Permbant kapnak a PSN-en a kalózkodáson rajtakapott PS3 tulajdonosok

 ( trey | 2011. február 16., szerda - 22:43 )

A Sony ma állásfoglalást tett közzé a GeoHot és a fail0verflow csapat "munkája" nyomán elérhetővé vált hackekkel, eszközökkel és a kalózszoftverekkel kapcsolatban. A vállalat azt közölte, hogy a védelmi mechanizmusok megkerülésére alkotott eszközök és a kalózszoftverek kárt okoznak a Sony-nak, illetve potenciálisan zavarhatják a lojális PlayStation ügyfelek "online élményét". Éppen ezért a Sony bejelentette, hogy azok az ügyfelei, akik a védelmi mechanizmusok megkerülésére alkotott eszközöket használnak, vagy kalózszoftvert futtatnak végleg kizárásra kerülnek a PlayStation Network-ről és a Qriocity szolgáltatásokból. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

En nem itelem el a homebrew-t, de ha a gyarto azt nem akarja engedni, akkor vagy ne vedd meg az eszkozt vagy ez van amit a hir mond. Inkabb mkv supportot meg normalis file-kezelest raknanak bele...

most csak en nem ertem, hogy ez hogy jon ide?

Ugy, hogy az elsodleges cel a hackelessel az volt hogy a linux supportot visszahozzak, illetve a homebrewt lehetove tegyek.
A kalozkodast persze elitelem.

A feltört konzol csalásra is használható, amit ki is használnak. Márpedig a csaló játékosok valóban idegesítőek. Amúgy az xbox live-on is ban jár a tört konzolért.

Ez a dolog már rég nem a homebrew alkalmazásokról szól...

Mikor megvette lehetett rajta Linuxot futtatni. Nemrégiben a gyártó az ügyfelek hozzájárulása nélkül, ezt az opciót törölte. Most mit tegyen az aki 50 ps3-ból szuperszámítógépet épített magának? És aki mondjuk Media centert csinált belőle, de azért játszani is szeretne néha? A ps3 megjelenésekor sokkal nyíltabbnak tűnt mint mondjuk a Xbox360 (aminek már a megjelenésekor tudtad hogy ha megpiszkálod akkor bannolva leszel), csak most ez a nyíltság _utólag_ nem tetszik a gyártónak és zártabbá szeretné tenni. Ez így nem kóser.

helyes. bar a false positive kerdese eleg kellemetlen lehet.

ha nem tetszik, ne vegyel ps3-at. ezen a piacon vannak alternativak.

Na és ha olyan játékok érdeklik amik az alternatív platformon nincs?

Akkor eldontheti, hogy a jatekos enje vagy "linuxotmindengepremerthanembepipulok" enje kerekedik felul...

Mondjuk teljesen jogos azoknak a hozzaallasa is, akik bepereltek emiatt a Sony-t. Anno vettek egy gepet, aminek a funkcionalitasat a Sony korlatozta. Tok hulyeseg mas oprendszert tenni ra, de ha valakinek az tetszik, akkor lelke rajta.

A hobbi-ps3 linuxosok lettek kalozkodas/cheateles elleni harc civil aldozatai. :)

A Sony mar kenyertoresre vitte a dolgot. Ha olyan fw-t futtatsz, amiben meg van otheros tamogatas, akkor nem tudsz belepni a store-ba, amig nem frissitettel....

ez marha nagy vigasz a mar meglevo ugyfeleknek.

a masik, hogy a ps3 tores ota kva sok a cheater a network-on, es ez marhara nem tesz jot a ps3-nak.

ha egyszer megvette, azt csinál vele amit akar:))
a PSN tulajdonosa, meg azzal csinál azt amit akar:))

az egészben inkább az a furcsa, hogy a gyártó a saját vásárlóival áll harcban.
mire is emlékeztet ez engem...

pont nem, hanem a krekkelt játékokba tett csíteket használókkal.

Pontosan. Rakhat ra hackelt FW-t, azt semmi sem gatolja. Azonban a PSN-hez el kell fogadni a felhasznalasi felteleket, ami viszont kifejezetten tiltja az elobbit.
Semmi meglepo nincs ezen.

