Frissítettem Windows 10 Enterprise, version 1709 feature update-re

 ( trey | 2018. január 27., szombat - 15:22 )

(A Frissítettem Windows 8.1 Enterprise-ról Windows 10 Enterprise-ra, a Frissítettem Windows 10 Enterprise, version 1703 feature update-re - avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Ott hagytuk abba, hogy tavaly nyáron frissítettem 1703 feature frissítésre:

w10_ent_up1

Közben eltelt fél év és a szokásos frissítéseken kívül semmi érdekes sem érkezett a rendszerre. Egészen keddig, amikor is reggel az alábbi üzenet fogadott:

important_update_pending

Kis utánajárással kiderült (az ablakra biztos nem fért ki az infó), hogy megérkezett a 1709-es feature frissítés. Mivel éppen határidős munkában voltam, gondoltam, nyomok egy "Pick a time"-ot és majd éjjel lemegy a frissítés. Kiválasztottam egy jópofa éjjel 11:09-es időpontot. Hogy miért ez az időpont, az is megérne egy anekdotát, de most erre nem térek ki. Mivel a gép úgyis folyamatosan megy, gondoltam reggelre elkészül a frissítéssel. Rosszul gondoltam.

Másnap reggel csalódottan konstatáltam, hogy a frissítés nem történt meg. Viszont újra felbukkant a fenti ablak. Nem erőltettem ami nem megy, elmentettem minden folyamatban levő munkámat, majd nyomtam 9:51-kor egy "Restart now"-ot.

w10_enterprise_u2

Azt tudni kell, hogy a gép nincs testközelben, egy szerverszobában ül, én csak távoli asztalon keresztül használom. Vártam egy ideig, majd 10:24-kor elsétáltam a géphez, hogy megnézzem mit csinál.

Frissítettem 1709 feature frissítésre
A frissítési folyamat 9%-nál tartott (EXIF infó: Date and Time (Original) - 2018:01:24 10:24:40)

Sajnos a Windows nem Linux, ahol a rendszerfrissítés telepítése közben az ember nyugodtan használhatja tovább a gépét. Ez a gép erre az időre teljesen kiesett a termelésből. Szerencsére van tartalék gépem, így nem tragédia nem történt.

Elmentem hát ebédelni. Miután visszajöttem, 11:52-kor újra ránéztem a gépre.

Frissítettem 1709 feature frissítésre
A frissítési folyamat 24%-nál tartott (EXIF info: Date and Time (Original) - 2018:01:24 11:52:56)

Mondom, OK, nem gyors, de legalább haladunk... Hagytam, hogy hadd történjen meg, aminek meg kell történnie. 13:03-kor ismét ránéztem a gépre.

Frissítettem 1709 feature frissítésre
Továbbra is 24%-nál tartott (EXIF infó: Date and Time (Original) - 2018:01:24 13:03:05)

Itt egy kicsit már kezdtem türelmetlen lenni:

Mivel nem nagyon tudtam a dolgokat siettetni, jobb híján vártam. Aztán egyszer csak varázsütésre jóra fordultak a dolgok. Jött a jelzés, hogy a gép újra él.

finished_1331
Az aktuális időből és az uptime-ból ki lehet számolni, hogy mikor végzett a rendszer a frissítéssel.

Nem volt gyors, de elkészült. A gép 13:31-kor indult el és azóta problémamentesen üzemel. \o/

Találkozunk a következő nagyobb frissítéskor!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt megjátszottam én is a múlt héten, Core2Duo "jómégazPistikém"-csodagép, kb. 07:30-14:45 Előtte persze még vagy háromszor "a Windows frissítése nem sikerült" játék, három napig..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Nekem Core2Duo-ra fel sem akart menni, Win7-ről frissítve telepítés végén közölte velem, hogy nincs NX a CPU-ban. Miután felment, sokadik nekifutásra, szépen muzsikált.
Nincs baj ezekkel a régi gépekkel, a ma kapható low-end celeron meg Pentium procik ennél gyengébbek, és azokon is elszaladgál a Win10.

