OS X 10.10 vs. Ubuntu 14.10 teljesítmény

 ( trey | 2014. november 25., kedd - 20:42 )

A Phoronix kíváncsi volt arra, hogy milyen teljesítményre képes az Apple új OS X kiadása a szintén nemrég kiadott Ubuntu 14.10-hez képest. A teszteket egy 2013-as MacBook Air-en futtatták. OS X oldalról a 10.9.5 és a 10.10.1 szerepelt, Ubuntu-ból pedig a szintén nemrég kiadott 14.10-es kiadás állt a rajtvonalhoz. Utóbbin egyes benchmark programokat GCC-vel és Clang-gel fordítva is lefuttatták. Az eredmények itt találhatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elég érdekes eredmények. Mondjuk a fájl rendszernél lehet többet tud és csinál eleve a HFS+ és ezért lassabb. A többi viszont egyértelműnek "tűnik".

Vajpn pl. a touchpad is ugyanolyan jól működik Ubuntu alatt?
iOS integráció?
Safari van-e rá?

Teljesítményt mért, nem a feature-öket számolgatta...

Számomra ez a "teljesítmény" számít OS X alatt, főleg az Air-en :)

:)

és ez hogyan kapcsolódik a cikkhez?
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Csak a cikk nem erről szól.

Szerencse, hogy van threadelt komment lehetőségünk, így akár ontopicnak nem nevezhető, de a témához kapcsolódó dolgokat is meg tudunk beszélni :)

(Sent from my MacBook Air :P )

De abba a cikkbe azert igazan belefert volna a GPU renderelt Safarirol is egy(nehany) JS es egy(nehany) WebGL benchmark is. Azok eredmenye (vs other bongeszok) tobbeknek jelent valamit, mint az, hogy Linuxon jobban ment valami nemeppen agyonjatszott jatek.

De a fajlrendszeres lemaradasa az OS X-nek mondjuk valoban erdekes adat. Ami engem illet szemely szerint, nekem egyedul a memoriakezelese hianyzik a Linuxnak. Arra pedig az az elmeletem, hogy annyira szar az oomkiller, hogy inkabb megirtak a memoriakezelest rendesen, hogy sose jusson el a rendszer odaig. ;) (De ettol meg szornyu, ahogy az OS X pazarolja a memoriat)

Filerendszerek terén sajnos valójában a linux van borzalmasan lemaradva, OS X-en például már PowerPC-re is volt hivatalos ZFS, linuxra pedig még ma is csak userspace tákolmányok állnak rendelkezésre. Alternatívaként pedig csak egy gyenge és bugos klón (btrfs) "színesíti" a palettát.

A két OS sajnos e tekintetben sem összehasonlítható.

A ZFS-es részhez nem tudok hozzászólni de amúgy ezt kifejthetnéd kicsit. Az OSX meg az Ubuntu is desktop rendszer, irodába, otthonra laptopra. Milyen módon van lemaradva a Linux? Nem jó az ext4?

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

>Ubuntu is desktop rendszer

kek

"volt hivatalos ZFS, linuxra pedig még ma is csak userspace tákolmányok állnak rendelkezésre"
http://zfsonlinux.org/
?
--
zsebHUP-ot használok!

5 betű: K-E-R-N-E-L

Majd ha abban lesz. Benne. Nem patch. Akkor. Szóljatok.

mert osx tamogatja ZFSt barmilyen kiegeszites nelkul?

ha 30 másodperc alatt nem találod meg a kérdésedre a választ, ne nyúlj többé kompjúterhez

Benne? A kernelben?
--
zsebHUP-ot használok!

ottan

Nézzük mit állítottál eddig: a ZFS Linuxhoz csak userspace-ben van, mert csak patchként létezik a stock kernelhez (azaz amikor letöltöd a kernel.org-ról, nincs benne ZFS támogatás).
Az OSX-ben kernelben van, következésképpen a stock OSX része a ZFS támogatás (hiszen számodra ezt jelenti a "kernelben van").

Utóbbiról a wikipédia ír részletesen. Linkeld már be pls, úgy látom többeknek nem tűnt fel még, hogy nem kell külső kóddal szüttyögni, hanem az Apple által terjesztett szoftver része a ZFS...
--
zsebHUP-ot használok!

>mert

there's your mistake

>Utóbbiról a wikipédia ír részletesen. Linkeld már be pls, úgy látom többeknek nem tűnt fel még, hogy nem kell külső kóddal szüttyögni, hanem az Apple által terjesztett szoftver része a ZFS...

Utóbbiról a wikipédia ír részletesen.

Gabu, te állítottad, hogy csak userspace tákolmányok vannak, nem én. :)

Sőt, a Windows is futott Alphán, MIPS-en, meg PPC-n, de kit érdekel ez ma már.
--
zsebHUP-ot használok!

Az nem sokat segít, hogy ilyen 3.x-es poetterix-ekbe már bele lehet magfoltozni (kivéve ha más patched is van, mert akkor find . -name \*.rej), elvégre a kész exe terjesztése a zárt GPL miatt illegális, és RMS beperel érte.

Szóval biztos létezik, de csak a feketepiacon.