Azt azert tegyuk hozza, h nem a sajat userei ellen, hanem a bevetelei mellett kardoskodik aminek elegge a felhasznalok elegedettsege adja az alapjat. Marpedig ha a sok kocsog kis gamer elkezdi mindenfele cheat-tel agyonvagni a tobbi normalis, fizeto felhasznalo jatekelmenyet, akkor bizony az senkinek sem jo. Elegge ertheto, h vedeni akarja ezt a kialakult renomet a Sony. Amugy erdekes modon mikor anno a Nintendo lepett fel hasonlo modon a Wii kalozkodas/tores ellen, akkor nem igazan volt visszhang. Pedig ok azt is megtettek, h ha a WiiNetwork tort eszkozt erzekelt, akkor lekapcsolta a device ventillatorat...

---
pontscho / fresh!mindworkz

mennyivel nemesebb és egyszerűbb lenne, ha ennek érdekében nem szankciókkal élne hanem az új fejlesztéseit tenné olyanná, hogy csak azok profitáljanak belőle akik nem törik a hw-t. Így elég gáz hivatkozás a "nem rosszalkodó" játékosok védelme. Ennek csak pénzszaga van.

Persze, h penz szaga van, egy cegrol es nem egy karitativ szervezetrol beszelunk. Lehet en is behisztisednek, mikor a "joszivusegbol" adott plusz eszkozt hasznalnak fel arra, h jol megkarositsanak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezt ugy megis hogy?

lehet hogy egy kis gondolkodással, akár a bevételeket növelni is lehetne, ehhez lehetőségnek, és nem csak simán problémának kell tekinteni a helyzetet.

ui.: tipikus nagyvállalati gondolkodás: ami nem tetszik irtsuk ki!

Az alapproblema az, h ti nem latjatok azt az aprosagot, h nem mindenki akar linuxot telepiteni arra a vasra. Igy az a bevetel sokkal de sokkal jelentektelenebb ahhoz merve amit most vesziteni fog a drm megkerulese miatt a Sony.

---
pontscho / fresh!mindworkz

azért mert Lehetőség van rá, nem kell megtenni, nem kötelező!
ezért... ööö ezért hívják lehetőségnek.

mellesleg nem épp erre gondoltam amikor azt mondtam, hogy...
hanem a játékosokra, mondjuk külön kell válogatni őket 2-3 játéktérre, hogy az egyformák egymással játszanak, és nem bannolni az ügyfelek felét:)

szerk.: ezek után ha megvalósítják, kérem az ötletadónak járó díjat!!!

Akkor most kepzeld hozza azt a keveset amit az emberi psziche mukodeserol sejtesz es meglesz a valasz arra a kerdesre, h ez a kijelentes itt es ebben a szituban miert volt zoldseg. :)

Azok az ugyfelek, akiket most bannolnak nem epp fizetokepes ugyfelek, igy ilyen forman nem lesz massziv bevetel kiesese.

---
pontscho / fresh!mindworkz

a "presztízs kiesés" is bevétel kiesés. tudom hogy ez egy multinak szart sem jelent...

Csakhogy ebben a kerdesben nem a Sony fogja a nagyobb presztizs veszteseget elszenvedni. :)

Amugy ha mar presztizsveszteseg, kapasbol ketto van. Vagy elveszit 0.00000001% usert mert kivett egy torest elosegito szivesseg featuret a termekebol, vagy elvesziti a felhasznaloi bazis nagyon nagy szazalekat azert mert ele van masolt/lopott jatekokkal a halozata amiknek jo reszenel csalnak a jatekosok es ezzel hazavagjak a tobbi jatekos kedvet.

---
pontscho / fresh!mindworkz

eleve az, hogy nem arról beszélgetünk, hogy a sony milyen elegánsan oldotta meg a problémát, hanem arról, hogy hogyan szakította két táborra a játékosokat, a tényleges v. potenciális ügyfeleit, pénzben mérhető hasznot v. veszteséget okoz.

ráadásul olyan időben, amikor minden egyes fillérért meg kell dolgozni. - de úgy látszik csak a nálunk van ez így:) -

Teljesen igazad van és a Sonynak is. Egyáltalán, nem is értem a rugózást ezen. Vagy valaki azt gondolta, hogy a Sony majd ingyen üzemeltet egy hálózatot, hogy azon lopott programokkal játszanak?

