A JavaScript megalkotója lett a Mozilla új vezérigazgatója

Címkék

A Mozilla bejelentette, hogy a vállalat vezérigazgatói posztját mostantól Brendan Eich, a JavaScript megalkotója tölti be. Eich gyakorlatilag létrejötte óta kötődik a Mozilla-hoz. Korábban a Netscape-nél dolgozott, majd segített létrehozni a Mozilla.org-ot 1998. elején. Amikor az AOL bezárta a Netscape-et, Eich közreműködött a Mozilla Foundation megalapításában. 2005-ben a Mozilla Corporation műszaki igazgatója lett. Vezérigazgatói kinevezése azonnali hatályú.

Részletek a Mozilla bejelentésében, illetve Eich blogbejegyzésében.

Hozzászólások

"I could not do what I do for Mozilla without Mitchell, and I like to think she feels the same way about me ;-)."

Mindjart elolvadok.

A Javascriptért elsőként fogja falhoz állítani a forradalom. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Borzasztó kedves megszólítás, gratulálok a neveltetésedhez.

Azért írom, mert szerintem a kolléga kijelentése arra utal, hogy nincs túl sok ismerete egy mai modern weboldal vagy webalkalmazás összetételéről. Ráfogni egy nyelvre, hogy az tehet az internet összes nyűgéről eléggé elhamarkodott ítéletnek tűnik, tekintve, hogy igen komplex rendszerről beszélünk, aminek a JS csak egy kicsi részét képezi.

Nem csak a csilli-villi kliens oldalon van értelme Javascript-ről beszélni.
Szerver oldalon gyakorlatilag önálló platformmá vált "mostanában". Mondhatni; ez az új hype.
Nőtt belőle egy rakat olyan aszinkron/reaktív/eseményvezérelt webframework hozzá, ami hihetetlen teljesítményekre képes.
Kellett hozzá egy V8, ahhoz meg egy Google, de ez már nem az a labdapattogtatásra való játékszer, ami volt.

95-ben, mikor terveztek, forradalmi volt, az teny.
Persze konnyu 20 ev tavlataban ramutatni, hogy mit kurtak el benne, de egy asm.js tamogatott javascript bizony nem sokkal lassubb a java-nal (ami meg manapsag mar nem sokkal lassubb a C-nel).

A legfobb elony, hogy vegre van valami, amivel sok processing melot a kliensre lehet tolni, igy a szerveren tobb eroforras marad.
pl. manapsag egy jo REST API-al mar nincs szukseg middleware-re; egy javascript kliens kozvetlenul json-t kuld/fogad a szervertol es helyben elkesziti a DOM-ot. Sokat segit a reszponzivitasban, csak persze mint minden powerful framework-ot, konnyu felrehasznalni.

OMG
A BOINC-ben sok a processing kliens oldalon vaze! :-P

Az, hogy a guit most javascriptben írhatod resttel, json-el, meg a többi csillivillivel, még nem jelenti azt, hogy marhára sok "processing melot" átvettél a szervertől, és kirúghatod a képből a "middleware-t". Éppenséggel pont jelentősen nőtt a szerepe, lásd big data, cloud computing, hadoop, etc.