Igaz csak pár éve használom, de kernelt patchelni sosem kellett.
--
zsebHUP-ot használok!

Szóval modulba fordul? Az még rosszabb... Lehet fosni az eheti poetterix hidden api breakagejeitől (és a szokásos új bugoktól) minden magpörgetésnél \o/

... és jaj annak, akinek a kernelverzióját nem tesztelték le (és/vagy már nem támogatják) a developpák compile szempontból :/

Remélem nem ver azzal a sors, hogy Linux-szal kelljen foglalkoznod. :)
--
zsebHUP-ot használok!

10 éve meguntam. Best career choice ever.

Ra kell hagyni.
Van es kesz, keress ra, ha nem talalod, akkor te vagy a bena ;)

en csak azokat a zfs implementaciokat talaltam meg, amit telepiteni kell, de ez nem zarja ki a lehetoseget, hogy esetleg valami van a kernelben is.
En nem latom extension kozott 10.9-ben a zfs-t.
Tenyleg nem talaltam meg 30 masodperc alatt, hogy OSX-ben melyik zfs verziot tamogato kod van, legyszives ird mar be, kossz.

mint vízvezetékszerelőnek, megsúgom: wikipédia

6 betű: L-I-C-E-N-C
A ZFS CDDL licenc nem GPLv2 kompatibilis. Sosem lesz a kernel része.

öhöm, értjük mr. linux, majd értesítjük

OpenZFS on OSX (abbreviated to O3X) is an implementation of ZFS for OS X.[63] O3X is under active development, with close relation to ZFS on Linux and illumos' ZFS implementation, while maintaining feature flag compatibility with ZFS on Linux. O3X implements zpool version 5000, and includes the Solaris Porting Layer (SPL) originally authored for MacZFS, which has been further enhanced to include a memory management layer based on the illumos kmem and vmem allocators. O3X is fully featured, supporting LZ4 compression, deduplication, ARC, L2ARC, and SLOG.[citation needed]

MacZFS is free software providing support for ZFS on OS X. The stable legacy branch provides up to ZFS pool version 8 and ZFS filesystem version 2. The development branch, based on ZFS on Linux and OpenZFS, provides updated ZFS functionality, such as up to ZFS zpool version 5000 and feature flags.

Forrás: wiki

Persze értem én, hogy a frusztrációd ki kell élni valahol.

In the release version of Mac OS X 10.5, ZFS was available

Forrás: fogyaték detected

"In the release version of Mac OS X 10.5, ZFS was available in read-only mode from the command line, which lacks the possibility to create zpools or write to them."

Ez erősen limitált available, közelebb áll a not available -hoz.
Most nincs időm utánanézni meg annyira nem is érdekel, de gyanítom már kiszedték belőle a readonly -t is azóta.
Szóval se a linuxban, se az os x -ben nem alap, beépített feature a zfs, ezt szerintem leszögezhetjük.

>OS X-en például már PowerPC-re is volt hivatalos ZFS

Ennyi volt a kijelentés. Remélem segít.

>közelebb áll
>Most nincs időm
>annyira nem is érdekel
>gyanítom

hupexpertize pls go

Najó, nekem most lett elegem a hozzád hasonlókból. Azt nem értem, hogy miért olyan nagy a sűrűségetek ezen a fórumon, összehasonlítva bármely más fórummal, ahol ugyan van egy-két hihetetlenül ostoba bunkó, de azért nem vagytok ennyire meghatározóak.
A kérdés költői, a választ úgy sem fogom látni.

Egy időre én most leléptem.
Sajnálom, pedig vannak itt értelmes arcok is, a hírek sokszor szakmailag is fontosak, szóval respect annak akinek jár, de erre a szarakodásra nekem nincs energiám.

sudo echo 127.0.0.1 hup.hu >>/etc/hosts

a helyes kifejezés: ragequit

Aham, még ugyan abban a fejezetben azt is leírják, hogy 2009-ben az Apple bezárta a fejlesztést, és a 10.6 után minden zfs kódot és hivatkozást eltávolítottak az osxből.

Köszi hogy leírtad, hátha nem tudtam - annak ellenére hogy használtam. My point is: a linux még eddig se jutott el.

Linuxra jelenleg is van kernel space-ben futó, teljes értékű megoldás, ami licencelési okok miatt nem csomagolható egybe a kernellel, ezért user oldalon legalább 4 parancsot ki kell adni a telepítéséhez. OSX-en meg az Apple bezárta a fejlesztést (mai mottónk: "Engem gyíkká változtatott!... De már elmúlt."), és ami jelenleg elérhető rá, az - suprise- a Linuxos megoldáson alapszik / azzal szorosan együttműködve fejlesztik. De nem, a linux nem jutott el eddig se, végül is nem zárták be 5 éve a linuxos ZFS fejlesztést, ezt a szintet tényleg nem érte el.

Nem etetem tovább a trollt, vedd úgy, hogy legyőztél.

