[Frissítve] A Microsoft új bevételi forrása: Android

A közelmúltban a Microsoft számos, Android-os eszközt gyártó cégnél érte el, hogy az kössön vele szabadalmi egyezséget és fizessen számára jogdíjat. Június 27-én a General Dynamics Itronix-szel, június 29-én a Velocity Micro-val, 30-án pedig az Onkyo-val kötött szerződését jelentette be a redmondi cég. Mindhárom bejelentésben közös vonás, hogy szerepelt bennük az Android szó és az, hogy a másik fél meg nem nevezett összeget fizet a Microsoft-nak.

Frissítés: A legfrissebb hírek szerint a Microsoft a Samsung-tól is 15 dollár / készülék jogdíjat kíván bevasalni.

A sorozat ezzel nem ért véget. A Microsoft tegnap bejelentette, hogy a fentiekhez hasonló szabadalmi szerződést kötött a Wistron vállalattal. A bejelentésben a Microsoft már nem csak az Android-ot, hanem a "Chrome platform"-ot is megemlítette....

Korábban a Microsoft az Android-ra hivatkozva egyezséget kötött a HTC-vel. Egyes elemzők úgy hiszik, hogy a HTC minden egyes eladott Android-os eszköz után 5 dollárt fizet a Microsoft-nak. Mások szerint a Microsoft-nak jelenleg több bevétele van az Android után, mint amennyit a saját Windows Phone 7 platformja hoz.

Vannak, akik nem engednek a nyomásnak. Az ellenálló cégekkel szemben a Microsoft a bíróságon lép fel.

Hozzászólások

Olcsó húsnak...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

En ezt mindig kisse bunko dolognak tartottam (ok, torvenyek altalaban nem erzelmi alapuak): en mint garazsceg tulajdonos fogom mas munkajat, aminek a tulajdonosa lehetove teszi a hasznalatat szamomra. Elkezdek eladni par keszuleket, erre jon XYZ (masik) ceg es penzt akar rajtam leperkaltatni, mondvan: en hasznalok valami szabadalmat amit o birtokol. Igazabol, logikusabb lenne, ha ilyenkor nem engem perelne, hanem aki a sw elerhetoseget biztositotta, elvegre o van feltuntetve az sw szerzojekent is, en csak hasznalom az altala adott licencnek megfeleloen. Tehat legyen kotelezo ilyenkor a Google-t perelnie az MS-nek pl, es ne kenye-kedve szerint pecezhessen ki vallalatokat, akit letamad, mig mas vallalatok eseten ugy dont esetleg, hogy "ezt nem bantjuk", mikozben a kerdeses vita targyat kepzo sw-hez neki igazabol koze sincs, az meg meg vita kerdese, hogy hasznalt szabadalmat stb sert-e. Ha sert is, azt a google-el kene lerendeznie, es max mondjuk akkor o probalhatna bevasalni azoktok a cegektol aztan (ha veszit), akik az o megoldasat hasznaljak. Vagy valami, de nekem ez igy mindig eleg fura egy dolognak tunik.

Eleve, mar mint maganember is veszelyben lehetek: hasznalok egy adott (licence altal adott modon hasznalhato) open source sw-t, es kis kft-ben gyartok belole valamit, aztan eladom. Erre jon egy mamut ceg, hogy 10millio dollar lesz, csokolom (persze, itt a htc, miegymas nem eppen egy kis kft, csak az altalanos jogi helyzet felett erzett tudatlansagomat/nem tetszesemet probaltam vazolni).

Én arra az értekezletre lennék kíváncsi, amikor eldöntik, hogy mi az az értékhatár egy licencdíj követeléskor, amire még egy texasi államügyész nem fogja elröhögni magát. Mert ez a 15 dodó már erősen az a kategória, ami a Barnes&Noble malmára hajtja a vizet abban a perben, amiben felnyomták a ms-t szabadalmi maffiatevékenységért.

Tudod Trey, én az MS-t többek között az ilyen gusztustalan húzásai miatt utálom.
Anno, jó sok fórummal ezelőtt amikor "mikrofosoztam", akkor nem a virtuális e-péniszemet akartam növelni, csupán az MS magatartására utaltam..................................

Frissítés: most már hánynom is kell....

Nem azt állítottam, hogy a fenyegetés hatására megtorpant volna a terjedés, hanem azt gondolom, hogy egy ilyen megállapodás növelné a bizalmat a kisebb gyártókban a platform iránt, így még erősebb lehetne a növekedés. A Googlenak nyilván jelenleg nincs üzleti oka rá, és valószínűleg hülyén is jönne ki részéről egy ilyen közeledés, csak eljátszottam a gondolattal.

Mert az openszosz huszarok ezt varjak el a Google® Jocegtol©®™ es szerintuk olomkatonasdit kellene jatszaniuk a szent vilagbeke es a GNU uralom jegyeben!

Az ilyen aprosagok, mint a piac meg senkit nem fog erdekelni, ha egyszer bekoszont az Orok M$ mentes boldogsag!

----------------
Lvl86 Troll

A Microsoft, teljesen helyesen, nem a Google-t piszkálja, hanem azt akinek haszna van az Androidból, az-az a gyártókat. Ez egy nagyon is nyerő szituáció a Googlenek, mert becsalta a gyártókat az ingyeenesség és open-source ígérettel a szopófolyosóba. Egy bizonyos szintig a gyártóknak még így is meg fogja érni, mert nem kell eltartani egy csomó szoftverfejlesztőt.
Gyártóként úgy lehet ez alól kibújni, hogy nem ad szoftvert az adott termékhez, hanem annak a telepítését rábízza a szolgáltatóra, vagy a felhasználóra. Ez utóbbi viszont erősen ütközik a szolgáltatók érdekeivel, mert lehetőséget biztosít azonos architektúrájú, de belépő szintű készülékekre prémium szolgáltatások és funkciók telepítésére.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szo-pó-fo-lyo-sóóóó??? :)) Szerintem a HTC-nek az még az öt dollár / Android Phone leperkálása után is busás haszna van a Droidos cuccokon.... Azért csak összehasonlításképpen megnézném, hogy a HTC mennyit fizet a Microsoft-nak egy (jelenleg a kutyának se kellő) WP7 licencért...

If you still need proof that Android as a platform is a good choice for phone and tablet manufacturers, you needn’t look much further than the success story of Taiwanese company HTC.

Szeretnék én is ilyen szopófolyosóba kerülni...

--
trey @ gépház

Egy külső fejlesztőtől való függés, plusz a szabadalom trollokkal szembeni védelem hiánya, platformdiverzitás feladásából származó kockázatok és szoftverinnovációból származó előnyök elvesztése erősen ez a kategória.
Feltételezem, hogy gyártóként nem csak az MSnek fizet, hanem Googlenek is supportért, emellett fizetnie kell a saját fejlesztőit is akik megcsinálják a vas specifikus reszeléseket. Rövidtávon ez kevesebb, mint a saját fejlesztői brancs tartása, de hosszútávon jópár kockázati tényezőt rejt.
A HTC sikere mögött nem annyira az Android áll, hanem az, hogy felismerték, hogy az okostelefon nem kötelezően prémium kategória. Az Android csak egy olcsó eszköz volt, amivel lerövidíthették a piacra kerülést.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

2009-ben, az Android technológiai jelentős előnyben volt az akkor elérhető Windowsos alternatívákkal szemben. A HTC early adopterként kezdte használni, ezért képes volt az újszerűségéből előnyt kovácsolni.
Viszont 1-1.5 év múlva már csak egy lesz a sok Androidos gyártó közül és ezzel el is vesztette az összes technológiai előnyét.
Mivel a mobil hardverpiac rendkívül keskeny, ezért azonos árkategóriában, nagyon nehéz jelentős ugrást végrehajtani hardveresen, az egységes szoftverplatform miatt elveszik a gyártó azon lehetősége, hogy ugyanazon a vason nagyobb teljesítményt, vagy újat mutasson fel. További gond, hogy az Androiddal elég nehéz vendor lock-out-ot csinálni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tehát akkor a Google-nek köszönhetően gyakorlatilag 0 saját fejlesztéssel a HTC üzletileg sikeresen - sikersebben mint korábban - vett 4 évet azon a smartphone piacon, amin a RIM 1 év alatt elbukta a market share-jének felét. Ezt nevezzük szopófolyosónak.

