A Samsung következő frissítésével használhatatlan állapotba hozza az ügyfeleknél maradt Galaxy Note7 készülékeket

 ( trey | 2016. december 13., kedd - 10:20 )

A Samsung, hogy felgyorsítsa az ügyfeleknél még kint levő Galaxy Note7 készülékek visszagyűjtését az Egyesült Államokban, nem mindennapi intézkedést foganatosít. A gyártó úgy döntött, hogy következő szoftveres frissítésével használhatatlan állapotba hozza a visszahívott mobiltelefonokat. Így az ügyfelek rá lesznek kényszerülve, hogy visszavigyék visszahívott készülékeiket:

Samsung írta:
Consumer safety remains our highest priority and we’ve had overwhelming participation in the U.S. Note7 Refund and Exchange Program so far, with more than 93 percent of all recalled Galaxy Note7 devices returned.

To further increase participation, a software update will be released starting on December 19th that will prevent U.S. Galaxy Note7 devices from charging and will eliminate their ability to work as mobile devices.

If you have not yet returned your device, you should immediately power it down and contact your carrier to obtain a refund or exchange.

Részletek a Samsung közleményében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A "használhatatlan" picit blikkes túlzás... :-P Nem tölthető tabletem pl. nekem is van - sajnos nem szoftveresen, hanem a külön tápcsatlakozó hibája miatt... Apropo, valaki egy tápcsatlakozó cserére kapható lenne? (Bp.-en)

Valoszinuleg mast is letiltanak:
"and will eliminate their ability to work as mobile devices"

Mondjuk ezt lehet igy is ugy is erteni hogy nem tudod tolteni es ebbol kifolyolag (bar erre kulon nem tertek ki) nem tudod mobilkent hasznalni vagy ahogy en ertettem:
nem tudod tolteni ES nem tudod majd mobil eszkozkent sem hasznalni.

És aki nem frissít/frissített eddig? Annak mit tiltanak le? Vagy automatán frissít a készülék? Nem lehet kikapcsolni a frissítést?

Ez komoly kérdés? Kellene neked egy 200+ ezer forintos telefon, ami

a) bármikor kigyulladhat
b) soha többé nem kap semmilyen frissítést

Egy ismerősöm kitalálta, hogy nem frissít. Most ott tart, hogy nem figyelt és csak kb. 60%-ig (vagy meddig) tudja tölteni a telefont.

--
trey @ gépház

A kérdéseim arra vonatkoztak, ha valaki nem frissít ( eleve miért nem cseréli ki, amikor legálban kap helyette más készüléket) akkor a samsung ugyan hogyan tudna bármit is korlátozni a készüléken, hacsak nem valami backdooron keresztül?
Viszont samsung is kb ott tart, mint az apple ebből a szempontból, ha azt vesszük nekem 30-40%-nál shutdown van, ismerősöd meg csak 60%-ig tudja feltölteni ;)

Minden telefonban van "kill switch". A malware-t is úgy tudják leszedni a telefonodról.

google://android kill switch

--
trey @ gépház

"Mondjuk ezt lehet igy is ugy is erteni hogy nem tudod tolteni es ebbol kifolyolag "

Akkor nem "and", hanem "therefore". Legalábbis az igényesség ezt diktálnál.

--
trey @ gépház

Ez igy van.
Viszont rengetegen fogalmaznak pongyolan aztan meg ertetlenkednek hogy a keleteuropai bevandorlok felreertik oket :D

"and will eliminate their ability to work as mobile devices"

Tehát egy mobil telefon nem használható továbbiakban mobil eszközként. Valóban, túlzás. Mert ugye, kalapácsként még használható. Viszont annak meg nem túl jó.

--
trey @ gépház

Vágódeszkának még jó lehet. Egy korábbi modell: https://youtu.be/7xXC1Rh3yYI

Nekem ez jutott az eszembe:
https://www.youtube.com/watch?v=nPGY2T9r1Ok

Aki gyári ROM-al használja, meg is érdemli! Ez amúgy majdnem minden telefonra, routerre, stb. igaz, talán csak a One Plus széria a kivétel.

