Bemutatkozik a Raspberry Pi Model B+

 ( trey | 2014. július 14., hétfő - 13:45 )

A Model B+ ugyanazon BCM2835 alkalmazásprocesszorra épül mint elődje, a Model B. Ugyanannyi RAM van benne (512MB), de mégis több területen hoz előrelépést:

  • More GPIO. The GPIO header has grown to 40 pins, while retaining the same pinout for the first 26 pins as the Model B.
  • More USB. We now have 4 USB 2.0 ports, compared to 2 on the Model B, and better hotplug and overcurrent behaviour.
  • Micro SD. The old friction-fit SD card socket has been replaced with a much nicer push-push micro SD version.
  • Lower power consumption. By replacing linear regulators with switching ones we’ve reduced power consumption by between 0.5W and 1W.
  • Better audio. The audio circuit incorporates a dedicated low-noise power supply.
  • Neater form factor.

A felturbózott Model B+ ára ugyanannyi mint elődjéé.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"The Model B+ uses the same BCM2835 application processor as the Model B. It runs the same software, and still has 512MB RAM"

Igen nekem is feltűnt, a B-nek 512 MB-nak kell lennie

Hi! Nekem volt korai 256MB-os és félévvel későbbi 512MB-os B modell is!

c

Ideje lett volna erősebb hardverrel kiadni... :/

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Attól függ. Van olyan alkalmazás, ahova ez a teljesítmény is bőven elég és fogyasztás a fontos. Oda pont megfelelő lehet.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Van olyan alkalmazás, amire egy 386-os is elég, ez viszont egy új termék, és a "versenytársak" (pl. Cubieboard) bőven rávernek már teljesitményben, mig a fogyasztás hasonlóan alacsony.

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Idézet:
„a "versenytársak" (pl. Cubieboard) bőven rávernek már teljesitményben, mig a fogyasztás hasonlóan alacsony”

Erről a hasonlóan alacsony fogyasztásról van számszerű összehasonlító adatod?
Olyanról tudok, hogy nehezen megközelíthető helyeken ezzel üzemeltetnek mérési pontokat, mert akkumulátorról is sokáig működik. És itt nem mindegy, hogy 6 vagy 8 hétig működőképes egy töltéssel.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Van egy Raspberry Pi B a birtokomban. Még a 256 MB-os. Arra, amire vettem, teljesen megfelel. Ha később tovább kívánom fejleszteni, akkor akár lehet helyette egy B+, a több port miatt.
Emellett van egy cubietruck is a birtokomban. Az is megfelel arra, amire vettem. A Raspberry Pi helyett is vehetnék egy Cubie-t, de az RPi feladatát az sem látná el jobban, de legalább többe kerülne.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nagyon félnek - teljes joggal - a kompatibilitás megtörésétől. Azon felül a Broadcom, akivel nagyon jóban vannak, annyira nem élenjáró a processzorgyártásban, kis utánajárás alapján még az A7/A9 generációnál tartanak.

Ugyanakkor viszont ebben a hírben van utalás arra, hogy lesz fejlesztés: "This isn’t a “Raspberry Pi 2″, but rather the final evolution of the original Raspberry Pi."

sokaknak pont ez a limitált hardware a kihívás, ha erősebb kell akkor meg lehet találni ezer féle megoldást, rpi-nél pont nem a "bivaly" hw a lényeg.

Csak kérdés mit? A pi-ben két dolog jó (számomra).

Az egyik a hype, és emiatt a támogatottság. Nem tudom melyik másik board-ra tudnék feltenni 0 munkával egy linuxot, amihez nem kell kernelt hegesztgetnem, hogy abból egy xbmc-s media center legyen. Nem mondom, hogy kizárólag csak erre használnám, most épp csak erre.

A másik az ára. Nem fájt a szívem kifizetni rá azt a $35-öt. Más board-okat látok 50-80-90 dollárért, ezek azért már fájóbb összegek, még akkor is, ha hosszú távon azért ez se olyan sok pénz.

