Csúszik a Debian Stretch fagyasztása

Címkék

A Debian Release Team részéről Jonathan Wiltshire bejelentette, hogy a korábban bejelentettekhez képest egy kissé csúsztatják a Debian Stretch (Debian 9) kiadását. Ennek az oka az, hogy a Stretch-et a 4.10-es Linux kernellel tervezik kiadni, mert az hosszabb upstream támogatást és jobb kompatibilitást nyújt majd. A bejelentés értelmében a korábbi mérföldkő dátumok két naptári hónappal későbbre kerülnek. A módosított ütemterv jelenleg a következő:

  • 2016. november 5. - transitions freeze
  • 2017. január 5. - "Soft" freeze
    • no new packages
    • no re-entry
    • normal migrations
  • 2017. február 5. - Full freeze

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Az önmagában nagyszerű, hogy többféle vállalati Linux disztibúció közül lehet választani, de - lásd a kedvenc disztribúciók szavazásokat - a Debiannak van szerveroldalon olyan nagy piaci részesedése, hogy igazán készülhetne már valami "normális" LTS megoldás, ahol garantálva van a legalább 5 éves support, és nem tojnak 2-2,5 évente újabb főverziót, ami irreálisan rövid idő Enterprise környezetben. (Mire teljeskörűen mindenhol bevezetjük az új verziót, már nyakunkon a következő főverzió)

A jelenlegi LTS modell a korábbi semminél mindenképpen sokkal jobb, viszont nem lehet vele megúszni a 2-2,5 évente esedékes főverzió váltást. (Kettesével pedig nem lehet ugrálni a főverziók között)

Valojaban lehet kettesevel ugralni egy menetben, csak ez ket dist-upgrade-et jelent.
Ma pl. nyugodtan frissithetsz Squeeze-rol Wheezy-re majd azonnal Jessie-re, igy legkozelebb ~2020-ban kell dist-upgrade-hez nyulni:

https://www.freexian.com/en/services/debian-lts.html

--
http://balintreczey.hu/blog

Az önmagában nagyszerű, hogy többféle vállalati Linux disztibúció közül lehet választani

lásd a kedvenc disztribúciók szavazásokat - a Debiannak van szerveroldalon olyan nagy piaci részesedése

Elképzelhető ám, hogy a hosszú távú támogatás nagyon sok energiába, tehát pénzbe kerül karbantartói oldalon. És az is elképzelhető, hogy a Debian azért népszerű a magyar kis- és középvállalatoknál, mer' ingyér' van. (Szerkesztés: ezzel nem azt állítom, hogy a Debian egyébként ne lenne jó.)

Ellenpéldaként:

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux#Product_life_cyc…

A 2007-ben kiadott RHEL 5-höz a legeslegvégső támogatási opció 2020-ban jár le -- 13 év után.

(Disclaimer: nem véletlen, hogy a fenti példát hoztam... :))

Valojaban a Debianhoz igen sokan ajanlanak support-ot:
https://www.debian.org/consultants/

A listan levok egy resze maga is Debian Developer, vagy tobb DD-t foglalkoztato nagyobb ceg. A backport listan gyakori, hogy egy-egy megrendelo kedveert back-portolnak csomagokat, hogy eles kornyezetben, alaposan tesztelve hasznalhassak azokat.

Disclaimer: En is ott vagyok a listan es vallalok csomag karbantartast, javitast es bejuttatast a kovetkezo (/aktualis) stable-be. :-)
Nem kell orokke a devopsnak gorgetni a sajat patchgyujtemenyt. :-)

--
http://balintreczey.hu/blog

2 évente újra kell telepíteni a gépet.