Hogy épül fel a Linux (fejlesztése)?

Címkék

Hozzászólások

Ugyan hang nélkül néztem, de a képi világra annyit tudok mondani, hogy végre kerestek egy normális marketing csapatot, akik képesek elfogadható minőségű videót összerakni.

De egyvalamit magyarázzon el valaki: ki a tökömet érdekel egy ilyen reklámnál a WP? Számomra itt ásta el magát a videó.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

"ki a tökömet érdekel egy ilyen reklámnál a WP?"
Hirtelen az jutott az eszembe, hogy nincs fény árnyék(sötétség) nélkül.

A videó meg szerintem inkább a befektetőknek szól mint a "kis embereknek". Ennél fogva kezdenek felnőni a feladathoz/konkurenciához.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Furcsamód a desktop-ot meg sem említette. Illetve: and more...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Egy ideig gondolkodtam rajta, hogy felrakok egy Ubuntu-t egy számítógép-analfabétának, hogy aztán majd gond nélkül netezhessen minden nap. Utána rájöttem, hogy a Skype is régi rajta, meg nem is kap olyan sűrűn frissítést, és még a Flash se a legjobb ott.

Így hát hagytam a fenébe, ment fel az XP. Azóta is boldog(ok).

Jó, ez megint olyan, hogy ki mit szokott meg, s ha felcserélek két menüpontot, akkor is tudja-e majd használni az illető programot. Valahogy a Windowst, a windows-os alkalmazásokat is megtanulta használni, amikor először látta ezeket. Idézze fel a felhasználó ezen csodás időket. Most ugyanígy sajátítsa el a linuxos program használatát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

10+ éve a szakmában levő és teljesen laikus emberek véreztek el akkor, amikor a kezükbe adtam a Windows 8-at. Olyan dolgok okoztak problémát, hogy lépjenek ki és állítsák le, vagy csak indítsanak el egy programot (pl. MS Paint vagy képmetsző). A szitokszavakat, amiket közben hallottam nem idézem most.

--
trey @ gépház

én a barátnőmet kértem meg (szinte teljesen technikamentes életet folytat), hogy az egyik plázában egymás után próbáljon ki egy iPhone 4S-t, egy Galaxy S II-őt meg egy Lumia 800-at. Ez nem a tranzícióval járó problémákkal kapcsolatos, de érdekesnek tartottam, hogy gondolkodás nélkül (mindegyikkel 5-10 percet babrált) a Metro UI-ra vágta rá, hogy ez tetszik.

Sajnos azt is kihagyták, hogy az új patchek esetében sokszor az új hibák is bejönnek.. Vagy hogy a régi -bejáratott- elemeket hajlamosak egy teljesen új, ámde használhatóságában sokkalta gyengébbre lecserélni..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

What's next?

Bizonyára a linux desktop éve :-p

Tyű. Elég manipulatív a videó.
Veri a nyálát, hogy hú milyen gyorsan fejlesztődik a Linux, mert pár havonta kijön egy új kernel, bezzeg a többi oprendszer.
Veri a nyálát az elején, hogy mekkora közös fejlesztés ez a Linux, aztán nagyon hangsúlyozza, hogy Linus istencsászárként uralkodik a kernel kód felett. Most függetlenül attól, hogy ki mit gondol a fejlesztési módról, ez a videó önmagát hugyozza le.
Eleve development sebességről beszélni úgy, hogy nem látnak bele a proprietary rendszerekbe necces.

De az animációk szépek.
----
Hülye pelikán

Én inkább kissé vicces öniróniát éreztem, amikor megláttam a koronás pingvint. De most ez tökmindegy, mindenkinek mást mond.

Manipulatív? Ezt a videót lehet megnézni és nem megnézni; lehet hülyülni vagy okoskodni alatta a hozzászólásoknál, annyi. Manipulatív szerintem az, aki lefizeti a szabadalmi tisztviselőket, aki inkább önmagával is inkompatibilis fájlformátumokat talál ki, hogy nehezebb legyen konkurens terméket fejleszteni, vagy aki lenyomja a zárt böngészőjét a felhasználói torkán, vagy a termékeit egy komplett állam oktatási intézményein... bár ez csak az én véleményem.