Ha ez a szopófolyosó, akkor mi lett volna véleményed szerint a HTC választása? A Windows Phone 7 - aminek valljuk meg a sikere egyelőre elég szerény, és akkor még úriemberként fogalmaztam - piacra dobásáig a Windows Mobile 6.5-ös készülékeket árusítani?

--
trey @ gépház

Nem tudhatod, hogy 2-3 év múlva hol lesz a HTC és mit fog árusítani. Az biztos, hogy a piaci részesedése csökkenni fog, hacsak nem képes valamilyen többletet felmutatni a többi Androidos gyártóval szemben.

A HTC üzleti modelljében nem volt alternatíva, mert nem rendelkezett elégséges erőforrással egy 5-6 éves saját fejlesztési ciklus végigviteléhez. Nem rendelkezett akkora súllyal, hogy ágazaton belül összeállhasson más gyártókkal egy saját OS kifejlesztéséhez. Az adott pillanatban ez volt a legolcsóbb választás, viszont, ha már benne van akkor csak egy felé haladhat. Ezért folyosó, mert csak egyfelé mehet benne és csak abban reménykedhet, hogy minél kevesebb farkat tesznek a szájába míg végigér rajta, és a mögötte haladó üzleti ellenfél lassabb lesz, hogy hátulról beakaszthasson neki.
Ebből a szempontból nagyon okos húzás a részükről, hogy gyártanak WP7-es telefonokat, ugyanis az MS a súlya miatt lassabban pörög fel, de a tömege miatt hosszabb ideig képes a piacon lenni és a tartalékai miatt képes jelentős erőforrásokat belevinni a fejlesztésbe. Ez kitörési lehetőséget biztosít a HTC-nek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem a legolcsóbb, hanem az egyetlen választás. A Google képes volt arra, amire eddig senki. Alternatívát (a úgy tetszik pénzkereseti lehetőséget) biztosított minden gyártónak a smartphone piacon az Apple iOS-ével szemben. Ha nem lett volna az Android, akkor a smartphone piac most úgy nézne ki, hogy van az Apple meg az iOS, meg a RIM / BlackBerry. A többi gyártó, akik most jól keresnek - Samsung, HTC - és akik a saját bénaságuk miatt nem keresnek olyan jól mert későn ugrottak fel az Android vonatra, sehol se lennének.

"Ezért folyosó, mert csak egyfelé mehet "

De hiszen most mondod, hogy a HTC is minimum kétfelé megy.

--
trey @ gépház

"Ebből a szempontból nagyon okos húzás a részükről, hogy gyártanak WP7-es telefonokat, ugyanis az MS a súlya miatt lassabban pörög fel, de a tömege miatt hosszabb ideig képes a piacon lenni és a tartalékai miatt képes jelentős erőforrásokat belevinni a fejlesztésbe".

_lassabban_ pörög fel?! 2003 óta tolja a mobilipart a Ms, hát valóban nagyon lassssal pörögnek fel. mégis mikorra fog teljesen felpörögni a Microsoft mobil? 2033ra várható már valami? vagy az még túl korai dátum:D

"Az biztos, hogy a piaci részesedése csökkenni fog, hacsak nem képes valamilyen többletet felmutatni a többi Androidos gyártóval szemben".
WP7en miféle többletet tudna felmutatni a HTC, ha még a kezdőképernyő átszabását is megtiltja neki a Ms?!
Androidon szabad keze van, akár még forkolhatná is magának az egész rendszert.

"Feltételezem, hogy gyártóként nem csak az MSnek fizet, hanem Googlenek is supportért, emellett fizetnie kell a saját fejlesztőit is akik megcsinálják a vas specifikus reszeléseket. Rövidtávon ez kevesebb, mint a saját fejlesztői brancs tartása, de hosszútávon jópár kockázati tényezőt rejt".
ha a Microsoft reszel az tuti kockázati tényező. a legutóbb is ügyesen téglázta Redmond a Samsung windowsos mobiljait:) kellett nekik WP7! venni a kutya sem veszi, de a hosszasan felépített cégimage rombolására kiváló eszköz a csodálatos Windows Phone7.

Androidon szabad keze van...

Epp most intett be ennek a gyakorlatnak a Google.

... akár még forkolhatná is magának az egész rendszert

Es fizethet plusz developereket ami jo kerdes, h szamara bevallalhato-e, leven egy os karbantartasa "kicsit" dragabb, mint egy ui-e es nehany drivere.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ha a 3.x ágra gondolsz, ott csak késve adják ki a forrásokat. ezzel akarják távol tartani a kínai konkurenciát a hivatalos Android partnerektől. belső kínai gyártók már az iPad előtt is tolták az Androidos tabletjeiket, szóval a motiváció érthető.
ennek ellenére a koncepció imho tévedés volt, meg is látszik az Android tablet eladásokon.

"Es fizethet plusz developereket ami jo kerdes, h szamara bevallalhato-e, leven egy os karbantartasa "kicsit" dragabb, mint egy ui-e es nehany drivere".
vendor ki/be csuki részre reagáltam. nyilván a dolgok mai állása szerint ennek nem lenne semmi értelme. de a jövőben ha megváltoznának a viszonyok meglenne a lehetőség, mert az Android freesoftware. WP7nél teljesen ki van szolgáltatva a gyártó a MSnak.

ha a 3.x ágra gondolsz, ott csak késve adják ki a forrásokat. ezzel akarják távol tartani a kínai konkurenciát a hivatalos Android partnerektől. belső kínai gyártók már az iPad előtt is tolták az Androidos tabletjeiket, szóval a motiváció érthető.

Nem. Nemreg volt hir itt is abbol, h a Google beint az eddigi szabadkez gyakorlatnak pont azert mert mar kezdett az egesz tul fregmentalt lenni. Boven ment a siras a forumokon, h byebye SenseUI. Lusta vagyok megkeresni es idom sincs most erre.

nyilván a dolgok mai állása szerint ennek nem lenne semmi értelme. de a jövőben ha megváltoznának a viszonyok meglenne a lehetőség, mert az Android freesoftware. WP7nél teljesen ki van szolgáltatva a gyártó a MSnak

Ez utobbi oke, az elobbi pedig csusztatas. Ugyanis ha tulzottan levalik a mainstreamtol azzal azt kockaztatja, h a masok altal elvegzett munkat (mint amit pl. a Google is beletol) elveszitheti, ha pedig olyan jol sikerul, h par api break is becsuszik akkor az alkalmazasokat is amik eladjak a cuccait. Innentol kezdve muszaj szinkronban maradnia, ergo a Google diktal. Persze ezt is meg lehet oldani azzal ha maga tartja karban az src-t, de ez az ido multaval egyre tobb koltseget jelent es pont azt vesziti el ami miatt az Android most elsosorban meno. Valamint a munka is egyre tobb lesz vele leven a forkolt rendszerek az ido mulasaval egyre tobb kulonbseget halmoznak fel egymashoz viszonyitva.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Nemreg volt hir itt is abbol, h a Google beint az eddigi szabadkez gyakorlatnak pont azert mert mar kezdett az egesz tul fregmentalt lenni. Boven ment a siras a forumokon, h byebye SenseUI".