Hát én meg inkább megtanultam, hogyan zárjam el az internettől, hogy azalatt a fél óra alatt, amíg használni kényszerülök, ne vegye el tőlem a gépet az update, és a winsxs tartalma ne lepje be a szűkös 30G diskimage-eimet, és hogy mikor le akarom lőni, ne mondja nekem, hogy frissít, ne kapcsoljam ki...
--
ulysses.co.hu

Nekem 40 perc volt

Az a normális, talán inkább picit több a jellemző.
Trey, ssd van alatta mert ez nagyon nem jó?

A 40 perc sehogyan sem normális.

+1

Lehet nem ez a jellemző, de nem irreálisan gyors. Lehet gyorsabb fajta SSD erősebb procival. Egyébként el nem tudom képzelni, hogy mi tart órákat egy Win-frissítésen. Ilyenkor a registryben heggeszt, vagy mit csinál ennyi órán át? HDD-s gépnél hallani, ahogy darálja a lemezt. Fájlokat biztosan nem másol, mert az nem tarthatna eddig.

Ezen tényleg dolgozhatna a Májkrémszaft. Linuxon csak az az idő, amíg lejönnek netről a frissítések (de a keresésük elég gyors9, de ha már lent vannak a friss csomagok, azokat egy olcsóbb SSD-n, vagy nem túl gyors HDD esetén is elég gyorsan kibontja a csomagkezelő, és post install scriptek is néhány mp. alatt lefutnak. Közben meg az ember normálisan használhatja a gépet, és a frissítés után sem kapja az agresszív üzeneteket az arcába, hogy már pedig öcsém, ez újra fog indulni, akkor is ha nem akarod.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Otthoni gépemen max 15-20 perc egy upgrade. Fast ringben van, szóval viszonylag* gyakori. Gyakorlatilag egy új buildre upgrade folyamat megegyezik egy feature patch/pack update folyamattal. Skylake i3, meg ssd. Mondjuk, a gyári, built-in appokon kívül sok más nincs is rajta, talán ez is befolyásoló tényező lehet. (steam, irfanview, mit tudom én, semmi extra)

*van, hogy >1 hétig be sincs kapcsolva, így gyakoribbnak tűnik

Még talán a 90-es években volt egy fake setup.exe Windows telepítő, ami poén volt valójában. Nincs meg valakinek véletlenül? Abban volt egy kipipálható opció, hogy “merevlemez kerregtetés 10 percenként”.

--
robyboy

Áááá, 2018 meg webkettő:
http://fakeupdate.net/

Megnyit, F10

Nem ez volt az?

Mondjuk ezt a kerregtetést nem találtam meg benne...

"Egyébként el nem tudom képzelni, hogy mi tart órákat egy Win-frissítésen. Ilyenkor a registryben heggeszt, vagy mit csinál ennyi órán át?"

Mivel engem is érdekel erre a válasz gondoltam rákeresek. Konkrétum kevés van, inkább kérdőjeles hozzáértést tanúsító felhasználók tippelgetnek:

Például említették, hogy a telepítő a fájlok másolása előtt és után is csinál mindenféle ellenőrzéseket, köztük checksum ellenőrzést is. Egy nagyobb frissítés hosszát ez nyilván megdobja.

Ott van még a biztonsági mentés készítése is a rollback érdekében. Ráadásul ilyesmit is említett valaki: "Windows has to rewrite the registry every single time it installs an update"

Még azt is el tudom képzelni, hogy a telepítő a frissítés közben csinál pár optimalizálást (lefuttat egy defendert, törli a temp fájlokat, töredezettségmentesít, hogy frissítés után fürgébbnek érződjön a rendszer).

De ezek csak tippek.

2 x 2TB SATA, RAID1 (Windows Software RAID)

--
trey @ gépház

Vettél észre valami változást, ha már feature update volt?

Semmit. Igaz, nem is kerestem. De a napi rutin munka közben semmi érdekes sem jött szembe.

