A flat UI dizájnú oldalakon lassabban navigálnak a felhasználók

 ( trey | 2017. szeptember 5., kedd - 14:09 )

A Nielsen Norman Group egy kísérletet végzett, amelyben a csoport tagjait megfigyelte (szemmozgás követése stb.) 9 weboldal böngészése közben. Az eredmény: a flat dizájnú oldalakon a látogatók 22%-kal több időt töltöttek el azon oknál fogva, hogy nehezebben találták meg, ismerték fel navigációs elemeket. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyik hülye kitalálta, a másik lemásolta...

--
trey @ gépház

Semmi gond. Legalább megint lesz egy kis meló, így már legalább 200 évig biztos nincs unalom. Most át kell tervezni majd mindent flatről 3D-re. Aztán azokat le kell cserélni. De menet közben még kiesik egy-két extra feladat. Lesz pénz lóvéra... :D

Igen, csak az ember azt hiszi, hogy öregszik és azért nem talál dolgokat, pedig nem, hanem azért, mert az UX jancsik éppen unatkoznak és feltalálják a szarabbat.

--
trey @ gépház

Nem akarom őket védeni, de látom a másik oldalt is. Sokszor azt tapasztalom, hogy a UX jancsik kitalálnak egy használhatóbb dolgot, de az ügyfél mégis akarja elvinni a szar irányba. Végső soron "ő kérte, megcsináljuk" alapon pedig nem állnak bele a vitába.

Trey, azért itt jelezném hogy a HUP is lazán elbukna a teszten a barna linkekkel.

Kate Meyer kutatása nem mond semmi újat, semmi olyasmit amit a névadó főnöke, Norman óta ne tudnánk, márpedig azt a könyvet 1988-ban adta ki először.

Azt mondja, hogy az interaktiv elemeknek ki kell ugraniuk a felületből, amit tehetnek amúgy színkülönbséggel is, különben nehéz eldönteni, valami interaktív vagy simán kiemelt.

Ezt a kutatást a BME-n tetszőleges MSc hallgató is megismételheti, akár a HUP-ra is.

A 3D a kiemelés egyik módja, a külön linkszín és az aláhúzás a másik.

A flatet pedig nem a UX jancsik találták fel, hanem egyfelől az általam szívből rühellt Windows Phone UI csapat, másrészt technikai okokból terjedt el - egy egyszínű téglalapot könnyű méretezni CSS-ben. Amúgy a UX-esek (köztük én se) nem nagyon foglalkoznak a vizuális megjelenítéssel, nemdolguk :)

A MÁV automatát amúgy direkt kértük hogy ne legyen flat, de sajna a grafikai cég nem volt képes másban gondolkozni, a mi (a MÁV által soha nem elfogadott) dizájnjainkon 3D minden, de a nemsokára forgalomba kerülő példányok sajna flat-ek lesznek.

Az, hogy a HUP tökéletes, szerintem nem állította senki. Nem is került 100 csillióba, nem is dolgozott rajta 200 dizájner és még mindig könnyebb használni és átlátni, mint az oldalak 90%-át. Ettől még a flat dizájn szar.

A HUP-on a fontos linkek többsége alá van húzva. Ahol nincs, ott inkább a zsúfoltság csökkentése miatt nincs. A beküldő, előnézet, keresés gombok jól kiemelkednek a tartalomból. Szóval nice try, de messze nem olyan szar, mint ami azon a példaképen volt.

--
trey @ gépház

Ami azért vicces mert a hup flat design, kb a logo az egyetlen ami "3D" meg az inputmezőkön vannak árnyékok. Jó, igen, a gombok shade-eltek, bár a keresőnél pont le kéne cserélni a két » -t egy nagyítóra.

Nálam itt most mobilon egy link sincs aláhúzva.

Amúgy rátapintottál a lényegre, a vizuáldizájnerek azért kerülik az erős kiemeléseket, hogy kevésbé tűnjön zsúfoltnak az oldal, csak sokszor kiöntik a babát a fürdővízzel.

A flathez is érteni kell nyilván, ha egy rendszeren 4 gomb van és nem 15, meg a gombok kiugranak a felületből és jól körbe vannak margózva, akkor lehet flat is.