ha mégis találnál erre linket érdekelne. az eddigiek szerint ez csak ideiglenes állapot és az ice cream sandwichel vissza áll a nyíltság. de természetesen a Google is csak egy multi, úgyhogy sosem lehet tudni.

jelenleg is többletet mutat a többi gyártóval szemben. a szoftveres körítés. egy gyártó sem nyújt a sense-hez hasonló felületet és szolgáltatás pakkot. noha engem nem nagyon érdekel, többet látok pl a miui-ban, de nem egy ismerősöm váltott samsungról és egyéb más gyártó termékéről htc-re a sense miatt.
bár a google szeretne ezen változtatni (várhatóan az ice cream-ben ezt meg is teszik) és kevésbé lehet majd a gyártóknak custom felülettel szállítani. (ms szerűen, wp7-en a sense hub-ot nem próbáltam, így nem tudom megítélni, hogy mennyire lehet életképes egy fix felületre szánt kiegészítés).

egy biztos, egy touchwiz vagy motoblur a közelében sincs a sense-nek. sem szolgáltatásokban, sem minőségben. ja, meg ott van a hűűűűhafaktoros eye candy.

Akkor miért nem volt szopófolyosóban, amikor platformdiverzitás teljes hiányában WM telefonokat gyártottak csak? Ráadásul a ms-t sem védte senki az office elleni trolltámadással szemben

A HTC meg leginkább a felső kategóriával fogta meg a nagyérdeműt, a minőségével, meg a saját ráfejlesztésével. Az alsó/közép kategória inkább a koreaiaké.

Khm... WM mellett még volt pár platform amit választhattak volna valamilyen liszenszelési formában. Egy liszenszelt technológia esetében nincs lehetőség ilyen támadásra, mert a gyártó simán továbbküldi a trollt a platform fejlesztőjéhez pofozkodni. Egy open-source platformnál nincs ilyen lehetőség, lévén már a liszensz is úgy kezdődik, hogy a gyártó semmilyen felelősséget nem vállal.
További gond, hogy az Android magas részesedése kiemelt célponttá teszi a rosszindulatú kódok készítőinek és az open-source megkönnyíti a dolgukat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Egy liszenszelt technológia esetében nincs lehetőség ilyen támadásra, mert a gyártó simán továbbküldi a trollt a platform fejlesztőjéhez pofozkodni."

Patent vita ellen semmi sem véd. Lásd: Apple nekiment a HTC-nek. Kifogásolt elemek közt volt hardvermegoldás is. Ott meg sehol nem volt láthatáron open source. A jelenlegi smartphone iparban mindenki perel mindenkit, mert mindenki szakítani akar most, amíg ez sláger.

"WM mellett még volt pár platform amit választhattak volna valamilyen liszenszelési formában."

Például?

--
trey @ gépház

Pár nyitott sikerplatform, ami nagy eséllyel szétszaggatná ismét a piacot... oh, wait. Amúgy ezzel nem lenne gond, hogy tyűmennyisok malware lesz rá, hiszen open source?

Egyébként most is választhatná, ahogyan korábban is megtehette volna. Mint ahogy bármi más is történhetett volna.

Drága barátom, a malware nem attól lesz, hogy open-source, hanem az OS piaci súlya miatt. Az open-source miatt a támadás egyszerűsödik le, lévén nem a már meglévő binárist kell visszafejteni és/vagy megfelelő előkészítéssel megoldható a malware vagy adott komponenseinek közvetlenül a forrásba történő injektálása.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hamár így letegeződtünk, továbbtolom az iménti felvetésed gondolatszekerét, és tegyük fel -- egyetlen mókusvirágom -- hogy fejest ugrik egy nihilix változatba, ami valami fatális véletlen okán felfut a csúcsra. Akkor azt szidnád, hogy fúde zsákutca választás volt, mert hiszen ez mind ópen? -- merhogy erről emlékeztem meg, ha nem jött volna le egyből.

Egyszerűbb kimondani, hogy utálod a guglit és a cuccait, ahogy van, aztán annyi, azzal még vitatkozni sem lehet...

Én szeretem a Google-t. Szerintem egy rendkívül ügyes és okos cég. Minden percét élvezem annak amit tesz, hisz rengeteget profitál belőle az open-source és még sokan mások.
Alapvetően minden olyan rendszert szidok, ami piaci dominanciát ér el, mert az beszűkíti a vevők választási lehetőségét és csökkenti a technológiai diverzitást. Egy ilyen technológiai fejlődés tekintetében állóvizet eredményez.
Az open-source esetében a modell alkalmazásával van a probléma, lásd kód tesztelés, validálás, jogosultságok és társai, plusz ezeknek a kihasználásával.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az Android indulásakor ezek voltak piacon. Hogy komoly, nem komoly az más tészta.
A RIM jelentős késéssel ugyan, bevállalta a QNX-et. Kérdés, elég lesz-e a boldogsághoz, vagy sem.
A LiMo-t több gyártó is használja főleg a keleti piacokon és kimondottan szolgáltatóknak fejlesztett készülékekben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

pedig a Symbian Anna egy 2011-es OS, amit iden is jelentettek be eloszor.

Szerintem ami a Symbiannak a legjobbat tenne: atnevezes, es valami marketing szoveg miszerint: "kompatibilisek a regi Symbian^3-os programokkal". Akkor talan valaki komolyan is venne ujra a platformot.

Viccet felreteve inkabba hardver szokott keves lenni a Nokiaban, a Symbian^3 mar nem olyan borzaszto (bar a Maemohoz kepest igy is visszafele fejlodes)

Legalább egy közös vonás van az iPhone és az Android telefonok között: mindkét készülék esetén van lehetőség az újabb software verziót telepíteni a régi készülékre (amennyiben nem túl régi). Így a régi készülékek tulajdonosai -- kompromisszumok árán -- tudják használni az új verzió szolgáltatásait. Az Android esetében ugyan néha előfordul, hogy a gyártó "elfelejti" kiadni a módosított software-t, de legtöbb esetben ekkor is van lehetőség a nem hivatalos forrásból származó "főzött" romok használatára.

Ezzel szemben, a Symbianos készülékekre csak hibajavítások érkeztek, és az új verziók a régi készülékekre nem voltak telepíthetőek. A filozófia az volt: ha új verziójú software kell, akkor vegyél új készüléket. A másik két "gyártónál" lehetőséged van kipróbálni az új verziót, és ha tetszik, de lassúnak találod a régi telefonon, akkor dönthetsz arról, hogy megéri-e egy új készüléket venni a plusz szolgáltatásokért és kényelmi funkciokért.

Ez volt az egyik ok, amiért 3 évvel ezelőtt nem Symbianos készüléket vettem. Természetesen, ezen kívül még számos oka van annak, amiért a Symbian csillaga leáldozóban van.

a MeeGo N9 szépen átvette a Maemo felület koncepcióját, ami nagy szerencse, mert az alap MeeGo gui eléggé gáz, és nem is mobilra való.
így az N9el szerencsére lesz a jövőben is normális Nokia mobil. az mondjuk érdekes lesz, ha 10 különböző WP7 Nokia modellből összesen nem fogy majd annyi, mint az egyetlen MeeGo modellből.
jobban járt volna a Nokia az Androiddal a MeeGo mellett.

Android: versenyzes a Huawei es a ZTE 100$-os telefonjaival, a Nokia high-end hardverben kerdeskort meg mar ismerjuk sajnos. Ezert nem volt ertelme a Nokia+Android kombonak.

