Permbant kapnak a PSN-en a kalózkodáson rajtakapott PS3 tulajdonosok

Címkék

A Sony ma állásfoglalást tett közzé a GeoHot és a fail0verflow csapat "munkája" nyomán elérhetővé vált hackekkel, eszközökkel és a kalózszoftverekkel kapcsolatban. A vállalat azt közölte, hogy a védelmi mechanizmusok megkerülésére alkotott eszközök és a kalózszoftverek kárt okoznak a Sony-nak, illetve potenciálisan zavarhatják a lojális PlayStation ügyfelek "online élményét". Éppen ezért a Sony bejelentette, hogy azok az ügyfelei, akik a védelmi mechanizmusok megkerülésére alkotott eszközöket használnak, vagy kalózszoftvert futtatnak végleg kizárásra kerülnek a PlayStation Network-ről és a Qriocity szolgáltatásokból. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

En nem itelem el a homebrew-t, de ha a gyarto azt nem akarja engedni, akkor vagy ne vedd meg az eszkozt vagy ez van amit a hir mond. Inkabb mkv supportot meg normalis file-kezelest raknanak bele...

Mikor megvette lehetett rajta Linuxot futtatni. Nemrégiben a gyártó az ügyfelek hozzájárulása nélkül, ezt az opciót törölte. Most mit tegyen az aki 50 ps3-ból szuperszámítógépet épített magának? És aki mondjuk Media centert csinált belőle, de azért játszani is szeretne néha? A ps3 megjelenésekor sokkal nyíltabbnak tűnt mint mondjuk a Xbox360 (aminek már a megjelenésekor tudtad hogy ha megpiszkálod akkor bannolva leszel), csak most ez a nyíltság _utólag_ nem tetszik a gyártónak és zártabbá szeretné tenni. Ez így nem kóser.

helyes. bar a false positive kerdese eleg kellemetlen lehet.

Akkor eldontheti, hogy a jatekos enje vagy "linuxotmindengepremerthanembepipulok" enje kerekedik felul...

Mondjuk teljesen jogos azoknak a hozzaallasa is, akik bepereltek emiatt a Sony-t. Anno vettek egy gepet, aminek a funkcionalitasat a Sony korlatozta. Tok hulyeseg mas oprendszert tenni ra, de ha valakinek az tetszik, akkor lelke rajta.

A hobbi-ps3 linuxosok lettek kalozkodas/cheateles elleni harc civil aldozatai. :)

Azt azert tegyuk hozza, h nem a sajat userei ellen, hanem a bevetelei mellett kardoskodik aminek elegge a felhasznalok elegedettsege adja az alapjat. Marpedig ha a sok kocsog kis gamer elkezdi mindenfele cheat-tel agyonvagni a tobbi normalis, fizeto felhasznalo jatekelmenyet, akkor bizony az senkinek sem jo. Elegge ertheto, h vedeni akarja ezt a kialakult renomet a Sony. Amugy erdekes modon mikor anno a Nintendo lepett fel hasonlo modon a Wii kalozkodas/tores ellen, akkor nem igazan volt visszhang. Pedig ok azt is megtettek, h ha a WiiNetwork tort eszkozt erzekelt, akkor lekapcsolta a device ventillatorat...

---
pontscho / fresh!mindworkz

mennyivel nemesebb és egyszerűbb lenne, ha ennek érdekében nem szankciókkal élne hanem az új fejlesztéseit tenné olyanná, hogy csak azok profitáljanak belőle akik nem törik a hw-t. Így elég gáz hivatkozás a "nem rosszalkodó" játékosok védelme. Ennek csak pénzszaga van.

azért mert Lehetőség van rá, nem kell megtenni, nem kötelező!
ezért... ööö ezért hívják lehetőségnek.

mellesleg nem épp erre gondoltam amikor azt mondtam, hogy...
hanem a játékosokra, mondjuk külön kell válogatni őket 2-3 játéktérre, hogy az egyformák egymással játszanak, és nem bannolni az ügyfelek felét:)

szerk.: ezek után ha megvalósítják, kérem az ötletadónak járó díjat!!!