>teljes értékű

maximum shiggy

"csak userspace tákolmányok állnak rendelkezésre"
Hiába próbálsz szépíteni, az állításod nem lesz igaz. :)
Vagy az értelmezésed szerint pld. a grsecurity is userspace, mert nincs benne a K-E-R-N-E-L-ben. Benne. Nem patch!
--
zsebHUP-ot használok!

az állításom nem igaz, de a hupun ez sosem szempont :)

Szemlátomást fogalmad sincs, hogy melyik OS milyen filerendszereket támogat, és arról sem sok, hogy az egy kiemelt ZFS sem a filerendszerek megváltója, mégha egy nagyon kiváló tulajdonságokkal felvértezett fs is.
De ha már annyira orr alá dörgölős a tárgy, meg nemrégiben épp ki is veséztük az egyik szavazás kapcsán: hogy áll az OSX ntfs támogatással? :) (én tudom hogy hivatalosan nincs, meg hogy 30 másodperc alatt bekapcsolható, még az írás támogatás is, csak épp az apple által nem támogatott, ellenjavallt... linuxon meg kernelbe' van ntfs read alapból. Mint ahogy kernelbe' van hfs+ rw is, OSX mellett ha jól tudom egyedüliként.)
Persze lehet arcoskodni, hogy minek támogasson egy os 3rd party elavult, vagy jelentéktelen fs-eket, csakhát sajnos a valóság az, hogy perpillanat előbb találkozom egy ntfs-es, de ext3/4-es mobilrackkal is, mint hfs+ vagy zfs-essel, és azt bizony be kell olvasni, ha adatot akarok róla kinyerni.

>Szemlátomást fogalmad sincs

most mér kel báncsani a kezdőt???? ;(

>az egy kiemelt ZFS sem a filerendszerek megváltója

... mondta batyu

>hogy áll az OSX ntfs támogatással? :)

na hogy?

>én tudom

rosszul

>hogy hivatalosan nincs

van

>30 másodperc alatt bekapcsolható

és 30 (!) másodperc fölött?

>az apple által nem támogatott, ellenjavallt

ilyeneket én is olvastam szakmaihupun a kommentek közt

>linuxon meg kernelbe' van ntfs read alapból

igazán remek, ki kérdezte?

>Mint ahogy kernelbe' van hfs+

ami már 10 éve is csak kernel panicra volt jó, de ezt biztos batyu mastah is pontosan tudja (ugye?..)

>a valóság az, hogy perpillanat előbb találkozom

feltétlen írj blogot a találkozásaidról

Kezdőt? :) Ezt a stílust már sok éve élvezhetjük. Csak későn vettem észre. De sebaj, jobb későn mint soha. További kellemes epeömléseket :)

OS X readonly támogatja hivatalosan minden különösebb kapcsolgatás nélkül NTFS -t, csak bedugod és fel van mountolva.
A write support az más kérdés.

Ez érdekes. Nemrégiben, úgy 3-4 hónapja próbáltunk egy ntfs rack-et barátom macbookjára dugni, nem látta. Ettől még persze lehet, hogy nem így van, csak napkitörés volt, vagy valami egyéb, pl. szerencsétlen együttállása a bolygóknak, de nekünk akkor kellett macfuse meg ntfs-3g, hogy elérjük. És nem, nem írni akartuk, csak elérni.

Mit értesz memóriapazarlás alatt? Nekem a Linux memóriakezelésében például az nem tetszik, hogy tudomásom szerint nem lehet beállítani, hogy mekkora területet használjon filecache-nek. (tény, azt viszont nem tudom, hogy ugyanez az OS X-nél beállítható-e) Én ezt tekintem károsnak, ezért a Linux memóriakezelését nem tartom követendőnek.

Ave, Saabi.

/usr/bin/purge

(linuxon ne keressétek gyerekek)

Amúgy /usr/sbin/purge :)

>csak egy oesiksz verzió létezik

$ which purge
/usr/bin/purge

lol, ez 10.10.1, az milyen?

update, vagy kene mar egy 2007 utani gep, mi ?

>heartbleed: not affected
>gotofail: not affected
>shellshock: not affected

csula pls stop :(

trey@alderaan:/tmp$ cat purge
#!/bin/sh

echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

( https://www.youtube.com/watch?v=-6ec82Hl7cU )

--
trey @ gépház

/proc/sys/vm/drop_caches: No such file or directory

RHEL7-ben van.

Arra értette, hogy OS X alatt nincs. Linux alatt ezer éve van mindenhol 2.6.16 óta.

--
trey @ gépház

>Arra értette, hogy OS X alatt nincs.

Szerencsére semmi szükség fals jelentéstartalmak kitalálására (lett légyen is az bármily' szórakoztató), elég csak sikerrel követni a threadet

# echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
/proc/sys/vm/drop_caches: No such file or directory
# uname -s
Linux

-1

"elég csak sikerrel követni a threadet"
Semmi sem utalt arra, hogy Linuxról írnál, hiszen előtte még OS X-ről írtál, ráadásul Linuxokon tényleg elég régóta megvan ez a feature.
Az uname -a -val többre mennénk, abból látszana a kernel verzió is.

Egyébként ezt a formát talán jobb használni:
/sbin/sysctl vm.drop_caches=3

>Semmi sem utalt arra, hogy Linuxról írnál

végülis azon kívül hogy osxen nincs /proc ezáltal felesleges lenne benne keresni fileokat, tényleg semmi

/o\

Nana, van ott /proc, pont annyira mint a zfs.

szerk:

ne mar h ezzel a hupmemere lehet kerulni :)
nem neztel utana: http://osxbook.com/book/bonus/chapter11/procfs/

>d-de a f-fuse

hupu pls

> d-de a m-macfuse nem er
gabu pls

>van ott /proc, pont annyira mint a zfs

:)

en amugy nagyon vartam a zfs-t os x-re, minosegi ugras lett volna

Vagy nem érné meg az Apple-nek lefejleszteni egy hasonlót?

Majdnem. Csak én nem alkalmanként szeretném droppolni, hanem eleve megmondani, hogy 10%-nál többet nem használhat. Pont.

Ave, Saabi.

Nem is neked írtam, bár amit írsz, nekem nem tűnik valami hatékonynak. A memória azért van, hogy használjuk. Nem azért, hogy üresen álljon.

Egyébként mi ez a 10%? Mi ne használhasson többet 10%-nál?

--
trey @ gépház

Mondjuk mert több Oracle RDBMS instance-t szeretnék azon a gépen futtatni, de nem feltétlen boot után. (mondjuk mert egy részük a cluster egyéb node-jain fut) Láttam már olyat, hogy irgalmatlan nagy memóriával rendelkező serveren is panaszkodott az Oracle, hogy nem tud elindulni, mert nincs elég memória. Ez nyilvánvalóan hülyeség volt, de később kiderült, hogy a filecache miatt fragmentálódott a memória és tényleg nem volt akkora egybefüggő terület, amibe az SGA befért volna. Nyilván megoldható volt a probléma, de inkább ne is álljon elő. HP-UX-on beállítom, hogy a filecache csak 10% (vagy öt) és kész.
BTW, pl. Oracle RDBMS alatt gyakorlatilag nincs szükség filecache-re. Tehát ne is küzdjön a gép annak a kezelésével.

Ave, Saabi.

Erre a találták ki a container-eket. Az LXC az Oracle által támogatott technológia, része pl. az Oracle Linuxnak.

--
trey @ gépház

Kicsit bonyolultabbnak tűnik, mint egy kernelváltozót beállítani, de mindegy. Ezt a konténeresdit még tanulom.

Ave, Saabi.

Most lehet én kérdezek nagyon hülyét, de az Oracle hulladék talán fizikai címzést használ? Tudtommal az MMU már 20+ éve megoldja, hogy folytonosnak lásson akármekkora blokkot.

hugepage is van a vilagon, egesz mas mondjuk 2MB-os osszefuggo teruletet allokalni, mint egyetlen 4k-s lapot.

Ilyesmire való a vfs_cache_pressure.

Just for the record ( a múltkor reklamáltak, hogy nem adtam valahol teljes értékű választ)

==============================================================

vfs_cache_pressure
------------------

This percentage value controls the tendency of the kernel to reclaim
the memory which is used for caching of directory and inode objects.

At the default value of vfs_cache_pressure=100 the kernel will attempt to
reclaim dentries and inodes at a "fair" rate with respect to pagecache and
swapcache reclaim. Decreasing vfs_cache_pressure causes the kernel to prefer
to retain dentry and inode caches. When vfs_cache_pressure=0, the kernel will
never reclaim dentries and inodes due to memory pressure and this can easily
lead to out-of-memory conditions. Increasing vfs_cache_pressure beyond 100
causes the kernel to prefer to reclaim dentries and inodes.

Increasing vfs_cache_pressure significantly beyond 100 may have negative
performance impact. Reclaim code needs to take various locks to find freeable
directory and inode objects. With vfs_cache_pressure=1000, it will look for
ten times more freeable objects than there are.

==============================================================

Az egyébként túl egyszerű lett volna, hogy %-ban vagy konkrét értékben megadom, ennyi lehet a file cache és nem több?

Ave, Saabi.

Igazából értelme nincs limitálni, mert a clean page cache könnyen felszabadítható memória. Az Oracle parád nem tudom miből adódhatott, de valszeg inkább a dirty lapok voltak fragmentálva a hugepage-hez, ami a page cache nélkül is megtörténik. De 2.6.35 óta működik a memory compaction, így már a dirty lapok sem okoznak gondot ha egybefüggő terület kell.

Én nem látom a use case-t amikor valóban szükség lenne arra amit hiányolsz.

Szerintem azt érti alatta, hogy a 8GB -os gépem _elfogy_, ha beloginolok.
WTB 15" MBP w/32GB

Én is ezzel vígasztalnám magam.

Ha megmondod, hogyan lehet ezeket számokkal meghatározni akkor kérünk egy teszt kiegészítést.

.

Ez az eredmény számomra meglepő, de nagyon.

Lehet az eltérés oka, hogy míg az Apple egyedül fejleszti az egész kódbázisát addig Linuxot egy iparág?

Én alkalmazás tesztekre lennék kíváncsi. Ja hogy linuxra nincsenek is alkalmazások...
A benchmark programokat viszonylag ritkán lehet hasznos feladatokra is rávenni.

eszembejuttattad miért nem olvasok hup-on commenteket, köszi!

Szívesen máskor is!

Hat nemtom, kinek mi jo, nalam a macos 10.10.1 meghal 1-2 hetente atlagban:
- Tegnap az nfs kliense halt be, pedig annyi tortent, hogy time machine elinditott egy mentes mikozben jatszott DVD-t az nfs szerverrol;
- Par napja meg siman racsatlakoztattam egy bluetooth headset-et, es megnyitottam a hangero-allitast. Onnantol kezdve beachball-ozott az egesz preferences, meg force close utan is.

tl;dr
semmivel sem jobb a macos az apple sajat gepen, mint a linux. Csak amig a linuxnak driver-gondjai vannak (wireless+tapipad+GPU), addig a macos-sel egy az egyben win95 jellegu nyugok jonnek elo.

tl;dr
semmivel sem jobb a macos az apple sajat gepen, mint a linux. Csak amig a linuxnak driver-gondjai vannak (wireless+tapipad+GPU), addig a macos-sel egy az egyben win95 jellegu nyugok jonnek elo.

En akit macosx-et lattam hasznalni az elso dolog amit kiemelt, az a
touchpad gesture-ok.

Jo 2 honap linux tuning utan, az alabbiakat meg mindig nem sikerult beloni:
1. ket ujjal lenyomod a touchpadet es mozgatod a ket ujjadat -> jobb egergomb lenyomva es mozgatva
2. uez 3 ujjal lenyomni es kozben mozgatni -> kozepso egergomb lenyomva es mozgatva
3. 3 ujjas gesture-ok (switch workspace pl, vagy back a bongeszoben)

Linux alatt alapvetoen nincs touchpad gesture kezeles. Pont.

Azert az OSX touchpad gesture-jei nem ma lettek kitalalva...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem nem a gesture-ök, hanem a komplett touchpad le van tiltva. Ezek a gesture-ök az elsők voltak, amit a telefonomon is letiltottam. Nyomorék dolognak tartom. Majd ha mórickázni akarok, akkor nyitok ujjbábszínházat.

--
trey @ gépház

Én meg nem haszálok egeret, annyira el van találva az Apple féle touchpad és gesture-ök :) Nincs szükségem egérre, kényelmetlen a touchpad után (pedig a Magic mouse amúgy szintén remek)...

> Ezek a gesture-ök az elsők voltak, amit a telefonomon is letiltottam.

Pedig a ketujjas zoomolasnal nehezebb intuitive dolgot mutatni. Azt is letiltottad?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Olyanokra gondoltam, hogy "rajzolj O-t, indul a kamera", "rajzolj V-t, bekapcsol a flash light" és társai.

A pinch-to-zoom nincs letiltva (nemtom' le lehet-e), de én koppintással (jaj de szép!) zoomolok.

--
trey @ gépház

Az OSX touchpad gesture-jei nem ezekrol szolnak (egy rajzolt alakzat hozzarendelese egy apphoz), hanem arrol, hogy egyetlen mozdulattal elintezhetsz valamit egerhuzogatas meg billentyukombinaciok helyett.
Pl harom ujjal jobbra-balra desktop valtas, negy ujjal 'szetnyitas' a 'show desktop', negy ujjal felfele a 'show all windows', baromi hasznos es hatekony :)

Nem volt még lehetőségem alaposabban kiismerni az OSX-es tapit, illetve azt sem tudom, hogy az pontosan milyen driverrel megy linuxon. De azt tudom, hogy a linuxos synaptic driver számos lehetőséget tartalmaz a fentebb felsoroltakhoz. Persze rendszerint ezek alapból nincsenek bekapcsolva, mondjuk ubuntun lehet, nem tudom.

Lehet, hogy öreg vagyok én már ehhez, de ez - vizuális típus vagyok - elég hülyén hangzik így leírva és abból elképzelve. Mármint hogy valaki tornagyakorlatokat végez egy gép tetején.

:)

--
trey @ gépház

Miért, amikor megjelentek a tapitelefonok, nem volt éppígy szórakoztató a gombnyomogatás helyett telefont simogató emberek látványa? :) Egyébként a synaptic drivernek adtam meg pár ilyen gesztust, és elég jól használható, simán el tudom képzelni, hogy a mac jóval nagyobb padján meg még hatékonyabb is.
Illetve van egy wacom intuos pen & touch-om, ami szintén frankón adja ezeket a fícsöröket, csakhát az nincs a gépre szerelve, el szoktam felejteni, hogy van :) de jó móka azzal navigálni.

akkor szerintem nem azt kepzelted el amit leirtam :D
nem kell hozza tornagyakorlat, ami azt illeti sokkal kevesebb kezmozgast igenyel mint egerrel/billentyuzettel buveszkedni pl. egy desktopvaltashoz vagy zoomhoz

Mi baj a billentyűkombinációkkal? Szerintem sokkal gyorsabb lenyomni akár egy komplexebb kombinációt is mint elmászni a touchpadig, és huzogatni adott számú ujjat, nem?

szerintem/nekem nem
egyreszt a kezem tobbnyire eleve ott van a touchpaden (pl. netezes kozben, stb), masreszt ehhez eleg egy kez, mig a billentyukombinaciohoz ha komplexebb, akkor mar valoszinuleg ketto kell (ha meg egy, akkor "nyujtozkodni" kell, stb)
nalam is be vannak kotve a hotkeyek a desktopvaltasra, de kb. soha nem hasznalom oket, sokkal egyszerubb csak "suhintani" egyet/kettot/sokat

desktop Linuxon hotkeyekkel valtok desktopot, itt sajna nincs mas, kenyelmes megoldas

> Olyanokra gondoltam, hogy "rajzolj O-t, indul a kamera", "rajzolj V-t, bekapcsol a flash light" és társai.