Ami az N9-et illeti: nekem egy Maemo/Meego-szeru GUI elkepzelhetetlen hardveres QWERTY nelkul, ha nem lesz valahogy szamomra elerheto a kereskedelmi celokra egyaltalan nem szant N950, akkor mas platofromon fogok hardveres QWERTY-s telefon utan nezni (ha lenne QWERTY-s iPhone, mar inkabb azt vennem, de igy marad Android egyelore, amivel egyebkent egyaltalan nem vagyok elegedett, Blackberry OS-t, WP7-et meg Symbiant nem eroltetnem meg annyira se)

"Volna"? Most is választhattak "volna"... Ami azt illeti választottak is, szal most a te logikád szerint sokkal előnyösebb helyzetben vannak, mint a WM idején.

Az android licencelt technológia. A trollok nem azért a gyártókat támadják, mert a guglit nem lehetne, hanem azért, mert könnyű prédák, és náluk van a közvetlen bevétel, amit bíróságon könnyű támadni.

A zárt windows licencében is úgy kezdődik a szöveg, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak.

A magas részesedés mindig vonzhatja a malware-eket, de eddig még senki sem bizonyította, hogy a FLOSS szoftver az mennyivel könnyebb préda lenne.

A HTC helyzete irtozatosan kockazatos, es ahogy a Google kezdi egyre inkabb kontrollalni az Androidot, ugy lesz hatranyban a Samsunghoz kepest (aki nemileg olcsobban tud hardvert gyartani).

A HTC ugyanaz a folyoso, mint egy PC-gyarto vallalati ugyfelek nelkul. Lehet, hogy ma mukodik, de a kilatasok egyre rosszabbak. Szerintem.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Kapcsolódó mai:

HTC Posts Record Profit, Beats Estimates, on Android Demand

"HTC Corp., Asia’s second-largest smartphone maker, posted record quarterly profit that beat analysts’ estimates, fueled by demand for handsets that run on Google Inc.’s Android operating system."

Kajak benne vannak a szopófolyósban.

--
trey @ gépház

Az általad linkelt cikkből:
"The results may ease concern over intensifying competition, which drove HTC to its biggest monthly drop in almost two years and led brokers such as Macquarie Group Ltd. to cut their ratings on the stock."

"In June, HTC shares declined 21 percent, the largest one-month decline since August 2009."

Ehhez hozzájön a Google fragmentálódás csökkentésére tett lépése, a patent trollok, stb.
Szerintem, várjunk 2-3 évet aztán meglátjuk.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De nem értelek miért jössz mindig azzal, hogy mi lesz két év múlva. A HTC most keresi vele magát halálra. Két év múlva már lehet, hogy átáll akármire, két év múlva az Android lehet, hogy már sehol se lesz, de ezt attól ez még egy sikertörténet a HTC életében. Ha a HTC nem tud majd időben váltani, az az ő hibája lesz. Senki sem állított olyant, hogy az Android mostantól az univerzum önmagába roskadásáig vezető és életképes rendszer lesz. Most szalad a szekér. Mint az üzleti életben annyi területen, azt a pontot kell elcsípni, ahol ki kell szállni belőle, ha eljött az idő. De azt mondani, hogy a Google belevitte őket a málnásba, az kicsit meredek a mostani trendeket látva.

--
trey @ gépház

így van, a winmo időszakban is hülyére szedték magukat. amikor kellett, elhagyták a süllyedő hajót. most egy másik hajón vannak, ami jelenleg teljesen jól fut. ha süllyedni kezd, nyilván dobbantanak.
meditálhattak volna azon, hogy jaj mi lesz a winmo nevű ladikon. nem tették, éltek vele. természetesen most már "szopófolyosó" lenne azon a hajón úszni. de az eddigiek őket igazolják.

Azért jövök mindig a 2 évvel, mert azok a kis cégek akik most pont a HTC történetén felbuzdulva ugornak az Androidos csónakba, lehet, hogy mire üzletileg rentábilisak lennének elsüllyednek a csónakkal együtt.
Az Android történetben túl sok olyan tényező van, amit egyszer más köntösben, netbook néven elsütöttek. Az ilyen történeteknek mindig 1-2 nyertese és rengeteg vesztese van, miközben nulla az innováció.
Ezt mutatja a HTC esetében a masszív esés a részvényárfolyamban, mert a befektetők nem akarnak bukni a lufi pukkanásában.
A HTC egy hullámlovas, megfelelő háttérrel, akinek most nyereséges az Android történet, de ez távolról sem jelenti azt, hogy mindenkinek az lesz. Különösen nem, ha az Android jelentette kockázatokat is figyelembe vesszük.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az Android a sikeres terméknek csak egy építőköve. Csak arra alapozni nem lehet. A Google odaadta ezt az építőkövet. Voltak akik segítségével sikerterméket legóztak össze, voltak akik egy kalap szart. Az Android önmagában most sem garantálja a sikeres terméket.

--
trey @ gépház

Egen, de hogyan alapozol egy épületet egy olyan építőkőre amit bármikor kihúzhatnak a ház alól? Az Android ilyen tekintetben egy alapkő, mert az adott berendezés működését alapjaiban befolyásolja. Ráadásul elég labilis kő a jogi háttere miatt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Itt már egyszer tartottunk. Jogilag az egész smartphone ipar labilis. Nem tudom, hogy az neked megvan-e, hogy gyakorlatilag a smartphone ipar minden egyes szereplője minden egyes szereplőjét oda és vissza beperelte az elmúlt időszakban. És nem csak az Android miatt. Aki a smartphone piacra most belép, az mindenképpen az életével játszik átvitt értelemben. A terület felosztása vagy inkább újraosztása zajlik. Itt nem látnak jó szemmel új területkövetelőket.

--
trey @ gépház

Csak úgy a nulladik perctől kezdve. Még a 4800-as modememmel, a BBS-ekről csöppentem egy gopheres elérésen keresztül az internet bugyraiba. Még ha a mondandódnak nem is volt elsődleges célja ennek a taglalása. ;)
Mai napig visszasírom azokat az időket, amikor a sysop úgy rúgta seggbe a netikettet be nem tartókat, hogy öröm volt nézni! De a 40.000 HUF-os telefon számlák nem hiányoznak. :)

Megfigyelésem szerint néhányan úgy gondolják, hogy egy XY márkájú (most éppen iPhone) készülék tulajdonosától a helyes eljárás az, ha dicséri a saját készülékét, valamint meg van győződve arról, hogy azok a funkciók amiket az adott eszköz nem ismer, nem is szükségesek. Az esetleges hibák pedig kizárólag a helytelen használatból erednek.

Na, ezek az emberek nem tudnak mit kezdeni trey-jel, mert annak ellenére, hogy nyíltan beismerte, iPhone-ja van, a pozitív tulajdonságok mellett a hibákról is ír. Ezzel az a baj, hogy nem lehet nyomatni a szokásos troll szövegeket: { Nincs rá pénzed, ezért savanyú a szőlő | Fogalom nélkül írsz hülyeségeket | … }. Ez aztán frusztrációt okoz, amit megpróbálnak valahogy levezetni, és rémálmaikat valóságnak gondolva össze-vissza (f)irkálnak.

Mégis milyen csónakba kellene beszállniuk?
Symbian -- már a Nokia sem szán hosszú életet neki.
Windows Phone 7 -- a kutya sem veszi.
MeeGo -- techdemónak jó, eladni már nehéz.
iOS -- jó lenne de olyat nem ad az Apple más gyártóknak.
Blackberry -- ha licencelné is a RIM, ő sem sikeres vele az utóbbi időszakban.
Saját rendszer -- a hatalmas Samsung sem meri megkockáztatni, hogy ejtse az Androidot és csak Bada-ra építse a jövőt.

tetvek
------------------------------------
Az 1337-es számú linuxfanboy

Teljesen mindegy, hogy milyen érzelmi alapon reagálsz, ez üzlet és lássuk be mint üzleti stratégia, hát zseniális ismét...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ezek a nem kis cégek fizettek. És azért lássuk be: évekig fejlesztesz valamit, levédeted (pénzért, mert az sincs ingyen). Pontosan azért védette le, hogy ha valaki más elkezdi használni, akkor keressen rajta (azon is). És nem mellékesen: amit levédetett, azt valóban ő fejlesztette ki a legtöbb esetben, az MS csak mérsékelten patent troll.
--
http://www.naszta.hu

Valoszinuleg azert nyihogsz, mert az egyetlen sajtotermek, amit ezzel kapcsolatban olvasol, az a HUP (no offense a HUPpal szemben, de ebben a temakorben nem mondhato szeleskoru/partatlan hirforrasnak), es fogalmad sincs, mi az a patent troll. Kezdjuk azzal, hogy az MS-nek nagyobb R&D kozpontjai vannak, mint az iparagi szereplok 98%-anak (kivetel az IBM talan). A patent troll cegek jellemzoen nem fejlesztenek, mig az MS joval tobb sajat fejlesztessel bir, mint a Google/Oracle/Red Hat egyuttveve,

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Patent trollkodás nem attól lesz az ami, hogy kinek mekkora az R&D részlege, hanem attól, hogy milyen szabadalmat mire használ. Ez a böngésző szövegmegjelenítése a háttér megérkezése előtt nem éppen olyannak tűnik, aminek a "felfedezése" után az IT ipar kilábalt a dotcom-válságból.

Fail.

A patent troll nem az a cég, aki fejleszt, és megvédi a fejlesztéseit. Csak a hippik gondolják komolyan, hogy egy profit orientált cég fejleszt 100 dolgot milliárdokért és hagyja lenyúlni az 1-2 sikeres termékét csak azért, mert sokan mások is rájönnek, hogy az jó.

A patent troll az, aki tudományos konferenciákra jár és az előadások után levédeti az új ötleteket, majd rommá perel cégeket később. Vagy azok a cégek, akiknek van 1-200 szabadalmuk és azzal perelgetik a többi céget. (Tehát csak jogi osztály van, R&D nincs!)
--
http://www.naszta.hu

Nagyon nem így működik. Amikor egy cég kicsi, akkor nem védet le mindent, mert nincs rá pénze. Egy USA szabadalom fentartása komoly pénz. Amikor elkezd sikeres lenni, akkor viszont elkezd szabadalmi portfóliót építeni. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy védje a saját innovációit a másik, hogy adott esetben jobb alkupoziciója legyen, amikor másokét használja. Egyébként pont az informatikában 1000 és 1 eset volt, hogy hiába a temérdek pénz az R&D-re, ha többiek ellopják az innovációdat. Fel kéne fogni, hogy a részvényeseket rohadtul nem az érdekli, hogy ki fejlesztett ki valamit, hanem az, hogy mennyi belőle a profit.

Ezen tovább haladva: ha én találom fel a kereket, és szabadalmaztatom, akkor neked ez után pénzt kell fizetni. Ezzel nincs baj. Sőt az MS-sel és a "progress bar"-ral sincs: valóban az MS és Apple terjesztette el a GUI-t széles körben.

Patent troll-ból is két típusú van:

1) aki megvásárol 1-200 szabadalmat, majd realizálja. Nem szimpatikus, de nem érzem nagy bajnak. Semmivel nem rosszabb, mint bármilyen más nagy kockázati befektetés. Lehet rajta nagyot is bukni.
2) aki mások munkáiban keresi az ötletet és elöbb védeti le, mint a kutató. Na ez a nagy baj. (A vegyészek pl. e miatt szinte semmilyen konkrétumot nem mondanak konferenciákon.)
--
http://www.naszta.hu

Kifelejted azt, amikor kihasználja a szabadalmi rendszer marhaságait és olyant védet le minimális kutatás után, aminek nem lenne értelme, és vadul olyan mértékű bevételeket hajszol, ami vetekszik egy komplett operációs rendszer licencének árával.

De nagyjából visszakanyarodtunk ahhoz a problémához, hogy vajon az R&D mérete határozza-e meg, hogy egy adott témában trollkodik a cég vagy sem.

Fail.
Szoftverfejlesztés szellemi értékének a védelme megoldott a copyright által. Ez profitorientált cég fejleszt 100 dolgot milliárdokért arra lesz neki 10 copyright-ja. Amit ezek mellett művelnek a szoftverszabadalmakkal a cigánykodás öltönyben. Csak a Micro$oft trollok gondolják, hogy triviális ötletekért milliárdokat lehet harácsolni büntetlenül. Amerika ipara már kezd elsüllyedni a valóságól elszakadt jogrendszere miatt. A gazdaság még pörög, hajtja az elődök hírneve és Kína kölcsönei. De a termékek gyártása egyre inkább távol-keletre kerül, azon belül is leginkább Kínába. Ők pedig előbb-utóbb benyújtják a számlát.
Az Európai Unió vajon miért vetette el a szoftver-szabadalmakat? Sokkal nagyobb lobbipénz állt akkor is a Microsoft miatt a szabadalmi lobbi mellett mégis vesztettek. Az Európa Parlamentben nem a fizetett trollok és korrupt politikusok voltak többségben.
A Micro$oft mennyit fizetett a Xerox-nak a lemásolt ötletek ezreiért? Xerox nélkül nem lenne Windows sem.

Nem hiszem hogy olyan nagy tehetség kéne ahhoz, hogy sikerüljön megérteni, hogy ha van egy "jócég", aki jóságos nagy szoftvereket teremt, és jóságos nagy kutatásokat zavar le, amiből melléktermékként (másképp nem lehet értékelni ezt a néhány szabadalmat, remélem ebben egyetértünk, hiszen te is elolvastad, hogy miről szólnak) kicsöppent tizenegynéhány kis baromság, ami vetekszik Gosling "goofiest" szabadalmaival, és azt arra használja fel, hogy egy egész iparágat tönkre vágjon (pár baromság ára = wp7 licenc ktg -- gondolom akkor a wp7 pár baromságból áll össze), nem mellesleg több gonoszcég tevékenységét próbálja meg vele ellehetetleníteni, akkor az az ésszerűség, és a piaci jóhiszeműség határain jócskán átlépett. Mi a trollkodás, ha ez sem.

Amúgy fyi a ms a xeroxnak nem fizetett, ahogy az apple sem, hiszen úgy volt h Jobs véletlenül ellopta a xerox ötletét, amire Gates-ék az IBM-el kézenfogva szivárvány szinergiák közepette ugrottak. Aztán megállapodtak az apple-el, hogy nem bántják egymást, a xerox meg kapja be, mert elévült a követelése. Ugyanis a xerox akkor kezdte perelni az apple-t, amikor az apple elkezdte perelni a ms-t, hogy ellopták, amit ők maguknak loptak ;] kemény, mi...? Na és ehhez képest itt vannak ezek a fasza háttér nélküli szövegmegjelenítések, és tsai, amik annyit érnek, mint egy komplett operációs rendszer. Aztaaaaa :)

A copyright pont egy nyílt forráskódú program esetében halottnak a csók. (Módosítom, hogy másképp nézzen ki, és elég sok helyen, hogy a compiler másképp fordítsa és zárt kódként eladom: ki fog rájönni?)

Szoftver szabadalom: természetesen igazad lenne, ha Európában vagy Kínában üzemelnének a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégei. De nem így van, az USA-ban üzemelnek. A szoftver szabadalom egy kiváló módszer arra, hogy védjék a saját piacaikat. Az egyetlen egy nyelvű, gazdag és nagy piacot. Valószínűleg a GNU huszárokon kívül odakint sem gondolja senki komolyan, hogy ezt az új kínai falat le kéne rombolni.
--
http://www.naszta.hu

'ki fog rájönni?'
A Bíróság!
Miután beperelt az eredeti kód írója.
http://gpl-violations.org/ Elég sok ítélet született már ilyen ügyekben, elmarasztalva és kártérítésre kötelezve a copyright sértőket.

A negyedik Accenture két éve helyezte át Európába a székhelyét.
A kilencedik Capgemini is európai.

A baj az, hogy faszságok miatt perelgetnek folyamatosan... Már elnézést. Olyan hülyeséget patentelnek le, mint az iphone-nál a kétujjas zoom. Ha jól sejtem emiatt nem is volt egy ideig az androidos telókban ilyen. Pedig nem mondhatjuk azt, hogy ez olyan k... nagy innováció lenne, és hogy komoly fejlesztések és kutatómunkák árán jöttek rá arra, hogy lehet így is zoomolni.

Hiába fogalmazod meg így a patent troll fogalmát, a fenti példa is elég nagy trollság. Igaz ez pont nem ms, de most ez jutott eszembe.

mashoz mar nem ertenek
In May, Google’s share of U.S. smart phone subscribers jumped to 38.1%, from 33% just three months earlier, according to new data from Comscore. Apple moved up to the second spot, with 26.6% share, up from 25.2%.

Falling to third place is Research In Motion, with 24.7% of the installed base, down from 28.9% one quarter earlier. Microsoft‘s share fell to 5.8%, from 7.7%, while Palm fell to 2.4%, from 2.8%
http://blogs.forbes.com/ericsavitz/2011/07/05/android-pulling-away-from…

--
Live free, or I f'ing kill you.

Nem sokaig tunt kedvenc platformomnak az Android, de ettol meg gusztustalannak tartom, hogy a Google helyett a kis gyartoknak mennek neki, ahol kevesebb a felesleges penz jogi reszlegre (es a Market jovedelem is a Google-e, a telefon csak hasznalna a nyilt platformot). Az HTC viszont hulye, ha fizet, nezzen mar vissza, hogy az utobbi evekben hany szabadalmi perben volt egetvero buntetes kiszabva (plane GPL-es dolgok ellen)! Mondjuk ha egyszer alairta, akkor ugy kell neki.

Persze attol hogy egy ceg jogaszai ilyenek, az nem valtoztat a termekeik minosegen (pl. az SCO Unix is teljesen jo rendszer volt, attol, hogy a ceg ilyen)

A Microsoft az Android miatt beperelte a Motorola-t is. Az meg visszaperelte. A Microsoft csak az olyan cégek ellen mer keménykedni, akiknek nincs saját szabadalmi portfóliójuk vagy valamiféle függőségi viszonyban állnak vele.

Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a Motorola per kimenetele. Tippem: közös megegyezéssel lezárul és a Microsoft egy kanyit sem kap a Motorola-tól.

--
trey @ gépház

Lehet rosszul gondolom, de nem árt az a wp7 platformnak, ha még az OS gyártója is jobban jár az androiddal mint a wp7-el?
szeritnem a saját platformjának az életét neheziti, ha a folyamatosan az az üzenet, hogy az android jobb üzlet, még magának a gyártónak is.
Ez kicsit olyan, hogy üzemeltetek egy éttermet, de jobban járok a szemközti mcdonalds-ból, és aki hezitál, hogy az én éttermembe jöjjön, vagy a makibe menjen, az tudja, hogy a meki még nekem is jobb deal mint a saját éttermem.
--

Hát nem is csodálom, mert enyhén szólva is komikus.
Egyre inkább az a meglátásom, hogy az m$ tényleg csak ott tud nagyon elhúzni, ahol sokáig abszolút elsőbbsége van. Ahol már közel egyszerre startol másokkal, ott előbb-utóbb lemarad, de legalább szoros versenyre kényszerül.
--

Most már biztos, hogy nem teszek monitort saját képkeretbe, mert az egy iPhoto_Frame lenne - és ezért lealmáznának.

"Give people easy ways to navigate through information provided by their device apps via a separate control window with tabs"

Anyám kért egy telefonregisztert, mert a régi már rongyos, szakadt - át akarja másolni egy újba.
Lehet, hogy 5 dollár + vám + áfa az amivel többe kerül majd mint hisszük az oldalán levő fülek miatt.

Device: van benne egy spirálrugó, ami lyukak alkalmazásával (apps) lapozhatóvá teszi a oldalakat célzott (separate control) navigációval (navigate) a betűvel ellátott fülek (tabs) segítségével rögtön (easy way) a kívánt helyre.

Ha ennek "szabvanyhaborusdinak" az osszes koltseget mondjuk a NASA fejlesztesre hasznalhatta volna, akkor szerintem ma minimum a Holdon nyaralhatnank...

En azt nem ertem, az USAban elmeletileg van precedens. Tehat a Google mondjuk kiallna egy-egy kis ceg mellett minden uj pernel. Es ha elutasitjak, akkor mar a kovetkezo ceg csak lobogtathatna a papirt a birosagon, hogy dehat itt es itt mar felmentettek a masik ceget. Jo gondolom akkor kitalalnanak minden cegre kulon-kulon szabasdalmat, de egyszer csak kifogynanak.


-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Ez mind remek, de mar fentebb is felmerult, hogy a Joceg©®™ Googlenek megis milyen Szent Kotelezettsege® van, ami alapjan par vilagtol elszakadt ember ugy gondolja, hogy a Googlenak ki kellene allni barmelyik gyartoert is?

Vegyuk mar eszre hogy a Tronok harca a HBO-n ment es bar nagyon erdekes mese a valosag az, hogy a lovagi kor a kozepkorral elmult...

----------------
Lvl86 Troll

Amíg valakinek érdeke fűződik ahhoz, hogy a rendszere népszerű legyen, addig "lovagias" lesz. Bocsánat, hogy megint ebbe az irányba terelem a beszélgetést, de hát ugye ezzel foglalkozom és támaba vág: hasonló ügy zajlik most a mobiljáték fejlesztőknél is a Lodsys nevű patentroll betámadta az iOS és Android fejlesztőket egy az in-app purchase-re vonatkozó szabadalmával.

Részletek:
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/05/patent-troll-lodsys-als…

Természetesen ők sem a Google-nek vagy Apple-nek mentek neki, hanem a kis fejlesztőknek, hiszen nekik nincs pénzük költséges bírósági huzavonára, inkább megegyeznek. A bibi csak az a dologban, hogy az Apple kifizette korábban a licenc díjakat, a fejlesztők pedig az iOS SDK-n keresztül érik el a IAP-ot iPhone-on. De a Lodsys újra beszedné a pénzeket. Az Apple kiállt a fejlesztők mellett és elhajtotta a trollt a 'csába. Az Android esetében ezt a Google még nem tette meg, mindenki arra vár, hogy itt mi lesz.

Szóval akár a gyártók mellé is állhat a Google, ha az Android (és nem a HTC és társai) érdekei úgy kívánják.

Megegyszer mondom, en velemenyem. Ezzel a sajat piacat vedi meg. Mert azokat vedi, akik az o termeket hasznaljak. Mondjuk ha nem kernek erte penzt azt elismerem, hogy nincs hasznuk minek koltenenek ra, de csak kell legyen valamibol penzuk. Pl a Marketbol, meg abbol a par nexus telefonbol amit eladtak. Vagy majd akkor ha a nexust is pereli a MS, akkor mar felveszik a kesztyut?

Ok en nem ertem, latom mi folyik a szinfalak mogott, szoval ez csak elmelet.


-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Gondolom nem nézted a sorozatot, különben épp ellenkezőleg hoztad volna példát: a görénykedés már a középkorban is menő volt és a lovagok mindig csak a kislányok és kisfiúk fantáziáiban éltek.

Az egyetlen gond a cikkel az az, hogy treyesen hatásvadász, szokás szerint, ha az MS-t kell szídni. Dejszen már megszoktuk.
----
Hülye pelikán

Nem igazán értelek. Ezek tények. Mi ezen a szidás? Máshol is megjelent a hír, hogy többet hoz az android megsarcolása az MS-nek, mint a saját platformja. Mi ezzel a gond? Az MS pont úgy viselkedik, mint a maffia filmekben a banda, akik bemennek védelmi pénzt szedni, hogy akkor biztos nem gyújtja fel senki a boltot, pláne ők nem? És ebből jobban megélnek, mintha ők is boltot nyitnának. Illetve ha mondjuk bár hasonlattal akarnék élni, akkor az ő bárjukba a kutya se vedel, ezért a többi bárt terrorizálják, hogy valahonnan mégis legyen pénz. És akkor elmondhatják, hogy a bár üzletág milyen sikeres. :)

Én arra reagáltam, hogy a cikk hatásvadász lenne, hogy az MS ellen hangoljon. Semmilyen extrát nem látok a cikkben (ami igen csak rövid a többihez képest a neten, ez pusztán egy megállapítás, még csak cikk sem), amit Trey talált volna ki, hogy az MS ellen hangoljon. Hol van ebben a hangolás, tömegek hergelése, lincsre bátorítás, demagóg tényelmaszatolás? Ragadd ki nekem légy oly kedves!
Én már igen is hergeltem a hasonlatommal. Gonosz csúnya maffiózónak tüntettem fel az MS-t. Van aki erre vadul bólogat, van aki pedig ökölbe szorított kézzel dühöng, hogy kedvenc vállalatát ilyen kontextusba hoztam. :)

Válaszoltam. Nem igazán értem mire akarsz kilyukadni. Melyik cégről van szó? Ki az akinek nem úgy kellene működnie? És az mi is? Ugye a cikkben van 6 cég. Mindegyik máshogy reagált az eseményekre. Kiről szeretnél véleményt tőlem. Az MS-ről adott kis értekezésem talán egyértelművé teszi a véleményemet. De ezek szerint nem az MS-ről kérdezel. Akkor már csak azt kell kitalálnom, hogy a két csoportba osztható cégek közül (van aki fizet, van aki nem) melyikre gondolsz?

Ráadásul továbbra sem értem mit vársz tőlem. Már a legelső reakciómban sem a cégekről beszéltem, hanem arról, hogy nem kellene hatásvadásznak és hangulatkeltőnek titulálnod Trey-t. Erre feltettél egy kérdést a cégekről (ennek köze sincs az én első reakciómhoz), ezek után kitárulkoztam és elmondtam a véleményemet az MS hozzáállásáról, amiből azért nagy nehézségek árán ki lehet hámozni, hogy kinek szurkolok. Erre Te azt mondod, hogy nem mondok semmit. Tanácstalan vagyok. De tényleg. Eztmosthogy?

Félre értettél. Tetra-ra értettem, ő nem válaszolta meg (nem meglepő módon) a kérdésedet. Napnál világosabb, hogy nincs semmi demagógia és tényelmaszatolás Trey cikkében.
Ja és én nem tetra vagyok. :)
Vicces, hogy a windows baráti kör már a tények leírásában is ellenségességet lát. Mint a rákosi időkben amikor még az időjárásjelentést is cenzúrázták. Keletről soha nem jöhetett hideg front. :)

"Tehát szerinted ez egy pozitív hozzáállás egy cégtől"

Egy vállalat életében és jövőképében egyetlen dolog számít, hogy mennyi lesz a profit és a forrás meddig fog tejelni. qurvára mindegy, hogy ehhez milyen úton fog eljutni a cél a legmagasabb profit. Ezeket a döntéseket nem úgy hozzák, hogy kiköpi valaki, hanem hetekig, hónapokig dolgoznak rajt, beleértve a kockázatelemzést is. Ha lelkiismereti kérdés lenne a profit, akkor sok vállalat ment volna tönkre, vagy még kevesebb létezne ma. A lelkiismeretes "cégek" vagy még mindig egy garázsban osztják az észt, vagy nagyon rövid idő alatt mentek a levesbe.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Mitől etikátlan a Samsung? Mitől etikátlan az Apple?
A Microsoft-ot már az ősi szövetségesei is otthagyják mint a HP, amelyik a bevásárolt WebOS-t fogja rányomni minden vasára. Sok sikert ugyan eddig nem ért el a webos-el de mégis inkább az, mint a kizárólagos Ms partnerség.
A 'geciség üzletben musthave' egy faszság. Sokan hiszik itt, hogy csak így lehet boldogulni de pont ezért nem megy nekik. Egyetlen nemzetközileg jegyzett komoly magyar brand sincs ezért.
Welcome to the real world!

1.Kicsi, felszopó ms partnercégek csak darabszámban vannak sokan, a súlyuk minimális.
A Microsoft eddig minden jelentős partnerét tönkretette vagy a tönk szélére sodorta. Novell (Netware), Corel, Netscape, IBM mind megszopta a Ms partnerséget és a windows platformot. És a sor még nagyon hosszú. Aki infóban nagy üzletet csinál független a Microsofttól. Amazon, Google, Ebay, Facebook, Apple mind Ms-free stratégiával lett sikeres.
2. Linkelj valamit, mert az így kevés.
Fos api dokumentációval ellehetetleníteni a konkurens Office fejlesztőket geciség.
Megzsarolni egy vezető böngészőgyártót azzal, hogy takarodjon a windowsról mac-re, vagy még onnan is kiszorítunk az ingyenes Internet Explorerrel szintén geciség.
Vállalati szinten FUD kampányokat nyomni rendszeresen a konkurencia ellen detto geciség.
Zsarolni a Pc gyártókat az oem kedvezmények megvonásával, ha más rendszerrel is merészelnék adni a gépeiket тоже geciség.

Ilyen húzásai nem voltak az Apple-nek.
A hup olvasók nem élnek a való világban -tisztelet a kivételnek- azért képtelenek felfogni, hogy lehet egy Google vastagon sikeres "Don't be evil" mottóval.

Maradjunk annyiban, hogy mindegyik olyan tiszta, mint egy ministráns fiú. :)
Mondjuk annak azért örülnék, ha az Apple holnaptól pénzváltással is foglalkozna, mert akkor szívesen megtámogatnám őket $100.000-ral, €100.000 ellenében, ha érted mire gondolok. Vagy már azon is gondolkodtam, hogy a Samsunggal alkalmazottakkal fogom a füvem nyíratni, napi $2-ért, aztán meg a füvet eladom a nyúltenyésztőknek $20-ért. De az is lehet, hogy inkább a R&D részleg nyitása helyett veszek néhány patentet és rávarrom a kabátomra.
A lényeg az, hogy a Föld nevű bolygón minden cég tisztességesen versenyez, kivéve a magyarokat! Ja bocs, mégsem! Most egy Rupert Murdoch nevű csókát próbálnak meg bíróság elé ráncigálni, mert 4000 ember telefonján turkáltatott csak azért, hogy az ő médiabirodalma jobban működjön. Biztosan csak arról van szó, hogy ez a nyomorult is magyar. :)

>"Az etikátlan vállalatokat elkerülik a partnerek."

Bocsi, hány éves vagy!? És ennyi idősen még hiszel a mesékben?! :D) A nagy büdös fenét kerülik el! Olvass már vissza. Egy üzletben nincs lelkiismeret csak pénz!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Azért mert neked nem jött össze, a tehetséged hiánya vagy egyszerűen csak a csillagok szerencsétlen együttállása miatt, másnak még sikerülhet.
A Google-nek meglepő módon sikerült. A Google-nél kisebb méretben a Red Hat is sikeres és még sok példát írhatnék.
Bocsi, hány éves vagy?! És ennyi idősen már csak a rémmesékben hiszel?

