az ikont amire szükség lenne éppen. (Végeredményként a designerek a végformák, a "szintelenségek" megadásával létrehozták a "mimikri ikontool"-t amelyben az egyes ikonok tökéletesen beleolvadnak az eszközlécbe és egymásba is.)

Egy bolond százat csinál, viszonylag egyszerű, kevés funkcióval dolgozó programok fejlesztői is csináltak flat-dizájnos ribont szoftvereiknek.

2018-ban végre, valaki észrevette, hogy a megoldás akadálya a hatékony szoftverhasználatnak. Ehhez 8 év kellett. Gratula.., - de jobb későn mint soha.

Egyesek itt állították, hogy a Ribbon komoly telemetria/kutatás eredményeként születetett. Nem értettem, hogy mire jó egy vaskos menüvel elvenni a munkaterületből, főleg, hogy a kijelzők, monitorok a 4:3-ból magasságukban összefele mentek.

Most úgy látszik, hogy komoly kutatás kimutatta, hogy mégsem az univerzum ultimate megoldása.

--
trey @ gépház

TL;DW

Statisztikát - ha megengeded - nem a Microsoft-tól szeretnék látni.

--
trey @ gépház

Egyik részét leírta Aadaam. Az, hogy miért felül lett egy szalag, ahhoz meg meg kellene nézni a videót. Olyan 35:30-tól kezdődik, hogy többek között miket próbáltak ki. Majdnem 20 percig mutatja a különféle prototípusokat és értékeli előnyeit/hátrányait.

Egyébként a tabok mellett többek között az is szólt, hogy még mindig ez volt a legkevésbé drasztikus váltás a sima toolbarokhoz képest, szemben más alternatív megközelítéssel. Pont például a sidebarral szemben. Másrészt egyes szoftvereknél eltérő igény van: Excelnél pl. nagyobb érték a több oszlop mint a több sor.

Másrészt meg kitől mástól szeretnél statot látni arról, hogy egy MS termék userei milyen funkciókat hogyan (hotkey, toolbar, menü, stb.) használnak egy szoftverben? Kinek lenne még erre értelmes statisztikája?

Bár abból ítélve, hogy 10 év után is csak egy tl;dw-re telik erre a videóra, ahol igen részletesen körüljárják a témát és a videó idejének sokszorosát fordítottad itt Ribbon flamera, gyanítom, igazából nem érdekel a téma, csak a flamet gerjeszted.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A telemetria azt mutatta ki, hogy felhasználói részcsoportonként a használati gyakoriság nem feküdt rá az exponenciális eloszlás görbére, azaz nem lehetett azt csinálni, hogy kirakok 20 funkciót aztán minden másra ott az “other” menü. (1]

Ehhez jött az, hogy időközben kimutatta a Microsoft saját belső kutatása is, meg Nobel-díjat is osztottak érte (Kahneman -nak), hogy ha simán kiraknak egy ikont akkor az emberek nem fognak fölémenni hogy megnézegessék a tooltipet, mi az, hanem elkönyvelik, hogy ilyet nem tud az app és pont. (2)

Továbbá a funkciócsoportokban egy fontos és több mellékfunkció volt, pl. a beillesztés fontosabb mint a kivágás meg a másolás. (3)

Bizonyos funkciókat pedig csak adott kontextusban használtak, így nem volt értelme folyamatosan a képernyőn tartani őket. (4)

Viszont az adott kontextusban sok dolog kellhetett, és így a feliratok (2) miatt eleve kétsoros megjelenítés kellett. A kontextus maga tökéletesen elmehetett egy tabra (4) de a lapos használat adatok (1) miatt még így is annyi funkció maradt, hogy csoportosítani kellett (ökölszabályként 4 és 8 elem közt szokás megállapítani a csoportméretet), viszont a csoportokban így egy duplamagassággal ki lehetett emelni (3) a főfunkciót.

És hüpphüpp, így lett a chocapic.

Mondjuk egy menüpontkeresőt baromira belerakhattak volna, de lehet csak macen nincs.

"Mondjuk egy menüpontkeresőt baromira belerakhattak volna, de lehet csak macen nincs."

