PiFm / Rasplayer FM - Raspberry Pi-alapú FM radióadó

 ( trey | 2015. február 5., csütörtök - 20:52 )

Ha van egy Raspberry Pi-d, akkor semmi más "hardver" nem kell ahhoz, hogy egy FM adót készíts belőle, mint egy 20 centiméteres drótdarab, amit a GPIO 4-re (7-es érintkező) kell csatlakoztatni. Ha ez megvan, akkor már csak a PiFm-re van szükség... Ha az is megvan, akkor hangolj egy FM rádiót a 103,3 MHz-es frekvenciára. Majd:

sudo ./pifm left_right.wav 103.3 22050 stereo

Ezt gondolta tovább a Rasplayer FM:

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az idevágó szabályozás:

87,5-108 MHz / max. 50 nW ERP

--
trey @ gépház

Hozzá nem értőként kérdezem, hogy ez pontosan mit jelent?

nem legális sugározni ebben a frekvenciatartományban a megadottnál magasabb teljesítményű adóval

Köszi :) És a pi mekkora teljesítménnyel sugározhat? Beesik a legális sávba?

"The antenna is optional, but range is reduced from ~100 meters to ~10cm without the antenna."

20 cm-es antennával max. 100 méter, 0 cm-es antennával 10 cm a hatótáv. Kísérleti alapon érdemes kisakkozni, hogy mekkora legyen a hatókör, ami még nem zavar másokat.

--
trey @ gépház

Szerintem beleesik.
"Transmitting on those frequencies is allowed if your transmittor has a maximum capacity of 50nW, and this setup has way more than that."

+1, jó kis rádiózavart okoz az eszköz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha túltolod, pl. felerősíted és tetőantennára nyomod, az tényleg hatósági eljárást vonhat maga után.
A jelen apró drótszál az Rpi-re módon viszont maximum a szomszédig jut el a "rádiózavar". De ez sem fedi el a szomszédnál a kereskedelmi adók jelszintjét.

Egyébként egy FM adóval való játszadozáshoz nem kell Raspberry, elég kikukázni bontott NYÁK-ból az alábbi alkatrészeket (jobb oldali rész elég, ha nem kell mikrofonerősítő).

http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/fmt-7.gif

Középiskolában ilyen áramkörök építésével szórakoztunk.

Érdekes megoldás. Ha jól látom, az oszcillátor tranzisztorának collector-bázis átmenetét használják varicap-ként, s így hozzák létre a frekvencia-modulációt. Mivel egyben a munkapont is mászkál, nem tartom kizártnak, hogy részben amplitúdóban is modulálódik a vivő.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

gpio 18.

a 12. lab, nekem onnan megy ki.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ez a dolog több, mint egy éve működik. Hátránya volt idáig, hogy csak mono-t tudott. Bár a "sudo ./pifm left_right.wav 103.3 22050 stereo" szintén nem egész nekem.

Bár a "sudo ./pifm left_right.wav 103.3 22050 stereo" szintén nem egész nekem.

Többször elolvastam, de nem értem. Mi az, hogy szintén nem egész? Tört?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

New! Now with stereo

--
trey @ gépház

"Hátránya -->volt<--"
Köszi, én is olvastam, és örülök is neki!
Úgy nem volt egész nekem, hogy anno a library leírásában olvastam, hogy csökevényessége a dolognak, hogy mono lehet, aztán most hirtelen arra gondoltam, talán "álsztereo", s nem jön ki neki a 44,1 a két csatornán összesen. Ennyi.

Teljesen jól működik, bár jó zavarforrás módjára megvannak a felharmonikusai is. Illetve van vele annyi probléma, hogyha egyszer már futtattuk a pifm binárist akkor kilépés/killelés után is ottmarad a modulálatlan vivő és reboot kell, hogy "elhalgasson" a cucc.

Ha lesz rá lehetőség megpróbáljuk megmérni a kisugárzott teljesítményét félhullámú botantennával.

Ilyesmit szeretnék, csak PC-hez. USB-re vagy analóg hangkimenetre köthető eszközt, amivel a gépen lejátszott zenét a konyhában hallgathatom FM rádión.

Hja, csakhogy valami készen kapható termékre gondolok, nem olyasmire amit magam forrasztok.

Szerinted hol kell itt forrasztani?

Látszik hogy nem értek hozzá, de én egy ilyen rajz alapján forrasztásra gondoltam. Erre hivatkozott, nem?

Félig fun:
Veszel 1-2 ezerért autós FM Transmittert (pld.) . Bár ehhez is buherálni kell ezt-azt, mert egyrészt naftát adni kell neki valahogyan (gondolom a lakásban nincs szivagyújtó beépítve a falba :) ), valamint gond lehet(lesz! :) ) a hatótávolsággal is ,de talán az is megoldható (FIXME!), igaz nem szabályosan. De ha óvatosan csinálod, akkor nem fog zavarni senkit.

