Torino Ubuntu-ra vált; Udine is dobja a Windowst

 ( trey | 2014. szeptember 25., csütörtök - 13:20 )

Az Európai Bizottság Joinup blogja arról számol be, hogy a negyedik legnagyobb olasz város, Torino komplett nyílt forrású megoldásra vált az elkövetkező 18 hónap során. A városvezetés augusztusban döntött úgy, hogy fokozatosan kivezeti 8300 számítógépén az elavult proprietary megoldást és helyette Ubuntu-t vezet be. A váltással az elkövetkező öt év során várhatóan 6 millió eurót spórol a város.

A ZDNet szerint egy másik olasz város, Udine is dobja a Windowst.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az olaszok keményen nyomják a nyílt forrás bevezetését.

--
trey @ gépház

Biztos ők is teljesen függetlennek tartják a Münhceniekről szóló M$ jelentést...
Még nagyon távolinak tűnik, hogy egyszer itthon is bevetik a közigazgatásban, de a remény hal meg utoljára.
------------------------
Everyone is a winner*

Itthon ez úgy fog megtörténni, nem lesz pénz infóra (sosincs) és lesz egy nagy Google akció egyébként is olcsó Chromebookokra. Mivel az évtizedes gépek kirohadása már azon a szinten lesz, hogy halaszthatatlanná válik a csere meglépik mert arra lesz pénz. :-)

Itthon is folyik a bevezetése. De valóban távolinak tűnik.

Ha az olaszok is olyan tempóban fognak dolgozni mint a németek, akkor talán 2025-re lesz belőle valami. Bár addigra ubuntuék kifutnak az ABC-ből. :-)

Az olaszok biztosan gyorsabban fognak dolgozni mint a németek.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Az autóikon meg is látszik.:)

Hát tudod ezzel a nickkel nem is tudom hogyan kellene értelmezni a hozzászólásodat. :-)

Ott a pont.:)

Off on
Nem feltétlen :)
Kb. 20 éve volt 80'-as években gyártott bmw és alfám is, ott nagyon látszott (azt mondtam, hogy alfát soha többet). 10 éve vettem egyet, azóta (és én nem kímélem) a családban és ismerősi körben, az összes ford, opel, bömös már vagy eladásra került vagy egy vagyon volt a javítása. Kivétel egy audi, de ne feletsük el, hogy ebben az esetben egy 8 millás autót hasonlítok egy 3.5 millással. Én eddig csak a kötelező szervízeket tettem meg. Az bekerülési árról meg végképp' nem érdemes beszélni, mert a németek kicsit elszálltak.
Off end
Nálunk nem félek, hogy bevezetik a linuxot. Nehéz lenne rávenni Mark Shuttleworth-öt, hogy kenje meg a döntéshozókat :)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Megfejtették a torinói lepel rejtélyét, nem Bill Gates, hanem Mark Shuttleworth arcképe rajzolódott ki rajta. A turini százak leszármazottai is kitörő örömmel fogadták a Unity bevezetését. Udine dobásban és rúgásban (labda) is jó.

LOL :D

Van a Cannonicalnal rendesen kepzett valamirevalo sales-es vagy sales engineer? Vagy mi alapjan dol el egy ilyen varosban, hogy az most Ubunutut fog valasztani a mondjuk Suse vagy RHEL megoldasok helyett. Vagy akarmi mas helyett...

Nem tudom, de nekem például nincs túl jó üzenete annak, hogy a SUSE-nak minden héten új tulajdonosa van.

--
trey @ gépház

Az a csoffadt kaméleon is unszimpatikus. Meg bandzsa is.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ne bántsd szegény kis kaméleont, olyan aranyos. :))
Kaméleon nélkül Süsü is lehetne a Suse.

Ha sárkány lenne a kabalaállata, akkor simán.
___
Arany János: Grammatika versben

Például egy papírsárkány? :)

A kaméleon is sárkány.

Ha valahol, hát pont az államháztartásban van létjogosultsága a költségspórolásnak.
Látható, hogy mely országok vezetnek ezen a téren (is).
Nyilván, ahol az államháztartás a korrupció melegágya, ott álmodni sem érdemes efféle projektekröl.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A magyar államháztartáson már két évtizede folyamatosan spórolnak. Lassan nem marad ember aki ott dolgozzon.

Igen, már régen meg kellett volna tizedelni az egész államháztartást, úgy ahogy a képviselök számát is ´89-ben kellett volna csökkenteni és nem kb. 25 évre rá.
Persze ahol a közmunkaprogram az elsö a munkavállalói statisztikák javítása céljából, miröl beszélünk?

Más téma, de a tököm tele van azzal, hogy majdnem a fél fizetésem stabilan lenyúlja az állam, hogy a honfitársaimat eltartsam, de ha szükségem van/lesz az állami szolgáltatásokra (nyugdíj, egészségügyi ellátás) akkor ló.szt sem kapok.
Aki spórol az államháztartáson, az valójában nem spórol, hanem lop.