Akkor most kepzeld hozza azt a keveset amit az emberi psziche mukodeserol sejtesz es meglesz a valasz arra a kerdesre, h ez a kijelentes itt es ebben a szituban miert volt zoldseg. :)

Azok az ugyfelek, akiket most bannolnak nem epp fizetokepes ugyfelek, igy ilyen forman nem lesz massziv bevetel kiesese.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Csakhogy ebben a kerdesben nem a Sony fogja a nagyobb presztizs veszteseget elszenvedni. :)

Amugy ha mar presztizsveszteseg, kapasbol ketto van. Vagy elveszit 0.00000001% usert mert kivett egy torest elosegito szivesseg featuret a termekebol, vagy elvesziti a felhasznaloi bazis nagyon nagy szazalekat azert mert ele van masolt/lopott jatekokkal a halozata amiknek jo reszenel csalnak a jatekosok es ezzel hazavagjak a tobbi jatekos kedvet.

---
pontscho / fresh!mindworkz

eleve az, hogy nem arról beszélgetünk, hogy a sony milyen elegánsan oldotta meg a problémát, hanem arról, hogy hogyan szakította két táborra a játékosokat, a tényleges v. potenciális ügyfeleit, pénzben mérhető hasznot v. veszteséget okoz.

ráadásul olyan időben, amikor minden egyes fillérért meg kell dolgozni. - de úgy látszik csak a nálunk van ez így:) -

érted v. nem, a sony nem karhatalom, hanem nyereségorientált vállalat.

vagyis abból kell nyereséget csinálnia ami van. márpedig most az a helyzet, hogy ellopták a programjait, tehát ha minimalizálni akarja a veszteségeit, akkor biztosítson ő maga játékteret a - lopott szoftverekkel rendelkező - játékosoknak, és kérjen előfizetési díjat tőlük.

továbbmegyek:) minimalizálja a lopott játékokkal kapcsolatos érdekeket.
pl. adjon előfizetési díj, és hűségnyilatkozat fejében ingyen, v. minimális összegért játékokat. ez már más területen is elég jól bevált.

a többit meg bízza a rendőrségre, v. akire tartozik:)

Nem tudom, hogy ez az egész mennyit tud rontani a Sony amúgy sem fényes megítélésén. Számomra az egész márka világ életemben a "messze elkerülendő" volt. Az ellenszenv nem ma kezdődött. Nekem már a George Michael vs. Sony balhé sem tetszett. Aztán itt volt a Sony rootkit história. Aztán itt a "vedd meg Other OS-sel", majd jól kipatcheljük belőle. Nem a korrektség példaképe ez a vállalat az biztos.

--
trey @ gépház

Pl. a notebookjaikert, telefonjaikert, a walkmanert oltek/olnek a nepek. Ahogy az elso floppy drive is magyar otlet alapjan Sony termek volt. Manapsag az LG es a Samsung mellett sok embernek a TV-t jelenti, stb. Az hogy kiemelkedo-e valamiben, vagy egyaltalan rentabilis, teljesen mas kerdes.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Régen - qrvarégen, még gyerekkoromban - volt egy ilyen izé, hogy Black Trinitron mátrix. Azzal, akkor, úgy tudom ász volt az "egy szó, négy betű: icaszonyji". Most van az erre a nimbuszra épülő hype, Bravia, walkman, cd, stb. Meg rootkit, meg vissza vont otherOS.

Sic transit gloria mundi. Persze, most már CRT se nagyon van..

(Apropó, még a kedvenc TV-reklámom, az volt sony. A kajálós pasis. Nem tudja valaki, hol van megosztón? Mert a tecső nem találja, már csak a bravia pattogós gyurmái vannak.)

pl. az egyik legjobb átvitelű digitális audio szabvány megalkotója, hozzá olyan másolásvédelemmel, amit máig nem tudtak kinyitni. elérhető árú minőségi audio komponensek, piacvezető a televízió gyártásban, az ő nevéhez fűződik a pl. walkman és még sorolhatnám.

Tovabba a konzol mufaj tipikusan az, amit az mukodtet, hogy az emberek folyamatosan vasarolnak. Innentol kezdve teljesen ertheto, hogy miert reagal ennyire vehemensen a Sony, hiszen a PS3 uzleti szisztemajanak az alapjat erte tamadas, ami nem jon jol, amikor mar eppen kezdett gazdasagilag is mukodni a platform. A jelentektelen szamu hobbilinuxos ebben a kepletben kerekitesi hiba osszehozasara sem eleg.

A kutatók nem fonak örülni neki. Miután lement a szimuláció, délután nem tudnak egy kicsit online Quakezni pihenésképp, mert bannolják őket :(

Helyenként olyan érzésem van, hogy direkt az xbox malmára hajtják a vizet.
Elég lett volna a linux telepithetőséget visszatenni, és elmúlt volna minden ilyen gond. Most az állandó harc a renitens userekkel amiről cikkeznek....

Nem hiszem, hogy az ilyesmikről megjelenő cikkek jót tesznek neki, tökmindegy kinek van igaza.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Elég lett volna a linux telepithetőséget visszatenni, és elmúlt volna minden ilyen gond. Most az állandó harc a renitens userekkel amiről cikkeznek....

Talan annak a hisztis gyokernek nem kellett volna csak ugy just-for-fun csesztetnie a konzolt a Sony altal meghagyott linux telepitesi lehetoseg alol es akkor nem veszi ki belole ezt a feature-t. :) Mellesleg akkor most nem lenne beperelve sem. Ez egy ilyen ket iranyu dolog jelen pillanatban, foleg mert anno a PS3 nem csak jatekkonzolnak lett tervezve, hanem akar altalanos nagy teljesitmenyu node-nak mindenfele szamitasigenyes dologhoz es ezert volt lehetoseg linux telepitesere. Erre jott nehany nagy arc (azt azert el kell ismernem, h a munka amit vegeztek az zsenialis) es jol kicseszett nehany millio emberrel azert a 0.00000001%-os felhasznalasi igeny es egomania kielegiteseert. Eszmeletlen nagy biznisz. :)

Mondjuk marhara nem erdekel mi lesz a kimenetele, sem az, h mire hasznaljak fel, de meg tudom erteni, h miert kapta fel a vizet a Sony es emiatt marhara felesleges kapasbol rasutni a belyeget, mert a floss kozosseg is rengeteget tett (just-for-fun) azert, h a helyzet idaig fajuljon.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem egeszen. Az teljesen igaz, h a Sony a vasarlokbol el, de az is, h csak a felhasznalok nagyon-nagyon-nagy tobbsege jatszani es filmet nezni akar a megvett konzoljan es nem linuxot telepiteni. Marpedig az anno GeoHot a gepre telepitett linuxon vegzett hv reveng munkaja adta a majdani tores alapmunkajat amivel kesobb nehany gyoker a Sony fizeto klienseit is megkarositja. Es pont egy kisebbseg hisztizik azert, h a tobbsegnek is szar legyen, h az o marginalis igenyeiket kielegitsek? Azert lassuk mar be, h ez mennyire nonszensz. :) Azt mar hozza sem teszem, h erre a munkara most egy eleg komoly hamisito es copycat ipar fog raalni.

Ez azert eleg durvan rossz marketinget jelent a linuxnak is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A PS3-at nem igazan szantak computing teruletre, a Cell-el kapcsolatban volt az IBM-nek es a Toshibanak olyan elkepzelese, hogy erdemes lenne belole szuperszamitogepet epiteni.

Mondjuk a hobbi ps3 clusterepito projektek feltunedezese kelthetett nemi riadalmat, nem kizart, hogy az IBM is presszionalta a Sony-t, hogy ugyan vegye mar ki az otheros supportot a ps3-bol. Csak mer' meg ki kellett soporni a PowerXCell szervereket raktarbol. Nomeg azok a PS3-ak, amiket computing celokra hasznaltak, tunkeppen netto veszteseget jelentettek a Sony-nak (egeszeb mostanaig), mivel kb. 0 contentet adtak el hozzajuk.

