Neo900 - "az N900 első, igazi utódja"

Mi a Neo900? Weboldala szerint az N900 első, igazi utódja, az OpenMoko szellemiségét követve. A Neo900 projekt célja egy Fremantle (Maemo™ 5) kompatibilis N900 utód megalkotása, amely gyorsabb processzorral, több RAM-mal, és LTE modemmel rendelkezik. Az egészet a stabil, szabad és kiforrott GTA04-re építenék.

A munka elkezdéséhez 25 ezer dollárt akart a projekt összegyűjteni. A célként kitűzött összeg kevesebb mint egy hét alatt összejött. A pénzgyűjtés tovább folyik. A pénzgyűjtés során felajánlott összegek később árengedményre jogosítanak a végleges eszköz megrendelésekor.

Részletek a projekt weboldalán.

Hozzászólások

Először reménykedtem, mivel az N900 volt a legszerethetőbb mobilom a történelem során.
De elég elkeserítő, hogy ha lesz is belőle valami, akkor egy év múlva kb kapunk egy két évvel ezelőtti vassal szerelt készüléket... :(
Pedig hogy szerettem a billentyűzetét...

Annyiban pontosítanék, hogy nem nem te, hanem az eddigi Neo felhasználók szűk csoportja a célközönség. Akik eddig is boldogan használták - ilyen-olyan okból - a GTA cuccokat, azok valószínűleg értékelni fogják. Az a pár ezer ember, akit ez eddig is érdekelt, szépen összedobja magának a rávalót (ahogy azt látjuk) és boldog is a saját közösségében.

--
trey @ gépház

Vagy egy hónapja firkáltam róla ide a HUPra is.
Ahogy lentebb Trey írja, ez egy 100%-ban közösségi fejlesztésű eszköz, nem célja leverni az aktuális csúcsmobilokat. Viszont lehet egy egyedi, kisszériás, és ennek ellenére teljes értékűként használható NSA+google+etc... kémmentes mobilod.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Úgy tűnik, nekem ehhez kevés a nyelvtudásom. Ez most akkor mi? :) Ha jól értettem eddig, akkor ez "csak" egy telefon-elektronika, amire kicserélhetnéd a mostani N900-adban a jelenlegit. Minden más marad a régi. A linkelt topikba most beleolvastam, ott még házról meg ilyesmiről is szó volt, tehát hogy is van ez? Az árakon amúgy nem lepődök meg, sajnos a kisszériás gyártás ilyen.

Nem teljesen az amire gondolsz, de majdnem. Kicserélheted te is, de komplettként adnák. Tulajdonképp csak annyit akarnak, hogy az amúgy számukra (számomra is) tökéletes kialakítású, sok más mobilban nem megtalálható hasznos funkciókkal felvértezett eszköz hardverét cserélnék le egy gyorsabb, frissebb darabra. Példaként mintha a gépedben videókártyát cserélnél.

Számukra a pár nélkülözhetetlen funkció a qwerty bill, az FM transmitter, (hirtelen ez ugrott be, de számtalan van még) de a fő a rendszer maga, a Maemo5, amit a közösség mai napig karban tart. Pl. múlt héten jött frissítés a kedvenc youtube appomra, előtte az univerzális infrared távirányítóra (Pierogi), a hetekben gond nélkül raktam fel geocaching alkalmazást, tőzsde appot, clipmanagert, játékokat stb-stb. a repókból. A kernelt is piszkálgatják. Nem tudok mégegy olyan handledról ami képes multibootra. Rakható rá android, Arch, de akár Ubuntu is. Olyanról sem tudok, amit magáról az eszközről tudnál bütykölni. Konkrétan a rendszert már vagy négyszer rontottam el/javítottam meg a saját Xtermináljáról. Gépre alig kell dugni, max akkor ha nagyobb fileoknál túl lassú lenne a bluetooth. Viszont van olyan dolog ami miatt már gyenge. A mai nethez már kevés benne a memória, némely oldal bitang lassan jön be a sok vacak JS és társai miatt. Némely alkalmazás nagyon be tud lassulni, mert a proci már gyenge hozzá (példa a Dosbox vagy a Playstation emulátorok), 6-8 multitaskban futó cucc már megakasztja, nem úgy mint új korában. Ma pl. egy .mkv akadt az Smplayerrel. A fentebb sorolt desktop linuxok is igen renyhén működnek már.
Ilyesmik miatt kellene újabb hardver.
A külseje meg könnyen beszerezhető, kínaiak tucatjai gyártották, gyártják fillérekért. Kellene is, az enyémet úgy használom mintha egy ütésálló darab lenne (nem direkt). Ugyan bírja, de azért látszik rajta. Négy éves eszközön valszeg másnál is látszanak a használati nyomok. Így az átrakás valszeg nem opció. Vannak ott még egyéb modding projectek. Hátlap tényleg nem a legjobb, talán javítanák. Az a szupergyors swap, mint extra memória jónak tűnik, de azt a részt már én sem értettem, amikor valamilyen nagyon mélyen a rendszerbe nyúlva javítanának a drága Maemón.
Nem áradozok tovább, örülnék egy ilyen cuccnak. Jelenleg a Neo900-on kívül nem tudom milyen másikra cserélném le, pedig előtte használtam Androidot, IOS-t, szimbanyont, egyik sem volt ennyire szerethető. Bár az Efrodo nagyon hiányzik.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Köszi a felhomályosítást; most már kb. értem. Így azért már nagyobb a lehetséges célcsoport, mint a "csak elektronika" verzióval, nem csak a jelenleg is N900 tulajokra lehet "lőni". Az persze jó kérdés, hogy aki eddig nem "N900-azott" az mitől érezné úgy, hogy már pedig neki "Neo900-azni" kell. :) A többi résszel kb. egyetértek, én is gondban lennék, ha le akarnám cserélni a cuccot, hogy vajon mire?