Mert az emberek jo resze ugy gondolja, h nekik a dolgok jarnak, ellentetelezni, urambocsa' megdolgozni erte eretnekseggel hataros.

---
pontscho / fresh!mindworkz

érted v. nem, a sony nem karhatalom, hanem nyereségorientált vállalat.

vagyis abból kell nyereséget csinálnia ami van. márpedig most az a helyzet, hogy ellopták a programjait, tehát ha minimalizálni akarja a veszteségeit, akkor biztosítson ő maga játékteret a - lopott szoftverekkel rendelkező - játékosoknak, és kérjen előfizetési díjat tőlük.

továbbmegyek:) minimalizálja a lopott játékokkal kapcsolatos érdekeket.
pl. adjon előfizetési díj, és hűségnyilatkozat fejében ingyen, v. minimális összegért játékokat. ez már más területen is elég jól bevált.

a többit meg bízza a rendőrségre, v. akire tartozik:)

Nem tudom, hogy ez az egész mennyit tud rontani a Sony amúgy sem fényes megítélésén. Számomra az egész márka világ életemben a "messze elkerülendő" volt. Az ellenszenv nem ma kezdődött. Nekem már a George Michael vs. Sony balhé sem tetszett. Aztán itt volt a Sony rootkit história. Aztán itt a "vedd meg Other OS-sel", majd jól kipatcheljük belőle. Nem a korrektség példaképe ez a vállalat az biztos.

--
trey @ gépház

Szamomra is, de a tobbi sok millio usernek A Brand. Ilyen a vilag. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Miben is brand? Miben tud a Sony valamiben kiemelkedőt? Hirtelen nem jut eszembe semmi.

--
trey @ gépház

Pl. a notebookjaikert, telefonjaikert, a walkmanert oltek/olnek a nepek. Ahogy az elso floppy drive is magyar otlet alapjan Sony termek volt. Manapsag az LG es a Samsung mellett sok embernek a TV-t jelenti, stb. Az hogy kiemelkedo-e valamiben, vagy egyaltalan rentabilis, teljesen mas kerdes.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igazából napjainkra értettem a kérdést. Az általad felsorolt területek egyike sem az, amiről nekem a Sony jutna az eszembe. Az "A Brand" nekem azt jelenti, hogy azon a területen kiemelkedő.

--
trey @ gépház

Ez is egy erosen szubjektiv ismerv.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Semmi gond ezzel, én a saját szubjektív véleményemet mondtam el akkor, amikor kijelentettem, hogy a Sony megítélésén nálam ez a história már sokat nem tud rontani :)

--
trey @ gépház

Régen - qrvarégen, még gyerekkoromban - volt egy ilyen izé, hogy Black Trinitron mátrix. Azzal, akkor, úgy tudom ász volt az "egy szó, négy betű: icaszonyji". Most van az erre a nimbuszra épülő hype, Bravia, walkman, cd, stb. Meg rootkit, meg vissza vont otherOS.

Sic transit gloria mundi. Persze, most már CRT se nagyon van..

(Apropó, még a kedvenc TV-reklámom, az volt sony. A kajálós pasis. Nem tudja valaki, hol van megosztón? Mert a tecső nem találja, már csak a bravia pattogós gyurmái vannak.)

pl. az egyik legjobb átvitelű digitális audio szabvány megalkotója, hozzá olyan másolásvédelemmel, amit máig nem tudtak kinyitni. elérhető árú minőségi audio komponensek, piacvezető a televízió gyártásban, az ő nevéhez fűződik a pl. walkman és még sorolhatnám.

Tovabba a konzol mufaj tipikusan az, amit az mukodtet, hogy az emberek folyamatosan vasarolnak. Innentol kezdve teljesen ertheto, hogy miert reagal ennyire vehemensen a Sony, hiszen a PS3 uzleti szisztemajanak az alapjat erte tamadas, ami nem jon jol, amikor mar eppen kezdett gazdasagilag is mukodni a platform. A jelentektelen szamu hobbilinuxos ebben a kepletben kerekitesi hiba osszehozasara sem eleg.

