Huposoknak kötelező: a szabad szoftverek nagyágyúi június 22-én Budapesten!

 ( hup | 2015. május 29., péntek - 7:34 )

A mostani HWSW free! meetup igazi kuriózum lesz, hiszen Budapesten eddig ilyen menő nemzetközi szabad szoftveres line-up még soha nem állt színpadra. A keynote David Miller lesz, a Linux kernel egyik meghatározó maintainere, nem mellesleg a Red Hat fejlesztője. Figyelem, a program még faragás alatt áll! Go to »

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Aki nem ismerné:

David S. Miller egyike a legtapasztaltabb
Linux kernelfejlesztőknek. Igazi rocksztár a maga területén. Fő karbantartója a networking alrendszernek, karbantartója a SPARC arch-nak. A HUP-on az elmúlt évtizedben számos hírben volt róla szó...

--
trey @ gépház

Annyit hozzátennék, hogy hatalmas köszönet a Balabites srácoknak, nélkülük ez nem jött volna létre!

Nem lett volna jobb ezt a rendezvényt a szabad szoftverek helyett a nyílt forráskóddal brandelni? Red Hat, Facebook, Balabit, ESET, mind for-profit és enterprise. Az FSF idén lesz 30, az OSI 17, tudjunk már különbséget tenni ennyi év után.

Ezt nem egészen értem...

A "szabad szoftver" helyett miért lenne jobb brand a "nyílt forráskód"?
Mert ez tágabb fogalom? Beleférnek nem-egészen-szabad szoftverek is?

Vagy az a baj, hogy az említett cégek szabad szoftverek használatával (és fejlesztésével!) több-kevesebb profitot termelnek?

(nemide)

ezek a sracok mind aktivistakent vannak itt, a munkahelyuk csak tajekoztatasbol lett kirakva. egyebkent valahol jogos a felvetes, de ez egy marketingszoveg, ezert dontotunk a szabad szoftver duma mellett.

A tévedések elkerülése végett: szabad szoftverért lehet pénzt kérni, és nem csak keveset, hanem akár végtelent is. Free as in freedom (not as a free beer)! Tehát a "for profit" egyáltalán nem kizárt.

A tévedések elkerülése végett: nyílt forráskódú szoftverért lehet pénzt kérni, és nem csak keveset, hanem akár végtelent is. Free as in freedom (not as a free beer)! Tehát a "for profit" egyáltalán nem kizárt.

A szabad szoftver ezzel szemben ingyen van:

A „szabad szoftver” elnevezés a felhasználók szabadságára utal. Azt jelenti, hogy a felhasználóknak szabad futtatni, másolni, közzétenni, tanulmányozni, megváltoztatni és tökéletesíteni a szoftvert.

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.hu.html

szerk: ugyanez krumplikkal: http://www.gnu.org/philosophy/categories.html

az ópenszósz kinyúl a "free sowftware" dobozból, a GPL viszont teljesen benne van.

Senki nem tiltja meg, hogy szabad szoftverért pénzt kérj. Senki.
Az egy dolog, hogy a licenc előírja, hogy nem korlátozhatod a felhasználók jogait abban, hogy módosítsák a szoftveredet. De ez nem jelenti azt, hogy nem kérhetsz érte pénzt.

"Senki nem tiltja meg, hogy szabad szoftverért pénzt kérj."

Azt hiszem, félreérted. A felhasználó joga, hogy bárkinek továbbértékesítse a szoftvert a saját szakállára, nem az előállítóé (mondjuk az övé is, de..).

Ahogy a felhasználó jogában áll a programot lefordítani, futtatni etc. tök ingyen, a készítő beleszólása nélkül. A készítő mond le a jogairól, a felhasználó javára. (nem, arról a jogáról nem mond le hogy pénzt kérjen esetleg kapjon ha valaki ad neki, de arról igen, hogy kihívja a BSA-t)

FYI: http://www.gnu.org/philosophy/selling.en.html

A szabad szoftver nem feltetlen van ingyen. Pont ezt jelenti az, hogy "free as in freedom (not as free beer)". Nem ingyen szoftver, hanem szabad.

En peldaul megtehetem, hogy eladok egy adott szoftvert, penzert, GPL alatt. Forraskodot nem adok melle alapbol. A vevo (es csak a vevo!) kerheti tolem a forrast, amit oda is adok neki. O aztan mar azt csinal vele amit akar, tovabb is adhatja penzert vagy ingyen. De engem senki nem kotelezhet arra, hogy ingyen terjesszem forrasostul mindenestul (csak annyit ir elo, hogy a felhasznalonak akinek megvan a program, felar es minden egyeb sallang nelkul legkesobb keresre adjam oda a forrast is). Ezt a GPL is megengedi, a BSD, a MIT es tobb masik licensz is.

--
|8]

Idézet:
A „szabad szoftver” elnevezés a felhasználók szabadságára utal. Azt jelenti, hogy a felhasználóknak szabad futtatni, másolni, közzétenni, tanulmányozni, megváltoztatni és tökéletesíteni a szoftvert.
Idézet:
Köszi az idézetet. Ebben ugyebár szó sincs pénzről...

Kicsit részletesebben:
http://fsf.hu/about/mivel-foglalkozunk/mi-a-szabad-szoftver/

Köh-köh-kl-kl (fuldok). Ha pénzről (és minden másról) nincs benne szó, akkor miről van? A "szabad" mit jelent, ha nem azt, hogy nem kell fizetnek, robotolnod, imádkozni Dijsktrához, leszopnod a fejlesztőket etc? Egyáltalán, mi bajod van?