Igen, egy több százezer forintos, pár hónapja megjelent készüléknél nyilván mindenki azzal kezd, hogy lecseréli a szoftvert valami berheltre.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Jól tudom, droidnál rootolás után ugrik a garancia is?

Általában igen, de szoftvercserénél biztosan.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Tehát akkor jól gondoltam, hogy a buherált note nem játszik a készülékcsere programban sem.

csak tippelgetek, de mivel itt komplett (hibás) termék visszahívásról van szó, szerintem nem fognak garanciát nézni ilyen esetben. De fixme.

+ ahogy átfutottam a samsungos tájékoztatót, ott kifejezetten azt mondják, hogy vidd vissza a mobilszolgáltatódhoz. A mobilszolgáltató meg sztem nem fog vele foglalkozni hogy most épp rootolt-e, más rom van-e rajta, stb. Mivel by-default kikapcsolt állapotban viszed, ahogy azt javasolja is a samsung, hogy ha van Note7ed akkor k.rvagyorsan kapcsold ki és vidd be :)

Ha más nem, fel kell gyújtani és azt mondani, hogy leégett :D

--
trey @ gépház

na jah :D

Ez nyilván gyártófüggő. Mintha lett volna piacon olyan készülék, amin gyárilag kapcsolható volt a root.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A legtöbb telefonon a bootloader kinyitható elég egyszerűen, onnantól szabad a pálya egyéni recovery-t felrakni, rootolni, akármi. Az gyártótól függ, hogy a kinyitás garivesztéssel jár-e.

Motorola telefonokon tőlük lekérhető a bootloader nyitásához szükséges kód, de egyértelműen leírják, hogy onnantól nincs gari. Hasonlóan visszadobtak egy garis telefont azért mert valami számláló szerint rootolás történt (ami amúgy nem, de ez mellékes tényező).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Páran megjárták a környezetemben, hogy a frissen vásárolt drága, márkás telefonra szinte rögtön más ROM-ot tettek, majd amikor a készülék megsérült (leejtették, vízbe esett) és szerették volna olcsón megúszni a javítást, akkor ment a sírás, hogy „jaj, vissza kellene rá tenni a gyári ROM-ot, de azt meg honnan lehet letölteni, hogyan lehet visszatenni stb.”

Nyilván van értelme az egyedi ROM-oknak, csak nem ilyen esetben.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nem ugy volt, hogy az EU-ban nem hajthatnak el a szoftvercsere miatt, ha hardverhibaval viszed be?

Sony Ericsson X10-re a gyári appal másolással együtt 10 perc alatt varázsoltam vissza a gyári ROM-ot anno. Androidnál ez nem egy olyan nagy cucc. Ha meg főelem cserés, akkor nem mindegy, milyen szoftver (nem) fut rajta? :P

Ettől függetlenül én főzött ROM-ot csak olyan eszközre tennék, ami nem baj, ha tégla lesz a művelet folyamán.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

+1. Ráadásul a root-gyanú elég, hogy később se menjen rá semmilyen gyári frissítés.

Yep, es a ceg majd mindenfele custom ROMot fog supportalni a ceges telokon. Persze. Fraszkarikat.

(En sajat telon is gyari ROM-ot hasznalok, mert az osszes tobbi is ugyanolyan fos, csak maskepp. Ezt a fost legalabb mar ismerem, es cserebe ha bemegyek szervizbe, hogy baj van a teloval, nem hajtanak el elbol a picsaba.)

--
|8]

Ez csak addig működik amíg a készülék támogatott :) (A Nexus 5-ömön nekem is gyári volt végig amikor nem kapott Nougatot kapott XDA-s AOSP-t)

A szerviz szoba se all velem, ha nem stock rom van benne, fuggetlenul attol, hogy a keszulek tamogatott-e, vagy sem. Mivel nekem a szerviz fontosabb, mint a tamogatas (ami egyebkent is rettento siralmas, igy nem vesztek sokat vele, ha nincs mar a keszulekemhez), ezert a gyari rom meg mindig jobban megeri.