Nekem akár így is jöhetne a mostani készülékházhoz. Bíz isten beépíteném. A mai napig használom az N900 gépemet de meg kell mondjam kicsit lassúnak érzem manapság továbbá a kijelzője is elég sötét. Persze hibátlanul teszi a dolgát így megbocsájtom neki.

--
A kudarc nem végleges, a feladás teszi azzá.
honlapom http://dyra.eu/

QWERTYYYYYYYYYYYYYYYYYYY. Jaj de kár, hogy leszoktak róla a gyártók.

Windows Phone-t nem szívesen vennék (sőt sehogy se), a Symbian-ok gyakorlatilag kihaltak, Apple cuccon nincs QWERTY, Blackberry elég rétegtelefon (max. akkor tudnám elképzelni, ha cégtől kapnám céges használatra). Feature-phone-t nem vennék az Android után.

Az Androidon kívül mi maradt még, aminek mondjuk van legalább 1 milliós felhasználói tábora és tippelhető, hogy legalább 2-3 évig még marad a piacon? Ha a többiek már bétateszteltek, akkor felőlem lehet Ubuntu Phone vagy Firefox OS is rajta... :-)

Szerencsére nem fenyeget a céges BB. Sőt, még a sima céges telefon se, de még a céges SIM se... ;-)

2005 óta szinte nem használok Windows-t, talán havi 2-3 órát. Szerinted pont a telefonon szeretném elkezdeni újra? :-) Plusz a csempés dizján se jött be, pedig amikor megjelent, akkor az egyik műszaki boltban nyomkodtam nem is keveset. És ha még a WP-s ismerősök felemás véleményeit is hozzáveszem...

Arról nem is beszélve, ha kell valamilyen program, akkor letöltöm a Play-ről (tudom, van WP Store is). Ha esetleg nincs, akkor meg tudod írni. Na most ezt Windows Phone alatt kicsit nehezebbnek érzem (Androidos fejlesztéshez elég egy tetszőleges Linux + az ADT). Hasonló ok miatt nem igazán szerettem a Symbian-os telefonomat (Nokia 6120 Classic). Telefonként atomstabil volt, de mihelyst valamilyen program kellett volna rá, akkor nem mindig volt, annak ellenére, hogy ott is volt az Ovi Store. Fejlesztési szempontból pedig egy rémálom volt.

És végül: ha jól emlékszek, akkor a Windows Phone 7-es telefonok nem fogják megkapni a Windows Phone 8-at, míg Androidnál - még ha nem is gyártói megoldással - az se lehetetlen, hogy a jelenleg 2.2-t futtató LGP500-am 4.x-et kapjon.

Röviden: kicsit testre szabhatóbbnak érzem az Android-ot. És ugyanezek miatt lesz érdekes az Ubuntu Phone és a Firefox Mobile is.

