A Microsoft és a Nokia bejelentette, hogy partnerségre lép (Windows Phone 7)

Ahogy arra számítottunk, ma a Microsoft sajtóhírben közölte, hogy összeborult a Nokia-val. Ezt azt jelenti, hogy a Nokia a smartphone készülékein a nemrég debütált Windows Phone 7 platformot fogja elsődleges platformként nyomni. A mobiltelefonos Nokia szakértelmét hozza a házasságba. A Nokia eszközökön és szolgáltatásokon a Bing lesz a keresőplatform. A Nokia Maps a Microsoft térképszolgáltatásainak core komponense lesz stb.

A sajtóbejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

"Another update is in progress due to Trolltech's acquisition by Nokia in 2008".
ez azóta is "folyamatban van". imho kérdéses, hogy ez vonatkozik e a Nokia felvásárlás utáni QT kiadásokra is. a GPL szerencsére azért ezeken is érvényes, ezért legrosszabb esetben is a fork lehetősége adott.

Egyreszt ez eleg szomoru, a Qt-nak joval gyengebb hatszele lesz, nagyon sajnalom. :( Masreszt viszont nem sok ertelme van egy Silverlight alapu platformon Qt-t hasznalni, tobb okbol sem:
- C++ alapu nativ framework, ami egyaltalan nem illeszkedik a WP7 teljesen menedzselt kornyezetebe. A WP7 egyik elonye pont a valodi architekturafuggetlenseg.
- Vizualis szempontbol megint csak nem elonyos, hiszen a WP7 felhasznaloi felulete nagyon tavol all a megszokott gombok-toolbarok-tabok stilustol, amit a Qt is tamogat.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

gyakorlatilag igen: barmely .net-et tamogato nyelven tudsz ra fejleszteni, amibol a CLR-en keresztul ugy tud futni, hogy nem kell torodnie a fejlesztonek azzal, hogy az most milyen oprendszer, milyen cpu utasitaskeszlettel, etc.
ebbol a szempontbol ugyanaz mint a java, a legnagyobb kulonbseg persze, hogy a jvm/jre sokkal tobb platformra lett portolva.

Tyrael

Ilyesmi, csak ugye pl. androidon ott az NDK, ami nem felel meg ennek a kovetelmenynek.

Nem tudok róla, hogy kötelező lenne NDK-t használni... :)

Másrészt az alkalmazások elterjedésével kiderülhet, hogy WP7 esetén is szükség lehet közelebb nyúlni a hardverhez, amit lehetővé tesz az iOs és az Android is... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

gyakorlatilag igen: barmely .net-et tamogato nyelven tudsz ra fejleszteni

Az Igazi Programozó bármilyen programnyelven képes Fortran programot írni.

nem kell torodnie a fejlesztonek azzal, hogy az most milyen oprendszer, milyen cpu utasitaskeszlettel, etc.
a legnagyobb kulonbseg persze, hogy a jvm/jre sokkal tobb platformra lett portolva.

Sokkal több == nem M$.
Nem kell törődnie, hogy milyen oprendszer == feltéve, hogy M$ az az oprendszer, különben úgyse fut rajta a programja.

Ezt platformfüggetlenségnek hívni, hm, merészség.

"Az Igazi Programozó bármilyen programnyelven képes Fortran programot írni."
a kalapacsos ember mindent szognek nez.

"Nem kell törődnie, hogy milyen oprendszer == feltéve, hogy M$ az az oprendszer, különben úgyse fut rajta a programja.

Ezt platformfüggetlenségnek hívni, hm, merészség."

"Software that is platform independent does not rely on any special features of any single platform, or, if it does, handles those special features such that it can deal with multiple platforms."

2 eset lehetseges:
1, a clr-re/jvm-re tamaszkodas szerinted megserti ezt, ebben az esetben nem letezik platformfuggetlen szoftver, hiszen nincs biztos hogy mindig van olyan platform, amire nem erheto el az adott futtato kornyezet/compiler, etc.
2, felismerjuk, hogy a platformfuggetlenseg azt jelenti, hogy a futtatokornyezet es a kod kozott egy olyan absztrakcios reteg van definialva, aminek a betartasa eseten garantalhato, hogy az alkalmazas kodjanak modositasa nelkul futtathato barmely, a futtatokornyezet altal tamogatott kornyezetben.
ebben az esetben mind a java, mind a .net megfelel szerintem ennek a definicionak.

ahogy irtam fentebb, a flash playeres fejlesztoknek meg a 64bites verzio elkeszitesevel is elegge meggyult a bajuk:
http://blogs.adobe.com/penguinswf/2006/10/whats_so_difficult_64bit_edit…

Tyrael

Igen, de a .Net nem támogat minden architektúrát, és kicsit sem nyílt, akármilyen jó is. Nekem az "architektúrafüggetlenség"-ben egy kicsit benne van a nyíltság is. Vagyis az, hogy elvileg portolható legyen minden architektúrára a program. Míg ez .Net esetében nem áll fent gyakorlatilag.

a closed-source persze az isten, 1.0 is gigastabil mindenbol... miert nem hasznalsz windows 95-öt meg mindig? Hiszen a telepito is megmondta, hogy bugfree, perfekt, meg minden..
az, hogy nem vallják be, hogy szar, attól még lehet bugos minden...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

1, OpenJDK port lesz előbb kész és használható, vagy Oracle által hivatalosan supportált Enterprise grade JDK?

2, A kérdésed arra szólt, hogy van-e. Van. Ezen után már enterprice-class kell. Az még nincs. Ha lesz, akkor mi lesz az érved? :)

3, Egyébként melyik platform az, ami megy MIPS-en, Intel-en és ARM-on bináris kompatibilitást feltételezve?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Java es .Net alapvetoen interpretalt bytekodot hasznal. (na jo JIT-es )
A Python is allit elo bytkodot es ment el fileba.

De nem csak ezert mondhatom.
Ha atmasolok egy python kodot, egy ARM -rol egy MIPS-re, akkor nem kell modositanom.

Attol meg hogy python kozvetlenul meg tud enni olyan kodot amit ember ir, attol meg az binarisan kompatibilis kod.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mi az A GUI ? :)

http://dev.deluge-torrent.org/wiki/Screenshots

Kvazi Barmelyikkel.

.Net vagy Java -hoz hasomloan python is kepes nativ libeket is hasznalni. Es ugye GUI karcolashoz elobb utobb native kodhoz jut a hivasod.

(nem csak python ilyen ravasz dolog, van sok mas is)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ahja, kvázi bármelyikkel... ja. :)

Egyet segíts már, miért nem látok úton-útfélen architektúra függetlenül letölthető python programokat? Amit linkeltél programot ahhoz is ezerféle oprendszerre van kétezerféle telepítő más-más tartalommal... gyanús ez a platformfüggetlenség. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Architecture: All

Kezdjük ott, hogy nem bináris, hanem közönséges interpretált python program, némi platformfüggő patch-ekkel, mint a például a Win32IconImagePlugin.py fájl, ami persze felkerül FreeBSD-re is, mert feltétlen szükség van rá. :)

Az sok csomag sokfele distro csomag forma miatt lehet.

Ahja, folytassuk ott, hogy azért csomag, mert úgy felteszi a magával a szükséges bináris cuccokat, mint a GTK és ennek függőségei. FreeBSD esetén ez mindössze 151 csomag.

Es gyanitom, hogy van ra egy tool ami legyertja az osszest ugyan azon a gepen.

Gyanítom, hogy így van, nyilván nem manuális munkával készítik el ezeket.

Ettől azért kissé fejlettebb dolognak tartok egy JWS linket, amit oda tudok adni bárkinek, lejön egy jar fájl, és fut is ott, ahol van JRE, ha nincs feltelepül böngésző pluginként, és nem kell 151 egyéb csomagot feltelepítenie a futásához.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

1. kit erdekel? egyik se lesz kesz amugy, csak ti rofogtok ezen, hogy huuu hat ha nyilt, akkor milyen nagy dolgokat lehetNE csinalni vele. csak kurva sok penz, ido, es szakember kene hozza, de sebaj, majd szabadidejukban bizzztosan megirjak nektek.