Nem errol van szo.

A kovetkezokrol:
1. touchpaden egy ujjadat huzod -> a pointer mozog (eger sima huzasa)
2. touchpadet egy ujjal megnyomod -> bal egergomb kattintas
3. touchpadet egy ujjal megnyomod es kozben mozgatod -> bal egergomb nyomvatart, mikozben az egeret mozgatod.

4. touchpadet ket ujjal megnyomod -> jobb egergomb kattintas
5. touchpadet ket ujjal megnyomod es kozben mozgatod -> jobb egergomb nyomvatart, mikozben az egeret mozgatod.
6. touchpaden ket ujjal fel (nem nyomod meg!) -> fuggoleges gorgetes
7. touchpaden ket ujjal le (nem nyomod meg!) -> fuggoleges gorgetes
8. touchpaden ket ujjal balra (nem nyomod meg!) -> vizszintes gorgetes
9. touchpaden ket ujjal jobbra (nem nyomod meg!) -> vizszintes gorgetes
10. touchpaden ket ujjadat tavolitod (pinch-to-zoom)
11. touchpaden ket ujjadat kozelited (pinch-to-zoom)

12. touchpadet harom ujjal megnyomod -> kozepso egergomb kattintas
13. touchpadet harom ujjal megnyomod es kozben mozgatod -> kozepso egergomb nyomvatart, mikozben az egeret mozgatod.
14. touchpaden harom ujjal fel (nem nyomod meg!) -> (history vissza), Alt-balra nyil
15. touchpaden harom ujjal le (nem nyomod meg!) -> (history elore) Alt-jobbra nyil
16. touchpaden harom ujjal balra (nem nyomod meg!) -> tab balra (Ctrl-PgUp)
17. touchpaden harom ujjal jobbra (nem nyomod meg!) -> tab jobbra (Ctrl-PgDown)
18. touchpaden harom ujjadat tavolitod -> gesture (azt hiszem ez a show desktop es mutatja kicsiben a nyitott alkalmazasokat
19. touchpaden harom ujjadat kozelited -> gesture

20. touchpadet negy ujjal megnyomod -> bal es kozepso egergomb kattintas egyszerre
21. touchpadet negy ujjal megnyomod es kozben mozgatod -> bal es kozepso egergomb nyomvatart, mikozben az egeret mozgatod. (nehany CAD alkalmazas szereti)

22. touchpaden negy ujjal fel (nem nyomod meg!) -> gesture
23. touchpaden negy ujjal le (nem nyomod meg!) -> gesture
24. touchpaden negy ujjal balra (nem nyomod meg!) -> gesture
25. touchpaden negy ujjal jobbra (nem nyomod meg!) ->gesture
26. touchpaden negy ujjadat tavolitod -> gesture
27. touchpaden negy ujjadat kozelited -> gesture

Ebbol a linux tamogatja:
1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9,
12(bugos),
22, 23, 24, 25,

NEM tamogatja:
[5], [10] [11], [13], [14], [15],
[16], [17], [19], [20], [21],
[26], [27]

22,23,24,25 a touchegg programmal lehetseges, de osszeakad a synaptics driverrel, igy a 3 ujjas gestureok nem mehetnek.
pinch-to-zoom -ot meg nem veszi be.

12(bugos): A harom ujjas kattintast rendszeresen duplan veszi be.
10-bol 6-szor.

Ebbol OSX tamogatja:
1-19 problema nelkul.

Es ezt egy olyan touchpadrol irom, ahol 4 ujjat tud megszamolni,
es mindent tamogatna.

Mielott valaki megint betamadna, hogy nem olvastam utana, itt van egy kis irodalomjegyzek:
http://askubuntu.com/questions/266057/cant-get-touchegg-to-work-with-my-touchpad
http://askubuntu.com/questions/508311/i-installed-touchegg-recently-and-i-was-trying-to-set-it-up-right-but-this-happe
http://askubuntu.com/questions/237735/touchegg-not-working-12-10-after-multi-touch-unity-gestures-disabled/240796#240796
http://askubuntu.com/questions/476617/multi-finger-gestures-in-14-04?rq=1
http://askubuntu.com/questions/142984/can-i-set-up-two-fingered-swiping
http://blog.mpiannucci.com/view/multitouchgesture
https://github.com/iberianpig/xSwipe
https://help.ubuntu.com/community/SynapticsTouchpad
https://code.google.com/p/touchegg/wiki/AllGestures
http://unix.stackexchange.com/questions/130860/touchegg-handles-3-and-4-finger-events-well-but-ignores-2-finger-events
https://code.google.com/p/touchegg/source/browse/touchegg/src/touchegg/config/Config.cpp
http://www.elementarynow.com/multitouch-trackpads-luna/
https://github.com/iberianpig/xSwipe
https://code.google.com/p/touchegg/source/browse/touchegg/debian/init.d.ex?r=118
https://launchpad.net/geis
https://wiki.edubuntu.org/Multitouch/APIs/GEIS/1.0Spec
https://www.mail-archive.com/multi-touch-dev@lists.launchpad.net/msg00985.html
http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-input-synaptics/tree/src/synaptics.c

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem. Nem tudtál kedvet csinálni hozzá.