2016-osban már van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért azt halkan tegyük hozzá, hogy persze, tanítom a ribbont, leveleztem személyesen Jensen Harris-szel, és egyik általam redesignolt termék - egy office termékek közt működő dokumentumkezelő - használja is, sose voltam vele igazán kibékülve, kényszermegoldásnak éreztem és érzem a mai napig.

Ezt igazolják vissza ennek a userei is, hogy jaja, pillanatok alatt megtalálnak minden ficsört, csak sok helyet foglal meg olyan rossz érzése van tőle az embernek.

Ugyanakkor ott is van egy gyorsan laposodó statisztika, van 4 gomb amit állandóan nyomogatnak meg további 30, amit túl sokszor ahhoz, hogy eldugjuk, és a supportnak elege volt abból, hogy ficsör request-ként bejönnek olyan dolgok, amiket tud az app.

Nyilván ha tudom a kontextust akkor nincs gond, de ez egy dokumentumkezelő... állandóan fut a háttérben, ha kell egy doksi, átváltanak, rákeresnek, majd csinálnak vele olyat, amit épp akartak - rendszerint megnyitják, de van hogy verziót hasonlítanak belőle össze, van hogy továbbítják, van hogy ki lett nyomtatva, alá lett írva, és a scannelt példányával kapcsolják épp össze.. nem tudhatod, mit akarnak, nincs context clue, a dokumentum meg ugyanaz. Nem azért nem tudod mert nem kutattad át, két és fél napon keresztül óránként egy user mutatta be a napi munkáját 3 cégnél, pontosan tudod kik, mire, hogyan használják...

Szóval egyfelől amit akartunk tőle, azt hozta:

- durván letört a learning curve, mert ha hitted hogy tud ilyet a cucc akkor 8 mp-n belül rá is találtál
- a support kérések a triviális dolgokról elmaradtak

Ugyanakkor jött a kérés, hogy hogy lehet ezt eldugni (nyilván), csak akkor jöjjön elő ha kérem (pont ez volt az előző, konkrétan minden a 900px magas jobbklikk menüben volt, ezt vittük át ribbonra), miért ekkora helyet foglal, miért nem találom a gyakoriságban 73. ficsört (eddig se találták, csak eddig szinte esélytelen is volt megtalálni)

Egyelőre meghagytuk, mert az adott helyzetben nem tudunk jobbat mondani a Microsoftnál, és a nap végén ezek a felhasznalók a wordről outlookról és powerpointról váltanak erre az appra alt-tabbal, de azért nem vagyok teljesen kibékülve vele évek után se.

Pedig en eddig azt hittem, hogy ugyanazok dizajnoltak a ribbont,
akik az outlookban az levelek exportalasat betettek a fajl -> importalas ala...
(meg minden verzioban mashova 2003,2007,2010,2013 nincs 2x ugyanott)

Ez a ribbon szerintem olyan, mintha egy konyv tartalomjegyzekebol
csinaltak volna egy powerpoint bemutatot. Animalodik meg minden, csak minek ...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Office telepítése után első dologom feltenni a 2003-as menüt (word, excel) - minenki így kéri a cégnél...

Szia,
erröl a konkret megoldasrol mondasz kerlek nemi plusz infot?
Gondolom nem a Classic Menü fele fizetös megoldasra gondolsz.
Koszonom,
Pelibali

Nem csak te tartod annak. Hajbinak mondanám, hogy nem a Linux meg a Gtk3 bloat, hanem ezek a ribbonos szarok. Azt üdvözölném leginkább, ha 0 sorosra menne össze. Alapból egyébként is a LibreOffice-t preferálom (főleg a fejlettebb tipográfiai támogatás miatt, ami nekem fontos), de plusz egy jó pont mellette, hogy abba nem erőltették bele kötelezőként ezt a szalagos hányadékot, hanem normális, klasszikus menüje és ikonsora van.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1

"Azt üdvözölném leginkább, ha 0 sorosra menne össze."

Szóval azt akarod mondani, hogy igazából a büdös életben nem használtad?

https://i.imgur.com/rneSVa5.png

"hanem normális, klasszikus menüje és ikonsora van."