úgy tűnik te is azok táborába tartozol akik valamiért azt hiszik az rpi egy olyan cucc amivel olcsón és energia takarékosan meg lehet oldani egy rakat olyan fajta szolgáltatást amihez igazából komolyabb hw kell.

Lehet olvasgatni kéne a raspberry oldalát és felfogni hogy az egész cucc nem szól másról mint a tanulásról és kísérletezgetésről, soha nem is volt más célja. Az hogy ettől független rá tudták varázsolni az xbmc-t vagy még tűrhető teljesítménnyel képes futtatni egyes operációs rendszereket csak egy dolog ..

Mellékesen hozzátenném hogy ardunióra is ráhegesztettek linux alapu os-t ami valóságos csoda, azt mégse sír senki hogy ehh bezzeg az ardunion nem megy a facebook mert kevés hozzá a hw ..

összefoglalva: a sok olcsó János rábukott az rpi-re mint gyöngytyúk a takonyra aztán keseregnek hogy ejj jááj hát ebben nincs több giga ram...nincs benne legalább 4 magos 10 csillio gigahertzes cpu stb....röhej :p

"valamiért azt hiszik az rpi egy olyan cucc amivel olcsón és energia takarékosan meg lehet oldani egy rakat olyan fajta szolgáltatást amihez igazából komolyabb hw kell."

Nem értem a problémát, én tisztában vagyok a pi limitjeivel, azzal is, hogy mi volt az eredeti célja. De ha működik miért ne használjam? Én nem akarok semmi olyat megvalósítani amire a pi alkalmatlan :) Lehet, hogy tanulásra találták ki, de elfut rajta az XBMC, és tényleg kis türelmet igényel a betöltés / menüben mászkálás, de nálam tökéletesen kiváltja a média centert (ráadásul többet is tud, mint a sokkal drágábban megvásárolható média center hardverek) akkor mi is a baj?

De a kérdésemre pont nem válaszoltál, ha nem PI, akkor mi? Írtad, hogy lehet ezerféle megoldást találni, kíváncsi vagyok.

A választékról tudok, a támogatottság az ami nem biztos. Pl rögtön az első, bananapi. Erre van xbmc disztrib? Mert infó nincs róla, hogy lenne, mennyi munka lenne ráhekkelni egy működő (gpu gyorsítást kihasználó) rendszert. A specifikáció jobb a pi-nél értelemszerűen, de az ára már probléma, és az is, hogy a pi-nél egyértelmű, hogy mire tudom használni, ennél meg nem.

Ha az XBMC a cél gyorsabb / nagyobb hardveren, akkor a solid-run CuBox-i sorozata lesz a befutó, bár ezek jóval drágábbak a Pi-nél. Nemsokára lesz hozzájuk OpenELEC image, legalábbis a fórum alapján úgy néz ki, hogy az XBMC HELIX-szel együtt ez is bejön a teljesen supportált eszközök közé. A cubox-i2ex van például dual core, 1G RAM, esata, gigabit - jóval túlmutat a RPI-n.

Én egy ideje egy cubox i4-et használok xbmc-re, mostmár teljes megelegédessel (arch linux). Az egyetlen probléma vele ez: https://github.com/xbmc-imx6/xbmc/issues/63 De ahogy az utolsó komment is írja - olyan ritka, hogy senki nem foglalkozik vele. Van egy nagyszerű külsős fejlesztő, elképesztő mi mindent megcsinált (wolfgar fórumokon és githubon) http://stephan-rafin.net/blog/
Ráadásul, ellentétben a raspival, az xbmc saját lejátszója (dvdplayer) van továbbfejlesztve, szóval nincsenek az omxplayerből adódó szívások.
Általában véve szerintem az i.mx6 remek soc linuxra, és egy jó community is kezd kialakulni körülötte. Eleve, alapból sokkal nyitottabnak tűnik a freescale az open source-ra, mint a broadcom, bár ezen a rpi foundation nagyon sokat javított. Még az A10/A20 körül van elég komoly community, de azt nem ismerem első kézből.

