Linux Voice - profitja felét a közösségnek visszajuttató szabad szoftveres magazin indul

A Linux Format magazin néhány egykori munkatársa úgy döntött, hogy saját lábára áll és szabad szoftveres magazint indít. A projektnek több érdekessége is van. Az egyik, hogy közösségi finanszírozási modell segítségével próbálják beindítani. A másik, hogy a készítők azt ígérik, hogy profitjuk felét visszajuttatják a közösségnek. Ráadásul ezt úgy teszik, hogy a közösség határozhatja meg (vagy segíthet kiválasztani), hogy a magazin milyen projekteket, rendezvényeket, melyik fejlesztőt stb. támogassa.

A magazin kiadásban szokatlan és valószínűleg egyedülálló üzleti modellt választó Linux Voice csapata ráadásul azt ígéri, hogy a magazin minden egyes száma a kiadása után 9 hónappal ingyenesen elérhetővé válik bárki számára. A projekt az induláshoz 90 ezer angol fontot kért az IndieGoGo-n. Ebből több mint 83 ezer már összejött. A kampányzárásig még 16 nap van hátra.

Hozzászólások

Jól hangzik. Ismeri valaki az eredeti magazint? Érdemes volt venni?

Jó nehezet kérdeztél. Néhány éve volt a kezemben 4-5 lapszám. Kellemesen magazinszerű volt, a kivitelezésen érződött a profizmus. Szóval azt adja, amit ígér.

Amúgy számomra nem egyértelmű, hogy a Linux Formattól kilépett emberek föltétlen jót fognak csinálni csak azért, mert maga a Linux Format jó. Kérdés, hogy miért léptek ki abból a csapatból.

---
Science for fun...

Azt tippelem, hogy a felesleges rétegeket akarják lefejteni magukról. Kiszámolták, hogy ha elhajtják a kiadót, a kévéfőző Jucikát, a recepcióst, a "tökömtudjamégkinemülegyszerkesztőségbenfeleslegesen"-t, az értékesítési láncban még szereplő egyéb lehúzásokat, akkor sem járnak rosszabbul, ha a profit felét még el is osztogatják.

Mit nyernek? A függetlenséget (nem kell megfelelni a kiadó elvárásainak - pl. ezt a cikket fogalmazd át, mert sérti haverpista cég érdekeit így), nyugalmat.

A kiadó olyanoknak kell, akik az ügymenetet maguk nem tudnák vagy akarnák vinni. Szerintem ők az évek alatt kitanulták, hogy mit merre, és úgy gondolják, hogy ezt ők is meg tudják csinálni.

Hogy jól gondolják-e? Majd elválik.

--
trey @ gépház

A Linux Format nekem nagyon tetszik. Jól összeszedik és tömören leírják témát. És nem csak elméleti dolgokról szól, hanem tutorial-ok is vannak benne, gyakori kérdések. Persze ezeket az infókat össze lehet szedni a netről is, de sokkal kényelmesebb, ha ezt más teszi meg helyettünk. :)
Úgy látom a pénz már megvan. Kíváncsi vagyok mit hoznak majd össze.

-=ElveteMedve=-