2. nem kerdeztem semmit.

3. szerintem kb. semelyik szamottevo nem megy, pont ez lett volna a mondandom lenyege.

1. kit erdekel? egyik se lesz kesz amugy, csak ti rofogtok ezen, hogy huuu hat ha nyilt, akkor milyen nagy dolgokat lehetNE csinalni vele. csak kurva sok penz, ido, es szakember kene hozza, de sebaj, majd szabadidejukban bizzztosan megirjak nektek.

Ezek már csak ilyen dolgok. Soha nem lesznek készen. Ahogy más dolgok se lesznek készen. Tulajdonképpen ilyen irányból megközelítve semmi sincs soha készen. Irigyellek az egyszerű világképed miatt.

A nyílt és zárt forrás kapcsán mintha valami trauma ért volna, akarsz róla beszélni? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

jol van, latom nem lehet veletek ertelmesen beszelni. nyilvan semmi nem lesz kesz, de ezek a hobbivackok *meg annyira se*. miert muszaj mindent total szo szerint venni? ilyen nehez ertelmezni?

semmilyen traumam nincs, a kod minosegenek meg kvara semmi koze a kod nyiltsagahoz, csak azon mulik, hogy van-e mogotte valami baszott nagy ceg, ami tolja bele a penzt, vagy nincs. lasd stallman 30 eve hasznalhatatlan hurd-je vs a 90%-ban cegek altal irt linux kernel. de mondhatnek barmi mast, firefox, virtualbox, kde, vagy a perpill nagyon relevans qt (vajon miert temeti mindenki pont akkor, amikor a nokia mondja, hogy hat nem fogja hasznalni tobbet, biztos veletlen egybeeses?!), vagy akarmit. ti *tenyleg* elhiszitek, hogy azert hasznalhatok, mert nyiltak?! a valaszt meghagyom nektek, bar az eddig osszehordott suletlensegek utan nem varom, hogy sikeruljon ertelmesen megadni.

ennyit errol, tovabbi kellemes magomlest meg alomvilagban abrandozast. szigoruan csak nyiltan!

ti *tenyleg* elhiszitek, hogy azert hasznalhatok, mert nyiltak?!

Nem. Ellenben nem esek abba a téveszmébe, hogy ami nyílt forrású (és nem tolják bele a pénzt) az használhatatlan és soha nem lesz használható. :)

csak azon mulik, hogy van-e mogotte valami baszott nagy ceg, ami tolja bele a penzt, vagy nincs

Ahja. Vettem már részt olyan projektben, ami mögött hihetetlen nagy cég volt, tolták bele a pénzt számolatlanul és mégse lett belőle semmi. Ugyanakkor vettem már részt olyan projektben, amely mögött nem volt nagy cég, tulajdonképpen nem volt cég mögötte, egyátalán nem toltak bele pénzt és mégis lett belőle valami. Nagyon sok esetben nem korrelál a kódminőséggel és a használhatósággal az, hogy mennyi pénzt toltak bele a projektbe.

bar az eddig osszehordott suletlensegek utan nem varom, hogy sikeruljon ertelmesen megadni.

Ami sületlenséget összehordtál, abból én se várom, hogy az életben egyszer is megérted, amit írunk. Van benned egy zsigeri düh, talán irigység, hogy mások sikeresebbek, de ez csak rád tartozik, az asztalt cipővel verő leveleid nem tesznek higgadt és átgondolt benyomást, próbálj meg úgy írni, ahogy egy megrendelővel beszélnél egy tárgyaláson, ok?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Látom te még nem voltál olyan helyzetben, hogy bele kelljen debugolnod egy kereskedelmi framework zárt kódjába, mert az szar, és ki kell találnod, hogyan működik.

Látom, te még nem találtál olyan Ms bugot, amit fél évig nem javítottak ki. (Mi már találtunk a cégben, mondjuk azt nem én találtam).

Ezen tapasztalatok miatt, hacsak lehet, a nyílt forrású megoldásokat részesítem előnyben, ha van választás.

Persze ettől összességében lehet jobb megoldás X zárt cucc, mint Y nyílt. De a zártság eléggé nagy hátrány.

"neked lehet, attol meg ugyanugy hulyeseg.", mondod te. Szerintem meg érvelni kell, b+, nem trollkodni.

A .Net framework nagyreszebe beledebugolhatsz. A konyvtarak minosege az igazan lenyeges, ugyanis a legtobb (nagy) cegnel mar csak a burokracia miatt is annyira maceras a kontribucio az OS termekekbe, hogy inkabb hagyjuk a francba, meg csinalunk workaroundot, mert 10x gyorsabb, mint szubmittalni a javitast. Ha komoly (fizeto) partner vagy, akkor csomo ceg akar par nap alatt javit bugokat az altala szallitott konyvtarakban.

En az open source elonyet leginkabb ott erzem mostansag, hogy nem kell idot pazarolni a megvasarlassal, akar a Maven is leszedheti nyilt repobol (tehat nem a penz a problema, hanem a maceras licenszelesek), a hatranyat meg ott, hogy mondjuk egy .Net framework dokumentaciojahoz alig-alig er fel open source project.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Jó ez, az elméletben. Részt vettem olyan integrációs projektben, ahol mi voltunk a vendor stratégiai partnerei, és olyan 2,5-3 év múlva bebukott a projekt egy konkrét hiba miatt.
Kb. másfél évvel később írt a vendortól a support, hogy egyébként van megoldás erre a hibajegyre, ez és ez.
Ez csak 2-3 száz millió eurós projekt volt, lehet, hogy nem volt eléggé komoly a vendornak, nem tudom.
Persze, biztos kifogtunk egy céget, akik nem voltak benne a fenti csomó cég csoportban. Mondjuk ezt előre nem hiszem, hogy lehet tudni.

Meg aztán, gondolom, hibától is függ. Lehet pár nap alatt javítható hibát találni, meg lehet olyan hibát, ami súlyos fejvakarások után sok hónap múlva javul. Azt hiszem, a microsoftnál volt valami biztonsági hiba, amit hosszú ideig nem sikerült javítani, pedig ismerték. Na mindegy.

Kedves "Joejszaka", azt írtad az imént, hogy: "Látom te még nem voltál olyan helyzetben, hogy bele kelljen debugolnod egy kereskedelmi framework zárt kódjába, mert az szar, és ki kell találnod, hogyan működik."

Feltételezem, hogy itt nem a .NET forráskódjára gondolhattál. Ha meg mégis, akkor kérlek engedd meg, hogy segítsek. Amennyiben a .NET forráskódjába szeretnél belekukkantani (debug-olni is), akkor ajánlom szíves figyelmedbe a következő helyeket:

Microsoft Reference Source Code Center
Download All the .NET Reference Source Code at Once with Net Mass Downloader

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

lassan felfoghatna mar az MS, hogy ez nem a Desktop piac, ahol oveke 90%+ es megteheetik, hogy csak onmagukkal kompatibilisek. Nem ertem hany termekuknek kell meg ehhez a mobilplatformon megbuknia, hiogy rajojjenek. Direkt nem akarjak felfogni a platformfuggetlen szo jelenteset.

Mellesleg a WP7 a WinMohoz kepest visszafele fejlodes, arra meg cross-compile-lal is lehetett programot irni, nem pedig fizetos one-platform toolokkal.

Arrol nem is beszelve, hogy a Silverlight is itt bukott meg, az Adobe felfogta, hogy mindenre ki kell adnia flash playert, a HTML5-nel meg kitalaltak, hogy midnen fejleszto maga irja meg a lejatszojat, igy nem a HTML5 szabvany a hibas.