Ceges telefon eseteben meg majd a ceg eldonti mi legyen, de ott is messze valoszinubb a keszulekcsere, mint a gyari rom lecserelese.

--
|8]

-

Csak nem értem miért van összemosva a hardver és szoftver support. Nyilván nem ésszerű elvárni azt, hogy megoldják, ha egy főzött rom folyton lefagy. De ha ott egy pixel hiba, vagy nem érintkezik jól a hangerő gomb, annak egyértelműen nincs köze a szoftverhez, miért is hajtják el az embert ilyenkor?

Nyilván azért, mert nem minden esetben lehet könnyedén eldönteni, hogy ez valóban hardver-hiba-e.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ez igaz, de nyilván vannak azok az esetek, amikor el lehetne, félek akkor is konok módon kabbe módba kapcsolnak a szervizesek, ha egyébként még a hülyének is egyértelmű hogy a szoftverhez köze nincs a hibának.

Pl azert mert elkefelt szoftver is okozhat hardware meghibasodast, es akkor fuccs a garancianak, pl. Lehet nem hajtanak el rogton minden hibaval, de pl sokkal igen. Vagy bukom a garanciat.

--
|8]

"elkefelt szoftver is okozhat hardware meghibasodast"

Elhiszem, hogy így van, de ez sajnálatos, és nem értem miért tartunk még itt. Pár(tíz?) éve olvasgattam rémhíreket olyan vírusról ami képes fizikailag tönkrevágni az alaplapot, akkor sem értettem, hogy a hardver miért hagyja hogy a szoftver olyan mértékben befolyásolja a működését, hogy az ténylegesen tönkre tudja vágni.

Azért mondjuk egy FW-frissítéssel könnyű agyonvágni, ha nem az adott HW-hez tartozó FW-t teszed fel. És hogy védekezzen ellene a régi FW?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nos, az első androidos telefonom nem volt hajlandó bootolni olyan kernelt, ami nem volt aláírva. Jó sokáig nem is tudtak értelmes megoldást találni a rootolásra/custom rom futtatásra emiatt, hiába sikerült volna kicserélni magát a rendszert. Ha a bootloader képes erre, a firmware frissítő modul miért ne ellenőrizhetné az új firmware-t mondjuk hogy alá van-e írva a gyártó által? Ha pedig nem úgy működik most, hogy ez megvalósítható legyen, miért nem eleve úgy van elkészítve a hardver, hogy egy zagyvaságokkal teleírt firmware is könnyedén resetelhető legyen a szervizben.

Akkor X gyártő M eszközére telepítsd X gyártó N eszközéhez tartozó FW-t. Maga a FW-író program persze ellenőrizheti (és sok esetben ellenőrzi is), hogy M egyenló-e N-nel. De jelenleg ezt maguk a FW-ek többségben nem teszik meg. Viszont azt, hogy a FW-író program ellenőriz, az könnyen kikerülhető egy patkolt programmal - és még csak nem is tekinthető a FW saját ellenőrzésének.
Azaz abban egyetértünk, hogy így kellene történjen (mármint, h a FW tartalmaz ilyen-olyan védelmet), de nem ez a valóság.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

háát, ha egyszer megtehetik.. :)
https://youtu.be/Axh63Y3DgWU

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Eddig is az volt :D

Szóval aki eddig nem adta vissza a telefonját, az ezután még a frissítést se fogja felrakni, hogy tudja a jövőben használni. Eddig csak az akksi volt a probléma, ezután a malware-ek is :)

Nem biztos, hogy olyan frissítés lesz, amit a júzer eldönt, hogy felrak-e. Nekem speciel tűnt már el appom a telefonomról. (A nevére nem emlékszem, de valami Tecső-videó lementő volt - pár videó még megvan amit azzal töltöttem le.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?