De: minek ehhez a benti számítógép ? :)
Lehet pendrive-ot, memória kártyát bedugni, csak kirakod konyhába a rádió mellé (ott nem lesz hatótávolság probléma), van hozzá távirányító, stb. Csak 12V-t kell neki adni valahonnan.
Persze ezek szándékosan le vannak teljesítményben butítva, tehát nem audiofil füleknek szánt eszközről van szó.


Ne kattints ide!

Pont igy gondolkodtam regebben en is (most ezt ne sertesnek vedd)

Ha keszen veszel valamit, az mindnig csak annyit tud, amennyit beleraktak. De ha magad csinalod, akkor ayt teszi, amit te akarsz es ugy modositod ahogy akarod. Persze ekkor minden felelosseg rajtad van, nos ezt kevesen vallaljak fel.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nem győztél meg, olvasva a fórumbeli küszködéseidet.

Fura az érvelésed. Nyilván csak annak lehetnek barkácsolással, fejlesztéssel kapcsolatos problémái, aki egyáltalán csinál ilyesmit. Persze, hogy aki kész dolgokat használ, annak nincsenek efféle gondjai.

Ettől szerintem továbbra is igaz, hogy amit magadnak csinálsz, az rugalmasabb, pontosan azt teszi majd, amit szeretnél, hiszen olyanra csinálod, amilyenre szeretnéd. Igaz, később jutsz eredményre, mint kész eszköz esetében, az is lehet, hogy drágábban - bár lehet olcsóbb is -, és valószínűleg kevésbé lesz szép, profi hatású egy házi kivitelezés, mint egy szériatermék.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

koszi :)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nos. Én is sokat barkácsolok mindenfélét, még rosszabb mérnök lennék, ha nem tenném.
Csak hát... mindegy, inkább nem offolok.

Meg ami fontos még: sokat tanul belőle az ember. A probléma megfogalmazásával, a megoldás kitalálásával, az utánajárással, érdeklődéssel, a megvalósítás során felmerülő akadályok leküzdésével.

Amúgy sejtem, miért nem írsz többet, gondolom, picit személyeskedő lehetett volna. Szerintem lényegtelen, milyen szinten áll valaki. Mindenképpen tanul belőle. Lehet, te rutinosan megcsinálsz valamit, ami másnak küzdelem, de ne vitassuk el tőle, mert ha sikerül, abból sokat tanul, és egyben pozitív élmény is. Amúgy meg mindenkinél van jobb, aki azt a konkrét dolgot jobban átlátja, tudja, szóval csak azért ne beszéljünk le senkit, mert nem ő a legjobb az adott területen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk ez? Kb. 1000 Ft, de azt írja csak 12 méterre sugároz el.

Ez tökéletes, pont ilyesmire gondoltam. Köszönet!

Nekem van egy ilyen kimondott PC-hez való stick-em: http://www.dx.com/p/usb-fm-transmitter-100471 Sajnos jó ideje nem kapható pedig egyébként jó minőségű, egy darab vezetékkel megmoddolva egész korrekt lefedettséget lehet vele csinálni. Olyan 100 méter lehet körülbelül, érdekes hogy USB toldót használva maga a toldó kábel is antennaként működik valamiért :) Anyuméknál használom a tanyájukon mikor munkálkodunk, van pár rádió a lakásban mindenfelé és így nem kell vinnem sehova sem a zenét.

Tavaly rendeltem egy ilyet az Adafruit-ról: https://learn.adafruit.com/adafruit-si4713-fm-radio-transmitter-with-rds-rdbs-support/overview Ezzel már RDS-t is lehet adni, plusz nincs lekorlátozva arra a három frekvenciára az adás, SPI-n keresztül lehet programozni. Nálam egy Arduino Nano hajtja, csináltam hozzá egy Java-s progit amivel számcímeket is tudok streamelni és a cél vevőkön szépen látszik is. A hatótávolsága valamivel rosszabb mint a DX-esnek, de hosszabb antennával ezt is meg tudtam oldani.

Az utóbbi Silicon Labs IC-s megoldás egyébként volt egy ideig eBay-en profi köntösben, most hirtelen nem találom de az már jó 5-10x-es szórzós árért kelt.

Nincs rá valami mód, hogy közvetlenül mp3-at játszon le? Ez a wav-ba konvertálgatás nagyon hely-idő igényes.

a bitrata ugy emlekszem fontos. Kulonben erdekes a hatas.
pl:
-r 22050
parameterrel.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Ez megmagyarázza miért lett olyan a hang, mintha gyorsítva lenne lejátszva:)

igen, fel napig en is hujet kaptam tole

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az mióta bitráta?

Nem tudom.
Faradtan irtam.
En is meglepodtem..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---