Mert aztán a toolbar hell az aztán kurvajó volt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Mert aztán a toolbar hell az aztán kurvajó volt."

+1 sose értettem ezt a nagy ribbon ellenességet, azokat a dolgokat teszi az arcomba, ami jó eséllyel kell. Mostanábanm hogy nem win a desktop, mindig zokogok egy kicsit, mikor kinyitom a libreofficet. Most át is állítottam gyorsan, mert eszembe jutott, hogy van benne. Mondjuk elsőre elég rusnya ez is. :)

-1

Kinek mi, nekem a mai napig szimpatikusabb az, és tudom hogy ha egy helyre viszem az egeret, akkor az az ikon mindig ugyanott ott van és nem kell keresgélnem, hogy egyáltalán melyik fülön is található (ilyen szempontból a kedvencem az Excelben a Beszúrás/Új sor, aminél nem egyszer volt már, hogy nem az első fülön kerestem, hanem a beszúráson).

Word6-ban mar csinalhattal sajat toolbart, kirakhattal ikonokat, mindent testreszabhattal.

A ribbon egy nagyon jo probalkozas arra, hogy egy alapvetoen mukodo valamit hogy lehet egy sokkal rosszabbra cserelni. Hasonlo a Win7->Win8 UI cserehez.

Azota nem hasznalok MSO-t, ha kell valamire, akkor OO.o/LO letolt, aztan legfeljebb szetesik, ha valaki space-ekkel formazta.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Megmérték ezt is. Elenyészően kevesen használták. Akik mégis, azok közül is jellemzően 1-2 max 3 ikont rakott ki, amit gyakrabban használtak, mint az átlag. Arra meg a Ribbonon is lehetőség van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem kétlem, hogy előtte alapos felmérés előzte meg a döntést. Mert a MS ilyen, előtte elfogultság nélkül felméréseket csinálnak, és nem az van, amit az öltönyös-nyakkendős managerek meg ilyen trenddiktátor dizájnmajmok már úgyis a fejükbe vettek.

Elárulom, hogy a ribbon az informatikailag analfabétáknak készült. Lényegében egy menütérkép, ki van nyitva az egész menürendszer, a lámák elé kitesznek mindent, mert egyébként vannak birkák, akik nem képesek a lenyíló menükben semmit megtalálni, meg a menüpontokat értően elolvasni. Ha ikonostól az arcába nyomják ribbonon, akkor viszont azért nem fogja megtalálni, mert túl sok infó lesz, elveszik az ikonrengetekben. Aki hülye, úgyis meghal. Aki meg nem, az meg megtanulja használni a menüket. Ahol nem találja kényelmesnek a menüzést, ott kitesz magának saját ikont a toolbarra a gyakori műveletekhez.

Egyébként megtanultam a ribbont is használni, de sose fogom szeretni. Egyszerűen a klasszikus menürendszer és az egyedileg testre szabható toolbar hatékonyabb.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Idézet:
Lényegében egy menütérkép, ki van nyitva az egész menürendszer, a lámák elé kitesznek mindent, mert egyébként vannak birkák, akik nem képesek a lenyíló menükben semmit megtalálni, meg a menüpontokat értően elolvasni.

Azért ennél több egy jól tervezett Ribbon felület:

egyrészt ott van az, hogy csoportok dinamikusan jelennek meg/tűnnek el: Word-ben ha belekattintasz egy táblázatba, megjelenik 3 új fül, ami a táblázatok kezelésére használható, ha egy képre, megjelenik új fülként a kép beállításai stb. Hasonlítsd ezt össze egy menürendszerrel, pl. egy mai LO-val: állandóan kinn van egy teljes menüpontként Táblázat, több szintű menü van mögötte, de amikor nem táblázatban állsz, a több szinten _összesen_ három pont aktív.