--
trey @ gépház

döbbenetes, ezért sem használok Windows-t!

--
honlapom hamarosan..

+sok-sok és még sok...

Én egyszerűen attól kapok akut agyvérzést, mikor bekapcsolásnál félórán át arcomba tolja, hogy ki ne kapcsoljam, mert ő most épp dolgozik és 24-36% környékén hosszú-hosszú percekre megáll. Nem látom, mi zajlik, nem látok semmit, csak jó esetben hallom, hogy kaparássza a HDD-t. SSD esetén már ez az „élmény” sincs meg...

Jó öreg Debian Linux alá nem adom.

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

Milyen jó is az, mikor ügyfélnél kéne prezentálni... Vagy mikor mennél haza, de ő még telepít egy sort. Le is lett tiltva a répába.

"Vagy mikor mennél haza, de ő még telepít egy sort"

Nem lehet úgy otthagyni a gépet, hogy elindul a frissítések telepítése, és majd csak befejezi, és leállítja magát?

Attól függ, hogy milyen munkakörben. Ha te supportot nyújtasz 7/24/365-ben és ez a cégnél az admin PC-d, akkor nem.

--
trey @ gépház

Erre reagáltam: "Vagy mikor mennél haza, de ő még telepít egy sort"
A 7/24/365-ben ez hol van?

Én meg erre:

"hogy elindul a frissítések telepítése, és majd csak befejezi, és leállítja magát?"

"A 7/24/365-ben ez hol van?"

Pl. a munkahelyemen.

--
trey @ gépház

Nos, hát ezzel nem tudok vitatkozni.
Mondjuk nem is akarok.

De oké, a windows update szar. De tényleg nincs mód, üzleti változatban sem megakadályozni, hogy alkalmatlan pillanatban frissítsen a gép? Megelőzni, mondjuk úgy, hogy reggel felmennek a frissítések, hogy délután ne kelljen erre várni? Az aktív órák nem mennek? Olyan komoly szívás van ezekkel még mindig?

Ha beállítom, hogy x időpontban történjen meg, de nem történik, azzal mit tudok csinálni? Nem ez az egyetlen ilyen eset volt.

Ha nekiáll frissíteni önmagától munkaidőn kívül, random időpontban, de valamiért SOS kell a gép, akkor az nem jó. Munkaidőben, felügyelet mellett frissítés szintén nem tökéletes, mert több órára kiesik a gép.

Nálam egyetlen megoldás lett: kell egy másik, tartalék gép, amit addig is lehet használni, amíg az egyik kiesik a termelésből.

--
trey @ gépház

"Ha beállítom, hogy x időpontban történjen meg, de nem történik, azzal mit tudok csinálni?"

Semmit, ez kínos, viszont ha nem frissít amikor kéne még mindig jobb, mint ha frissítene, amikor nem kéne.

"Ha beállítom, hogy x időpontban történjen meg, de nem történik, azzal mit tudok csinálni?"

Ez oké, de fentebb pl pont olyan példa volt, miszerint munkaidőn kívül áramtalanítva van a gép. Na és akkor mikor?

"Nálam egyetlen megoldás lett"

Azért csak van más is. Enterprise verzió esetében nem szigorítható vagy menedzselhető jobban a frissítések telepítése? Más oprendszer nem opció?

Én ismerek olyan melóhelyet, ahol délután 5kor központilag lenyomják az áramot(*). Na, ha ott 16.45-kor állsz fel a gép előtt, lehet, hogy másnap nem kell dolgoznod, mert nincs mivel. :)

(*) Durva, de van ilyen...

Na de ha a windows nem kényszeríti ki a frissítést, akkor is csak fel kell rakni valamikor, nem? Nyilván ha munkaidőn kívül nincs áram, akkor munkaidőn belül kell.

És erőszakos a Windows 10 a frissítéseivel, de azért annyira csak szabályozható, hogy be lehessen terelni reggelre, nem? Vagy nincs véletlenül valami üzleti változat, amiben központosítható és irányítható a frissítések telepítése?

