Apache OpenOffice 4.1.2 - hamarosan érkezik

 ( trey | 2015. október 1., csütörtök - 8:25 )

Az Apache Software Foundation legfrissebb blogbejegyzése szerint küszöbön áll az OpenOffice 4.1.2-es kiadása, ami egyszerű, sima hibajavító frissítésnek indult, de végül megragadták az alkalmat és komoly mértékű átstrukturálást hajtottak végre a projektben: több folyamatot naprakész állapotra hoztak (van amin még dolgoznak), új emberek foglaltak helyet a vezetőségben és fejlesztésen esett át a projekt infrastruktúrája.

De az ígéretek szerint a várakozásnak már majdnem vége és hamarosan itt a 4.1.2-es kiadás. Viszont vannak még olyan nem fejlesztői területek, ahol segítségre lenne szükségük. Ilyen például a minőségbiztosítás, felkészülés a kiadásra (bejelentés, kiadási megjegyzések és azok fordításának megírása stb.).

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Idézet:
komoly mértékű átstrukturálást hajtottak végre a projektben

vs

Idézet:
If "recent weeks" is taken to mean "since July 1", then 13 developers (1.08 dozens) have contributed 135 patches toward this release.

(forras: LWN)

Esetleg ha nem ulnenek 5+ honapot egy sebezhetoseg javitasan, ami annyibol all, hogy eltavolitanak egy filet a telepitobol, akkor meg komolyan lehetne talan venni Apache OOo-t. De akkor sem tulzottan.

--
|8]

Már évek óta halottnak tekintem. Szerintem ez már 5 éve lélegeztetőgépen van.

--
trey @ gépház

Úgy tudom négy(!) sebezhetőség javításán ülnek.

Négy, ami még nem nyilvános, és plusz egy ez a régi CVE-2015-1774, a HWP filteres, amire az a workaround, hogy töröld kézzel a DLL-t/.so-t. :)

Upsz. Akkor összeteszem a két kezem hogy "hamar" javítják ezeket. Először december 31-ig kértek haladékot a négy (még nem publikált) sebezhetőség foltozására.

Nem értem minek erőltetik.

"Viszont vannak még olyan nem fejlesztői területek, ahol segítségre lenne szükségük. Ilyen például a minőségbiztosítás, felkészülés a kiadásra (bejelentés, kiadási megjegyzések és azok fordításának megírása stb.)."

Nincs közösség mögötte?

Nem igazán. Érthető módon inkább a Librához áramlanak a hozzájárulni vágyók.

Egyszerű, sima hibajavító frissítésnek indult volna, ha lett volna emberük, aki le tudja buildelni. Nem volt, emiatt nem tudták a HWP filter security bugot sem kezelni. Az átszervezés alatt azt értsük, hogy egy agilis, 76 éves bácsi vette át az irányítást, persze ő sem kódol már, csak szeret hosszú leveleket írni. A projektet már minden valamire való fejlesztő elhagyta tavaly augusztusban, amikor az IBM kiszállt. Az LWN-en említett 135 patch felhasználói szempontból jórészt értéktelen, a tesztrendszert érinti, illetve kódkozmetikázás. Idén kb. 1-2 patch volt, amit a LibreOffice átvett. A tavaly augusztusi 4.1.1-hez képest semmilyen újdonságra nem kell számítani.

Köszi az összefoglalót. Kb. erre számítottam látatlanban, amikor láttam, hogy bejelentik a 4.1.2 _bejelentésének_ várható időpontját.

--
trey @ gépház

Én csak azt nem értem, hogy miért adja ehhez a nevét az apache alapítvány...

De minek? Szánalmas ez az erőlködés. Hagynák inkább méltósággal elpusztulni és átirányítanák az openoffice.org domain-t a LibreOffice.org-ra. Mindenki jobban járna...

Ezt az openoffice.hu-val már most is megtehetné valaki.

Spoiler: van mozgás az ügyben.