ReactOS 0.4.6

 ( trey | 2017. szeptember 3., vasárnap - 10:35 )

Több mint 300 hibajavítással, tovább csiszolt felhasználói élménnyel megjelent a ReactOS 0.4.6-os kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Örülök hogy ez a projekt halad, minden releaset kipróbálok VirtualBoxban, de elég változó a minőség és a benyomás. Ez a release amit elvileg user experience fejlesztésekre tettek fel, elsőre kifagyott kék halállal LiveCD boot közben a VirtualBoxban (másodszorra ment), és ugyanúgy tele van apró grafikai és egyéb glitchekkel mint korábban. Ezt szeretném egyszer érezni rajta, hogy bebootol és nem azt érzem hogy egy kártyavár ami most dől le mindjárt.

Amúgy van régi PC-m, amire feltenném szívesen, de ahhoz egy dolgot kéne megcsinálniuk: menjenek a modern latest browserek. Ennek kéne lenni a No.1. prioritásnak. Az összes többi mellékes apróság, amit el lehet reszelgetni a világ végéig. De szurkolok nekik, és a WINE projekttel való összefonódás miatt más platformok kompatibilitása is javulhat a ReactOS-ben elvégzett munkának köszönhetően.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem ismerem a project céljait (lusta vagyok megkeresni), de ahogy a wine-nak sem a browser-es kompatibilitás a célja (főleg hogy van chrome és fox linux-ra), ennek sem hiszem. Ipari területen legacy programok alá jó lehetne, freedos is hasznos :).

a wine mögött egy sikeres kereskedelmi cég van. Ez a reactos pedig egy jó beadandó házi feladat. Azonban dicséretes a srácok lelkesedése és kitartása.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"release early, release often"

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Nem látom, hogy mi előnye lenne a ReactOS-nek egy régi gépen random lightweight distro ellenében, amin viszont korrekten futnak a modern böngészők, és nem hal bele egy szimpla bootba.

Az egész projekt felesleges, egy rég elavult Windows-architektúrát próbálnak lemásolni. Értem, hogy free legacy OS-nek jó lenne régi gépekre windowsos szutykokat futtatni, meg régi Windows only hardvereket megmenteni, de adódik a kérdés, hogy biztos szükség van ezekre a régi szoftverekre és hardverekre? Jó lenne, ha az ilyen elavult megoldások inkább mennének már végleg a süllyesztőbe, minél tovább lélegeztetőgépen vannak tartva, annál inkább csak hátráltatják a fejlődést. Persze minden tiszteletem a fejlesztőknek, látszik hogy rettenet sok munkát tesznek bele, és biztos nagyon lelkesek is, pont ezért lenne jó, ha ezt az odaadást egy olyan projektbe tennék bele, aminek értelme is van. Azt is értem, hogy a Wine projekt is profitálhat belőle, de akkor meg inkább a srácok szálljanak be inkább a Wine fejlesztésébe, és hagyjanak fel ezzel a projekttel.

Valahogy a FreeDOS projekten is ezt látom, csak abba nem tesznek ennyi munkát. Próbálnak rajta fejleszteni, modernizálni, de aztán egy csomó jó fejlesztési irányt lelőnek (32 bites kernel, új fájlrendszer), hogy jajj, azt nem, mert az nem MS-DOS kompatibilis, és ilyen címszóval rég nem megy előre a projekt semerre. Igaz az a projekt jóval stabilabb is, nincs rajta annyi fejleszteni való, de akkor sem látni rajtuk, hogy lenne, ahová a projekt tartana, lenne jövője.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

A nagy kérdés, hogy mi a különbség a Wine és eközött, illetve mik a különbségek. Nekem pl. eszembe nem jutna GUI-t reszelni, wine-ban elég magas szinten van már szerintem ez support-olva. Viszont nem tudom hardware kezelésben a wine mennyire jó, nekem üzletileg a ReactOS a support nélkül maradt nem kritikus legacy hardware-ek meghajtásában tűnik hasznosnak. Az más kérdés, hogy ez egy folyamatosan fogyó terület.

Szerintem ez csak neked nagy kérdés: a wine egy emulációs réteg, nem több és nem kevesebb. Nem ad (teljes értékű) kernelt, nem kell tudnia bebootolnia stb.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Köszönöm, hogy rámutattál pontatlan megfogalmazásomra. Arra céloztam, hogy életszerű körülmények között mennyire van különbség a wine és a ReactOS között. Elvi sok van, wine-is-not-an-emulator, oké, még csak nem is OS, de van-e tényleg olyan sok scenario, ahol egy mondjuk win-x kompatibilis kernel kell? Az a félelmem, hogy ha lenne, akkor azért ennyi év alatt valaki a ReactOS alá nyúlt volna (és nem csak a wine alatt lenne nem tudom mennyire, de életképesnek tűnő üzlet).