Van ezercsillió másik ilyen board. Pl. ott a Cubieboard.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szimpatikus. Ár/Értékben is kellemes. Kár, hogy nem tudtak valami erősebb megoldással szolgálni a MicroSD alapú bootolás helyett. Egyetlen gyengesége szegénynek, pedig amúgy jól lehet(ne) alkalmazni.

Van alternatíva bőven, alig drágábban: http://beagleboard.org/black
Most ezzel is játszok (amennyire időm engedi).

B+, mint b***g? :D :D

--
Coding for fun. ;)

+1
Nekem is ez ugrott be elsőre.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

chain +1 \o/

Én még mindig hiányolok róla egy második hálókártyát...

Minek? Azt az egyet sem lehet kihajtani, meg számítási teljesítményben is kevés egy tűzfalhoz.

Nem hiszem hogy egy otthoni tűzfalnak akkora számítási igénye lenne.

Az RPi-ből ~75 megabitet lehet kihajtani, ha közben nem használod sem az USB portot sem az sd kártyát - azaz nem logolsz, ami alap dolog egy tűzfalnál. Ha ráraknál még egy Ethernet csatlakozót, akkor a kettő között szűrés és logolást nélkül 30-35 megabittel tudnál másolni, csomagszűréssel és logolással ez kb. a felére esne vissza. Nem hiszem, hogy 10-20 megabit manapság akár a soho szegmensben ki tudná elégíteni az igényeket, és akkor még csak egy csomagszűrésről beszéltünk, nem tűzfalról.

Már ahhoz is patch kellett, hogy ne akadjon az USB-s hangkártya a hálózattal...
A kolléga problémája a Br*adcom procival nem a sebesség, hanem a tervezés elégteleségére utalt. 12 bites hangkártya. Már hallodtad, hogy szól?
Ebben a formájában a páj desktopra használhatatlan, hálózati vezérlőnek alkalmatlan, minden másra pedig ott van a (M..) bármelyik mikrokontroller. Az a hátránya, hogy nincs előnye. És ez egyértelműen a proci miatt van.

Végül is internetes rádió lett szegénykém MPD-vel. Erre sem jó, de szól.

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Nincs rajta hangkártya, pwm-mel meg egy aluláteresztő szűrővel van megoldva.
Egyébként a két legnagyobb baj szerintem:
-armv6+egyedi FPU, ezért nem mennek rá csak speciálisan fordított armhf binárisok (azért az egymagos cortex-a8-ak nem voltak akkoriban már elérhetetlenül drágák).
-borzalmas usb hub+ethernet, főleg stabilitás szempontból (egy integrált ethernet ma már elvárható lenne - akkor nem tudom)

Gondolom az volt a baj, hogy semmi pénzük nem volt, ezért aztán rendesen elhúzodott a tervezés, és bár tudták hogy van benne hiba (nyákról lenyúló usb pl), inkább piacra dobták, annyit csúsztak már. Aztán jött a hatalmas community, még hw szempontjából is (dobozok, kártyák), így nehéz bármi változtatást csinálni úgy, hogy a community ne legyen dühös rád, és hagyjon ott a francba.

Mondjuk 8-10 mérésadatgyűjtőt felfűzni egy sorba.
Pl. Lehetne kis költségvetésű szélnyírás előrejelzőt építeni belőle. Méhkaptárakat kitömni szenzorokkal. Tájékoztató, infotainment rendszert meghajtani.
Bármit aminél kell egy minimális, kis sebességű netes kapcsolat, és viszonylag messze vannak egymástól az egységek, és egyszerűen kiépíthető hálózat kell.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egy 8 portos 10/100-as switch 2000 Ft.