Egyébként a te linked, és algernon linkje is _mindenhol_ ahol erről ír, azt írja, hogy mindenki minden szabad programot ingyen futtathat. Konkrétan ezért alakult az egész GNU, FYI.

Még szerencse hogy gondoltak azokra, akik nem tudnak értelmezni magyar/angol, miszerint mindenki mindent ingyen: leírták ugyanezt visszafele is:

"Shareware is not free software, or even semifree. There are two reasons it is not:

* Shareware does not come with permission to make a copy and install it without paying a license fee,"
http://www.gnu.org/philosophy/categories.html

Amit nem lehet ingyenesen futtatni, az nem szabad szoftver. Kész, passz. (Nekem most fogyott el a türelmem. Pláne hogy ezeket a köröket már egyszer végigfutottuk, hogy a szabad szoftver ingyen futtatáthatást biztosít, nem ingyen CD-t, ingyen kódolást, hálapénz megtagadást, meg ami még az eszetekbe jut)

szerk: visszaolvasva a szálat, a te állításod az volt, hogy lehet érte pénzt kérni.
Ez igaz. Sőt, még az is igaz, hogy olyan üzleti modellt is lehet köré építeni, ahol ténylegesen fizetnek érte.

A shareware-t ne keverjük ide. Akkor direkbe idemásolom a szabad szoftverekre vonatkozó részt:

Idézet:
Hiba a szabad szoftvert ingyenesnek nevezni. Ez a hiba onnan eredhet, hogy az angol “free” szó (free software = szabad szoftver) kettős jelentésű: szabad illetve ingyenes. A szabad szoftver fogalmának semelyik meghatározása nem köti ki az ingyenességet. Ez szándékosan van így. Bár a legtöbb esetben a szabad szoftvereket „ingyen” letölthetjük az internetről, vagy egy számítástechnikai magazin CD-mellékletén „ingyen” jutunk hozzá, a szabad szoftver előállításáért vagy terjesztéséért lehet pénzt kérni, és nem csak jelképes összeget vagy költségtérítést, hanem bármennyit.

Fontos tehát megjegyezni, hogy a szabadságnak és az ingyenességnek semmi köze nincs egymáshoz. A szabad szoftver olyan szoftver, amelyet a felhasználók szabadon terjeszthetnek és módosíthatnak. Bizonyos felhasználók ingyen jutnak hozzá, mások fizetnek érte – és ha a pénzt a fejlesztésre fordítják, az a legjobb. A lényeges dolog az, hogy bárki, aki rendelkezik a szoftver egy példányával, szabadon együttműködhet másokkal, és odaadhatja nekik.

A "szerk." megjegyzésedben van a jó meglátás, tehát valóban az volt a hozzászólásom lényege, hogy szabad szoftverért is lehet pénzt kérni. A nem szabad szoftver pedig attól függetlenül nem szabad, hogy kell-e érte fizetni vagy sem. ;-)

Idézet:
Egyébként a te linked, és algernon linkje is _mindenhol_ ahol erről ír, azt írja, hogy mindenki minden szabad programot ingyen futtathat. Konkrétan ezért alakult az egész GNU, FYI.

Te, szerintem olvasd el amit linkeltem, mert nem ezt irja, es nem ezert alakult ki a GNU. Nem az ingyenesseg a lenyeg, hanem hogy szabadon modosithasd, tovabbaddhasd, stb. Ezt te megteheted ingyen es bermentve is, szived joga, es sokan ezt is teszik. De a szabadsaghoz az is hozzatartozik, hogy penzert adhasd.

Masodik bekezdes a korabbi linkrol:

Idézet:
Actually, we encourage people who redistribute free software to charge as much as they wish or can. If a license does not permit users to make copies and sell them, it is a nonfree license. If this seems surprising to you, please read on.

*Lehet* ingyenesen futtatni, ha valakitol megkapod ingyen. De nekem, aki a szoftvert kesziti, vagy terjeszti, nem *kotelessegem* ingyen adni. Igy szabad szoftver != ingyen szoftver, meg akkor sem, ha sokszor van atfedes.

--
|8]

"Pláne hogy ezeket a köröket már egyszer végigfutottuk [[egy másik témában]], hogy a szabad szoftver ingyen futtatáthatást biztosít, nem ingyen CD-t, ingyen kódolást, hálapénz megtagadást, meg ami még az eszetekbe jut."

Amúgy nincs sok ellentmondás aközött, hogy bárki bármit ingyen futtat, és hogy valaki pénzt csinál belőle, ha elég élelmes. A (futtatás) szabadsága a GPL lényege, és nem az, hogy ne láthassanak belőle pénzt akik képesek.

Szerk: *lehet*? Nem, nem *lehet*, hanem: minden körülmények között, minden negatív hatástól mentesen *szabad*.

Nagyon jó!
(lenne ha nem hétfőn lenne...)

Szerintem 3 reklámcikk már sok az oldal elején, 2 még oké, de ez valamiért soknak tűnik. Just sayin'.

(Semmi bajom sem a reklámok tényével, sem azok tartalmával)

jogos. ez egy evben max 1-2 alkalommal fordul elo.

Off: "meetup", "line-up".... Szerintem fölösleges erőltetni a "magyar"(?!) nyelvet, nyugodtan lehetne angolul írni az egészet.

Várom a letölthető prezentációkat.

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm