MIPS Creator CI20 - fejlesztői lap Linuxhoz, Androidhoz

 ( trey | 2014. augusztus 28., csütörtök - 8:00 )

MIPS Creator CI20

Alexandru Voica az Imagination Tech részéről tegnap jelentette be a MIPS Creator CI20 platformot/fejlesztői lapot, ami jelenleg Debian Linux, később Android futtatására is alkalmas lesz. Ez az első projektjük - majd több is követi -, amelynek az a célja, hogy elterjessze a MIPS CPU-k használatát a Linux és Android fejlesztői közösségben.

A projekt indulására tekintettel fejlesztők akár ingyen is hozzájuthatnak a laphoz. A teendő annyi, hogy regisztrálni kell az Imtek online áruházában, ott adni kell egy rövid személyes és projektleírást. A lap elérhetősége függvényében a cég eldönti, hogy ki az, aki kaphat egy ingyen példányt a lapból.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remélem megjön és remélem olcsó is lesz ha majd árulják. Ez egy nagyon jó lapnak tűnik.

VP8 decoder

--
trey @ gépház

Hogy alakul az áramfölvétele a másik két jelölt ~~250mA@5V-jához képest?

:wq

http://youtu.be/7HNOcbBf8wI
Ez alapján kevesebb, mint 250mW teljesítménnyel üzemel. Rettentő ígéretesnek tűnik.

Android hogyan muzsikál MIPS-en?

Ennek a processzornak az egymagos 1ghz-s verzióját szerelték a Ainovo Novo7 Basic tabletbe. Azt tesztelték erre arra.

Nem olvastam a tesztjeit. A natív arm appokkal lehetnek problémák mint Intelnél, nem?

Igen, ezt eltaláltad. Más architektúra, de ha andriod esetén az alkalmazás nem használ arm specifikus kódrészeket akkor futni fog és ez kb az alkalmazások 80%-ra igaz.

A legnagyobb ütőkártya ebben a videóvezérlő mert a legjobban támogatott és igen gyors és okos is.

Ráadásul a videovezérlót ugyan az a cég jegyzi mint a lapkát. Ez alapján feltételezhető, hogy jó minőségű driver lesz hozzá.

Igazsag szerint a videovezerlo az ImgTec termeke (tudod, alma, intel ilyenekben szok lenni), a lapka meg az Ingenic-e, akik kinaiak.

A nyilt driverrol egy 3 eves cikk: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTEwMA

Zart driver biztos akad, csak akkor ne cserelj kernelt vagy X-et.

Na ne kavard itt a szezont a faszommal!
Imagination Technologies Group plc (LSE: IMG, http://www.imgtec.com/) egy Brit részvénytársaság, jegyzik a Londoni tőzsdén. CPU és GPU tervezéssel foglalkozik akárcsak szintén brit konkurense az Arm Holdings.
Tavaly az Imagination Technologies Group felvásárolta a MIPS-et
http://www.imgtec.com/news/detail.asp?ID=724

Korábban csak grafikus chipeket tervezett. Mostanra az Arm Holdingshoz (Cortex cpu és Mali gpu) hasonlóan kínál licencelésre MIPS cpu magokat és PowerVR GPU-t.
Kínai gyártók ugyanúgy licencelik az Imagination Technologies CPU+GPU chipjeit (Ingenic) mint az Arm Holdingtól is licencelnek a kínaiak, MediaTek, Rockship, Allwinner.

Te se keverd. Magat a SoC-ot egy kinai ceg allitja elo. Az egy dolog, hogy a benne levo CPU utasitaskeszlete MIPS.
Teljesen igaza volt a feletted ironak.

Már megint másodnickkel magyarázkodsz miután rendesen leégetted magad.
Tipikus!

Ne aggódj, a kettős látás kezelhető.

Na itt a harmadnick is!

Sajnos ötven troll nickkel is nehéz lesz kimagyarázni az:
"Igazsag szerint a videovezerlo az ImgTec termeke (tudod, alma, intel ilyenekben szok lenni), a lapka meg az Ingenic-e, akik kinaiak."
Kioktatónak szánt, de tudatlanság miatt önégetővé vált baromságot.

Jó minőségű MIPS-es xorg driver pedig nyilvánvalóan biztosított lesz, az Imagination Technologies hivatalos oldalán jelenti be és onnan osztogatja a MIPS Creator CI20-at miközben Linuxot ajánl rá.

Csak így tovább, lassan eljutsz addig a kényszerképzetig, hogy rajtad kívül csak egy ember ír a HUP-ra, mindig más néven.

Köszönjük Emese!
A témához értelmesen hozzászólnod egyszer sem sikerült. Egy téves állítás védelméről volt szó érvek nélkül.

Mondjuk azert erdekelne, mit kifogasolsz az itt elhangzottakban.

a fentebbi illető aszondta, hogy különböző a hw gyártója, ami addig igaz, hogy más a cég neve, de ugyanattól a cégtől licencelték a terveket. Példa: HP és Dell laptopban is Intel proci van, mégsem Intelnek mondjuk a laptopokat.

A Qualcomm és a Mediatek is az ARM-tól licenceli az IP-t, mégis Cortex-A* procinak mondod, azt ami benne van, nem Snapdragonnak.

A Qualcomm pont rossz példa mert ők terveznek saját ARM cpu magokat is GPU magjuk egyébként is van amióta az AMD balga módon eladta nekik. Saját tervezésű magjaihoz csak ARM architectural licencet vásárol a Qualcomm az Arm Holdingstól. Ezeket a Snapdragonokat legfeljebb tévedésből hívják Cortexnek. Közben licencel Arm Holdings által tervezett Cortex magokat is a Qualcomm A5-től A57-ig. 64-bites Qualcomm Armból például csak Corex van egyelőre, gyorsabban dolgozott az Arm Holdings.

A Mediatek már kizárólag licencel magokat. Ők gyakran a GPU-t is Arm Holdingstól licencelik. De Mali mellett szoktak licencelni PowerVR GPU-t is, pont a cikkbeli Imagination Technologiestól.

"A Qualcomm pont rossz példa mert ők terveznek saját ARM cpu magokat is "

Az Ingenic pedig me'g rosszabb pelda, mert ok nem hasznalnak IT tervezesu processzort egyaltalan.

" IT tervezesu processzort"

Ezt a buzzwordöt nagyon benézted.
Az Ingeneric számára Shaolin sámánok álmodják meg a processzorokat, pandaguanó bódító hatása alatt.

Off:
FYI

khm... én meg úgy értettem, hogy a még eggyel fentebbi illető azt mondta, hogy a "lapka" a kínaiaké, csak a gpu a az Imagination Technologies terméke, és ezt javította a fentebbi illető azzal, hogy a MIPS CPU és a PowerVR GPU -t egyaránt licencelik gyártáshoz a nyugatiaktól, amivel én teljesen egyetértek, mert hát ja... De úgy nagyjából elbeszélgetünk itt egymás mellett, úgyhogy inkább hagyjuk a dolgot...

"én meg úgy értettem, hogy a még eggyel fentebbi illető azt mondta, hogy a >>lapka<< a kínaiaké, csak a gpu a az Imagination Technologies terméke, és ezt javította a fentebbi illető azzal, hogy a MIPS CPU és a PowerVR GPU -t egyaránt licencelik gyártáshoz a nyugatiaktól, amivel én teljesen egyetértek, mert hát messze a wiki"

javitottam neked

Mert hát eleve baromságot írtál.
Szokásos troll üzemmódodban benyögted egy teljesen barátságos beszélgetésbe a szokásos FUD baromságaidat. Természetesen légből kapott téves információk alapján.
Van ez az abszolút pozitív hír, ingyen ad egy RPI kategóriájú de annál erőssebb lapot az Imagination Technologies.
Erre jössz a FUD dumáddal, hogy 'deúgyis szar lesz a ziksz drájver hozzá mert a phoronix is megírta három éve és akkor már nagyon' Meg ez egyébként is kínai.
Ezzel szemben a valóság az, hogy az Imagination Technologies tervezte az egész SoC-ot CPU-val és GPU-val egyetemben. Egy kínai gyártó licenceli, legyártja ahogy az lenni szokott. A Imagination Technologies pedig most egy akciót indít ennek a gyártópartnerének a chipjére.
LESZ jó minőségű xorg driver, a mostani kernelhez, meg a következőhöz is meg az azutánihoz is.
A hozzászólásod minden állítása és következtetése tévedés. Dehát eleve FUD-nak készült.

"Van ez az abszolút pozitív hír, ingyen ad egy RPI kategóriájú de annál erőssebb lapot az Imagination Technologies.
Erre jössz a FUD dumáddal, hogy 'deúgyis szar lesz a ziksz drájver hozzá mert a phoronix is megírta három éve és akkor már nagyon' Meg ez egyébként is kínai."

mit irtam en?

Foltos: (ugyanaz a ceg jegyzi a lapkat es a GPU-t) => (jo lesz a dirver)
bmasni: nem ugyanaz jegyzi. A kozossegi dirver nem tul jo. Nem valoszinu, hogy adnanak ki hivatalos nyilt drivert. A zart driverek nem rosszabbak a nyiltnel, csak a kernel es az X verziodat kotik meg.

Ritter: (a CPU es a GPU is IT tervezes) => (jo lesz a dirver)
bmasni: nem IT tervezes a CPU. Ha az lenne, se kovetkezne a CPU+GPU-bol semmi a driverre nezve, lasd X,Y gyartok.

Ritter: IT oldalan van jegyezve
bmasni (most): igen, abbol hogy ugyanaz arulja/jegyzi/tamogatja a devboardot, mint aki a GPU-t kesziti, kovetkezik hogy nagyon fasza lesz a GPU driver hozza

BTW: az Ingenic nem felvezetogyarto. A TSMC-nel gyartat. Ok egy teljesen atlagos SoC gyarto, sajat MIPS maggal. 2 eve peldaul semmi kozuk nem volt az IT-hez, Vivante GPU-t hasznaltak. Azota nyilvan osszebaratkoztak, mint majdnem az utolso SoC gyarto akik MIPS ISA-ra epitenek, es a MIPS ISA tulajdonosa.

BTW2: tudtommal nem vagyok a kutyad

Erről már eszembe jut egy anekdota. Állítólag megtörtént.
Pozsgai vizsgáztatott és tényleg abszolút semmit nem tudott a hallgatója. A jó Pozsgai arról volt híres az egyetemen, hogy senkit nem volt hajlandó megbuktatni.
Miután a legalapabb kérdésekre sem tudott értékelhető választ adni a vizsgázó Pozsgai feltett egy végső kérdést:
- Mi Olaszország fővárosa?
Erre a vizsgázó:
- Hát nem is tudom... izé... Jamaica!
Pozsgai nyelt egyet, majd huncut vigyorral az arcán:
- Kérem az indexet. Ez fogadás lesz, elégséges.
:-)

Pont azért adja ingyen az Imagination Technologies ezeket CI20 lapokat mert népszerűsíteni akarja a MIPS platformot amit nemrég megszerzett magának. A PowerVR-t nem kell népszerűsítenie, eléggé felkapott az egyébként is.

Képzeld a Mediatek, Allwinner, Rockchip ugyanúgy Fabless semiconductors mint az Ingenic. Mindegyikük legyártatja az Arm Holdinstól illetve Imagination Technologies-től licencelt magokat mert nekik nincs saját fab-juk. Van munkájuk a gyártásra kész SoC elkészítésével de sem a CPU sem a GPU magokat nem tervezik át.

De ami a lényeg:
Senkinek nem kell visszavonnia az ingyenes MIPS Creator CI20 rendelését linuxos X driver miatti aggodalmában. Hasonló stabil drivereket fog mindenki kapni folyamatosan mint az Nvidiatól linuxon. Sőt jobbat, optimus fiaskóhoz hasonló sem lesz.

