Bezár a Google Code

Címkék

A Google ma bejelentette, hogy bezárja Google Code szolgáltatását. Mint azt a blogbejegyzésben Chris DiBona, a vállalat nyílt forrással foglalkozó igazgatója írta, amikor 2006-ban elindították a szolgáltatást, a kódhosting projektek száma erősen korlátozott volt. Azóta sokkal jobb alternatívák tűntek fel, például a GitHub és a Bitbucket. Az évek során számos projekt költözött a Google Code-ról ezekre az alternatívákra és a Google maga is majdnem 1000 nyílt forrású projektjét migrálta a GitHub-ra.

Ahogy egyre több fejlesztő migrálta projektjét máshova, úgy nőtt a spam projektek aránya a Google Code-on. Később az adminisztratív munka dandárja már abból állt, hogy ezeket a zavaró és spam projekteket kigyomlálják. Miután átnézték a megmaradt projekteket, világossá vált számukra, hogy a Google Code-ra nincs már szükség.

A Google mától kezdve letiltotta a Google Code-on az új projekt létrehozásának lehetőségét. 2015. augusztus 24-gyel az oldal csak olvashatóvá válik. 2016. január 25-én pedig bezárul a projekthosting szolgáltatás. Akinek projektje van a Google Code-on, tarball-ban letöltheti a projektforrásokat, hibajegyeket, wikitartalmakat. Ezek a tarball-ok 2016 folyamán végig elérhetők lesznek.

További részletek - útmutatóval a migráláshoz - a bejelentésben.

Hozzászólások

A Google azert csinal ilyen szeles termekpalettat, hogy utana a haromnegyedet eldobja? Hogy bizzak ezek utan egy pohar vizet is rajuk?

Az Internet Explorer is ingyenes böngésző, alapkeresője a Bing ingyenes szolgáltatás amit kutya sem használ. Mégis arcvesztés lenne a Microsoftnak ha szanálná ezeket a projekteket.
A normális megoldás az lenne, ha a Google szerződne a GitHubbal arra, hogy a jövőben ők biztosítják a Google Code hátterét. Majd migrálnák a projekteket és a címek megmaradnának.

Internet Explorer: Spartan, hivatalos állásfoglalásról nem tudok, de a netes forrásokban talán lehet olvasni a sorok között. Nem hinném, hogy az IE brand cseréje különösebb arcvesztés lenne.

Bing: A Bing érdekes kérdés, az USA-ban kb. 20%-os market share-rel rendelkezik a _core_ keresőpiacon, viszont a Bing Powered keresések ennél sokkal nagyobb részt tesznek ki. Erről hirtelen nincs (megbízható forrásból) konkrét adat, amit idézni tudnék, de ha valakit nagyon érdekel, keressen rá. Tény, hogy ez az EU-ban kevesebb, konkrét számot erről sem tudok fejből, de talán 10-15% körül lehet.

-- a Microsoftnál dolgozom

Szerintem azért ez az egyik leginnovatívabb cég, mert mernek nagyot álmodni, és belefognak csomó mindenbe, aztán természetszerűleg a zsákutcák száma is nagyobb, azokhoz meg fölösleges ragaszkodni, tovább kell lépni. Lehet ezt úgy is, hogy évek alatt fejlesztünk ki valamit, aztán foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá, akkor is, ha szar, és csak a nyűglődés megy (pl. a Vista 3 évig volt A desktop Windows). Végső soron meg minden cég abból tud megélni, ha van profit, egyik sem szeretetszolgálat.

--

Afrikában nem lett, Indiában sem lett, a harmadik világban Androidos mobillal vagy táblával jelenik meg az informatika az első napelemekkel.
A világ fejlettebb országaiban pedig pár évtized szopást hozott a PC mindenki otthonába. Mostani években kezd helyreállni a normalitás. Készre szerelt célszámítógépekkel amiket csak használni kell. Nem kell szerelni, installálni, mókolni, hibajavítani, registry foltozni.

Azert az aktiv project tulajdonosokat ez nem erte varatlanul, a nem aktiv projektek meg pusztuljanak. Ki akar egy 2012 ota nem frissulo koddal dolgozni. Szoval ez azert nem tragedia. Jah és értesíetttek, meg írtak egy migrációs eszközt githubhoz, és dokumentációt készítettek, hogy más szolgáltatókhoz hogyan lehet átköltözni. Szemetek.