Ami pénzt ebben az országban le lehet nyúlni újra és újra, istenem, ha vissza lenne forgatva, már rég utolértük volna a nyugatot.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Utolértük volna? Ekkora adóval, amit mi fizetünk (legmagasabb az EU-ban és világ szinten is top listás) már aranyból is építhetnék az autópályákat..

Az adó lehetne sokkal kevesebb is, ha mindenki fizetné, és nem csak 3%.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ha kevesebb lenne, lehet, hogy többen fizetnék, nem csak a 3%. :)
Ha egy vállalkozónak 100.000 Ft-ból nem kellene legalább 50.000 ft-ot kifizetnie az államnak, talán nem rizikózna. Amíg több, mint a felét nyúlja az állam mindennek és ez gyakorlatilag megy a /dev/null-ba papíron, gyakorlatban meg haverok zsebébe, addig mit várunk?
Havi szinten kb. 47% marad meg nekem a fizetésemből, ezután elmegyek a boltba és még fizetek 27%-ot ha enni akarok. Aztán az egyéb lenyúlásokat most bele sem számoltam ilyen hozzájárulás, olyan hozzájárulás, helyi adók (iparűzési, ingatlan, telek, lassan a szellentés után is beszednek valamit, ha vállalkozóként ereszted el...) stb.
Nem is merek utána számolni, mert elsírnám magam.
Egyszer anyámnak számolta ki a könyvelője (pedig ennek már vagy 20 éve és akkor még jobb is volt a helyzet), hogy ha becsületesen csinál mindent, akkor minuszos lesz. Anyám akkor hagyta abba a vállalkozását, mert ő nem akart "ügyeskedni", de ha mindenki ezt tenné, akkor ki adna munkát? Jó, tudom, el lehet menni árufeltöltőnek is vagy gyárba 3 műszakba szalag mellé. Igazából az államnak az lenne a legjobb.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mindenki fizeti: ÁFA, jövedéki adó, telefonadó, kamatadó, tranzakciós adó, TB adó, füstadó, kapuadó, és még ki tudja mi...

Fuszenecker_Róbert

Nem hinném, mert a világ aranykészlete tudtommal 1 megatonna alatt van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1 megatonna = 1 Tg (teragramm). Furcsa mértékegységek.

Fuszenecker_Róbert

Igen, a tied SI kompatibilisebb, viszont kevésbé érthető. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Lassan nem marad ember aki ott dolgozzon.

Ja, alig több mint 600ezer közalkalmazott van az országban. Okos voltál megint, grat.

Arról hallottál már, hogy közalkalmazott!=államháztartásban dolgozóval Einstein?
Az utóbbi részhalmaza az előbbinek.

"Nyilván, ahol az államháztartás a korrupció melegágya, ott álmodni sem érdemes efféle projektekröl."

Nyilván Olaszországban hírből sem ismerik a korrupciót...

+1 hát ez az! :-)

Ha jól emlékszem, Olaszország éppen valahol a 8. helyezett a GDP-s világranglistán, és ennek ellenére mégis fontos a spórolás.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Tényleg nem tökmindegy, hogy Word-ben vagy Writerben írják meg a hibáktól hemzsegö, értelmetlen, túlbonyolított dokumentumokat?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Röviden válaszolva: nem!

Hosszabban indokolva - szerintem a hossza ellenére is érdemes végigolvasni - magyar nyelven itt!

Lehagytad a linket!


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, a gyorsaság átka! :-)
Hivatkozás.

Nagyon hosszú, ennek ellenére elolvastam. Bennem némi zavart okozott, hogy a cikket Markus Feilner írta, a cikk szerzőjénél Tímár András szerepel. Mi a szerző definíciója? Aki megtalálja valahol az anyagot? Nem az, aki írja?

A másik, ami felötlött bennem, hogy az MS Office termékek támogatják az ODF-et? Tehát, a LibreOffice-szal mentek egy *.ods-t, *.odt-t, azt Excel-ben, Word-ben meg tudom nyitni?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, tamogatjak. Asszem Office2010 ota, de majd kijavit valaki ha nem. a 2003-as Office meg nem tudta, a 2007-est nem tudom. Es azzal is az a helyzet, mint az OOo/AOO/LO-trio MS-formatumkezelesevel: hun igen, hun nem, volt mar olyanom, amikor nagyon morgolodott valahol az MSO a Calc-ban elkeszult tablazatomtol, illetve , hogy nem pont ugyanugy nezett ki Word-ben, mint ahogy Writer-ben amikor irtam.

Nem tudom, hogy a cikk fordítás vagy önálló munkája Tímár doktornak, de nagyon alaposan összefoglalja, körüljárja a problémát.

