Bari LibreOffice-ra és ODF-re vált

 ( trey | 2015. október 14., szerda - 14:05 )

Dél-Olaszország második legnagyobb városa, Bari LibreOffice-ra és ODF-re vált. A tervek szerint ez év végére a város közel 1700 munkaállomásának 75%-a már a nyílt forrású irodai programcsomagot fogja futtatni. A váltást a város egy LibreOffice szakértő és 20 belső oktató bevonásával végzi. Az átállásban a legnagyobb problémát a 3rd party alkalmazások integrálása jelenti.

A váltás Bariban tavaly szeptemberben indult egy kb. 100 gépes pilot projekttel. A város idén júliusban jelentette be, hogy a város munkaállomásainak nagy részén megejti a váltást. A város úgy számol, hogy az elkövetkező öt évben 75 ezer eurót spórol, illetve jelentősen csökkenti a TCO-t.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem nagyon vagyok tisztában az olasz árszínvonallal, de az évi 15.000 EUR-s spórolás... Az bárhol meglátszik? Ez tippem szerint _EGY_ alkalmazott éves fizetését sem éri el.

Nem tudom, hogy megy Olaszban, de ha a magyarországi közigazgatás dokumentumainak színvonalát nézem, akkor böven elegendö lenne egy nano is nekik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ne aggódj, többnyire warez MS Officeon írják, nem szórják a pénzt. :)
Talán úgy érzik nem illik használni egy tab-ot sem egyéb lehetőségekkel egyetemben, ha már warez csak a legalapabb funkciók játszanak.

És mégis a váltás mellett döntöttek majd' egy évnyi pilot után:

- tudták mit csinálnak, mert előtte teszteltek
- (feltehetően) nem a pénzszűke miatt váltanak kényszerből

Úgy látszik, hogy vannak, akiknek megfelel ez a "szar".

BTW: Olaszországban elég keményen nyomják egy ideje a nyílt forrást + a Libreoffice-t. Nem ez az első és feltehetően nem is az utolsó, hogy hallottunk arról, hogy olasz város ilyet lép.

--
trey @ gépház

Jolvan, nyugi, nem mondtam, hogy szar, sot, nekem megfelelne, ha a google docs nem valtotta volna mar ki 100%-ban. Csak arra lettem volna kivancsi, hogy ugye akkor nem a sporolas miatt valtottak.

Még mindig nem tudom, miért jó az, ha valaki kiadja idegeneknek az összes dokumentumát.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Szerintem ez egyszer sem szerepelt még a döntő érvek mellett.
--
HUP Firefox extension

Ha az összes dokumentumom, amihez a writert/wordöt/google docs-ot kell használnom publikus, akkor nem mindegy?

Ezért felesleges volt itt offolnod.

Ez bizony erösen behatárolja a felhasználási területet.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

De szerencsére ez itt a LibreOffice-ról szól és ezért fel sem merülnek a Google-lel szembeni félelmek.

Neked váltotta ki a Google Docs a LibreOffice-t, ahogy fentebb írtad, nem nekem, ami Bari városát sem érdekli szerintem.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ne hagyd abba!

Nekem ugy tunik, hogy a sporolas csak masodlagos:

The use of open standards formats is essential to ensuring the long-term access to content produced by the public administration

Azt is vedd figyelembe, hogy ha kifizetnek annyit helyieknek support-ert amennyit eddig MS Office-ra koltottek, akkor azzal a helyi gazdasagot tamogatjak amibol ado is jon vissza. Tovabba masoknak sem kell igy MS Office-t venni, tehat meg tobb penz maradhat a helyi gazdasagban.

Gondolom, meg azt is, hogy a TCO-val is spórolnak. Ezek mégsem lettek kiemelve, a 75k/5év meg igen, ezért érdekelt, hogy ez vajon soknak számít-e.

Lehet csak arra céloztak, hogy 5 év alatt térül meg (mert 66k-t eltapsolnak az átállásra)

Szerintem már készítik elő a Linux-ra váltást, de gondolták, hogy először bemelegítésnek lenyomják a legkritikusabb tételt (MS Office kiváltása) és utána ha már lenyugodtak a kedélyek, akkor egyszercsak kicserélik az oprendszert is a gépeken.

Okosan csinálják, szemmel láthatóan többeknek megfeküdte a gyomrát a Windows+Office-ról egy lépésben Linux+LO/OO váltás.

Igen ezt én is így gondolom. Egyszerre csak egyet kell lecserélni. Először Officet LO-ra, aztán a Notepadot Emacsra, majd a windózt BSD-re.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Aztán a LO-t emacsra, aztán a BSD-t emacsra.

Hoho, kihagytad a systemd-t!!!

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

;)