Ritka döntést hozott az Obama kabinet az Apple javára

Címkék

Június elején arról írt a Bloomberg, hogy a U.S. International Trade Commission egyik, a Samsungnak kedvező döntése után betilthatják egyes régebbi iPhone és iPad készülékek USA-ba irányuló importját. Akkor a lap megemlítette, hogy a döntést csak Obama (hivatala) bírálhatja felül, de ilyen lépésre gyakorlatilag alig van példa.

A The Wall Street Journal szerint az Obama kabinet tegnap megvétózta a U.S. International Trade Commission döntését, mely árusítási és import tilalmat rótt ki egyes régebbi Apple iPhone, iPad készülékekre.

Michael Froman - U.S. Trade Representative - indoklása szerint a vétóra azért volt szükség mert félő, hogy a tilalom következtében a szabadalomtulajdonos (itt a Samsung) indokolatlan versenyelőnyhöz jut, illetve a tilalom potenciálisan sértheti a fogyasztók érdekeit, valamint az Egyesült Államok gazdaságában levő versenyfeltételeket.

Froman elmondta, hogy a Samsung a bíróságokon keresztül tovább küzdhet a szabadalmi jogaiért. 1987 óta nem fordult elő egyszer sem, hogy az elnöki hivatal megvétózott volna egy, a U.S. International Trade Commission által kirótt behozatali tilalmat.

Részletek itt.

Hozzászólások

Komoly pénzt tettem volna rá a TippMix-en, ha lehetett volna fogadni arra, hogy a Samsung-ot elkaszálják. A legnagyobb vicc az lenne, ha ezek után olyan döntés születne, ami a Samsung készülékek importját megtiltaná szabadalmi alapon.

--
trey @ gépház

gyakorlatilag egyre kevesebb dolgot...egy importőr mesélte, hogy amikor kint volt Shenzenben, akkor ő nézett legnagyobbat, hogy a metrón milyen jó állapotban voltak az emberek, hogy áz átlag ételárak hol állnak a mienkhez képest, ...

de maradjunk abban, hogy nem hogy az USA-t (300+ millió) nem lehet átlagolni, de Kínát (1,5+ milliárd ???) mégannyira sem...de elterjedt ugye ez a rabszolgás hozzáállás, az mindegy, hogy itthon meg szeméttel etetnek, és ugyan úgy utálják az emberek az életüket, a lényeg, hogy legyen valakire mutogatni, akinek mégrosszabb...

1. Mert az olyan üzletek, amelyek károsak az állampolgárok számára nem köttetnek meg.
2. Nyomásgyakorlási lehetőség bizonyos emberekre és szervezetekre, akik károsak az állampolgárok számára. Valamivel emberibbnek néz ki hogy te ezt most nem adhatod el/veheted meg, mint hogy kiküldik rá a katonaságot ami az állam feladata lenne csak már nem szokás.

Puppy linux felhasználó || Puppy a distrowatchon

a szabad piac nem attól szabad, hogy mindenki azt tesz amit akar, hanem attól hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. :)) - ez az ami nálunknál nemzeti:) vagyis a törvényeket sem tartják be, v. előbb átszabják a törvényeket, és aztán nem tartják be:) -

mert ugye ez esetben mindkét termék, importból származok. "...betilthatják egyes régebbi iPhone és iPad készülékek USA-ba irányuló importját"

ráadásul a döntés törvényes, és mindenki tudta, v. tudhatta hogy ilyen eset lehetséges. - ezért tartják a jogászokat. -

más kérdés, hogy mit gondolunk/gondolnak erről a döntésről, és hogy ténylegesen miért hoztak ilyen döntést. ill. hogy valójában mennyire protekcionista, v. "gazdaságbarát":) - én az előbbire szavaznék, ha lehetne:) -

+ régóta tudjuk, hogy az USA gazdasága protekcionista beállítottságú, hiszen - ha valakinek egyáltalán terjed odáig az esze - már a 80-as években bírálta az USA-t Japán és az NSZK emiatt, - akkor még volt - és azóta is ezt teszi az EU. ennek ellenére bármely jól átgondolt befektetés az USA-ban térül meg a leghatékonyabban, és ott hozza a legnagyobb profitot, a aktuális válság ellenére is...

az is igaz azonban hogy az 1929-es válság óta szinte minden világgazdasági válság onnan indult ki.

"a szabad piac nem attól szabad, hogy mindenki azt tesz amit akar, hanem attól hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak."

Nem. Attol szabad, hogy a kereslet/kinalat szabja meg egy termek vagy szolgaltatas kereskedelmet es nem kulso szabalyok. A keynes-i tankonyveken nevelkedett kozgazdaszok a kormanyzati beavatkozast erosen ellenzik, masok bizonyos feltetelekkel szuksegesnek tartjak (pl. kiepulo ipar vedelme, mig versenykepes nem lesz).

Amerikaban a szabad kereskedelmet osztonzik, emiatt szokatlan a beavatkozas. Gyanitom a prism botrany adott nemi targyalasi alapot az Apple-nek.