Egyszoval nem kene sok midnenen valtoztatnia az MS-nek, de pont a masik iranyba megy

Tévedsz. Ha valaki jól programozik C#-ban és .net-ben, az gyakorlatilag bármilyen MS termékre tud fejleszteni (stabil, jól dokumentált API-val, kiváló fejlesztői környezetben, tehát jövő biztosan). Mobilra, desktop-ra, szerverre, web-re, cloud-ra és még Linux-ra is, a mono project miatt.
--
http://www.naszta.hu

Kedves "djszapi"! Lehet, hogy ez elsőre viccesnek tűnik, de azért ha jobban megnézed a Mono - .NET kompatibilitási listáját, akkor azért látszik, hogy elég jó úton járnak.

A Mono nem 100% .NET kompatibilis és valószínűleg sose lesz az (már, ami a funkcionalitást illeti), azonban amit csinálni lehet vele az igencsak figyelemre méltó.

Ha meg valakinek valami nem tetszik a Mono-ban, vagy épp kompatibilitási hibát, hiányosságot talál benne nosza rajta, jelentse nekik vagy javítsa ki maga.

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

"gyakorlatilag bármilyen MS termékre tud fejleszten"

na EZ a baj! En irok egy flash appot, _midnen_ termeken mukodni fog, nem _csak_MS_ termeken. Ez a csak MS dolog nagyon jo volt, amig volt egy Windows 90%-os piaci reszesedessel desktopon, emg nevetseges smartphone kinalat, de pont _ez_ az, amit mar ki kene noni (Ilyen aprosagok, hogy Silverlight/Moonlight menjen Androidon, Symbianon, Blackberry OS-en, iOS-on, stb. meg ha a Desktop Linuxot meg a Maemot nem is vettuk)

Arrol nem is bezselve, hogy a HTML5 playert is egyre tobben megirjak _jol_ maguknak, mar az is platformfuggetlenebb weben, mint a silverlight

Nincs igazi platformfüggetlenség. Vagy ha van, akkor még az MS-é jelenleg legjobb, a legelőremutatóbb. A Visual Studio elé leülsz és 64 magos nagyvastól a WP7/WinCE telefonig bármire tudsz fejleszteni egy könyvtárból (.net) és minimum egy közös nyelvből (C#). Tudsz hordozni közös alapkönyvtárakat, a teljes back-end hordozható. Kényelmes és hatékony a fejlesztés.

A Qt tudott még ilyet, és a Java. A Javat is és a Qt-t is most heréli ki a jelenlegi tulajdonosa (Oracle és Nokia). Sajnos.
--
http://www.naszta.hu

A mono fut Androidon, iOS-on, Blackberryn, Symbianon, stb? (edit: kozben latom iOS-on igen) Meg azert nem all olyan tul jol sem, mint az "eredeti" .NET

"De nézzük máshonnan: te melyik rendszerbe mernéd ma beletolni a céged vagyonát? Miben írnál egy vállalatirányítási rendszert ma a 0-ról úgy, hogy vannak szerverek, SQL, desktop és kézigép is?"

webes feluleten php+(my)sql

html5-tel varnek picit, de ilyenkor egyertelmu, hogy nyilt szabvanyok a jok (nyilt szabvany!=nyilt forrasu kliens).

Nyilt szabvanynal ugyanis midnenki ugy irja meg a palyert/browsert/editort, ahogy akarja, csak a szabvanyt kovesse. .NET ettol nagyon tavol all, meg mono is.

Mellesleg a browser az egyetlen terulet, ahol ezek a nyilt szabvanyok igencsak nyeresre allnak es HTML5 kivetelevel _elkeszultek_ es _egyforman_ mukodnek mar a JAVA MIDP-es telefonoktol kezdve a Desktop Windowsig _midnenhol_, meg is latszik, a teendoink hany %-at is vegezzuk browserben?

"64 magos nagyvastól a WP7/WinCE telefonig bármire tudsz fejleszteni egy könyvtárból"

ezt biztos valami reklámanyagban olvastad, mert a gyakorlatban abszolút nem igaz.

.NET != .NET CE
pont elég annyi inkompatibilitás a kettőben, hogy GUI felületű cuccok ne forduljanak ugyanabból a forrásból
tapasztalat, orbitális szívás hegyek...

Csodálom, hogy nem látjátok: a MS ezzel a lépéssel olcsón kicsinálhatja a jó kis _tényleg_ platformfüggetlen Qt-t, és a Nokia is megy a levesbe hamarosan..

de nem erted, hogy ok jobban ertenek hozza es ez ha midnen MS termeken fut, akkor ez akkrois platform es architekturafuggetlen???,,??,!!!44!44!4 Meg a ceges rendszeruket is rabiznak, ha eppen telefonrol is bele kell nyulni, mert irnak egy .NET appot egy JAVA MIDP-es feature phone is megfogja nyitni az adatbazist !!!!!444!4négy

(vasald ki a kommentem mielott valaszolsz ra, termeszetesen veled ertek egyet)

Azt nem látod, hogy két típusú platformfüggetlenség van, nevezzük mondjuk horizontálisnak és vertikálisnak. Előbbi esetében a hardware platform legyen fix, és csak a software platform változzon (például fixen pc platform, és az os-ek változnak), utóbbi esetén a hardware platform se legyen fix (például pc, mobiltelefon, konzol).

Az ms számára a horizontális platformfüggetlenség nem érdeke, a vertikális viszont igen. Azaz mivel mindegyik hardware platformra csak 1 terméke van, csak akkor éri meg neki a többi szereplő irányába is a platformfüggetlenség biztosítása, ha a többi piaci szereplő jobb helyzetben lenne ebből a szempontból, ami viszont nincs így. Viszont célja, hogy minél több hardware platformon jelen legyen, ezért van windows pc-re, windows phone mobilra, xbox a konzol világba. És lássuk be, vertikális platformfüggetlenségben csak az ms áll jól, a többi szereplő a kanyarban sincs.

Egy fejlesztő ezek után gyakorlatilag eldöntheti, hogy a horizontális, vagy a vertikális platformfüggetlenség hoz neki több pénzt. Nyilván egy irodai program fejlesztőjének a vertikális platformfüggetlenség nem hoz több vevőt, de a horizontális igen. Viszont egy játékfejlesztő esetén ez már nem triviális, fejleszthet úgy is, hogy pl. pc-re fejleszt és horizontális platformfüggetlenséggel nyer 10% piacot a nemwindows usereken, vagy vertikális platformfüggetlenséggel elveszít 10%-ot a pc piacon, de nyer sokkal többet az xbox és wp7 usereken.

Arról már nem is beszélve, hogy a .net-tel részben már a horizontális platformfüggetlenség is biztosított.

--
Don't be an Ubuntard!

"na EZ a baj! En irok egy flash appot, _midnen_ termeken mukodni fog, nem _csak_MS_ termeken."
AS2? vagy AS3? tamogatjatok meg a 9es playert? a 8ast? biztos hogy minden termeken mukodni fog minden flash app?
minden oprendszer? jah, mar linuxra is van 10-es flash player, sot talan 64 bites linuxnal sem kell bohockodni a 32 bites pluginnel.
repul az ido.

"amig volt egy Windows 90%-os piaci reszesedessel desktopon"
imho meg mindig ennyi, ha jol emlekszem Mac 10% alatt, linux desktop 1% korul, a tobbi win.

"(Ilyen aprosagok, hogy Silverlight/Moonlight menjen Androidon, Symbianon, Blackberry OS-en, iOS-on, stb. meg ha a Desktop Linuxot meg a Maemot nem is vettuk)"
van mar iOS-en flash?
androidon mar lassan 1 eve hogy elerheto (2.2 ota), persze hasznalhatatlanul lassu, de legalabb van.

"Arrol nem is bezselve, hogy a HTML5 playert is egyre tobben megirjak _jol_ maguknak, mar az is platformfuggetlenebb weben, mint a silverlight"
itt most nem tudom, hogy a browserek HTML5 implementaciojara gondolsz-e, amennyire tudom userlandbol(html/js) nem nagyon tudod piszkalni a taghez tartozo lejatszot kinezetet, mukodeset, de itt lehet hogy nem vagyok naprakesz.