Hogy a HUP mennyire átlátható nem tudom, nyilván ha naponta nézegetsz valamit akkor tök átlátható, pláne ha részt vettél a tervezésében, de én is vagy 12 éve nézem ezt a dizájnt, friss useres teszt nélkül nem tudnám megmondani.

+1 A hup is flat.

+1

Akkor a HUP is szar. Vagy mit hittél? Ha - szerinted (a felsorolt ellenvetések ellenére is) - a HUP flat, akkor a flat szerintem nem lesz szar? De. Az. A végletekig erőltetett flat (példa a linkelt cikkben) szar.

A HUP-on a linkek, gombok, eléggé elkülönülnek (szerintem). Nem megy a használhatóság rovására. Ha pedig rajtam múlik, a következő nem lesz ilyen. Ez egy kész konzerv minimális változtatásokkal.

--
trey @ gépház

Mindannyian megszoktuk a HUP-ot, és ha megnézed a korfát, várhatóan azt látod, nem tülekednek már a 16 éves script kiddie-k. A teszt elsőfelhasználós használatra vonatkozott, és jellemzően e-commerce (webshop) oldalaknál lényeges, egy-két ilyen hibát kijavítva dupla lesz a bevétel.

A HUP nem ebből él, nincsenek nagy "vegyél hwsw jegyet most" gombok amiket ki kéne emelni 3D-be (Gyuriék: ez nem tipp akart lenni!), ez egy tartalomoldal néha álláshirdetésekkel, nem egy álláshirdetés oldal.

Amit lehetne csinálni mobilon az egy anchor linkekkel telirakott doboz fentre, ami a side blockok tetejére ugrik.

Az megvan, hogy ez a téma/skin/smink (nevezd aminek akarod) lassan 12 éves és azelőtt született, hogy a flat buzizást a Microsoft/Jobs néhány évvel ezelőtt elkezdte volna nyomatni? Nem vitatja senki, hogy az oldalra ráférne a korszerűsítés és a javítás.

Egy dolog azonban biztos: ezt nem én fogom csinálni.

Ha egyszer az új dizájn kész lesz, majd kíváncsian (és megfelelő kritikával illetve) fogom várni, hogy az is megél-e ilyen szép kort, mint az általam (webfejlesztéshez, dizájhoz semmit sem értő által) összerakott (pár olvasó által patchelt) és itt-ott megfércelt jelenlegi.

--
trey @ gépház

Jobs rühellte a flatet, két évvel azelőtt meg is halt, hogy az Apple ebbe belekezdett volna.

Persze hogy megvan, akkor jöttem ide.

Amit bedobtam az egy patch lehetőség volt, de azért a HWSW weboldala se a korszerűségéről híres.

Az új dizájnnal meg pont az lesz a baj, hogy többségünk már egy évtizede nézi az előzőt. MIMOX.com - on is az nyugtatott meg mindenkit, hogy meghagytuk az Ókonzervatív informatikus nézetet :))

Viszont a 3D az szinte tuti nem lenne itt jó irány, ez egy hagyományosan információsűrű oldal, még az árnyékok is csak zavart okoznának valószínűleg.

> Az új dizájnnal meg pont az lesz a baj, hogy többségünk már egy évtizede nézi az előzőt.

Meg emlekszem, a legutobbi drupal frissiteskor is valtozott minimalisan az oldal kinezete, mar abbol majdnem parasztlazadas lett :D

Ezzel egyet értek, engem is csak a mobilos megjelenése zavar.
Pl most hogy ezt a hozzászólást írtam, közben scrolloznom kellett jobbra es balra ahhoz hogy lássam mit írok.

Semmi köze a flat vs. nem flat dizájnhoz.

--
trey @ gépház

Ehhez viszont van:
>> Az, hogy a HUP tökéletes, szerintem nem állította senki.

En erre mondtam hogy szinte az, illetve a szerény igényeimnek majdnem tökéletesen megfelel.

Úgy néz ki, hogy a mobilos megjelenés kimerült abban, hogy egymás alá rendeződnek a blokkok. Csak engem zavar hogy kilométereket kell a kezdőlapon görgetni hogy az alsó blokkokat elérjem? :S

+1

Annyira szeretem, hogy amikor van egy téma, akkor ahhoz nincs semmi, de jönnek az offtopik sirámok és feat. request-ek tök más témában. Hajaj.

--
trey @ gépház

Ez egy fórum. Es társalgás folyik. Senki sem kérte hogy legyen jo.. :)
Es nem off topic teljesen mert designrol van szó.

Igaza van Trey, rossz irányba terelem a témát és tönkreteszem az fórum/hozzászólás szálat. Főleg ha a HUP-ot is kritizálom. Mert azt nem szabad ahogy elnézem.

Viccelsz. Nem az a baj, hogy kritizálsz, hanem az a baj, hogy minden út ide vezet*. Az ilyen jellegű kritikák helye a visszajelzés lenne egyébként.

Vagyis lefordítom: most ott tartunk, hogy azért nem igaz, hogy a flat szar, mert a HUP is az (a 12 éves témájával). Ultimate érv.

A cikkben volt egy kutatás x résztvevővel, ami kimutatta, hogy lassabb. Az összes amit ellene fel tudunk hozni: a HUP is flat! Ezért szar a felmérés!

Ezek szar indokok.

--
trey @ gépház

Bocs, de a hup az nem flat. Annak tűnhet, de ez nem az. Itt keretekkel oldja meg a téma azt amit a flat térrel.

Nem tudom, én sosem állítottam, hogy flat. Pont arról beszéltem, hogy nem az. Ha pedig az, akkor a HUP 12 évvel ezelőtt feltalálta a flat-et (hiszen ez a dizájn 2005-ben mutatkozott be az oldalon). Bár az elődje meg még korábban...

--
trey @ gépház

A kutatás kimutatta hogy ha gyenge a kontraszt az interaktív és nem interaktív elemek közt, azaz - egy Norman által feltalált szóval élve - gyenge az érzékelt affordancia, akkor a felhasználók lassabban igazodnak el.

Ez UX részről "no sh.t, Sherlock".

Aztán a Guardian (meg valszeg Nielsen bácsi, aki szakállas kollégájával ellentétben hajlamos a polgárpukkasztásra) ebből azt fordította, flat = szar.

Mégha ezzel egyet is értenék (sokkal jobban szerettem a WebOS 3.x, az OS X 10.4 és az iOS 6.x dizájnvilágát mint a mostanit), amire rámutatott, az egy beleszaladásos hiba, aminek az esélye flatnél sokkal nagyobb (hisz egy kiemelési lehetőséggel, félreérthető szóval dimenzióval kevesebb van).

Magyarul ha mindent egy színnel oldasz meg, annak különböző árnyalataival, akkor nehezebb észrevenni a kiemelt elemeket, főleg ha ezek vizuálisan még egy síkban is vannak.

Ezért szakított is a Google a flat-tel és kezdte el a material-t, ami tulképp flat, de kezel vagy 4 síkot árnyékokkal. Ölég idióta és erőltetett szabályai vannak egyébként.

A jó hír az hogy az idei év második felében a grafikusok elkezdték újra felfedezni a gradienseket is, szóval jövő év végefelé már láthatunk ismét sok non-flat design-t, de hogy milyenek lesznek, az még a jövő zenéje.

BKK automatákon is flat design van, arról mi a véleményed? Itt lehet megnézni online.

Ez egy html menü után tényleg flash fileokat akár letölteni a telefonomra telefonomra?
--
blogom

Igen, én is megütköztem rajta.

Gépen chrome alatt ugyanez, picit meglepődtem

Idestova 3 éve fekszik a v2-es designja a fiókban.. :/

Vitézy visszatérését ott egyesek jobban várják mint Jézusét.

Boldog lennék, ha a flat design lenne ezen automaták legnagyobb baja. :-( De ez már itt erősen off-topic.

Ha már méretezés: SVG?

+1 sokszor a szarabbat találjuk föl újra

+1

Az kétségtelen hogy az egyre újabb és újabb weboldalakba annyi funkciót akarnak belegyömöszölni hogy felismerhetetlen elsőre mi micsoda... de nem tudom mi az a flat design, valaki?

Van a cikkben példa. Ha ha markánsabbat akarsz, akkor gondolj a régi vs. új Windows, vagy a régi iOS vs. új iOS dizájnokra.

--
trey @ gépház

Sajnos az Android is egyre "flat"-ebb mostanság. Illetve PC-n a Firefox, a Thunderbird, de még az Eclipse is.

Sajnos, szidom is eleget őket emiatt.

--
trey @ gépház

egyetlen kulonbseget latok a 2 valtozat kozott.
a baloldalon a linkek egy resze ala van huzva.

te latsz vmi mas kulonbseget?

Alá van húzva, más színű és NAGYBETŰS a link. Már ez is nagy különbség, de ennél sokkal nagyobb is lehet a különbség a flat vs. nem flat közt. Ez nem az a klasszikus példa, amit én kitettem volna tesztre. Szerintem egy jobb példa még nagyobb eltérést hozott volna.

--
trey @ gépház

nem probléma, csak 15 évvel vagy lemaradva. jól tippelem, hogy TV-t sem nézel, ugye?

Hiába modernebb, trendibb, és divatosabb a flat design, ha kevésbé célszerű és használható mint amit leváltott. A UI egy használati "tárgy", nem műalkotás.

Egy normális flat dizájn nem kevésbé célszerű és használható, mint amit leváltott.

Elsőre nekem se esett le, hogy miről van szó.

Wikipedian szépen leírják.

tl;dr:
"Flat design is a style of interface design emphasizing minimum use of stylistic elements that give the illusion of three dimensions (such as the use of drop shadows, gradients or textures) and is focused on a minimalist use of simple elements, typography and flat colors."

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

nem vágom, kb 5-6 éve minden elkezdett flat lenni, ti hol voltatok eddig?

Megéltem de nem nevesítette senki.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Hiányosság pótlása miatt:
Előtte szkeumorfizmus volt. :) (már ahol)

Engem egy oldal onnantol nem erdekel, hogy 3mp folott kell keresgeljek valami rautalo jelet a kivant informaciora. Ilyen miatt mentem alrebb kocsit venni, bankot keresni, biztositast kotni,... Az ido nekem ertek.

Na kiderült, hogy se hülye, se különc nem vagyok. Mindig mondtam, hogy a csempés Windows-zal bevezetett flat GUI nem csak ronda, hanem használhatatlan is. És sajnos az utóbbi időben mindenféle M$-tól távol álló web lapok meg alkalmazások is elkezdték másolni.
Ha ez a felmérés elterjed, akkor talán visszaszorul majd a flat GUI.

(Szerintem a Windows-ban használhatóság szempontjából a csúcs az Aero nélküli Win7 volt. Aero-val kicsit szebb lett, de nem lett könnyebben használható.)

Ha szarabb, hát szarabb. Az idő kerekét akkor sem lehet visszaforgatni. Úgy látszik, itt a fejlődés ellenségei gyülekeznek.
--
ulysses.co.hu

Egy idő után már nincs mit fejleszteni, ezért el kell baszni, hogy újra lehessen valamit csinálni.


Microsoft is slowly edging away from the flatness imposed on Windows, with its acrylic UX

flat guy a fejlodes ellensege.

--
HUP te Zsiga !

Flat UI-ban is lehet (kell) jól gombot / linket kiemelni.

lehetni lehet de megsem emelik ki.

Fixme, de a flat design sehol nem írja elő, hogy a linkeknek azonos betűtípussal, azonos színnel, bármiféle kiemelés nélkül kell megjelennie. Mindeközben az első fotón meg ott a drop shadow, nem is értem.

En meg confluence oldalt is ugy irok, hogy kiuti a szemet az embernek a kanari sarga panel header (ne legyen egyszinu a body-val), a piros dotted kerettel. :D

Neha olvasom a tobbi wiki-t es osszefolyik minden. Na az enyem ugyan olyan, mint egy indiai eskuvo begombazva, de tuti, hogy eszrevehetoek a kulonbozo elemek. :D

hozzák vissza a pixelártos UI-kat, animgifeket. Nekem az teccik a legjobban.