--
zsebHUP-ot használok!

Erdemes megemliteni a GitLab-ot is, foleg, hogy mult heten felvasarolta a Gitorioust, es a projektjeik koltoznek a gitlab.com-ra masfel holnapon belul. Peldaul a Qt. (Hacsak nem megis mashova viszik.)

Raadasul a GitLab nyilt forrasu, ingyenes, sajat vasra is telepitheto, es a gitlab.com-on lehet barmennyi privat repo-d is, kapsz azokhoz is CI szervert stb. Ugyhogy nalam veri a github-ot.

Hol olvastal errol? En csak a GitLab kozlemenyet lattam. De ha valoban ugy van, hogy a Gitorious fejlesztok kilepnek, akkor inkabb a Gitorious tulajdonosai bantak el veluk, amikor eladtak a ceget a GitLabnak, vagy amikor nem fenntarthato uzleti modelt kovettek. A Google Code-dal is nyilvan nem a GitLab bant el csunyan.

Tisztessegtelen az lenne, ha miutan kiszoritottak mindenkit a piacrol, megszuntetnek az ingyenes on-site telepitot vagy a privat repokat.

Valaki forkolja a Gitorioust?

En eleg sokat merlegeltem, mielott GitLab mellett dontottem, es a gitorious ott volt a pakliban. A GitLab jobb volt, raadasul ingyenes. Nem igazan volt erv a gitorious mellett.

Mennyire ismerted a Gitorious hátterét? A fejlesztők nem voltak tulajdonosok. A GitLab felvásárlás előtt már volt egy felvásárlás. Az eddig ismeretlen GitLab gyakorlatilag piacot vett. Semmi garancia nincs a minőség megmaradására, más fejlesztők vannak mögötte. Garancia sincs arra, hogy a GitLab a jövőben saját szerverre költöztethető marad, ami a Gitorious melletti fő érv volt.
Az pedig, hogy a GitLab jobb mint a Gitorious már ne haragudj de vicc azaz marketing bullshit kategória. A Gitorious második volt a GitHub mögött, igaz tizedakkora de így is jelentős. A GitLab fasorban sincs jelenleg.
Migrálni ma a GitHubra érdemes. Ha valamikor kellene onnan is el lehet költöztetni a projektet csak a környezet változik utána.

"En eleg sokat merlegeltem, mielott GitLab mellett dontottem, es a gitorious ott volt a pakliban."
Mi van?!
A Gitorious mögötti céget felvásárolta a GitLab. Nem 2016-ra mint a Google saját Code-ját hanem rohamtempóban május végére felszámolja a GitLab a szolgáltatást. Ott van a főoldalon:
System notice: Gitorious is being acquired by GitLab and gitorious.org will shut down end of May.

Nem ismertem a gitorious hatteret. Nyilvan piacot vett a GitLab, de nem ertem, hogy ez miert baj. Ha elegendo fizeto ugyfele lett volna a Gitoriousnak, hogy fenntartsa magat, nem adtak volna el. Tul naiv vagyok? :)

> "Garancia sincs arra, hogy a GitLab a jövőben saját szerverre költöztethető marad, ami a Gitorious melletti fő érv volt."

Pedig egyelore minden nyilatkozatban ezt hangsulyozzak. Peldaul:

https://opensource.com/business/15/3/interview-sytse-sijbrandij-gitlab

Mi hianyzik a GitLabbol amit a Gitorious tud? (Nem ketlem, hogy van ilyen.)

Fenn tudta tartani magát a Gitorious, 7 évig stabilan működött. Önmagában sokat mondó, hogy második volt a GitHub mögött.
A GitLab egyszerűen tett egy ajánlatot amire a Powow AS azt mondta legyen. Európában minden alulértékelt, vagy USA-ban minden IT cég túlértékelt. Attól függ honnan nézzük.
Egy jól működő szolgáltatást számolnak fel piacvásárlás miatt ami már önmagában káros. A minőségre nincs semmilyen garancia mert annak az eredeti fejlesztők nélkülözhetetlen részei.
SZVSZ a Canonical kaphatna az alkalmon. Nekik jól jönnének a Gitorious fejlesztői és a mostani kód is ott van. Nem kell nulláról fejleszteni.