--
trey @ gépház

retegigeny

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

abszolut el tudom fogadni ha valakinek nem jonnek be a touchpad gesztusok (gondolom ez is olyasmi mint a touchpad vs po:co:k)
en amiota elkezdtem hasznalni oket, el sem tudom kepzelni enelkul a GUI kezeleset, olyannyira hogy a Linuxos desktop gepen ami elott most ulok NAGYON hianyzik egy nagy touchpad az OSX-es gesztusokkal...

a legdruvabb, hogy linux alatt meg lathataron sincs semmifele kezdemenyezes, ami ezt rendbetenne.
A legtobb embernek eleg annyi amit a synaptics drivere nyujt (ami X.org-os!).
Az, hogy mi lesz Wayland alatt, az rejtely.
A synaptics drivere megall ott, ahol egy sima gorgos eger.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"16. touchpaden harom ujjal balra (nem nyomod meg!) -> tab balra (Ctrl-PgUp)
17. touchpaden harom ujjal jobbra (nem nyomod meg!) -> tab jobbra (Ctrl-PgDown)"

nekem ezek ujak voltak, koszi a tippet, megprobalom nem elfelejteni estig :D

a negyujjas "osszemarkolas" meg "szetnyitas" nagyon hasznos, nalam ez a Launchpad illetve a Show desktop funkciokra vannak rakva, mindkettot eleg gyakran hasznalom (bar a Launchpadra csak mostanaban szoktam ra, igazabol a Spotlight gyorsabb :D)

nekem nincs mac-em, ezeket csak lattam, nem biztos.
viszont anno vegigprobalgattam, es mindegyik szepen megy.

Megprobaltam linux alatt replikalni, es nagyjabol 2 honapot csesztem el ra, mikor feladtam.

Nem is tudom, hogyan kellene megcsinalni. Az X.org-ban levo synaptics driver, nem biztos, hogy a legjobb hely, amikor mar Wayland a lathataron van.
A userspace-es demonok orult megbizhatatlanok (touchegg, xswipe, geis).

Termeszetesen az ubuntu udvoskeje a geis, az a lepkefing kategoria *megint*.
Pedig mintha a Canonicalnak lennenek mobilos ambicioi.
Ezert is erthetetlen a teljes hozzanemertes a reszukrol.
(a touchpad gesture-ok azert hasonlitanak az erintokepernyo gesturejeira. Lehetne ugyanaz a demon).

De persze biztos megint en tudom rosszul.
Mondjuk a Canonical unity-be fixen kodolt gestureje gyomorforgato.
A hozzaallas maga az. De persze majd megint jonnek, hogy hasznaljak mast:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a haromujjas tab jobbra/balra nem mukodik (legalabbis Safariban biztosan)

3 ujjal jobra/balra a workspace/desktop-ok között váltasz (már ha engedve vannak)

az nalam negy ujj :)

Detto. A három ujj nálam ugyanaz, mint a duplaklikk és húzás. Magyarán a kijelölés illetve a drag&drop.

Nem egyszerűbb egeret használni?

laptopon?

A touchpad gesture-ok tobb funkciot add, mint egy eger.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Asztalon, esetleg - bár én a desktop gépemen is trackpadet használok - de ölben már kevésbé... (a WC-t nem említve... upsz...)

Ave, Saabi.

Nem tudom, nekem 10.9.5. alatt atomstabil a gép, 40 napos uptimeom van, leszámítva, amikor alszik a gép, folyamatosan csinálok vele mindenfélét, és még csak hasonló hibák se jöttek elő.

Én is 10.9.5-öt használok 2010-es fehér MacBook-on: köszöni jól van, csinálja a dolgát. Munkatársaim sokszor megállnak mögöttem, hogy ez miért ilyen gyors bameee... .

Mert a mai osx-ek már nem tartják a régi verziók stabilitását.

Én a linux szellemiségen felnőtt ifjonc apple alkalmazottak felvételét vélelmezem mint problémaforrást.

stabilitás != performance

Egyébként fejlesztői szemmel a legbugosabb osx amit láttam az pont a snow leopard, amit fura módon pont a "stabilitás" etalonjaként szoktatok felhozni. Rengeteget fejlődött azóta.
Arról nem is beszélve, hogy a Safari a 6os verzió óta stabil (és azóta ráadásul egyre gyorsabb), azelőtt egy álladóan összeomló bughalom volt, ami szintén a Lion megjelenésével esik egybe.