--
GPLv3-as hozzászólás.

haha, azaz.
itt van egy másik csinos darab: http://www.nitrome.com/

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mekkora mediaszemet ez is :) Azert mert osszehasonlitottak ket vacak designt, attol meg nem biztos, hogy baj van a flat design-nal.

Teljesen igaz. Az "IT'S OFFICIAL" nem ezt jelenti. Mindenesetre egy mérés(?) már van.

+1 Ennel mar csak az gazabb ha valaki erre hivatkozik.

Mindig mondtam, hogy rosszabb. A végén mégmegint belefogok a designerkedésbe.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mondtam, hogy baj lesz, ha a gomb nem gombnak néz ki. Mondtam.

Szerintem a flat ui a brossutakban meg a youtube videokban jol nez ki, de a szemet megteveszti es emiatt egyszeruen nem jo. Volt sok ilyen hiva, van ez igy.

Steve Jobs-nak egyetlen fontos pontja volt. Az ember kore tervezte az eszkozt es az tenyleg olyan lett mint semmi mas, pedig az iphone semmi olyat nem tartalmazott amit elotte mas mar nem csinalt, csak nem jol.

Szerintem a flat designnal nincs baj önmagában, nézhet ki jól, minimalista eleganciával felvértezve a felületet, lehet könnyen kezelhető és jól átlátható. Az megint más, hogy a Win8-ba szarul implementálták, és ezt a rossz verziót kezdte mindenki másolni, mert most ez a hájp. Ahogy írta itt a kolléga fentebb, a flat UI-ban is lehet úgy megoldani a megjelenést színekkel, hogy elkülönüljenek a vezérlőelemek és a tartalom. Plusz abból a téves motivációból nyúlnak manapság hozzá a designerek, hogy már nem tudnak mit kínyjukban kitalálni és próbálnak egyedit alkotni, bár csak ne tennék.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

És ehhez kísérlet kellett? 1-2 józan vélemény nem volt elég?
Nekem kinézetre a Win7/KDE4/Android 2.3 tetszett a legjobban. Azóta mind csak szarabb lett. A win10, az új android és ios egyszerűen katasztrófa.
--
"Sose a gép a hülye."

Szerintem a KDE3 volt az igazi. Nem használtam KDE desktop-ot, mert instabil volt, de a K3B hozta magával a KDE GUI-t Gnome alá is, és az nagyon tetszett nekem (évekkel ezelőtt, amikor utoljára CD-t írtam). Én pl. szeretem, ha az ablak fejléc (elegánsan és nem durván, Windows XP módra) elkülönül a menüsortól.

Az csak egy téma... KDE4 alatt is lehet szépeket találni és beállítani. Ez a design nekem évek óta van, nagyon bevállt. :)
http://wstaw.org/m/2017/09/08/plasma-desktopH15137.png
--
"Sose a gép a hülye."

A flat designrol annyit, hogy en a mobilon is
bekapcsoltam a "Show visual feedback for touches" opciot,
hogy lassam, hogy pontosan mire is kellett bokni,
hogy megint elojojjon valami rejtett palya a beallitasokban.... :)

Egyebkent ez a flat design szerintem egy kenyszerpalya.
A kepernyok felbontasa no, es random, igy pl. egy 133%-os fix nagyitas kepeken nem biztos, hogy pixelre helyes lesz (ertsd: mosott szar).

(Persze most az a divat, hogy a kepbol behuzzuk a 2x felbontasut, majd lekicsitjuk ahova kell).

A flat design az egeszet egy huszarvagassal megoldja.
Majd amikor a laptopok is alapban 4k monitorral jonnek a 80e kategoriaban,
akkor itt az ideje megint valami ujnak:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

õõõ, ennek mi koze van a felbontashoz?

http://imgur.com/a/W6HcS

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ennek mi köze van a flat designhoz? az ott egy 120x25 felbontású kép

Az ott egy nyomogomb;)

Amit mondani akartam, hogy nagyobb felbontasu monitoron az ember felnagyitva hasznalja a weboldalakat. Ami a kepek felnagyitasaval jar.
Ezt mostanaban ugy oldjak meg, hogy egy kepnek a 2x felbontasat is odaadjak (responsive image neven fut, itt
egy leiras:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/HTML/Multimedia_and_embedding/Responsive_images ).

