LibreOffice 6.0.4

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

És azt mikor fogjuk már végre elérni, hogy egy calc-ból kimásolt cellákat be tudok tenni úgy writer-be egy meglévő táblázatba, hogy ne objektumként tegye, ne táblázat legyen a táblázatba és ne is egy cellába fossa be a tartalmat?
Se sima beillesztéssel, se HTML-ként, se RTF-ként nem jó. Kész röhej.
--
"Sose a gép a hülye."

Igen, engem is irritál sok dolog, pl. az ikonok kényszeres cserélgetése vagy a menük folyamatos átszervezése. Sajnos ezzel együtt kell élnünk, hogy egyeseknek ez jelenti a szakmai kiteljesedést. A nyelvi dolgokról szóló hírek kissé felülreprezentáltak itt a HUP-on, mert Németh László végzi ezeket a fejlesztéseket, részben FSF.hu pénzből, ami az szja 1%-ból van, amit jórészt a HUP olvasói adnak, szóval ez valahol érthető.

Jelenleg három jelentős LibreOffice-fejlesztő cég van: Collabora, Red Hat és CIB, illetve az önkéntesek. Az önkéntesek azt csinálnak, amit akarnak, nyilván. Azért sok hasznosat is csinálnak, szerencsére. A Red Hat üzletileg nem érdekelt a LibreOffice-ban, főleg "alapkutatást" csinálnak (kódtisztítás, GTK+ 3 stb.). A Collabora és a CIB olyasmiket fejleszt, amivel megbízzák őket. Néha ez hasznos, néha meg kevésbé (pl. nem tudom, kinek hiányzik a KDE5 integráció, a GPG-vel való aláírás, az EPUB export, az XHTML export felgyorsítása, videók beágyazása PDF-be stb. – az én szememben ezek elég partikuláris problémák).

Személy szerint érdekelnek azok a problémák, amelyek megoldásával tényleg nagyot lehet előre lépni a használhatóság tekintetében. Ne feledjük, a fejlesztőknek ez nem evidens, többnyire nem kell használniuk a LibreOffice-t, csak fejlesztik. Van sok fejlesztési ötlet, és vannak prioritások is, melyek a felhasználóktól származó visszajelzések függvényében változnak – fizetős ügyfél esetében nagyobb súllyal, de nem csak az számít.

Mi a hibaszám a Bugzillában?

Én is ezt akartam tőle kérdezni, de egy kis keresés után láttam, hogy már OpenOffice-hoz is volt ilyen bug nyitva (LO levlista archívum szerint OOo-ba az egyik fejlesztő el is kezdett rajta dolgozni) és az LO-hoz is van 2011-ből: https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=37223

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerk.: semmi, nem olvastam figyelmesen.

De ha már hozzászóltam: szerintem ez koncepcionális korlát, nem bug. A writer csak szöveget, meg saját formátumú táblázatot tud kezelni. Ha ebbe beillesztesz akármi mást, az objektumként fog megjelenni egy harmadik formátumban, és nem fogod tudni writer-táblázatként kezelni.

Akkor csak két kérdésem van:
- Hasznos lenne vagy haszontalan?
- Ha hasznos lenne, akkor irreális erőforrások árán lehetne csak megoldani vagy elég lenne mondjuk néhány tucat munkaóra vagy munkanap?
Pót kérdés:
- Ha megoldanák okozna-e más problémát a karbantartási igényen kívül?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

1. Igazad van, ez botrányos.
2. És azt mikor érjük el, hogy egy fényképen levő szöveget a kép copy-paste-lésével szövegként illesszen be a Writer?

Gy.k.: A Calc a Writertől majdnem annyira eltérő formátumú, mint a pixeles kép és a szöveg.
Az viszont igaz, hogy a "táblázat" szó annyira összeköti a két programot, hogy csaknem mindenki bosszankodik ugyanezen életében. Velem fordítva szokott előfordulni: a Writerből szeretnék táblázatot cellánként beilleszteni a Calcba.
Ha esetleg rászoktatnánk magunkat arra, hogy a Calc-fájl az számolótábla, a Writerben pedig "szöveges táblázatot" lehet csinálni.

De ennyire nem lehet szétválasztani a kettőt.
Pl. egy több oldalas, műszaki leírással egybekötött ajánlatot vagy calc-ban csinálsz, és akkor azzal szúrod magad tökön, hogy calc-ban próbálsz egy valahogy kinéző szöveges dokumentumot összerakni, vagy csinálod writerben, de még arra is szinte képtelen vagy, hogy nettó egyséből, darab alapján nettó árat, nettóból áfát, bruttót meg szumokat számoljon (jó, tudom, megoldható, de kb. ez a writer-táblázat csúcsa, és mazochizmus kategória, főleg ha bele kell utána nyúlni).
Szerintem egyszerűen annyit kéne, hogy a writer függőségévé tenni a calc-ot, és egyszerűen táblázat kezelésénél használja a calc libjeit, függvényeit, eljárásait. Felesleges a két külön irány, fejlesztés, kódkarbantartás. Ha telepítve van, jó eséllyel úgyis az egész csomag telepítve van, hiszem ezért "irodai programcsomag", nem tudok olyan szituációt elképzelni, amikor csak writer kell, a calc nem fér el mellette, vagy kifejezetten tiltott... Vagy, ha nincs telepítve, akkor mondjuk egyáltalán nincs táblázat feature a writer-ben. Vagy max. egy ilyen html-table szintű alap. Kész.
--
"Sose a gép a hülye."