Mindenre van megoldás, de - közelmúltból - ismerve azt a helyet, nem hiszem, hogy központilag szabályoznák. Aztán, lehet, hogy majd fogják, ha bejön egy-két újratelepítés, adatvesztés.

Az biztos, hogy nem magukat fogják szidni érte. :)

Bizony sos-sok ++++
---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Biztos, hogy ez lassú?

Azt írod, hogy "nyomtam 9:51-kor egy "Restart now"-ot", illetve "A gép 13:31-kor indult el". Ez 3 óra 40 perc, ami nem kevés, és még rosszabb a helyzet, ha SSD-t használsz, de azért nem ördögtől való, egy linux frissítés is el tud dolgozni 2-3 órát akár.

Az ugyan jó érv, hogy linuxon legalább tudod használni a rendszert frissítés közben, de a dolog két ponton bukik meg:

Egyrészt, ez nem igazán stabil. Működik, de problémák lehetnek, amit nem igazán lehet szépen tálalni egy átlagfelhasználónak. Gondolok arra, hogy miközben a rendszer fele már ki van cserélve simán belefuthatsz olyanba, hogy az alkalmazás amit indítanál nem indul el, vagy elindul dekoráció nélkül, furán viselkedik, szétfagy, ilyesmi. Többször belefutottam, volt, hogy a böngésző nem volt hajlandó elindulni, így aztán hiába volt lehetőségem használni ha amire használtam volna nem futott rendesen.

Másrészt a linux frissítés lényegében egy sereg csomag letöltéséből és telepítéséből áll. A windows upgrade időhúzásában legalább benne van az, hogy csinál magának visszaállítási pontot.

De nem védem én a Windows frissítéseket, mert megbízhatatlanok, és bosszantó, hogy órákig nem tudod, hogy mi történik. De nem gondolnám, hogy itt a sebesség volt a legnagyobb probléma, inkább az, hogy a várt időpontban nem indult el, hogy aztán ne legyen gond abból, hogy 3 vagy 4 óráig telepít.

, de azért ez nem olyan sok. Linux upgrade-et is sikerült már tolnom ami legalább ennyi ideig

Ráadásul nézzünk meg egy ubuntu dist upgrade-et: Letölt egy sereg csomagot, majd feltelepíti azokat, Letöröl még néhányat, esetleg pár pre/post install scriptet lefuttat. Ezzel szemben a windows update (állítólag) checksumokat ellenőriz, és legalább annyit megtesz, hogy visszállítási pontot generál

20+ éve használok Windowst és 20 éve Linuxon folyamatosan. Előbbit minden munkanapon, utóbbit minden napon. Azt hiszem, hogy meg tudom állapítani a kettő közt a különbséget.

--
trey @ gépház

Ezek a verzióváltások a Windows 10-nél már egy dist-upgrade-del ekvivalensek. Más kérdés, hogy nem tudják jól megoldani, illetve, hogy miért is kellett a Windows 10-nek az "utolsó" Windowsnak lennie?

Rolling Release, de közben meg Distro-Upgrade. Nem látom az egész értelmét így ebben a formában...

Vállalati környezetben rohadtul nem hiányzott ez a féléves "lecseréljük az egész rendszert egy újabbra" effektus.

--
robyboy

Corei3/8GB/500GB windows 8.1-ről win10-re.
Este 8-tól hajnali fél 3-ig. :(

Te direkt szopatod magad? Ennél tapasztaltabbnak tűntél pedig...

Gyk: Windows 10 verzióváltás helyett javaslom mindenkinek a reinstallt. Szerintem sokkal gyorsabb (pláne egy jól megkonstruált hálózatos automata telepítővel), egyúttal egy tabula rasa is lesz, ami mindig jót tesz neki :D

Jogos, de azt se felejtsük el, hogy az upgrade egy hivatalos feature, amit a Microsoft -is- azért talált ki, hogy LEHESSEN frissíteni.

--
robyboy