Regen mindennek volt gradiense (drop shadow),stb. Mekkora melo mar mindegyik kis bizbasz elembol tobb meretet legeneralni....

Flat design eseten ez a problemakor nincs is. Tipikusan van egy logo, egy 40MBos hatterben futo loopolt video es egy betutipus.

Nincsenek 5x1 pixeles gifek/png-k, nincsenek dizajnelemek kepkent, stb.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Drop shadowt és hasonlóakat lehet csinálni css-ből. Amit meg nem, arra lehet használni svg-t.

Es akkor kell egy mainframe, vagy a gepraj (swarm), hogy kiszamolja neked, az svg-idet, hogyha pl. egy fotot akarsz svg-bol leutanozni.

De mindegy is. Iszonyat macera ezeket megcsinalni. A flat dizajnnal ez elo se jon.

Persze a kovetkezo lepes az lesz, hogy jonnek vissza az effektek, mostmar css-bol.
Azota kikopott az ie, a mobilokon eleg friss bongeszo van.

Az en nezetemben a flat dizajn az tokeletes volt erre az atmeneti idoszakra (atmeneti idoszak: legacy browserek kikoptak (a desktop windowszal egyutt), a nagyfelbontasu kepernyok elterjedtek (mobil, tablet)).

De jonnie kell valami ujnak, mostmar remelhetoleg vektoros alapon. Es nem 5x1 pixeles gifek kepeben. Van szamitasi teljesitmeny. Szoval hajra.

Osszefoglalva, a flat dizajn tok jo:

- jol skalazodik kepernyo felbontastol fuggetlenul, mert nem (vagy alig pl. logo) hasznal pixeles kepeket. Mivel nincs is kb. effekt.
- alig kell kepekbol nagyobb felbontast is legeneralni a felbontastol fuggoen. (tipikusan a nagyobb hatterkepeket).
- A gombok korul nem hasznal effekteket, amiket esetleg pixeles kepekkel kellene workaroundolni (valamelyik browser nem tamogatja meg css-bol).
- az animaciok bevezetese. Ami ugye mindenfele csilivili effekteknel baromi nehezkes lenne. Most ilyen gradiens waterdrop effektek vannak kb.
(materialben, ami a nezetemben a flat tovabbgondolasa).
- az animaciok css-bol tamogatottak. Persze egyre komolyabbak jonnek ahogy haladunk elore.
- legacy browserek kikopasa.
- nem kell rengeteg pixeles kepbol tobb felbontast is legeneralni,
amik diszitoelemek lennenek. (regen volt ilyen.
Meg a dropshadow is gif-bol allt). Most is el lehet kepzelni olyan esetet, amire a css nem eleg.
- egy meroben uj kinezet (tulsagosan is egyszerusitett,
ami a hasznalhatosag rovasara megy), viszont mint minden uj, ez is modern...
Kell par ev mire rajonnek a nepek, hogy igazabol ez az elejetol kezdve egy giga workaround volt. A gagyisag maga.:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hozzátenném hogy a flat dizájnal nem az a baj, hogy flat, hanem az hogy nincsenek normálisan kiemelve az aktiv UI elemek.

Jó, de a flat design nem arról szól, hogy full fehér hátteren mindent világosszürkével írunk, mint amit művelt egy halom designer.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Ez nem biztos hogy azt jelenti, hogy a "flat design" rossz. Több ideig nézelődnek az oldalon: ez még jó is lehet, mert több dolgot elolvasnak, nem csak a gombok feliratát...

Viszont OutLook-ban baromira idegesítő, hogy egérrel kell keresgélni a kattintható elemeket.

+1
MS Word 2013...

Leírták a cikkben, hogy pont nem erről van szó.

--
trey @ gépház