Tyrael

"itt most nem tudom, hogy a browserek HTML5 implementaciojara gondolsz-e, amennyire tudom userlandbol(html/js) nem nagyon tudod piszkalni a taghez tartozo lejatszot kinezetet, mukodeset, de itt lehet hogy nem vagyok naprakesz."

Nem vagy naprakész, tökéletesen minden állítható javascript/html alól. Lásd youtube.com/html5.
Már majdnem a flash verzió szintjét hozza a html5-ös player.

By default, the element will not expose any sort of player controls. You can create your own controls with plain old HTML, CSS, and JavaScript. The element has methods like play() and pause() and a read/write property called currentTime. There are also read/write volume and muted properties. So you really have everything you need to build your own interface.

If you don’t want to build your own interface, you can tell the browser to display a built-in set of controls. To do this, just include the controls attribute in your tag.

igazad van, az igy pentek delutan nem jutott eszembe, hogy ha van play/pause/etc. hivhato funkcio, akkor olyan gui-t huzol fel a default control-ok helyett, amilyet akarsz.
:fail:

Tyrael

Flash... Hm. Mintha hallanék időnként hőzöngő linuxosokat, hogy mennyire fos a Flash player. Nameg nem láttam még Free/Net/OpenBSD-s binárisokat. Apple iOS-ra sem.

"Silverlight/Moonlight menjen Androidon,"

FYI: _hivatalos_ Silverlight, RDP kliens, MSN kliens (mondjuk ez sztem fos) van OSX-re. Nameg Office.

A Microsoft is az eladásokból él, ott fogja elkészíteni az első MS Office portot Linuxra, mikor az neki anyagilag megérné.

Addig meg szépen folytatja a fejlesztést erre a két rendszerre és próbálja függetleníteni magát a többiektől. Nehogy már azt mond, hogy ez az egyetlen cég, ami ezt csinálja.

----------------
Lvl86 Troll

nvidia >8000GT-nel mar hardveres gyorsitas is van Linuxon, BSD az meg a Desktop OS-ek kis resze ellentetben az Androiddal es az iOS-sal (igaz, iOS-ra sincs flash)

De mint emlitettem ezert jo a nyilt szabvany, ahol midnenki maganak irja meg a playert (legutobbi ilyen a html5, IE9-be is muszaj volt betenni vegul, de az mar erosen off ide)

Meg itt nem az volt a baj, hogy az MS ezt csinalja mint ceg (en is ezt csinalnam, lehet), hanem hogy a .NET nem annyira platformfuggetlen, mert csak MS termeken fut rendesen jelenleg, es azert ennel vannak platformfuggetlenebb dolgok

"hogy csak onmagukkal kompatibilisek."

Ugye az Apple kompatibilis a Google-l és a Google is futtatja a Nokáis cuccokat, a Nokia a Bada-t meg ez így oda-vissza...

Minden gyártó a saját megoldását próbálta erőlteti (Apple-iOS, Google-Android, Nokia-S^3+Maemo+MeeGoo, HP-webOS, Samsung-Bada, van még valami?). És ebben nem csak a NIH elvek vannak benne, hanem, hogy lehetőleg függetlenek legyenek a többi gyártótól.

(Csak egy példa mobil piacon: emlékszik valaki arra, amikor a HTC a Desire-hez nem kapott a Samsungtól elég AMOLED kijelzőt?)

----------------
Lvl86 Troll

A rosseb tudja, mit hoz majd a jövő, de a jelenlegi stratégia szerint a Qt továbbra is élni fog:
http://blogs.forum.nokia.com/blog/nokia-developer-news/2011/02/11/lette…

A WP7-et mint 3. ecosystem-et említik, a többi megtartásával. A WP7 egyelőre semmiképp sem helyettesítheti az alsóbb kategóriás rendszereket a költségessége miatt, csupán egy erős nyújtózkodás felfele (kategóriában és remélhetőleg profitban is).

Hosszú távon azt várom, hogy a Symbian helyét a MeeGo vegye át, és a Qt legyen a híd a kettő között. Az S40 pedig marad az, ami volt: érintőképernyős, fényképezős, Opera Minis rendkívül kellemes feature telefon.

Szerk: Szerintem a Qt támogatásotokat az Ovi Store-ba feltöltött Qt-s alkalmazásaitokkal fejezzétek ki. Mondjuk KDE-s játékokat portoljatok.

Egy-két éven belül azok a hardverek lesznek a belépőszintűek, amik ma a felső kategóriásak. Szerinted mennyire fogja akkor a Symbiant támogatni a Nokia? Hol lesz akkor az S40? Kitört az okos telefon láz és egyre nagyobb százalékát teszik ki a szolgáltatók készülék listájának. Szerintem nagyon rövid időn belül nem is lehet majd mást kapni, csak elvétve. A Symbiant a Nokia a partvonalra szorította, mert hosszú távon nem érdemes vele foglalkozni. Az hogy a Qt-vel mi lesz, az meg erősen aggályos jelenleg.

"Egy-két éven belül azok a hardverek lesznek a belépőszintűek, amik ma a felső kategóriásak."

Gondolom számítási és grafikai képességek szintjére gondolsz. Architektúrájában nem feltétlenül kell az alsó kategóriának követnie a felsőt.

"Szerinted mennyire fogja akkor a Symbiant támogatni a Nokia?"

A Qt-tal a Nokia célja az, hogy fájdalommentesen tegye el láb alól a Symbiant, ezt az eredetileg Psion által fejlesztett elavult vackot. Mehet az öreg kommunikátorokon használt GEOS után.

"Hol lesz akkor az S40?"

Pontosan ott, ahol most. Az S40, leánykori nevén DCT3.5, ugyanis halhatatlan, mint a skandináv mitológia istenei. Olyan, mint Thor, ostoba, bunkó és mégis szerethető isten. (Nevét őrzi csütörtök.)

"Kitört az okos telefon láz"

Hát ki. Ott lapul a zsebünkben vagy a kezünkben minden pillanatban, állandó 4G 100Mb/s kapcsolattal. Ezáltal nálunk a világ szinte minden ismerete, ismerőseink minden rezdülete, emlékeink, zenék, filmek... Ha egyszer kitörik majd az űrkorszak, a fénysebesség fájdalmas csigalassúsága miatt majd a teljes internetet is becsomagolja magának az emberiség útravalónak a hamuba sült pogácsa mellé.

"a Qt-vel mi lesz"

Ha a wxWidgets nem halt ki, akkor a Qt biztosan nem fog.

nem a QT lenne az első, ami az eredeti fejlesztőcégtől függetlenedve fejlődne tovább.
na persze ha így zuhan tovább a Nokia tőzsdei árfolyama még az is lehet, hogy újra bepánikolnak, egyébként okkal a részvényesek, és a Microsofttól szerződtetett zenebohóc példátlanul gyorsan lapátra kerül:)

"a belassult fejlődés is jobb a semmilyen fejlődésnél. "

Jaj, ne fárassz már! Ez olyan "savanyú a szőlő" duma. :)
A belassult Qt fejlődése sokkal rosszabb, mint a gyors, kiszámítható Qt fejlődése.

"a közösségi fejlesztés nem vonja maga után automatikusan a fejlesztés belassulását. LibreOffice jól teszteli majd ennek az állításnak a helyességét."

Értem. Akkor szerinted ha én főállásban (mondjuk napi 8 óra) hegesztem a dolgaimat, akkor ugyanolyan ütemben tudok haladni, mintha csak hobbiból, munka után néha ránéznék a projektre, amikor éppen ráérek. Aha!

lattunk mar ra peldat, hogy a ceges hatszel nem elore, hanem visszafogta a projectet, mert a kulsos contributorok-tol sokkal nehezkesebb volt a patchek befogadasa, emiatt kevesebb contributor volt, etc.
szoval en azt mondom, varjuk ki a veget mielott elkezdenek lapatolni a foldet a koporsora.

