Lenovo Thinkpad akkumulátor visszahívás

 ( trey | 2014. március 30., vasárnap - 12:55 )

A Lenovo csütörtökön visszajelzések alapján önként úgy döntött, hogy biztonsági okokból visszahívja egyes worldwide szállított Lenovo ThinkPad-ek lítiumion-akkumulátorát. A visszahívott akkumulátorokat 2010 októbere és 2011 áprilisa közt szállították. A gyártó a garancia állapotától függetlenül ingyen cseréli a megadott típusú alkatrészt.

A gyártó azt javasolja, hogy az érintett akkumulátorokat az ügyfelek távolítsák el a számítógépből és a cserealkatrész megérkeztéig csak a tápegységről üzemeltessék a készüléket.

Részletek a bejelentésben és a FAQ-ban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

10/05, úgyhogy nem vagyok benne.
Egyébként ez ilyenkor hogy zajlik? Ugye nem nekem kell visszapostázni taiwanba? Annyi pénzből már én magam rendelek bele egy új akksit ebayről...
Beviszem valami lenovo szervízbe, és intéznek nekem mindent?
--
The Community ENTerprise Operating System

A FAQ-ban írják, hogy nem kell visszajuttatnod az eredetit, csak elfogadod, hogy megfelelően semmisíted meg (tehát bedobod az első akkumulátor-hulladék tárolóba :) lásd Q4). Hogy hogy megy az igénylés, azt passzolom, gondolom az ellenőrző progijuk majd mondja, ha beleesik az akksid.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Már rég csak tápról mennek ezek a gépek, annyira vacakok voltak az akkuk. Érdekes, hogy most esett le nekik. A 4 cellás konkrétan fél évet nem bírt ki, röhejes volt, az összes gépbe újat kellett venni.
Legalább cserélik, meg tudnak annyit mondani, hogy "sorry"...

Nem amiatt cserélik, mert hamar tönkrementek vagy keveset bírtak, hanem amiatt, hogy az USA-ban két ízben is tüzet okoztak.

--
trey @ gépház

Hm, ezt hol írják?

Csak ezek a szériák vagy úgy általában? Jobb véleményem volt a Lenovo akkukról.

Csak ezek. Konkrétan a T410-hez adott 4 cellások voltak rosszak, utána már nem kínai gyártmányúval rendeltük őket.

Hát nem tudom, 2012-es T420 6 cellás aksija most 32% körüli kapacitást mutat a kezdetekhez képest, ami a valóságban alulról súrolja az 1 órát (a kezdeti 4-hez képest)...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ezt nem tudom, mert azóta már nem ott dolgozom, ahol ezek a motyók voltak, de arra emlékszem, hogy a normális 6 cellás akkuk jelentősen jobban bírták a strapát, mint azok, amikkel eredetileg rendeltük őket. Ezek szerint csak ideig-óráig.

Nekem a mai napig 2,5 órát megy akksiról simán... Ha nagyon igyekszek, akkor 3-3,5 is kijön belőle.
--
The Community ENTerprise Operating System

Lehet, félreérthető voltam, de én a mi általunk rendelt gépekről (T410, X201) beszéltem, amikben kínai akku volt és fél évet nem bírtak.

Azért jóarcok, hogy garanciára való tekintet nélkül kapsz egy gyári, új aksit

Nekik teljesen mindegy, a cechet az akku gyártója fogja állni. A Lenovo részéről inkább önvédelem. Mivel két tűzeset is történt, nem akarják megkockáztatni milliós kártérítések kifizetését.

--
trey @ gépház

Igen, de mit fog ebből észrevenni a vásárló?

Kicseréli a több éves akkumulátorait ingyen és bérmentve a Lenovo egy teljesen új akkumulátorra.

Így van, de nem azért, mert jó arcok.

--
trey @ gépház

De a vásárlók 99%-át ez egyáltalán nem érdekli, és sosem fog hírt kapni erről

Vagy ha nem annyira mázlista, akkor mondjuk pl. leég a háza. Minden bizonnyal sok Lenovo terméket fog utána még vásárolni...

Eddig nem sok ilyen eset történt, ellenben Apple és Samsung telefonokkal szemben

A fillérbaszás netovábbja, hogy kizárólag windows binárisban érhető el az automatikus eszköz (amely összeszedi a sorozatszámokat az SMBIOS táblákból vagy akárhonnan máshonnan).

Az ellenőrzési folyamat legkönnyebben elrontható része az, amikor ötven karakternyi szemetet kell begépelni a webes formon, miközben magát a gépet nem is haszálhatod (mert az akksit ugyan ki tudod venni, de a laptop termék- és sorozatszáma a ház alján van, így vagy azt olvasod / másolod, vagy gépelsz).

Nekem konkrétan az is probléma volt, hogy az 11S kezdetű sorozatszámban 0 (nulla) vagy O (nagy O betű) szerepel (mivel mind decimális számjegyek, mind nagy latin betűk szerepelnek benne). Így a biztonság kedvéért lekérdeztem mindkét változtatot. Megér egy elgépelés egy leégett lakást?

Belepusztultak volna egy tíz soros shell script-be, amely a dmidecode köré épül? Nálunk a cégnél tömegesen vannak ThinkPad-ek (és nem windows fut rajtuk).

(Szerencsére a nálam lévő akksi 2010. szeptemberi, és a webes cucc szerint nem szükséges cserélni.)