Én is így gondolom. Ebben a kérdésben a Sony pártján állok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1, bár így elég kétélű a dolog. A jelenlegi fogyasztókat meg kell védeni.

A kutatók nem fonak örülni neki. Miután lement a szimuláció, délután nem tudnak egy kicsit online Quakezni pihenésképp, mert bannolják őket :(

Ha ilyen eset előáll, akkor túl sok a hardver/túl kevés a kutató. Az a normális, ha küzdeni kell a processzoridőért.
----
Hülye pelikán

Tudod mennyit küzdöttek, hogy kapjanak 2 órát rajta Quakezni?:)

Na de mér nem kvékeznek a pécén, ami olcsó és még egér/billentyűzet is jár hozzá? :D
----
Hülye pelikán

Kezeket fel, aki meglepodott:

feltettem

A Sonynak vannak még ötletei

:D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Helyenként olyan érzésem van, hogy direkt az xbox malmára hajtják a vizet.
Elég lett volna a linux telepithetőséget visszatenni, és elmúlt volna minden ilyen gond. Most az állandó harc a renitens userekkel amiről cikkeznek....

Nem hiszem, hogy az ilyesmikről megjelenő cikkek jót tesznek neki, tökmindegy kinek van igaza.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Elég lett volna a linux telepithetőséget visszatenni, és elmúlt volna minden ilyen gond. Most az állandó harc a renitens userekkel amiről cikkeznek....

Talan annak a hisztis gyokernek nem kellett volna csak ugy just-for-fun csesztetnie a konzolt a Sony altal meghagyott linux telepitesi lehetoseg alol es akkor nem veszi ki belole ezt a feature-t. :) Mellesleg akkor most nem lenne beperelve sem. Ez egy ilyen ket iranyu dolog jelen pillanatban, foleg mert anno a PS3 nem csak jatekkonzolnak lett tervezve, hanem akar altalanos nagy teljesitmenyu node-nak mindenfele szamitasigenyes dologhoz es ezert volt lehetoseg linux telepitesere. Erre jott nehany nagy arc (azt azert el kell ismernem, h a munka amit vegeztek az zsenialis) es jol kicseszett nehany millio emberrel azert a 0.00000001%-os felhasznalasi igeny es egomania kielegiteseert. Eszmeletlen nagy biznisz. :)

Mondjuk marhara nem erdekel mi lesz a kimenetele, sem az, h mire hasznaljak fel, de meg tudom erteni, h miert kapta fel a vizet a Sony es emiatt marhara felesleges kapasbol rasutni a belyeget, mert a floss kozosseg is rengeteget tett (just-for-fun) azert, h a helyzet idaig fajuljon.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igen, csak ugye a sony él a vásárlókból, és nem a vásárlók a sony-ból.
Ezért is mondtam, hogy az ilyen nem tesz jót, és mindegy kinek van igaza.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Nem egeszen. Az teljesen igaz, h a Sony a vasarlokbol el, de az is, h csak a felhasznalok nagyon-nagyon-nagy tobbsege jatszani es filmet nezni akar a megvett konzoljan es nem linuxot telepiteni. Marpedig az anno GeoHot a gepre telepitett linuxon vegzett hv reveng munkaja adta a majdani tores alapmunkajat amivel kesobb nehany gyoker a Sony fizeto klienseit is megkarositja. Es pont egy kisebbseg hisztizik azert, h a tobbsegnek is szar legyen, h az o marginalis igenyeiket kielegitsek? Azert lassuk mar be, h ez mennyire nonszensz. :) Azt mar hozza sem teszem, h erre a munkara most egy eleg komoly hamisito es copycat ipar fog raalni.

Ez azert eleg durvan rossz marketinget jelent a linuxnak is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nagyonnagy plusszegy...

A PS3-at nem igazan szantak computing teruletre, a Cell-el kapcsolatban volt az IBM-nek es a Toshibanak olyan elkepzelese, hogy erdemes lenne belole szuperszamitogepet epiteni.

Mondjuk a hobbi ps3 clusterepito projektek feltunedezese kelthetett nemi riadalmat, nem kizart, hogy az IBM is presszionalta a Sony-t, hogy ugyan vegye mar ki az otheros supportot a ps3-bol. Csak mer' meg ki kellett soporni a PowerXCell szervereket raktarbol. Nomeg azok a PS3-ak, amiket computing celokra hasznaltak, tunkeppen netto veszteseget jelentettek a Sony-nak (egeszeb mostanaig), mivel kb. 0 contentet adtak el hozzajuk.