Az jogos, hogy a kernel (sorszámban mért) fejlesztési sebessége önmagában még nem mond semmit, és az is, hogy nem közben látsz bele a prop. rendszerekbe. Viszont rutinnal rátekintve tényleg jónak mondható; illetve - amit számomra kihangsúlyoz a film, - hogy a kialakult gyakorlattól tökre ellentétes módszer milyen eredményeket elért, ez szép.

Szerintem is végre egy hozzáértők által összerakott videó, tetszik.

Az első kitétel nem csak arról szólt, hogy a verziószámozás sebessége teljesen független a fejlesztés sebességétől, és az, hogy Windowsból vagy OSX-ből n évente jelenik meg új verzió míg kernelből pár havonta nem jelent semmit, hanem azt is bele értettem, hogy a sűrűn változó kernel bizony szopás sok félnek. Ugye a sokat emlegetett API stabilitás (vagy instabilitás inkább). Persze, használhatsz régi kernelt, és valaki majd jól visszamergálja a security peccseket.
----
Hülye pelikán

Sok pénzt is kérnek érte, tehát nyílván nem triviális a feladat. Sokan sok helyütt kitárgyalták már, miért szívás a gyorsan változó kernel API. Dehát Linus egy fanatikus, pont mint Stallman. Na jó, talán annyira nem elvetemült, de mindenesetre sikerült meggyőznie róla, hogy nem egy reasonable ember.
----
Hülye pelikán

Egyreszt nem kernek erte sok penzt, ott van a -stable kernel ag, masreszt a Debianos es az Ubuntus kernel is free, mindenfele support szerzodes nelkul is. Valoban nem trivialis feladat, mint ahogy nagyobb kodon belul backportot hosszabb tavon fenntartani sosem az, de van ra igeny, es meg is csinaljak.

A stabil internal API egyebkent megnagyobb szivas. Nem mondom, hogy a gyorsan valtozo kernel API jo, de az alternativa megrosszabb. :P

--
|8]

Most nyilvánvalóan nem arról a régióról van szó, ahol a "majd kigooglezom, mi lehet a gond" supportálás vállalható.

"Nem mondom, hogy a gyorsan valtozo kernel API jo, de az alternativa megrosszabb. :P"

Igen, erről szól a mérnöki munka: tervezés, aztán megvalósítás. Ezzel szemben a szoftverfejlesztés ma minden, csak nem mérnöki munka. Kiváncsi lennék, hogy mi lenne akkor, ha egy atomerőművet is ilyen tákolásokkal építenének fel, mint ami az IT-n belül megy.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Ebben igazad lenne, ha ez egy olyan munka lenne, amelynek van eleje meg vége. A munka elkészültével meg nem nyúlunk hozzá, mert az készen van. Az operációs rendszer fejlesztés tipikusan olyan, hogy csak eleje van, utána folyamatos fejlesztés alatt áll a piaci igényeknek, trendeknek megfelelően. A végtelenre meg nem lehet tervezni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De nem is a végtelenre kell tervezni, hanem mondjuk n év távlatra, ahol általában az n<5-10.

De jelenleg ez is hiányzik, sőt, még inkább afelé tendál, hogy "majd a következő releaseban megjavítjuk", amiből tudjuk mi lesz. (Gányolmány évekig való kerülgetése).

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

> Most nyilvánvalóan nem arról a régióról van szó, ahol a "majd kigooglezom, mi lehet a gond" supportálás vállalható.

Nyilvan. De a backportok igen jelentos resze ebben, meg a kemeny penzekert megvett support eseten is ugyanabbol a forrasbol erkeznek. Kemeny penzert googleznak helyetted, kb.

> Kiváncsi lennék, hogy mi lenne akkor, ha egy atomerőművet is ilyen tákolásokkal építenének fel, mint ami az IT-n belül megy.