Tyrael

Rendben. Én lennék a legboldogabb, ha a Qt új erőre kapna a Nokia "kilépése" után, de nagyon féltem.

Kb. két hónapja került elő egy alkalmazás fejlesztés lehetősége mobilra. Akkor nagyon elgondolkodtam, hogy meg kellene próbálni Qt-val csinálni a dolgot, mert akkor Symbianra is kibővíthetnénk a platformokat. Elvileg van nem hivatalos Android és iPhone portja a Qt-nak. Persze előbb meg kellett volna nézni, hogy ezek milyen minőségűek, de felmerült, mint potenciális fejlesztőkörnyezet. Aztán jöttek a hírek a Nokiától és dobtuk a Qt-s terveket. E helyett Appcelerator Titanium lett Androidon és iPhone-on.
Gondolom nem mi vagyunk az egyetlen (és biztosan nem is a legnagyobb) fejlesztők a világon, akik mostanában dobták a Qt-t a kialakult helyzet miatt.

Nem volt mas valasztasa, miutan az Intel igy szarban hagyta a Meegoval es annak direkt kritikan aluli lejaratokmapany-szintu ARM portjaval. Symbian meg mar nagyon regota nokomment (bar jelen allas szerint szivesebben hasznalnek, mint WP7-et).

Azert kar a Maemoert, nagyon jo rendszer (_nem_ nagyon jo rendszer _volt_, par evig meg teljesen versenykepes)

Amúgy nem vagyok se Microsoft, se Linux fanboy(sőt adott feladathoz, adott rendszert kell használni sztem...), de ezek a fan "art"-ok elég szarok. Amúgy már XP alatt se nagyon találkoztam a BSOD screen-el, de mióta vista, és win 7-em van, talán egyszer ha láttam... Sőt win7 alatt most csináltam olyat, hogy egy P35-ös ICH9R-es lapot kicseréltem egy P55-ös ICH10-es lapra(jó mindkettő AHCI módban megy), és simán bebootolt/minden default IDE módba rakás nélkül/. Szóval használati szempontból még nem nagyon kellene leírni a windows-t se...

Régen Nokia hívő voltam. Később átálltam HTC-re, de továbbra is kedveltem a Nokia-t. Most viszont beverték az utolsó szöget a koporsójába. :-|

Szarabb partnert nem találtak, mint az M$?

E lépéssel a Nokia végleg elvágta a saját torkát. Az Android sokkal elterjedtebb platform - persze emiatt nagyobb a verseny is arrafelé. A WP7 nem lesz képes még csak megközelíteni sem az Androidot, leelőzni meg végképp nem.

-------------------------
Trust is a weakness...

Na az a baj, hogy én már megint ezt a jófajta kis MS business as usual-t látom. Odacsöppent "valahogy" egy baráti vezető, és egyből átszabta az egész céget, és minő meglepetés... épp a korábbi kenyéradójával kezdenek partizni, és a ms megpróbálja a nokia farvizén behajóztatni a wp7-et. Önmagától talán el sem terjedt volna, hát kellett egy kemény piaci harcos. Annyira száni ez szakmailag... persze üzletileg kiváló húzás szokás szerint.

Haza beszél! :)

"A Nokia nyakát emellett húzza egy súlyos kolonc is a Nokia Siemens Networks formájában, amely a bevételek majdnem felét adja, miközben nem termel nyereséget, viszont közel megkétszerezi a K+F ráfordításokat (a NSN külön üzletág a mobilkészülékek, valamint a nagyon kicsi Navteq mellett)."

Érdemes elolvasni a teljes cikket. Tanulságos.

Forrás:
http://dotkom.blog.hu/2011/02/10/az_a_legjobb_aki_nem_kolt_kutatas_fejl…

a mellékelt diagramon is látható, hogy a Applenél négy éve a közvetett költségek hasonló arányban alakultak, mint a Nokianál. /a közvetett költség és K&F arány most nem azonos a két cégnél, de az nem kétséges, hogy négy éve az Apple K&F aránya jóval magasabb volt a mostaninál/. ennek az eredménye az azt követő üzleti siker, a megnövekedett bevételhez képest pedig már le lehet szorítani a K&F költségeket arányaiban akár úgy is, hogy azok összegszerűségükben még növekednek is.
természetesen azt is számításba kell venni, hogy az Applenek egy időben egyetlen telefonmodellje van, még a Nokiának rengeteg.
az nem derül ki az írásból, hogy itt az Apple csak mint mobilgyártó szerepel, vagy a PC üzletágat is számításba veszi. az iOS ugyanis nem egy új fejlesztés, hanem egy mobilra optimalizált OSX port. az OSXre költött K&F áldásai, eredményei, a mobil iOSnál is előrelépést jelentenek. a Nokiának, nincs saját PC OSe. így minden operációs rendszerre költött fejlesztési költség kizárólag mobilba megy.
az NSN problémáiba most ne is menjünk bele.
az természetesen probléma ha a fejlesztési irányok rosszul vannak meghatározva. ugyanazokat a célokat el lehet érni tízszeres erőfeszítéssel háromszor annyi idő alatt is. a mai felgyorsult piaci viszonyok között, ez könnyen a szakadék szélére vihet egy korábban sikeres céget is. fokozottan érvényes ez az IT iparban.
de saját fejlesztések nélkül egy cég, egy márka elveszti az egyediségét. úgy pedig a többi tucattermékgyártóval kell gyilkos árversenyt folytatni, amihez Európa nem éppen ideális hely.
a Samsung két smartphone OS vonalat visz párhuzamosan, mégis költ pénzt és energiát a Bada OSre, ami csak az övé. a HTC minden megtett a Palm megszerzéséért, pedig a HTCnek is van két OSe is mobilra. de milliárdokat áldozott volna HTC a WebOSért, ha nem licitál rá a HP.

nem véletlenül tűntek el egymás után az egykor nagy nevű amerikai PC brandek. a Microsoft abban a kényelmes helyzetben van és volt, hogy maga határozhatta meg a PCk egyik általa készített komponensének az árát úgy, hogy senkivel nem kellett versenyeznie. a chipgyártók között már volt verseny, bár a legfontosabb területen, a processzoroknál mindig megvolt az Intel dominancia. maguk az amerikai PC gyártók úgy szerelték, majd később inkább szereltették össze a computereiket, hogy azon nekik már egyre kisebb profitjuk maradt. a nagy profit a Microsofthoz, illetve az Intelhez vándorolt, még az amcsi PC gyártók elsorvadtak, majd nagy részük eltűnt, vagy beolvadt a talpon maradottakba.
a Nokia nem rendelkezik sem chip gyárral, sem LCD gyárral. így a legköltségesebb mobil komponenseket kénytelen más gyártóktól beszereznie. ha saját software sem lesz, akkor nem lesz más a Nokia, mint egy összeszerelő üzem. ugyanabban a helyzetben lesz, mint a PC gyártók, csak nagyobb computerek helyett kisebb mobilok összerakásával és szállításával fog foglalkozni, egyre kisebb profitrészesedés mellett.
mitől lesznek jobbak, egyedibbek a Nokia WP7 mobiljai, mint a Samsung WP7 mobilok?
az Apple talán sikeres lenne, ha csak az iPhone designt tudná felmutatni, és közben WP7 rendszer lenne a mobiljain?
mi lesz, ha megbukik a piacon a WP7? a Microsoft összes korábbi próbálkozása mobilok körül bukással végződött. a Samsungnak ott van az Android, és a Bada. a Nokiának mi marad, ha leépíti saját K&F bázisát?

a Nokia egyoldalúan kötelezte el magát a Microsoft mellett. a Symbiant leépíti, a MeeGo program papíron marad, de csökkentett kiadások és figyelem mellett esélye sincs arra, hogy komolyan részt vegyen az egyre élesebb mobilversenyben.
a Microsoft mit ad ezért cserébe?
talán Nokia exkluzívvá teszi a WP7et, vagy esetleg az utódát a WP8at?
szó sincs erről. egyszerűen csak eladja a Nokiának is a mobil OSét ugyanúgy, ahogy eladja a Samsungnak, HTCnek vagy az LGnek is. a Nokia pedig hálából harakirit követ el.

Na, ez így már valami. :)
Én egy kicsit kevésbé részletesen írom le a válaszom, csak a lényeget kiemelve, azt, amivel nem értek egyet. Gondolom így is érthető lesz.

"saját fejlesztések nélkül egy cég, egy márka elveszti az egyediségét"

Pedig van egy pár cég mostanában, aki nem az saját fejlesztéseiből profitál. Az általad emlegetett Samsungnak is akkora bukás a Bada, mint ide oda. Ezzel szemben az Android alkalmazásával az egyik legsikeresebb negyedévét könyvelheti el. Gyakorlatilag a Samsunk ugyanazt csinálja, mint amit most a Nokia akar, csak nem a Google-lel, hanem a Microsofttal karöltve.
Jelenleg az általad emlegetett mobile OS-eket (Bada, webOS) nem nagyon jegyzik sehol, mivel a piaci jelenlétük gyakorlatilag mérhetetlen nagyságú.
Továbbra is azt mondom, hogy várjuk már meg, hogy mit csinál a Nokia és a MS együtt és ne akarjuk előre megmondani, hogy mi lesz!

Szerintem a Nokia azt a veszélyes lépést húzta meg, ami jóformán az egyetlen volt, amivel nagyot nyerhet. Androiddal beállt volna a sorba a többi gyártó mellé és jó eséllyel beleszürkül a túltelített "tömegbe". Így meg bevállalt egy veszélyes lépést. Kérdés, hogy a márka hű vásárlók hogyan reagálnak rá. Ha ez az együttműködés felhúzza a WP7 népszerűségét, akkor ezzel jól jár a MS és a Nokia is, hiszen akkor ennek a platformnak a vezető márkája lehet. Ez ugyanaz, mint amit a Samsung csinált az Androiddal. A Galaxy S elvitte a 2010-es Android piac egy harmadát. Mitől más Android vonalon a Samsung, mint a töbi gyártó?! Na ettől lehet más a Nokia is WP7 vonalon, mint a többi.

a Nokia adja a heti millió feletti letöltést produkáló Ovi Mapset, az egész világon kiépített értékesítői hálózatát. és mit kap itt cserélbe? a Microsoft futottak még keresőjét, ami N.edik névcsere után is csak kullog a piacvezető Google után, attól reménytelenül lemaradva.
a Nokia még ma is élen van a mobil piacon, csak a trendek és a jövő kelt aggodalmakat a részvényeseknél. ezzel szemben a Microsoft mobil OSe az utolsókkal van versenyben úgy az ötödik helyért. most éppen Bing névre hallgató keresője, messze lemaradva vegetál, meg sem közelítve a versenytársat. piacvezető sohasem volt.

A statisztikákkal soha nincs baj. Csak az értelmezésükkel. Mindenki megpróbálja azt a néhány adatot kiragadni, ami alátámasztja a prekoncepcióját, és ezek után általános érvényű igazságként "lobogtatni" az adatokat.
Csak két ötlet, ami az iPhone-Android vitában is sokszor előfordult már:

  • smartphone market share <-> mobile phone market share: A WP7 az első kategóriába esik, ami természetesen része a második kategóriának.
  • Eddig eladott készülékek <-> Utolsó negyedévben (évben) eladott készülékek (vagy a változás iránya és nagysága): A WP7 értelemszerűen a második kategóriában vehető számba, ami természetesen része az első kategóriának.

Jelen esetben a probléma gyökere a Nokia visszaszorulása a smartphone piacon. Ezt a folyamatot akarja visszafordítani a WP7-es készülékekkel. Tehát az a kérdés, hogy a WP7 eddig mit ért el, és a Nokiával együtt mire lesz képes. Ebből a szempontból lényegtelen a Nokia eddigi piaci részedése az alsó- és a középkategóriás mobilok piacán.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Egy esetben tudom elkepzelni, hogy ez "jo" lepes volt. Megpedig ha komolyan a MeeGo-ra akarjak fektetni a jovot. A MeeGo platform nem lesz kesz bevetesre meg par even keresztul, es ha a Nokia nem lep valamit akkor teljesen bukja a Smartphone reszesedeset ezido alatt. Nagyon nem mindegy, hogy milyen piaci aranyokkal talaja szembe magat a Nokia amikor komolyan elkezdi nyomni a MeeGo-t. Ha szembetalakoznak egy 70% Android, es 30% iPhone oszetetellel akkor eselyuk nincs mivel mindenki Androidra fejleszt. Viszont ha most megnomjak a Windows, hogy szegmentaljak a piacot, akkor kialakulhat egy 50% Android, 30% iPhone, 20% Windows oszetetel. Namarmost egy szegmentalt piacra sokkal egyszerubben betorhet MeeGo-val, mivel egyebkent is tobb platformra kell fejleszteni. Szoval alljunk a leggyongebb melle, nehogy kialakuljon egy egyseges piac, es majd dobjuk oket ha elkeszul a sajat platformunk.

Persze lehet, hogy az egesz csak arrol szolt, hogy a Nokia CEO egy MS altal kuldott trojai falo, hogy megszerezzek a Nokia piacat a WP7-nek.

Most akkor az erdekelne, hogy
-mi lesz a Symbiannal
-mi lesz a Meegoval
-mi lesz a kozep-also kategoriaban
-mi lesz a Qt-tal
-mi lesz a tobbi gyartoval, aki rogton szallitotta a win7 telefonokat

-Meego Intel promo lesz,. hogy x86 mobilon milyen jo, 1-2 Nokia telefon kijon majd Meegoval
-Qt: az open source fejlesztok jonnek-mennek, az Oracle altal dobott termekek is uj fejlesztokre talaltak, ez igy van jol (kiveve, hogy a QT-nak van tulajdonosa is es a Nokia fizetett mar a termekert is)
-Symbian: szerintem marad a low-endeknel, csak a high-endre kellett valamit kitalalni, miutan buktak a Meegot (igy lehet, hogy marad a qt is)

Reméljük ezzel sikerül elterjednie a WP7-nek, és lesz még egy alternatíva az iOS és az Android mellett, mert eddig egyik sem győzött meg igazán.

Még akár jól is elsülhet. Így valamivel vonzóbb számomra a WP7, hogy Nokia gyártmányú mobil is van belőle, mint előtte. Azért még Android párti maradok, nagyobb a választék alkalmazás tekintetében (mobilkészülék tekintetében is, habár a millió modell bele csak kb "tucatnyi féle", és a minőségük is kétséges/?/), és egyszerűbb (olcsóbb) fejleszteni rá.
Ha lenne Android+Nokia telefon, talán már lenne Androidos készülékem. :)

Általában érdemes venned 1-2 készüléket amire szánod az alkalmazást.
Emulátor ide-oda, de akkor is ott kell kipróbálni, amugy szart sem ér. Ha esetleg valami spec hw-t kezelsz, azt meg nehéz néha emulálni is.

Természetesen a fejlesztőkörnyzet ára sem egy olyan dolog amit csak ugy számításon kívül helyezhetünk.

Esetleges terjesztési megoldások és árai.