Pontosabban: Gitorious AGPL v3 licencet használ. A GitLab pedig MIT licencet. Ettől nem lesz jobb a kód, csak azt támasztod alá amit eddig írtam. A stabil 7 éve jól működő Gitorious kódjának helyére kerül a GitLab friss kódja ami a gyakorlatban majd vagy működik vagy nem.
Akkor már inkább GitHub. A piacvezetőként természetesen stabil és megbízható szolgáltatás.

De erre még mindig nem mondtál semmit, pedig engem is érdekelne:

Mi hianyzik a GitLabbol amit a Gitorious tud? (Nem ketlem, hogy van ilyen.)

Használtam a gitorious.org-ot, azért érdekel.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Gitorious-t nem hasznaltam aktivan, azon felul hogy Qt-t onnan kellett lehuzni mindig. A GitLab-ot viszont hasznaljuk megelegedessel. Eppen 91 projectunk es 71 userunk van. gitorious + gitweb + Trac-rol valtottam bo fel eve. (Trac borzalmas, gitorious mukodik, de a normal userek nem tudnak maguknak repo-t csinalni, nincs code review stb.)

Egyaltalan nem mondtam, hogy a licenctol jobb lenne a kod. Szemely szerint a BSD-t preferalom, a projectjeink BSD-sek, de lattam hogy nagyon sokan tamadtak a GitLabot emiatt a Gitorious felvasarlasa utan.

Egyetlen feature-t kellett implementalnom magamnak, amit meg tudtam tenni, mivel a GitLab is open source. Illetve par feature requestemet megcsinaltak, a bug reportjaimat javitottak. A GitLab CI pedig resze a fejlesztesi modellunknek, amire a gitorious nem kinalt alternativat. Gondolom lehetett volna hasznalni a Travist vagy hasonlot, de azert megint fizetni kellett volna. Ehelyett van egy jol mukodo rendszerunk ingyen. Nehany dolog nem volt kesz, amikor valtottunk, pl. cross-platform testing a GitLab CI-ban, most mar megvan az is.

Szoval nekunk tobbet adott a GitLab, mint amit a Gitorious-szal kaptunk volna, vagy legalabbis amirol tudok, de mint mondtam, nem voltam aktiv felhasznalo, szoval tenyleg erdekel, mit hianyolsz a GitLabbol.

Kicsit furcsallom, hogy a GitHub-ot javaslod a Gitorious helyett, holott a GitHub sokkal kemenyebb licencelesi politikat folytat. Van egy GitHub Enterprise itt a UCL-en, amit hasznalhattunk volna, de a licenceles nem tiszta, tobb egyeztetes tortent a GitHubbal, de a konkluzio az volt, hogy csak tisztan kutatasi projektekhez lehet hasznalni azt a licencet. Tehat ha meg meg is veszed, nem telepitheted sajat vasra es nem feltetlenul hasznalhatod barmilyen projecthez.

Kipróbáltam a gitlabot(most az előbb), de hát a saját szerverre telepítésre szánt csomag elég amatőr. Meg se kérdezi, hogy milyen webszervert akarok használni(mert az nginx-en túl is van ám élet). Természetesen a meglévő apacsot(de lehetett volna bármi más is) felülnyomta a gitlabbal érkezett nginx(kérés nélkül települt) is. valamint a szintén hivatlan vendégként érkezett ruby meg a 8080-as portot foglalta be. na ezzel kapásból két meglévő szervízt is blokkolni akart. Ez a gányolt "official" telepítő olyan kis kezdő pistikének való tákolmány. Pedig lehetne akár egy jó megoldás is maga a gitlab, ha a gitlab-nál értenének a telepítő készítéséhez.

Szvsz ez a celja a telepitonek. Telepitheted forrasbol is, ahol tobb mindent testre szabhatsz. Illetve modosithatod a config file-t telepites utan. Ami engem bosszant az az, hogy a config file csak arra jo, hogy beallits par valtozot, de a vegleges nginx.conf-ot es tarsait egy template fajlbol generalja, ezeket a valtozokat behelyettesitve. Vagyis nincs teljes kontrollod az nginx.conf-ra meg postgresql configokra. Mivel CDash-t is hasznalok ugyanazon a szerveren, minden GitLab upgrade (vagy ujrakonfiguralas) utan vissza kell raknom par sort az nginx es postgres config file-okba kezzel. De ez meg mindig kevesebb munka, mint forrasbol telepitett rendszert rendszeresen upgrade-elni.