másrészt ott van az (bár ez a menünél is megoldható lenne, de lásd később), hogy simán duplikálhatsz elemeket a ribbonon (triviálisan: Wordben az oldal/szakasztörés az Elrendezés fül Töréspontok részénél vannak [logikusan, hiszen az oldalbeállításokhoz tartozik, mivel a legtöbb oldalbeállítás szakaszra vonatkozik], de simán ott van az oldaltörés a Beszúrás-ban is), így tényleg tudsz olyan logikai rendezést csinálni, hogy az adott munkafolyamat adott lépéséhez szükséges eszközöket teszed egy fülre.
(nézd meg az alap elrendezést Word-ben: gyakorlatilag arra találták ki, hogy szépen összekattintgass benne egy körlevél-varázslós levelet, megdesign-old, merge-ld, aztán átdobd a főnöknek ellenőrzésre :) Az Excelt meg bevásárlólisták összerakására, mert az oldalelrendezés az Adatok előtt vannak, ami meg a képletek előtt... valamiért :) ). Menüs szerkezetnél kb. muszáj maradnod az Elem -> Elem beállításai/műveletek elemen (Táblázat -> sorok beszúrása) vagy Műveletcsoport -> Művelet (Beszúrás -> Oldalszám [beszúrása]) felépítésnél [ezért van pl. a fél világ az Eszközök-ben LO-ban, mert nem tudsz neki jobb helyet adni, hogy ne kelljen 4k monitor a menüsáv megjelenítéséhez].

Idézet:
Ha ikonostól az arcába nyomják ribbonon, akkor viszont azért nem fogja megtalálni, mert túl sok infó lesz, elveszik az ikonrengetekben.

Pont, hogy nem, mert a menürendszer nagy része eltüntethető a user előtt és csak akkor jeleníthető meg, amikor szükség van rá és valamilyen korábbi interakcióból tudod, hogy szükség van rá (pl. táblázatban állsz a Word-ben, kijelöltél egy diagramot Excelben stb.)

Idézet:
Aki hülye, úgyis meghal.

Aki nem, az is, ilyen dolog ez a halandóság :)

Idézet:
az egyedileg testre szabható toolbar hatékonyabb.

Dobálj ki mindent gyorselérési eszköztárra, amit gyakran használsz és majdnem ugyanott vagy.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Meg átírják JavaScript-re:

> All of Office 365 is (almost finished) being completely rewritten in this little scripting language called #JavaScript.
> And Skype
> And Microsoft Teams
> And @Code
> And all of @MSEdgeDev Debug Protocol (instead of C++)

via

Vagyis nem mindent, az "API’s and Services" (még) marad C++/C#. via

> All of Office 365 is [...] JavaScript.

Egy ütemet kihagyott a szívem, aztán rájöttem, a UI-ra gondolt csak a költő. Bár bizonyos performance problémákat megmagyarázott volna, de tudomásom szerint az EXO, SPO, stb. a legkevésbé sem JavaScript alapúak.

A Teams az konkretan hasznalhatatlan bongeszobol, mostmar legalabb sejtem miert...
--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Mégis milyen nyelvet kéne a böngészőben használni? :O

--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Ha jól látom, pont ugyanaz az eszköztár lesz így az online Office-ban, mint ami a mobilplatformokon elérhető. Nincs itt semmi újdonság. Aki meg Office 365 előfizető, az használhatja tableten, telefonon a natív alkalmazást, nem tudom, miért szenvedne a webes alkalmazással saját gépen.

+1. Utoljára szerintem akkor használtam ezt, mikor egyetemen léptem be gyakorlaton az OneNote-ba jegyzetelni. Vagy talán még egyszer használtam a webes Excelt, mikor egy ismerősömmel kellett elszámolnunk, hogy akkor ki mennyivel jön kinek pár közös rendelés után...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha jól látom, akkor a “simplified ribbon” az azt jelenti, hogy fogták a csoportokat, és egyesével vagy kirakták őket egymás mellé, vagy fogták a főfunkciót (primary action) és az alá split buttonként bepakolták a többi funkciót.

Hááát... csinálunk mi is ilyet egy csomó szoftverünkben (tipikusan: “Save & Close”, alatta “Save”, “Save as template”, “Save as a copy”), de mondjuk a Paste alá berakni a Copy-t meg a Cut-ot elég merész húzás volt.

Szóval nem hiszem hogy a funkcionális kohézió helyettesíti a láthatóságot... meglátjuk.