Az biztos, hogy nem lenne tobb gondunk. ;)

--
|8]

Egyrészt de, sok pénzt kérnek érte, másrészt én nem látom, hogy a visszafele kompatibilitás olyan nagy szívás lenne. A fenntartónak az, de mindenki más jól jár vele. Aztán idővel ki lehet dobálni a nem kellő dolgokat (és betenni virtuális megoldásokat, lásd XP a Win7-ben).
----
Hülye pelikán

A technológia, a lehetőségek, az igények fejlődnek. Tudod, volt az az időszak, amikor a "640 kiB mindenre elég lesz", aztán a későbbi rendszereknek az ilyen régi programokat is futtatniuk kellett tudni. Nem tudod előre tervezni. Amikor megálmodták az ATA-t, szó sem volt serial ATA-ró. Az RS232 megálmodásakor sem beszéltünk USB-ről. Akkor mégis hogy?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom, az azért megvan, hogy az MS mekkorákat szívott a visszafelé kompatibilitással. Kezdve azzal, hogy a jogosultságkezelés bevezetése sem volt egy egyszerű eset, amikor az alkalmazások arra nem voltak felkészülve, viszont a későbbiekben is futniuk kellett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"van sokkalta több program winre, mint bármi másra"

Az nem ezert van. Az a desktop piaci reszesedes miatt van. Es csak desktop appokrol van szo. Es a tobb nem mindig jobb (nekem nem kell tobb virusirto sem linuxra).

pl: WP-ra sincs tobb sw, mint androidra...

szerk: nagyon sokmindent ujra kellett irni, hiszed vagy sem. Nagyon keves sw-nel van pl win98/NT/stb. kompatibilitas(ha van is, az kulon program), es nagyon sok nem mukodott vistaval/w7-el, mig nem portoltak at.

Nem allitottam, hogy ez nem igy igaz, de nem ettol van ra kevesebb SW.

Nyilvan lehet ezen agyalni, de a visszafele kompatibilitas meglete/nemlete nem kizarolagosan befolyasolja az adott rendszeren futo programok szamat, mert:

- a sw egy ido utan elavult lesz, kit erdekel, mast hasznal, stb.
- lesz emulator/virtualis gep (pl c/64, dosbox. kerdes megoldva)
- ha "jol megy" az adott program, erdeke lesz a fejlesztonek(akarkinek) portolni az uj rendszerre. vagy irnak ujat, hasonlot. (pl ketpaneles filemanagerek) ha nem, nem.

De: ha az uj rendszer nem elterjedt, nem fog vele bajlodni. Atportolja masra, vagy hagyja a francba.

Legalabbis gondolom ertelmes emberek igy csinaljak.

Meg elozo melohelyemen mondta fonok, hogy beszeltek vkivel valami kapcsan es szoba kerult, hogy van nekik egy ezer eves DOS-os raktarozoprogramjuk. Utolso bugot 2001 kornyeken javitottak es akkor se tegnap hasznaltak eloszor. Mikor feltettek a kerdest, hogy nem akarjak-e cserelni vmi modernebbre, kb. hulyenek neztek fonokot, hogy megis miert? 15-20 eve mukodik, jol.

Vannak feladatok, amelyeket nehez meginnovalni.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Ez ertheto, de konyorgom, mikor neked kell olyan gepet alarakni, hogy mukodjon, szerezz mar parhuzamos portos szabvany A/3-as leporello-nyomtatot hozza, ujat, szamlaval, garanciaval. 300k HUF (es lehet ez csak A/4es). 6-7 eve is kellett venni egy onkormanyzathoz (szinten DOS-os konyveloprogram), akkor netto 100k felett volt egy Epson. /szerk: ez tobb volt, mint amennyibe egy egesz uj gep kerult nyomtatostul/

Igen, a kalapacs jo szoget beverni, de megnezhetjuk mennyivel hatekonyabb raklapokat osszerakni szogbelovovel. Meg akkor is, ha a szogbelovo hasznalatara meg kell tanitani az embereket. Meg 50 eves traktorral is lehet szantani, csak ha egyszer elfogy a szaki aki ert hozza es az alkatresz utanpotlasa...
Sajnos vagy halistennek mindenki eldontheti, de az informatika gyorsan fejlodik. Alkalmazkodnod kell vagy lemaradsz, szivsz, dolgozhatsz pluszban esetleg sokkal tobbe fog kerulni.

Ne nekem mond, fonok nagyon szivesen szallitott volna oda sokmindent, de ha egyszer nem volt ra igeny...