Nem ismerek ingyenes fejlesztőkörnyezetet, amivel WP7-re fejleszthetnék. (az most oké, hogy msdnaa-s Visual Studio, de egyébként, és/vagy for-profit nem ingyenes) Persze, nyilván nem elsődleges szempont vásárláskor, de, ha szeretnél próbálkozni valami saját app-al, akkor az Android esetén talán egyszerűbb dolgod van, legalábbis ÉN így látom. (meg valahogy az Androidról az jut eszembe, hogy bármit csinálhatsz vele/rajta, míg a wp7-ről nem) Meg vannak olcsóbb Androidos készülékek, nem csak felső, vagy felső-közép kategória. De ez az én meglátásom, ami lehet helytelen néhol. :)

Egyébként meg kb marhára mindegy a hétköznapi vásárló nézőpontjából, minél több "buzzword" és csillogás számít. Tehát szerintem így a Nokia/WP7 vonzóbb lehet, mint korábban külön-külön, mert kölcsönösen szert tettek még pár "buzzwordre".

rip symbian. nekem ez a mobil platform tetszett a legjobban :( egyszerű, mindenre gondol, nem hákolják meg, stb... :(

Valoszinuleg ez a leheto legjobb dontes, ok latjak belulrol, nem mi.

- valoszinuleg a Meego messze volt attol, hogy stabil mobilplatformma valjek
- az Androidos piacra beszallni gyakorlatilag ongyilkossag, kb. olyan, mintha valaki mostansag akarna PC-gyartova valni (a darabonkenti nyereseg alacsony, es egyre csokken)
- a Windows 7 technologiailag kivalo platform, szolgaltatasok szempontjabol meg gondolom gyorsan fog fejlodni. A tisztan .Net alapu fejlesztes sokkal egyszerubb, mint a Qt-s vagy akar a Dalvikos.

Az eleg keveset szamit, hogy 10000 vagy 100000 alkalmazas van az adott platformra, a felhasznaloknak ugyis a top 50-100 alkalmazas a fontos. Legyen profi Facebook, Twitter kliens, GPS, esetleg Flash, bongeszo, terkepalkalmazasok, nehany jo jatek. Ez a kulcs, nem az ikszedik notepad meg mittudomen.

En orulnek, ha harom hasonlo ereju platform versenyezne, igen jo lenne mindannyiunknak.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

no innentől kezdve keresnem kellesz egy új gyártót, viszlát nokia!
_______
16,67 %

Én ott laktam 15 évig, nekem ne mond! :) Viszont még Szabolcsban is próbálják beleverni a nyelvtan tanárok a kölykök fejébe, hogy a kellesz "tájszólás" nyelvtanilag helytelen. "Átéltem". Ez ugyan olyan, mint Budapest környékén "a" Mari, meg "a" Zsuzsi. Az is helytelen nyelvtanilag, mégis tájszólást akarnak belőle csinálni / csináltak. :)

A helyesírási szabályzat nem törvény. Iránymutatás. Én, pestiként, kb. úgy beszélek, és írok, ahogy az iránymutatás szól. Szerinted helyesen.

Szerintem jó az, ha pl. a gyerekeim megtanulják az iskolában, hogy kell az iránymutatás szerint helyesen írni.

De ha valaki nem így beszél, nincs semmi jogom arra, hogy leszóljam.

Azt mondhatom, hogy nem tetszik, de azt nem, hogy nem helyes.

„a nyelv az, amit az emberek beszélnek, nem pedig az, amit egyesek szerint beszélniük kell” (Mario Pei)

Ezt nézd meg, ez érdekes:

http://www.es.hu/?view=doc;26577

A Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Gombocz Zoltán professzor (vigyázat, minden „o"-ja rövid!) 1931-ben szokatlanul őszinte beszéddel nyitotta meg a Társaság éves közgyűlését. A címe Nyelvhelyesség és nyelvtudomány volt. „Tisztelt Társaság!", kezdte Gombocz, „A nagyközönség valamennyi nyelvtudományi probléma közül a nyelvhelyesség iránt érdeklődik legjobban. Ezzel szemben a nyelvészek érdeklődése nyelvhelyességi kérdésekkel szemben feltűnően csekély. A legtöbb nyelvész, ha nyelvhelyességi kérdésekben döntőbírónak felhívják, ha őszinte merne lenni, azt felelné: »Én a nyelv történeti fejlődését vizsgálom, törvényeket állapítok meg benne, de bírája nem akarok lenni«, vagy: »Magam is szeretném tudni, hogy mi a nyelvhelyesség«.

lol. szivesen megmutatnam neked, hogy nemelyik ember (aki magyarnak vallja magat) hogyan beszel. kurvara nem helyes :) itt nincs semmilyen implikacio, akarhogy kepzeled oda. a zsomle es a zsemle helyes, zsomlyere nem eskudnek meg. lehet, hogy meglepo lesz szamodra, de vannak szavak, amelyek tobb formaban is helyesek.

Akkor nem nyelvtani peldat hozok. Van egy ceged, ha veszel ra egy kisautot es levizsgaztatod az ertekcsokkenes miatt teherautonak, az szabalyos, de (erkolcsileg) nem helyes. Ha megszansz es alkalmazol egy ehezo munkanelkulit, de csak napi 4 orara tudod alkalmazni hivatalosan, es a fizetese masik felet feketen kapja, de segiteni akarsz neki akkoris, az helyes, de nem szabalyos

De itt a nyelvtanról beszélünk, és a példáid irrelevánsak.

Mivel magyarul nem megy, nézzünk angol példát: color - colour. Persze lehet mondani, hogy az egyik csak az amerikai angol szerint helyes, az "eredeti" angol szerint nem és viszont, de ha a két angolt egyben nevezzük angol nyelvnek (és miért ne tennénk, ha valaki azt mondja tud angolul, abból még nem derül ki, hogy az amerikai vagy az "eredeti" angolt beszéli-e, vagy bármelyik másikat), akkor az angol nyelv szerint mindkét alak helyes.

--
Don't be an Ubuntard!

ebbol indult az egesz vita, csak aztan megbukott a nyelvtani pelda

( persicsb | 2011. február 11., péntek - 17:38 )
Azt nem helyesnek hivjak, ami a szabalyzatban van, hanem szabalyosnak.
http://hup.hu/cikkek/20110211/microsoft_nokia_partnerseg_windows_phone_…

Ha szerinted erre nem jo a pelda amit felhoztam, akkor...

Helyes is, szabályos is.

Példák helytelen (szabálytalan) formákra: kell helyett kel, kelesz helyett kellesz (helyett helyett hejett).

(Ne tévesszük össze a köznapi, irodalmi és tájnyelv fogalmát a helyesírással!)

A szépség pedig rendkívül szubjektív paraméter, szerintem szép, úgyhogy 1:1.

Volt Symbian-os Nokiám (E61). A legjobban az zavart, hogy egyetlen egy software firssítés volt, ami néhány hibát javított. Utána sorban jelentek meg az újabb készülékek, újabb software-rel, de ezeket már nem portolták a régi (1-2 éves) készülékekre. Tehát ha valamiért az újabb software-re (, illetve annak valamelyik szolgáltatására) volt szükséged, akkor új készüléket is kellett venned. Illetve az újabb software-re készült 3rd party alkalmazások sem minden esetben futottak a régebbi verziókon. Ha ezek megváltoznak a WP7-tel, akkor talán lesz esélyük.

A másik két szereplő esetén legtöbbször van lehetőség az új verziójú software-t a korábbi hardware-re feltenni. Bár az Androidnak is van olyan gyártója, aki nem jeleskedik ezen a téren, de itt van lehetőség más gyártótól venni.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Azért elég vicces, hogy most itt mindenki a siratja a Nokiát.
Vegyétek már észre, hogy szakértők egy ideje kongatják a vészharangot az Androidért, mert a platform túlságosan széttöredezett, nem lehet rendesen fejleszteni rá (dzsunkahardverek, sok különböző verzió, sok különböző felbontás)! Ezzel szemben a WP7 igenis jó választás a Nokiának, mert az MS szigorúan előírja (mint az Apple az iOS -nél) a telefon kritériumait, így egységes felületet biztosít a felhasználóknak, fejlesztőknek. Inkább legyen a Nokia egy jó WP7 gyártó, mint egy n+1. Android terjesztő. Ahogy mondták a Nokiánál, nem a kínai OEM -ekkel vannak egy ringben, nem velük versenyeznek.