Szerintem nagyon is van helye ezeknek a projekteknek, hogy lehetne másképp játszani 20 éves játékokkal? Nem minden szoftver kuka csak azért mert 20-30, ne adj' Isten 40 éve írták.
Mindig fennakadok rajta amikor valaki át akarna terelni valami önkéntes, saját szabadidejében bütykölő emberkét valami "hasznosabb" projektre. Hadd dolgozzon amin a kedve telik, nem kell annak semmi értelme legyen. Ez az élvezetről szól.

--
:wq

Azzal kiegészítve, hogy egy ingyenes binárisan és driver szinten Windows kompatibilis rendszer, nem is olyan haszontalan. Még ha itt egyesek már 20+ éve temetik a Windowst magát is. Sajnos lassan haladnak a fiúk.

"binárisan és driver szinten Windows kompatibilis rendszer" igen?? :D Ez melyik verzióra igaz? Nem sikerült megtalálnom.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Még nincs kész teljesen, ahogy az egész rendszer sem. Van pár hardver, aminek a windows-os gyári meghajtóját képes használni a ReactOS
Tessék:
https://www.reactos.org/wiki/Install_a_driver
https://www.reactos.org/wiki/Supported_Hardware

Hardvert venni tudni kell...
Na majd ráizzítok egy PIII-ast, pont van egy
Rage 128 Pro, meg egy G400 elfekvőben. :)

PC játékokkal? :D Pl. így: https://www.dosbox.com/
Szerintem a közösségnek valahol az is feladata, hogy ha te elkezded a fejed izomból a falba verni, mert "élvezed", akkor szóljon rád, hogy öreg... ez értelmetlen és nem is feltétlen tesz jót neked. Ha én csinálnék hülyeséget, én is elvárnám.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Nem igazán tartom hülyeségnek, plusz van belőle egy többé-kevésbé működő verzió. Szabadidejében csinálja és a rendszer, illetve a forráskódja szabadon elérhető. Ha csak annyi értelme van, hogy pár ember tanul belőle, már bőven megérte.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Hmm... ez jogos.
"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

PC játékokkal? :D Pl. így: https://www.dosbox.com/
A DOSBox egy nagyon jó projekt, és remélem mire a most 10-20 éves játékok (amik se DOS-on se modern (=támogatott) Windowson nem mennek) annyi idősek lesznek mint azok amiket DOSBox-on játszunk addig lesz valami hasonló minőségű emulátor azokhoz is.

Szerintem a közösségnek valahol az is feladata, hogy ha te elkezded a fejed izomból a falba verni, mert "élvezed", akkor szóljon rád, hogy öreg... ez értelmetlen és nem is feltétlen tesz jót neked.
Én szabadidőmben néha bütykölök egy játékot. Lehet soha nem lesz kész és biztos vagyok benne, hogy az emberiségnek nincs szüksége még egy félkész open-source stratégiai játékra. Vszleg a közösség boldogabb lenne ha a C++ tudásommal pl. a KDE-t segíteném de ahhoz egyszerűen nincs kedvem, nekem ezt van kedvem csinálni és kész :).

Ha én csinálnék hülyeséget, én is elvárnám.
Ezzel olyan szinten egyetértek, hogy ha pl. nagyon rossz úton indultam el (technikailag) akkor nem bánnám ha valaki szólna, hogy nem kell feltalálni a kereket... még egyszer... rosszul. De nem hagynám magam rábeszélni, hogy ott hagyjam a dédelgetett (de esetleg teljesen értelmetlen) projektemet.
--
:wq

:-)
--
blogom

Én is úgy tapasztaltam, hogy a kékhalált sikerült megfelelően implementálni. (csak)
Viszont .jpg-ben kevesebb helyet foglal. :D

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Idézet:
Printing Subsystem is still greenish in 0.4.6, however Colin Finck has implemented a huge number of new APIs and fixed some of the bugs reported and detected by the ReactOS automated tests.

Idézet:
Several buffer overflows and overruns, logic issues and dead code detected by Coverity and other tools have been fixed, leading to less corruptions and leaks.

Idézet:
In order to track ReactOS compatibility with Windows behavior, 1,088,893 unit test cases have been added since 0.4.5. This new release has been tested through 14,238,159 unit test cases, failing just 18,419 (a 0,129% ratio failure).

Amikor az opensource szoftverfejlesztés megérkezik a 21. századba. :)