Te tényleg ennyire paranoid hülye vagy? Kinek a másodnickje? Mivan?

Úgy érted csak egy agyatlan független fluffer troll vagy, aki anélkül szopkodja fel a másik trollt, hogy értené miről van szó?!
Ha így neked jobb... ahogy jólesik. :-)

Jevgecij, te vagy az?

Mit ertessz ez alatt? Az, hogy az utasitaskeszlet mips vagy arm es a gpu is nyugati (PowerVR), azert elegge arnyalja a kinai kepet, hiszen ez a ketto a leglenyegesebb komponensek koze tartozik.

ha az ingenic a cpu-t is venne, meg a chip tobbi reszet, az sem jelentene, hogy ugyanaz kesziti a chipet, mint a gpu-t. a driverert az ingenic felel. ahogy a mediatek, allwinner is arm+arm cpu-gpu-t hasznalnak, megse nincs nyilt driver.
de az ingenic csak a gpu-t veszi (meg az isa-t), mast tudtommal nem.

Hiába erőlködsz. A cikkben levő link az Imagination Technologies hivatalos weboldalára mutat. Fabless cégről van szó, csak terveznek ezért kellett egy gyártópartner, aki legyártja a chipeket. A szintén fabless AMD-vel szemben nem saját néven forgalmazzák a chipjeiket hanem licencelik a gyártónak, a gyártó pedig saját nevén árusítja a chipeket. Pont mint az Arm Holdings.
Nem nyílt hanem jó minőségű driverekre van szükség. Ezt Imagination Technologies biztosítja hivatalos termékéhez. Egyben ez elsődleges érdeke is. ARM-ra nem adtak xorg támogatást, mert nem voltak érdekeltek. Androidra nem kell, iOS-ra nem kell. Hobbiprojektek támogatása eddig nem állt érdekükben. Most azonban pont így akarják népszerűsíteni a kezükbe került MIPS-et. A minta amit követnek a Raspberry Pi.

hagyd rá.

+1

+1 a +1-re. Mostmar tenyleg ram kene hagynia.

Miért számít a videóvezérlő? Ezeket nem inkább headless cuccokhoz használják?

Az akkor számít ha modern gui-t, webgl-t, videót, streamet vagy kb bármit meg akarsz jeleníteni, vagy akár 3d videót fullhd felbontásban.
Sajnos a világot nem a logika hanem a csillogó gui-k alapján döntő brossúra szakemberek.
Akármennyire beépített céleszközről van szó, senki nem fogja megvenni ha nincs egy progress bar és egy share gomb rajta 3d-ben effektelve :D Persze ez vicc.

"Persze ez vicc."

Álmodban :) Csillió dolláros döntések buknak olyanokon, hogy tetszik-e a színe...

Igen vicc, kivéve csillió dollár alatt és csak idehaza.

subs :)

Valaki kapott válaszlevelet a regisztrációra?

Mostanáig semmi válasz. Pedig a weblapon már lezárták a jelentkezést. Ebből most az következi, hogy aki időben jelentkezett biztosan kap egyet?

Elvileg. Remélem :)

Bízok benne én is, de szerintem ahhoz túl sokáig volt nyitva a regisztráció. (Ha csak percenként 1 jelentkezéssel számolsz, az napi 1440 darab.)

Mondjuk az is kérdés, hogy vajon végig tudják-e olvasni az összes jelentkezést? (Esetleg végig fogják-e?)

Ma este kaptam egy "Köszönjük az érdeklődésedet" automata levelet, melyben leírják, hogy türelem, mert sok volt az érdeklődő.

Én is most kaptam. A szöveg szerint nem fog mindenki kapni CI20-at, válogatni fognak a projektleírások alapján.

Ezt eddig is lehetett sejteni. :-) Szerintem minimum tízezres nagyságrendben kapták jelentkezést.