Egyébként nem vagyok se programozó, se LO szakértő, de néhány évvel korábban is jártam már úgy, hogy az akkori M$ 2k3 natív Word mentést - ugyanazon a gépen! - nem sikerült megnyitni (amelyik programmal készült!), de feltelepítve az akkori aktuális OpenOffice verziót, megnyitotta, bár előtte ő is érzékelt valami problémát, mert egyből a helyreállítással indított! :-)

Miután nekem hivatalosan nincs M$ 2k..-tól felfelé bármi csomagom, így ebben érdemben nem tudok nyilatkozni! Viszont az átmeneti, 2 hónapos munkahelyemen - közcélú munkásként egy honlapot fejlesztek a nulláról egy művelődési ház számára, Drupal alapon - van M$ 2k7 (azzal a nyomorult szalagmenüvel!), és ez így, meg sem fordult a fejemben, hogy megnézzem. Holnap az első dolgom ez lesz munkaidő elején... :-)

Persze az újabb 2k10, 2k13, vagy amiről csak eddig olvastam Office 365 (?) mit tud, vagy inkább mit nem... Biztos nagyon jó, meg minden, csak amikor az átlagember számára is a nagyobb dobozáruházakban "hozzávágják" fillérekért - magáncélú használatra! - és telepítheti akár 5 gépre is... Valamit negatívumot érzek ebből, hogy hiába van tele pénzzel a M$, meg veszik a termékeit (némiképp erőteljes árukapcsolás mellett => notebook + előre telepített Win...) ez a mobilőrület (Android és társai) egyre inkább kiszorítja apránként a "hagyományos" piacairól. Kissé eltértem a témától.

Visszakanyarodva: tényleg jó lenne, ha Európában egyre többen ismernék fel ennek a jelentőségét, és az átállások száma drasztikusan növekedne, valamint ez a régi "vita", hogy Gizike nem akarja megtanulni => nagy munkanélküliség, van helyette másik dolgozó; szóval azért olyan nagyon sok mindenben nem különbözik a kettő egymástól napi használat szintjén...

Valaki írta, valahol (nem szó szerint): "...hogy rosszul formázott, összegányolt dokumentumok összebarmolására..." és ebben igaza van, de akkor mi célból érdemes fizetni az amerikai multinak egy rakás pénzt. Itt a HUP-on és éve óta jelennek meg cikkek a különféle bejelentésekről, legutóbb a müncheni példa volt épp soron. Ott - szerintem - nem a technikai problémák lehetnek elsődlegesen a célkeresztben, hanem az egyik fő politikus (polgármester-helyettes személye változott?) "megkenhetősége"! Na, az ilyet kellene lecsukni 5-10 évre.

És a kérdésre is végül: valami rémlik, hogy lett volna fejlesztve a M$ által egy konverter (vagy mi a szösz), és azzal elérhető egy bizonyos fajta kompatibilitás; hogy ez eleve beépítve van-é a gyári programban, vagy külön kell "bele barkácsolni", nem tudom.

Csak az elejére: a cikk fordítás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Il comune di Udine abbandona Microsoft
Dopo Torino, anche il comune di Udine ha deciso di passare all'open source. Office verrà sostituito da OpenOffice a partire da dicembre.

http://www.webnews.it/2014/09/18/il-comune-di-udine-abbandona-microsoft/

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Nagyon jók az ilyen bejelentések ,mert teljesen más pozícióból tudnak tárgyalni az MS -el (Ha lesz ilyen). Ne legyen igaz, de nem lefutott ez még.

+1 ezt már leírtam korábban. De legalább nem kerül olyan sokba a titkárnő szövegszerkesztője, amit persze nem tud használni ez után sem :) helyette a főnök vehet 2x olyan drága kocsit, telefont...

Ezért mondom régóta, hogy el kellene végre felejteni a korrupt képviseleti demokráciát, és áttérni a közvetlenre. Ahogyan annyi más területen is tért nyert már a közösség, úgy a politikába is be fog törni előbb vagy utóbb. Akkor lesz aztán nagy felfordulás.

Hát felfordulás az biztos lenne, ha elsősorban olyan emberek véleményét vennék figyelembe, akiknek lövésük sincs adott témáról. Márpedig a legtöbb ember nem ért mindenhez :).
___
Arany János: Grammatika versben

Igazad van! Be kell látnom hogy most mindig tényleg a szakmai érvek döntenek, bármely kérdésben. ;)

a mostani felfordulás meg talán annak tudható be hogy az "ott fenn" is csak x% (x<10?) ért ahhoz amihez kellene....

Optimista vagy!
Pláne akkor, ha azt is gondolod hogy ez javulni fog. :D
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szerinted Magyarországon hányan szavaznának a "Töröljük el az összes adót?" kérdésre IGEN-nel?