Nem kell osszeeskuves elmeleteket keriteni, plane, h az IBM is leallitotta pont a finisben a Cell fejleszteset.

Es amugy de. Ha keresztre feszitenek sem ugrik most be a fazon neve, de anno mikor megalmodta a PS3-at, akkor ugy gondolta, h nem csak jatekkonzol lesz, hanem komplett otthoni multimedias kozpont, valamint kisebb clusterekhez hasznalhato alaprendszer is, pont a Cell akkor felelmetesnek gondolt parameterei miatt. Ezt a vonulatot a Sony egeszen addig fenttartotta a termekben amig az illeto naluk dolgozott.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem konspiracios teorianak szantam a dolgot, pusztan arra utaltam, hogy semmilyen uzleti erdek nem hatott abba az iranyba, hogy az otheros-t megtartsak, ellene meg szolt nehany (igaz gyengecske) erv. Mondjuk a kalozok/cheaterek tevekenysege volt az, ami az otheros kerdest az unfranko kategoriaba tette.

Nem tulzottan ertek a multimedias igenyekhez, de az szamomra eleg nyilvanvalo, hogy otthoni multimedias celokra a konzol nem lett volna alkalmas. Egyfelol a memoriaja bazi keves, masfelol meg milyen multimedias kozpont amelyik dual-boot-osan mukodik (vagy jatszunk GameOS-en (kizaro)vagy multimediazunk/szovegszerkesztunk otheros-en)? Ha ilyet akart volna a Sony, egyszeruen a GameOS-t fejleszti arra szintre, hogy ellassa a szukseges funkciokat, nem ilyen nehezkes megoldast valaszt.

A PS3 nem rossz celszerszam jatekra, de raeroltetni mindenfele mas feladatra szerintem nem tul celszeru.

Mondjuk a kalozok/cheaterek tevekenysege volt az, ami az otheros kerdest az unfranko kategoriaba tette.

Igen.

Igazabol mivel nincs szukseg eszmeletlen meretu multitaszkra, megfelelt volna ra a vas. 256MB ram nagyon sok tud lenni, ha normalisan kodolsz. Szovegszerkesztes nem jo pelda, mivel arra ez a felallas teljesen alkalmatlan lett volna, de film/foto nezesre, zene hallgatasra, online tartalmak osszefesulesere a tv-re teljesen eleg. Anno a sokkal szerenyebb kepessegu xbox-ra is keszult egy eleg otvar koddal rendelkezo app ami pont ilyen kepessegekkel bovitette ki anno azt a konzolt. XBMC nevre hallgat, azota mar boldog boldogtalan portolta mindenfele platformra (koztuk linuxra is). Ez olyannyira bejott, h az osx-es portja (a Plex) a kovetkezo LG tv szeriaban mar alapertelmezett media center sw lesz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez igy jogos, csakhogy ehhez az egeszhez nem kell az otheros, sot meg csak nem is az lenne a jo irany (lasd elozo hozzaszolasom), a nyero dolog valami olyan hobby sdk piacra dobasa lenne, ami a GameOS-en belul tenne lehetove ilyen-olyan nem penzert adott szoftverek irasat. Most hirtelen az XNA Game Studio-t tudnam felhozni peldakent.

Vagy megteheti a Sony, hogy hazon belul mindezt kifejleszti es firmware upgrade-eken keresztul bevezeti, de szerintem erre sincs tul sok akarat arrafele. Multimedias oldalrol szerintem nagyjabol tudja a konzol most is, amit leirtal. A netezes/levelezes, instant messaging, (torrentezes), productivity egyeb mufaj viszont sok fejlesztest igenyelne keves megterulest hozva, arrol nem is beszelve, hogy ezek a mufajok nem igazan kontrollerbaratok.

Persze ha volt is ilyen terv a Sony-nal (szerintem nem), akkor az mostanra becsuszott az otheros-el egy kategoriaba, azaz nem akarnak a hackereknek meg egy tamadasi feluletet adni egy ilyen eszkozon keresztul.