Scribus 1.4.2

Címkék

A napokban megjelent a nyílt forráskódú Scribus asztali kiadványszerkesztő program 1.4.2-es kiadása. Bár alapjában véve ez egy hibajavító kiadás, mégis azért érdemel figyelmet, mert ebben debütál a már sokszor kért keresztplatformos, Hunspell-re épülő új helyesírás-ellenőrző. Az előző verzióban még egy ASpell-alapú modul teljesített szolgálatot, amely csak Linux és UNIX rendszereken működött.

A Hunspell a LibreOffice-ban is alkalmazott modul, mely sokkal jobb támogatást ad a magyar nyelvhez. Az új helyesírás-ellenőrző modul felderíti a LibreOffice-szal, vagy a Hunspell csomagokkal már a gépen lévő szótárállományokat, továbbiak pedig a Scribus beállításai között tölthetők le a freedesktop.org-ról. A helyesírás-ellenőrző immár működik a szövegszerkesztő párbeszédablakban is.

Továbbá ezzel a kiadással elérhetők a 64-bites Windows-os változatok is XP-től Windows 8-ig.

Hivatalos bejelentés: http://wiki.scribus.net/canvas/1.4.2_Release
Debian és Ubuntu telepítési útmutató, tároló: http://wiki.scribus.net/canvas/Debian
Fedora. OpenSUSE, Mandriva, SLED RPM csomagok: http://download.opensuse.org/repositories/home:/mrdocs/

Hozzászólások

olyat tud-e, hogy "A" iniciálé esetén az iniciálé és a második betű közti kerninget kisebbre véve közelebb ugrik az első sor mint az iniciálét körbevevő többi sor?
automatikus megformázás alkalmazása bekezdés első x szavára vagy sorra? (olyat máshol sem találtam, hogy adott karakterig formáz)

Az első kérdésre a válasz: igen. Nem is bonyolult. Az alábbi kép mutatja, hogyan állítsd be:

kép

A második kérdésre: nem tudok lehetőséget arra, hogy reguláris kifejezéssel keressünk és cseréljünk. A szövegszerkesztő párbeszédablak Keresés és csere funkciója egészen jó, de ez nincs benne. Tudtom szerint.

köszi a válaszokat! akkor az elsőre a summám az lenne, hogy vegyétek a Virágvölgyi könyvet és írjatok how to-kat az alapján. így a kezdő látni fogja, hogy mi mindent lehet megcsinálni a programmal. :)
mindazonáltal a képen lévő L betűt még kicsit balra kéne húzni, hogy egy vonalba kerüljön a több sor elejével. (igen, ezt sem tudtam megcsinálni a programmal amikor néztem, illetve trükközni kellett)

Illetve bátraknak: az sla egy xml, ami egy sima text editorral is szerkeszthető, bizony ez már párszor hasznosnak mutatkozott :)
Egyébként lehet, hogy nem is lenne rossz akár az inkscape-éhez hasonló xml editort beépíteni a programba, vagy megoldani, hogy külső editorral szerkesztve figyelje az állományt és frissítse a nézetet közben, ha kell.