Imádom ezeket a mítoszokat.

>szoktatok

surely

>Safari a 6os verzió óta stabil
>azelőtt egy álladóan összeomló bughalom volt

már úgy érted a javascript parser

>>szoktatok
>surely

Igen, ez egy pattern, mindahányan, akik a régi verziók stabilitásával jöttök.

>>Safari a 6os verzió óta stabil
>>azelőtt egy álladóan összeomló bughalom volt
>már úgy érted a javascript parser

Talán. Az engem nem igazán vigasztalt, hogy melyik része, a lényeg, hogy a program rendszersen crashelt.
Most meg nem.

>snow leopard
>régi

http://tinyurl.com/oo7eeqp

?

Én speciel Tigerrel kezdtem, ha te Mac OS 9 -el vagy korábbival kezdted, hát egészségedre.
Attól még ma 2014 van. A 2009-ben megjelent Snow Leopard régi, jócskán elavult.

> te Mac OS 9 -el vagy korábbival kezdted,

Az milyen egyszeruen meg tudott fagyni. Kimerevedett a kepernyo, es annyi. Programtol is, mindentol.

MacOS9 egy zsakutca volt imho, kb. mint a Windows Millenium.

Viszont anno felteve a MacOSX-et egy ilyen iMacre, valami iszonytatoan lassu elmeny fogadott.

Na jo, nem nosztalgiazok:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

>2009 régi, jócskán elavult

^linuxbetegség

Pedig sajna nekem is le kellett cserelnem egy regebbi iMac-en a zoesiksz 10.5-ot, mert a Safari ott mar kicsit out of date, es se a chrome se a flash player nem tamogatott "olyan regi" verziot. Pedig mennyivel szebben futott anno rajta a 10.5 mint most a bugtenger 10.10

Dehát flash van 10.4-re is, a chrome meg csak egy placeholder az IE helyett poetterixeseknek :o

Ja csak a soundcloud minden inditasnal kiirta hogy regi a flashem es frissitsem. Az meg nem volt opcio hogy az ott marad, flash update meg nem jott a 10.5-re :(

>using soundcloud

Nekem a Yosemite az utolso elotti beta ota fent van, regota megy reboot nelkul, es teljesen jol mukodik.
Egyszer 'akadt be' a Time Machine, mikor nem tudott tullepni a 'finishing' fazison, egyebkent nincs vele gond.

Érdekes eredmény, hogy a Linux ki tudott még valami extrát préselni a hardverből. Arra is kiváncsi lennék, hogy izmosabb Mac-eknél növekszik-e az eltérés, vagy csökken.

Ha már erre jár egy-két Mac-es, akkor egy kérdeésem is lenne (csak enyhén kapcsolódik a témához):
Van valami különösebb oka annak, hogy az OS X még mindig nem támogatja az újabb OpenGL verziókat?

Gondolom ez csak erőforrás/prioritizálás kérdése, mindig volt fontosabb.
Tavaly óta támogatja 4.1 -et, ez régi adósság volt, így már csak 4 éves a lemaradás! :-)

Viszont ott a metal iosra.

A mobil azért más tészta. Nem fejlesztek IOS-ra, de tudtommal ott rendes OpenGL ES támogatás is van.

Desktop-on vannak csúnyán lemaradva, és sehogy nem fér a fejembe, hogy miért nem törődnek ilyen triviális hiányosságokkal.

Ha már OS X, ebben tudnátok segíteni?

http://hup.hu/node/136156

Eh, meg a magicmouse -t is lecsereltem akar milyen magic trackpad -re.
Sokkal gyorsabb, kenyelmesebb, mint az eger... legyen az 1, vagy 2 gombos..

Ez így jó is, de szerintem eddig sem volt gond a teljesítménnyel. Inkább a driverek terén nem mentek igazán faszán a dolgok. Vajon Ubuntuval is megvan. 8 óra akkumulátoron?

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Melyik rendszer lassabb inkább. Van gyors rendszer? Èn speciel mindenre várok, sokszor hosszú másodperceket, az órákig tartó müveletekröl nem is beszélve...

Visszagondolva a Commodore 64 kurva gyors volt - a maga idejében, a perifériasebességtöl eltekintve.
Driver-problémák sem voltak vele, stb... stb... hardverre volt minden optimalizálva, és nem kellett 12 ezres programozói csoport ahhoz, hogy százmilliós programkockákat illesszen össze.

Itt a cégnél pl. az IBM Power7 tényleg gyors, le is lesz cserélve ESX-virtualizált Linux-ra, mert az olcsóbb :)
--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Pont arról szól a cikk, hogy melyik rendszer van jobban optimalizálva a hardverre.

Kicsit elcsépelt szó már ez az optimalizálás.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Te használtad

:)

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek" :)

Tök jó ez az aláírás, már sokszor visszakaptam :)
Az optimalizálás szót nem csak én használom, nyilván ez is bizonyítja az állításom helyességét.
Igen, el van csépelve. Ha valaki meghallja, egyböl csupa pozitív gondolatok ébrednek töle, és valami überfasza dolgot képzel egyböl mögé, tapasztalat nélkül.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nem hagyhattam ki! :)