Felőlem addig él a szomszéd tehene, amíg akar, de ha egy kicsit is nyitott szemmel jársz és tájékozódsz napi szinten a mobil világban (is), akkor nagyon gyorsan rájössz, hogy az egyik legmocskosabb verseny folyik (itt is), legyen az Apple, Google, Nokia vagy Intel. Olyan messze van ez a tisztességes versenytől, mint...

A Google mitől folytat mocskos versenyt?
A Nokiánál is kérdezhetném? Ők szerintem mostanában bénák és nem mocskosak.
Az Intel jelen sincs, csak wannebe mobil szereplő. A MeeGo meg rotfl, ahogy default kijött az Intel kezei közül, azzal a felülettel inkább netbook-ra való nem mobilra.
Az Apple szabadalmi zsarolósat játszik. Ez mocskos dolog ebben egyet értünk.

Az a Google, aki visszatartja a kevesebb zsével rendelkező, kis gyártók elől az - elvileg - nyílt forráskódú Hoeycombot, így előnyhöz juttatva a tejelő nagyokat?!

Az a Nokia, aki hónapokon át hangoztatta az egy MeeGo mind fölött elvet, aztán egyszer csak bejelentette, hogy inkább WP7?! Az Intelnél azóta is csak pislognak és nem győzik mantrázni a felhasználók felé, hogy a MeeGo nem halt meg.

Apple játszik szabadalmi zsarolósat? Ő is. Mindenki azt játszik, akinek van. Ez egy tavalyi állapotot tükröző grafikon. Azóta sokkal rosszabb a helyzet:

http://www.bitport.hu/images/1010/mobil_per.jpg

"Az a Google, aki visszatartja a kevesebb zsével rendelkező, kis gyártók elől az - elvileg - nyílt forráskódú Hoeycombot, így előnyhöz juttatva a tejelő nagyokat?!"

Nem adja azonnal ingyen a munkáját mint korábban, óh mekkora gonoszság ez! Az ice cream sandwich-re visszatérnek a korábbi szokáshoz. A megszorítás átmeneti.

"Az a Nokia, aki hónapokon át hangoztatta az egy MeeGo mind fölött elvet, aztán egyszer csak bejelentette, hogy inkább WP7?! Az Intelnél azóta is csak pislognak és nem győzik mantrázni a felhasználók felé, hogy a MeeGo nem halt meg."

Szerintem a Nokia továbbra is béna és nem gonosz. Egy fuldokló meggondolatlan lépésekre hajlamos, abba kapaszkodik bele aki a legközelebb van. A MeeGo nem halt meg, eleve halva született.
Az Intel is tolhatott volna pénz a bajban levő Nokiaba. Miért nem tette?

"Apple játszik szabadalmi zsarolósat? Ő is. Mindenki azt játszik, akinek van. Ez egy tavalyi állapotot tükröző grafikon."

A grafikon alapján a Google nem játszik önszántából, az Oracle perelte be. A Nokianál nincs megkülönböztetve, hogy szoftverszabadalni vagy a mobiltelefónia technológiájával kapcsolatosak a perek. Mobiltelefónia fejlesztésekben sokat letett az asztalra a Nokia. Valószínűleg nem olyan szabadalmakkal perelnek, mint telefonszámok kiemelése szöveges környezetből, hívás kezdeményezésének a lehetőségével. Az Apple HTC elleni perében ez a nevetséges szabadalom az egyik.

"Nem adja azonnal ingyen a munkáját mint korábban, óh mekkora gonoszság ez"

Jaja! Tudom, Google jó cég, akármit csinál. Android tulajdonos "vagy-e"? :) Etikus viselkedésről volt szó. Ezzel a lépéssel a Google a saját ágyába sz*rt, mivel pont az Android terjedését gátolja. Szóval hagyjuk már ezt a Google etikus dumát, mert már rosszul vagyok a kettős mércétől! Ugyanúgy megvannak a maga kis stiklijei, mint bármelyik másik nagy cégnek.

"Szerintem a Nokia továbbra is béna és nem gonosz."

Ezt azért majd ne nagyon emlegesd az Intel igazgatótanácsa előtt, mert lehet, hogy ott helyben kasztrálnak. xD

"Az Intel is tolhatott volna pénz a bajban levő Nokiaba. Miért nem tette?"

Mert az Intel kicsit más stratégiát követ, mint az MS. Meg azért, mer valakivel stratégiai megállapodást kötök, az nem azt jelenti automatikusan, hogy én fizetem a villanyszámlájukat is. :)

"Mobiltelefónia fejlesztésekben sokat letett az asztalra a Nokia."

Ezt nem vitatta senki.

"Valószínűleg nem olyan szabadalmakkal perelnek, mint..."

Te itt vagy nagyon eltévedve, szerintem! Felvázoltad itt a jó cég Google-t, meg a rossz cég Apple-t, de ilyen nincs. Profitorientált cégek vannak, akik megpróbálják ilyen-olyan módszerekkel egymást a víz alá nyomni és a lehető legnagyobb profitot elérni. Ez pedig aki egy kicsit is megpróbálja vallási fanatizmus nélkül nézni ezeket a mamutokat, az látja is, mert nincs fent a szemellenző.
Közben meg Schmidt és Jobs együtt kávézgat Cupertinoban.

Szóval, hogy én és az én sikerem (mi is?), hogy jön ide nem tudom. De elég idős -és pár évtizede vállalkozó- vagyok, ráadásul meglehetősen régen az IT-ben, hogy lássam, hogy mennek a dolgok valójában.

Ui: Nokia a széllel szembe hugyozik, nem béna hanem hülye
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Aki normális viselkedésű és kinézetű op.rendszert futtat, az szabadalmat sért.

A Microsoft vigyáz arra, hogy lehetőleg ne sértsen szabadalmat.

Próbálják a fenntartható fejlödést elérni, minden eszközzel, ami a rendelkezésükre áll.
Kár, hogy a fenntartható fejlödés csak elmélet.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A General Dynamic a Massive Dynamic testvércége, amelyik párhuzamos világokba nyíló térkapuk fejlesztésén dolgozik? :-)


The patent agreement is another example of the important role intellectual property (IP) plays in ensuring a healthy and vibrant IT ecosystem. Since Microsoft launched its IP licensing program in December 2003, the company has entered into more than 700 licensing agreements and continues to develop programs that make it possible for customers, partners and competitors to access its IP portfolio. The program was developed to open access to Microsoft’s significant R&D investments and its growing, broad patent and IP portfolio.

Ez az egész a világ szebbé-jobbá tétele érdekében van!

Miért fizetne a Microsoftnak a Samsung?
Az ő piacaik Európában és Ázsiában vannak. Európában nincs szoftver szabadalom. Vagy csak az Amerikában értékesített Samsungok után szedne védelmi pénzt a Microsoft?

Ezt most mégis hogy?! Itt szerintem nagyon benézhettél valamit.

1., A MS nem gyárt WP7 telefonokat, csak a gyártóknak licenceli az OS-t.
2., Az OS licenc díja nem hiszem, hogy $400 készülékenként.

Tehát hogy jött ki neked az a $400-os bevétel készülékenként a WP7-re?

Szerk.: közben utánanéztem. a WP7 licenc díját $15-$35 körülire tippelik az elemzők a korábbi Windows Mobile licenc díjak alapján. Tehát legrosszabb esetben is 21x annyi Androidos készüléket adnak el naponta és nem 240x annyit. Jól számoltam?