Valóban. És miért is vegyek egy plusz hálózati eszközt feleslegesen? És ha egy hosszú, egyenes vonalon kell telepítenem 80 méterenként 10 eszközt, akkor hogy is jön ki a matek?
Jah, tudom. A hálókábel ingyé' van...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

He? A matek így jön ki:
80 méterenként 10 darab 2 ethernet portos RPi (mert az egyik ethernet portjával kommunikál, a másikkal meg chaineled őket - hogyan is a csillag topológiát?): 10*15.000 Ft / 80 méter

80 méterenként 2 darab 8 portos switch, amiket ugyan úgy egymás után tudsz fűzni, + 1 darab RPi az adatgyűjtéshez: 2*2000 Ft / 80 méter + 1 * 15.000 Ft. És még maradt 2 szabad portod is.

Szerintem a 2. olcsóbb. Ethernet kábelből pont ugyan annyi kell a két esetben, mert az RPi-ig is el kell vidd a mérési eredményt. Másrészt olyan feladatról beszélünk, ami valójában nem létezik, vagy ha igen, akkor a néhány millió RPi felhasználó közül csak 1 érintett. Harmadrészt fogsz 2 darab USB-s ethernet adatpert, például ilyet, aztán máris van 3 darab ethernet portod. Mivel az eredeti boardon is közös buszon van az ethernet és az usb, a sebességed sem csökken ahhoz képest, mintha még egy natív ethernet port lenne rajta. Légyszíves ne találd ki, hogy 80 méterenként 10 olyan eszközt kell telepítened, amibe darabonként 2 USB-s mérőpontot dugsz.

Az eredeti postban a példáid azért rosszak alapvetően egyébként, mert méhkaptárhoz vagy bármilyen más kültéri eszközhöz elég drága ethernet kábelt húzni (villámvédelem és rágcsáló védelem miatt), nem is nagyon szoktak. Vagy üveget, ha indokolt a sávszélesség / rendelkezésre állás miatt, vagy wifit.

...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mérésadatgyűjtő? Ethernet hálózaton 10 Rapsberryvel? Nem jellemző. Arra ott az RS485, a 10 eszközödet kilóméter hosszan felfűzheted rá.
Vagy egyre elterjedtebb az RF adatátvitel. Többféle szabvány közül választhatsz amit pont erre találtak ki. Akkor még hosszú vezetékekkel sem kell vacakolnod, helyette 1-2 évente elemet kell cserélni.

Csavarlyukak. CSAVARLYUKAK! Végre fel lehet szerelni taknyolás nélkül.

Igenigenigen :)

Patex?
Epoxigyanta besűrítve?
Szerintem egyik sem takony :)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Amikor a szaros telefonokban van 1 giga memória, dual core CPU-val, akkor a PI eléggé le van maradva.

Ezt szerintem jobb lett volna ki sem adni és csinálni egy változatot, ami már versenyképes számítási kapacitásban.

Mikor bejelentették, ilyenek voltak a low-end okostelefonok (zte blade pl). Ha most fognának neki, nyilván valami dual cortex-a7 kerülne bele, és mire piacra dobják, épp olyan elavult lesz, mint most egy single cortex-a8. Ergó sose adják ki.
Tőke nélkül hw-t fejleszteni azért rohadt nehéz.
És ha maga a raspi teljesen használhatatlan lenne is, azért az arm-os devboardok/linux boxok piacán nagy forradalmat csinált. Devboard nem igazán volt ~100$ alatt, linuxbox meg nem tudom létezett-e egyáltalán, openwrt-s routerekkel találkoztam hasonló területeken...

Tőke csupán arra kell, hogy a dolgok hamarabb kikerüljenek eladásra. Emiatt szívok én is, de más területen, nem elektronikában.
Ha meg valami igen gyorsan piacra kerül, akkor az nekem igencsak gyanús, ott valami büdös.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A microsd sebességről van esetleg valami infó, mert a régi modell maximum 20-25 MB/s körüli sebességet tudott SDHC kártyával, az új esetleg tudja a UHS-es sebességeket is? (30 - 48MB/s)