Masreszt tudok mondani ellenpeldat, pl. ugyanott, mikor par eve behoztak a hardveresekhez egy dual P3-mas compaq szervert, mondvan, hogy kohog a disk. (2x9 v 18G SCSI, egyik disk mar reg kimurdalt, de nem foglalkoztak vele. Csovaltak is a fejuket a kollegak, h nt. 150k-ert vehetnenek siman uj belepo szintu szervert, ami rohogve elvinne es meg alkatreszt is lehetne hozza talalni, de nem, jo ez, eddig is elment. Csak a ceg teljes konyvelese meg fajlszerver futott a geprol. Megkockaztatom, hogy meg most is arrol megy.

Havi 200M forgalmu, jol meno, nyereseges ceg. (Bar lehet azert, mert jol sporolnak :)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Tudom, hogy egyetertunk :)
Na igen. Ez a legjobb, mikor "koltseghatekonysag" cimszoval szarnak ra, aztan meg persze az "informatikus" lesz a hibas, ha all az eszkoz (mert basznak kicserelni pl. a diszket, mert "jo az, hat me'g megy")

Persze nem mondom en sem, hogy most allitsanak be egy overkill dual-xeon/opteron nodeokbol allo clustert ezert...

Es igen, alattam felettem levo kollega is jol irja a dual-PIII "koltseghatekonysagat", gondolom remek hatasfoku tappal volt parositva :D

Egyebkent meg mit sirunk, legalabb szerver vas volt, meg raid(egykor).

Szerintem totál jó kis videó. Felemelő volt végignézni.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Ne legyetek már ennyire kockák...

A WP úgy jön ide, hogy a film olyanoknak szól, akik nem tudják jól elhelyezni a világképükben a Linuxot. Nekik valahogy be kell pozícionálni általuk ismert fogalmakhoz, az pedig, hogy 100-szor akkora Linux elterjedtsége az okostelefonokon mint a Windows, pontosan egy ilyen zsinórmérték.

Nem mindenki írja/olvassa a HUP-ot...:-)

Ócska szar.

A hozzájárulások borzasztóan egyenlőtlen eloszlásúak, 100%-ban meritokrácia és kapcsolati tőke van. Ami valószínűleg nem is gond; az a gond, hogy a videó demokratikus berendezkedést sugall.

Az irodalmi alkotásokkal való összehasonlítás vérlázító.

Each patch can ... introduce regressions.

Developers post their patches to the relevant mailing lists, where other developers... don't give a fuck or flame them to death.

When the maintainer finishes their "review" ... wtflol?

Linux's rate of shotgun development is simply unmatched

Butthurt? Don't think so.

Miért jó az ha 2-3 havonta új kernel jön ki? Mi lesz ha már Linus nem lesz?

____________________
echo crash > /dev/kmem

Igen, de a valóságban csak egy elenyésző szakmabeli kisebbségnek van ahhoz kedve, hogy kézzel válassza ki a frissítéseket. Hogy eldönthessem hogy kell-e az új kernel, és van-e benne valami gebasz, ahhoz még olvasgatnom is kell.

A zemberek 99 százaléka használni szeretné a gépét stabilan, és nem szerelgetni. Ha van frissítés, feltolja, vagy eleve automatára rakja.

Persze lehet mondani, hogy a maintainer felelőssége, hogy mit rak a repoba, de ha már Debianon is gond van a kernellel, az azért mutat valamit. (http://hup.hu/node/113221)

Az a 99% nem is foglalkozik a kernel verziójával és akkor frissít ha a disztribúciójához jön frissítés. Ez a videó nem is nekik szól, hanem azoknak akik termékeket építenének a kernelre. Nekik pedig fontos, hogy milyen gyakorisággal számíthatnak frissítésekre, akkor is ha nem szándékoznak olyan gyakorisággal frissíteni.

Szerintem én pont ezt mondtam... Szerveren 89% a disztribúcióval érkező kernelt használja, tehát akkor frissít amikor ők frissítenek és így nem jelent neki problémát a sűrű frissítés.
Beágyazott rendszerek fejlesztőinek viszont előnyös ha nem egy 2 éves kernelre kezdik el építeni az új cuccot.