Napi szinten követem a projekt fejlődését, már amennyire értem, mivel nem vagyok IT szakember, csak régi lelkes linux használó. Jelenleg éppen az FSF-el "harcolnak", szerintem túlzásba vitt paranoiával firmware szinten akarják ellenőrizni a gsm chipet privacy security címen. Remélem nem ezen blokkolnak le, és inkább a tényleges portolásra koncentrálnak. Ahogy páran itt is írták, mai napig használom az N900-at, sőt szerintem kifejezetten jobb az a mód ahogy kezeli például az IM-eket, nem is beszélve a fentebb is említett fm transmitterről. Ha épkézláb lesz a cucc akkor biztosan összegyűjtök rá.

http://talk.maemo.org/showthread.php?t=91142&page=151

Már az előző oldalakon elkezdődött valahol, de itt írják le a lényeget hogy mi is nem tetszik az FSF-nek az elgondolásban. Voltam olyan bátor hogy paranoiásnak ítéltem egy ilyen szintű biztonság erőltetését, úgy tűnik megértéssel találkozott a véleményem bizonyos szintig. Legalábbis azt írták hogy amíg ezen a dolgon is rágódnak sem akad meg a fejlesztés.

Elvileg több wiki oldalt is létrehopztak a rendszer fejlesztésével kapcsolatban, külön válogatták a csomagokat, mi az ami kell, melyikeket kell frissíteni/lecserélni, satöbbi.

Nem lesz egyszerű menet az biztos, az alaplap adott, de át kell tervezni és más kialakítással legyártani hogy az N900 házába passzoljon, és persze a csatlakozók, satöbbi ott legyenek ahol kell. A szoftveres része meg bonyolult, legalábbis nekem :D Remélem sikerül összehozni azért.

Igen, a hardveres részről még az elején olvasgattam. Akkor 70€-nyit tudtam volna rászánni, ami mint kiderült még kevés.
De erre holnap, vagy valamikor visszatérek. RMS szerint ne lehessen beháromszögezni senkit :D Sosem volt normális. Ennek már semmi köze az eszközhöz.
Ha meglesz, tuti beszerzek én is egyet. Úgysem akarom lecserélni az N900-at, mert nincs nagyon mire.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én pedig egyre inkább megkedvelem, sajnos az előző gazdája idején nem hozzáértő módon szerelték, a háza több helyen sérült. Gondolkodok rajta hogy beszerzek egy komplett újat hozzá ebay-ről. Igaz néhány alkatrészt így is át kell menteni a régiből de van leírás ehhez is. Új külsővel méltó lenne saját magához újra.

A burkolat nekem sincs a helyzet magaslatán. Igaz, én egy kicsit sem vigyázok rá. Lassan a harmadik kijelzőfóliát cserélem két hónap alatt, párszor leesett, a gombok néhol kopottak lettek. Szinte tökéletes állapotban volt. Én be akarok szerezni mégegyet (a Neo900 előtt) legyen egy szép, amit piszkálok, és egy másik amit használok. Manapság igen olcsón megy, márha találni. Sajnos a mai webre már korlátozottan használható, emuláláshoz már húzni kell a procit, de szeretem. Mostanában bütykölgettem, hogy a Hexen2-nél úgy működjön az egértouch, mint a Dukenukemnél. Persze ezek csak szórakozások, de nekem fontosak. Cutetube-bal sokat youtube-ozom vele, jelentősen jobb mint a böngészős, és le lehet szedni a file-okat, úgy nem akad rosszabb netkapcsolatnál sem. Viszont mkv-t képtelen normálisan elindítani. Na jó, ezek csak az elmúlt pár nap eseményei, ha erősebb lenne –amilyen valszeg lesz a Neo900– átlag napokra szinte kiváltaná a gépemet.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Évekig játékfüggő voltam, két éve tiszta :D Nem volt egyik mobil eszközömön sem játék huzamosabb ideig, max kipróbáltam és el is felejtettem hogy van. Ha unatkozom akkor inkább könyvet olvasok, rengeteg klasszikus ingyenesen elérhető akár az fbreaderből. Igaz angolul, de legalább nyelvgyakorlásnak sem rossz. Igazi békebeli jó sci-fikből rengeteg van :D

Inkább arra törekszem hogy sokáig bírja az akksi. Van egyébként 720p-s hd video lejátszási lehetőségünk, bár nem tudom hogy ettől függetlenül az mkv-t mint formátumot ismerheti-e. Annyi a hátulütője hogy valakinél nem működik a google audio/video hívás. Gondolom pl. tévére kötve sem lesz jobb a video minősége mint amekkora felbontást a telefon kijelzője tud.