Nem kell osszeeskuves elmeleteket keriteni, plane, h az IBM is leallitotta pont a finisben a Cell fejleszteset.

Es amugy de. Ha keresztre feszitenek sem ugrik most be a fazon neve, de anno mikor megalmodta a PS3-at, akkor ugy gondolta, h nem csak jatekkonzol lesz, hanem komplett otthoni multimedias kozpont, valamint kisebb clusterekhez hasznalhato alaprendszer is, pont a Cell akkor felelmetesnek gondolt parameterei miatt. Ezt a vonulatot a Sony egeszen addig fenttartotta a termekben amig az illeto naluk dolgozott.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem konspiracios teorianak szantam a dolgot, pusztan arra utaltam, hogy semmilyen uzleti erdek nem hatott abba az iranyba, hogy az otheros-t megtartsak, ellene meg szolt nehany (igaz gyengecske) erv. Mondjuk a kalozok/cheaterek tevekenysege volt az, ami az otheros kerdest az unfranko kategoriaba tette.

Nem tulzottan ertek a multimedias igenyekhez, de az szamomra eleg nyilvanvalo, hogy otthoni multimedias celokra a konzol nem lett volna alkalmas. Egyfelol a memoriaja bazi keves, masfelol meg milyen multimedias kozpont amelyik dual-boot-osan mukodik (vagy jatszunk GameOS-en (kizaro)vagy multimediazunk/szovegszerkesztunk otheros-en)? Ha ilyet akart volna a Sony, egyszeruen a GameOS-t fejleszti arra szintre, hogy ellassa a szukseges funkciokat, nem ilyen nehezkes megoldast valaszt.

A PS3 nem rossz celszerszam jatekra, de raeroltetni mindenfele mas feladatra szerintem nem tul celszeru.

Mondjuk a kalozok/cheaterek tevekenysege volt az, ami az otheros kerdest az unfranko kategoriaba tette.

Igen.

Igazabol mivel nincs szukseg eszmeletlen meretu multitaszkra, megfelelt volna ra a vas. 256MB ram nagyon sok tud lenni, ha normalisan kodolsz. Szovegszerkesztes nem jo pelda, mivel arra ez a felallas teljesen alkalmatlan lett volna, de film/foto nezesre, zene hallgatasra, online tartalmak osszefesulesere a tv-re teljesen eleg. Anno a sokkal szerenyebb kepessegu xbox-ra is keszult egy eleg otvar koddal rendelkezo app ami pont ilyen kepessegekkel bovitette ki anno azt a konzolt. XBMC nevre hallgat, azota mar boldog boldogtalan portolta mindenfele platformra (koztuk linuxra is). Ez olyannyira bejott, h az osx-es portja (a Plex) a kovetkezo LG tv szeriaban mar alapertelmezett media center sw lesz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez igy jogos, csakhogy ehhez az egeszhez nem kell az otheros, sot meg csak nem is az lenne a jo irany (lasd elozo hozzaszolasom), a nyero dolog valami olyan hobby sdk piacra dobasa lenne, ami a GameOS-en belul tenne lehetove ilyen-olyan nem penzert adott szoftverek irasat. Most hirtelen az XNA Game Studio-t tudnam felhozni peldakent.

Vagy megteheti a Sony, hogy hazon belul mindezt kifejleszti es firmware upgrade-eken keresztul bevezeti, de szerintem erre sincs tul sok akarat arrafele. Multimedias oldalrol szerintem nagyjabol tudja a konzol most is, amit leirtal. A netezes/levelezes, instant messaging, (torrentezes), productivity egyeb mufaj viszont sok fejlesztest igenyelne keves megterulest hozva, arrol nem is beszelve, hogy ezek a mufajok nem igazan kontrollerbaratok.

Persze ha volt is ilyen terv a Sony-nal (szerintem nem), akkor az mostanra becsuszott az otheros-el egy kategoriaba, azaz nem akarnak a hackereknek meg egy tamadasi feluletet adni egy ilyen eszkozon keresztul.