FreeBSD támogatás a Microsoft Hyper-V-ben

Címkék

A Microsoft 2009-ben helyezte GPLv2 és BSD licenc alá, majd hozta nyilvánosságra a a Hyper-V integrált komponenseinek (IC) forráskódját. A komponensek egy része paravirtualizált eszközmeghajtó, más részük olyan szolgáltatás, amely a hypervisor és a virtuális gép közötti kommunikációt és együttműködést koordinálja. A múlt héten a BSDCAN 2012 konferencián jelentették be, hogy a Citrix és a Netapp együtműködésével elkészítették a FreeBSD operációs rendszerhez tartozó IC-ket is. A tényleges bitek (és a forráskód) megjelenése nyár elején várható.

A Citrix NetScaler rendszere és a NetApp tárolórendszerek alapjául szolgáló onTap FreeBSD-t használ vagy azon alapul, és mindkét cég aktívan hozzájárul a FreeBSD fejlesztéséhez. A Hyper-V integrált komponensek kialakításakor valamennyi cég a saját szakterületével járult hozzá a kódhoz: a Microsoft a VmBus és a hypervisor integrációt, a Citrix a hálózati eszközkezelőt, a NetApp pedig a a tárolórendszer paravirtualizált driverét fejlesztette.

A most megjelenő IC a FreeBSD 8.2 és 8.3 verzióját támogatja, de a tervek között szerepel a 9.0-hoz igazítás is. A host oldalon egyaránt használható lesz a Windows Server 2008 R2 SP1 (avagy Hyper-V Server 2008 R2 SP1) valamint az új Windows Server 2012 (Hyper-V Server 2012) is. Bővebben a bejelentésről itt és itt.

Hozzászólások

Hivatalos virtio támogatás van már a FreeBSD-ben?
(Mert valszeg több KVM hoston fut FBSD, mint Hyper-V-n.)