--
Sent from my Ericsson SH888

+1 Keynes a gazdasági válságok leküzdésében kifejezetten kulcsszerepet tulajdonított az állam gazdasági szerepvállalásának, nagy állami beruházásoknak pl. infrastruktúra fejlesztésben, ami alvállalkozókon keresztül segít újra működésbe hozni a gazdaságot.
A piac mindenhatóságát és kicsi államot hirdető elvek Milton Friedman munkásságához köthetőek.

Ehhez már pofa kell...

a tilalom következtében a szabadalomtulajdonos (itt a Samsung) indokolatlan versenyelőnyhöz jut,

Hát pont erről szól a szabadalom!!!
Az amerikai cégek is ezzel golyózzák ki a külföldi konkurrenciát!

illetve a tilalom potenciálisan sértheti a fogyasztók érdekeit,

??? Ez így ebben a formában értelmetlen.

valamint az Egyesült Államok gazdaságában levő versenyfeltételeket.

Az amerikai cégek lophatnak másoktól, míg a külföldieknek pofa be és tűrjenek.

---------------------

Örörmmel fogom ezek után nézni, hogy ennek a justizmordnak az ellenére is széééépen be fog dőlni az Apple.

Nincs ebben semmi rendkívüli, csak egy ilyen húzás után nincs mit pampogjanak hogy a Huawei, a ZTE lekoppintja a nagy cégek termékeit. Sajnos a mai világban nagyon úgy néz ki, hogy csak Kína és Oroszország szorongathatja meg USA t*két...

Gyorsan rákerestem valami International Trade akármire... Van is ilyen szervezet, pont ők bannelték a termékeket, de a Wiki ezt írja:
"United States International Trade Commission (ITC) is an independent, bipartisan, quasi-judicial, federal agency of the United States". Innen azt hiszem már minden világos.

Azért eléggé rendkívüli, ugyanis a majdnem 30 éve nem volt példa arra, hogy egy elnök(i hivatal) megvétózza az ITC döntését.

The last time a U.S. president vetoed an ITC decision was Ronald Reagan in 1987. That case also involved tech companies including Sharp, Toshiba, NEC, and Samsung, and was filed by Texas Instruments.

--
trey @ gépház

Az applenek sosem volt olyan piaci részesedése, ami a samsungnak kinézett volna az apple letiltása után. Ha valamit rosszul csinált az apple, természetesen büntessék meg, pl. pénzbírsággal a 120 milliárd dollárnyi cashből ki tudja fizetni. De ne olyan módon büntessenek, amivel egy másik cég végül monopolhelyzetbe kerülhet.

az, hogy duma szintjén nem ezt mondják. azt hirdetik, hogy káros, ha az állam beavatkozik a piaci folyamtokba, hogy a nagy jó abból lesz, ha majd a cégek versenyeznek és a jobb megmarad. ezeknek az eszméknek a terjesztésével nyomulnak be a cégeik más piacokra (szerintem az, hogy hogyan zajlott a rendszerváltás utáni gazdaság a keleteurópai államokban is részben annak köszönhető, hogy ezek az államok ezt elhitték, és aztán koppantak). viszont, ha náluk az otthoni piacon kerül hátrányba egy cégük, akkor azt látjuk hogy megvédik azért. már többször volt olyan is, hogy nagyobb társaság külföldi privatizációját megakadályozták.

Aki elhiszi, hogy az a jó, ha minimalizáljuk az állami beavatkozást (lehetőleg nullára), az egyszerűen idióta. Arról, hogy valaki idióta meg nem az USA tehet. Azt írod, hogy "ezeknek az eszméknek a terjesztésével nyomulnak be a cégeik más piacokra". Tehát akkor bejött nekik a dolog, és csak ez számít.

Másképp látom a dolgokat. Én Szlovákia állampolgára vagyok, úgy gondolom, hogy teljesen jogosan várom el a szlovák kormánytól, hogy az ország szerény lehetőségeihez képest a lehető legmagasabb szinten képviselje a gazdasági (és egyéb) érdekeinket. Ha az országnak (világviszonylatban is) erős hadereje lenne, elvárnám, hogy szükség esetén azt is használják az érdekeink érvényre juttatására. Ha az USA állampolgára lennék, ugyanezt várnám el a kormányzattól.

Amíg a világon egymással konkuráló országok léteznek, addig nincs min csodálkozni. Én aztán nem rokonszenvezek az Egyesült Államokkal. De ettől még nem értem, miért lett ekkora divat Amerikát okolni a világ összes problémájáért.

Probléma nélkül be lehet inteni az USA-nak. A kínaiak és az oroszok napi szinten megteszik, de nem csak ők. Megtehetnénk mi is. Arról, hogy nekünk csicska kormányaink vannak, megintcsak nem az USA tehet. De persze mást hibáztatni mindig könnyebb.

A 0 beavatkozást már csak elvetemült Tea party hívők vallják. Amúgy, igen, az állami beavatkozások erős torzulásokat okoznak a piacban, amit a nap végén az adófizetőt terheli. De a nem beavatkozás nem ugyanaz, mint egy normális keretfeltételek megteremtése. A kettőt előszeretettel összemossák...

Érdekes unortodox megoldás a 'szabad emberek' és jogállamiság hazájából! :-)