Ha ésszel csinálja az MS, ahogyan az Apple is csinálta, akkor nem. Fejlesztőként - ha felkészíted az alkalmazást rá -, akkor nem okoz gondot az, hogy duplázod a felbontást, mert a képernyőarányokat tartod. Az Androiddal az a baj, hogy egy rakás gyártó sz*rik arra, hogy az x-edik képarányt hozza létre a saját készülékével. Ehhez pedig horror alkalmazkodni. Alkalmazásfejlesztőknek is, de nekünk, játékfejlesztőknek meg egyszerűen halál a sok fix felbontású és arányú grafikai content miatt. :(

Ezzel szemben a WP7 igenis jó választás a Nokiának, mert az MS szigorúan előírja (mint az Apple az iOS -nél) a telefon kritériumait, így egységes felületet biztosít a felhasználóknak, fejlesztőknek.

Ez tényleg fasza, de akkor árulja el nekem valaki, hogy miben lesz jobb a Nokia által gyártott Winfosos telefon, mint a random taiwaini gyártó cucca? Szoftver, ugye, pont ugyanaz, tehát ahogy random PC-n a Win XP ugyanúgy néz ki, úgy ezeken is mind ugyanaz a felület fogad. Vagy olcsóbb lesz? Esetleg jobb hardvert tudnak csinálni? Nem értem, hogy mivel szeretne tudni versenyezni a Nokia? Miért pont az ő szarukat fogja Joe Random User megvenni?

Meegoo vezető fejlesztőt dobták. Hivatalos: nem lesz Qt WP7-re (miért is lenne). WP7 mint kizárólagos smartphone alap. Ennél több infó nem szükséges.

Pont kezdett felpörögni a Qt piac, cégek, akik le akartak fedni minden okostelefont elkezdtek Qt programozókat keresni. Nokiánál hanyagoltak szinte minden Qt fejlesztést, ami nem mobiltelefon volt. Mérnökök tucatjait vették fel, hogy a Qtból valami jó okostelefon platformot varázsoljanak, csak egy dolog maradt el. Az állandó innováció és újraszervezés mellett, nem készült TERMÉK.

Még két-három hónapja is a meegoo volt a jövő, konferenciákon verték magukat. Aztán valahol fent realizálták hogy baj van és megnyomták a pánik gombot. Ez lett, nehéz elhinni. Évek óta jelentős erőfeszítéseket tettem, hogy magabiztosan használjam a Qt-ét. Számítottam rá, hogy hamarosan jelentős piaca lesz a tudásomnak, hát ezt bebuktam. Remélem legalább szabadonengedik vagy forkolják a dolgot és valami Trolltech jellegű szerveződés továbbviszi. Nagyon remélem.

En is sajnalom a Qt-t, toltam egy ideig (bar nem vagyok tole elragadtatva egyaltalan). Sajna ilyen szempontbol neha megeri beallni a nagy cegek moge -- egy Windows specialista az utobbi tizenot evben folyamatosan eladhato tudassal rendelkezett, es ez igy is fog maradni meg egy jo ideig. Ugyanez igaz a Java-ra is, az Oracle DB adminok sem halnak ehen.
Ha csak siman szabadon engedik, attol meg nem lesz sokkal nepszerubb.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Szia, teljesen aterzem amirol beszelsz. Bizok benne, hogy akar redhat, google vagy legjobb esetben az Intel raallit embereket a Qt-re es megy majd minden szepen tovabb. Kar volna, minden bit szamit a Qt es KDE community-nek is :)

Egy kis relax, ha tenyleg szereted a Qt-t (ha meg nem lattad volna:P):
http://www.youtube.com/results?search_query=qt4+dance&aq=f

http://djszapi.homelinux.net

Hülye Drupal, ez egy válasz akart lenni Subcheenek. :I

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Ennek azert nem orulok fejlesztoi szemmel nezve >.<
"this is a opportunity to learn from experiences of meego. after that we ask development team to concentrate solely on windows phone os"

Ez azert utos comment itt (http://conversations.nokia.com/nokia-strategy-2011/)
"Brings what consumers want, like Bing and Xbox live." What has Steve been smoking? BUAAHHAAHAAAA! Bing and Live is the first to be kicked out of the equation! Always!

http://djszapi.homelinux.net

Ütni fog ez, a Nokia tud telefont gyártani, ott vannak a bejáratott disztribúciós csatornái, ott lesz az ingyenes Ovi Maps mindegyik telón, az lesz a hülye fejlesztő, aki nem fejleszt WP7-re innentől, az Apple/iOS-t biztos lenyomja a Nokia/Win, az Androidot nem valószínű az olcsó középkategóriás gagyik miatt, de azokon meg úgyis kevés a profit, azokkal még lehet a Symbian is versenyképes.

Hát, akkor én bizony maradok "hülye" még, mert arra a 2 millió eladott WP7-re, (csökkenő eladások mellett) biztosan nem fogok alapozni fejlesztést, mikor csak a Samsung Galaxy S-ből is több mint 5-ször annyi kelt el, és megeshet, hogy az arra fejlesztett programom még másik 100 millió készüléken is fog így vagy úgy futni.
Majd ha esetleg hónapok óta erősen növekedő piaca lesz már, talán akkor.

Az a baj, hogy azon előfizetők száma, akik hajlandók és képesek 100-200 eFt-ot fizetni egy készülékért, csak nagyon lassan nő, sőt egy idő után stagnálni fog1. Így aztán a WP7-et jórészt a többi gyártótól elpártolt vásárlók fogják megvenni. Már amennyiben sikerül őket meggyőzni arról, hogy jobban járnak a WP7-tel mint az iPhone-nal vagy az Androiddal.

Megjegyzés:
1. Ugyanez vonatkozik azokra, akik 2 év, a díjcsomagra is vonatkozó hűségidővel, 10-15 eFt-os csomagra hajlandóak előfizetni (az olcsóbbnak tűnő készülék reményében).

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Ez várható lépés volt. A két cég a mobil piac felső szegmensében egyedül életképtelennek bizonyult, de együtt.. ez a lépé szeritnem arra volt jó, hogy se az m$, se a nokia ne essen ki a felső kategóriából, mivel pár % piacképes jelenlétet majd biztosit ez a szövetség. Az világos mint a nap, hogy sem az ios, se az android számára nem annyira veszélyes ez a felállás, mint a résztvevők hiszik. Ugyanis
- a wp7 app store szegényes.
- Az ovi store nem segit
- a wp only felső kategróiás OS ami proftban erős
- a piacot nem tudja letarolni a számossága miatt
- gyakorlatilag "alávágtak" a nekik, mivel a közép alsó kategóriában nem is játékos az wp7
- a közép kategóriás nokia készülékek "védtelenek" a kinai gyártók 20-50e forintos kütyüvel szemben.
- a wp7 ráadásul mgé kiforratlan termék, még legalább 1 év kell neki, mire "megerősödik"
- a nokia, és az m$ házasság csak mobilok felső kategóriájára vonatkozik, holott az apple, és a google is mobil,pc,tv,htpc,tablet platformon is képviseli magát, igy komplett termék szériákkal betonozzák be a vevőkörüket. akinek ugyanis gmail a fiőkja, a google TV-t vett, vagy androidos a telefoja, és tbálája is, az nem fog wp7-s nokia kütyüt venni, hogy aztán nyűglődjön az átjárhatósággal, adatmozgastással, stb...

-Énszerintem ez a lépés a nokiát megmenti attól, hogy teljesen kiszoruljon a felső kategóriából (figyelem ,a közép kategóirában még mindig ott a zte és tsai) tehát a jelentéktelenségtől
- ezen főleg az m$ nyer. Lenyúlja a nokia jobban csengő nevét, ügyfélkörét, stb... ráadásul ők konkrétan az életben maradást köszönhetik ezzel a mobilok világában.
Ezzel az m$ wp7 elkerülte a teljes pusztulást.

a kérdés, h. mikor jelenik meg az első wp7-es nokia zászlóshajó. Mert ha év végére, akkor nagy baj lesz..
Mert...

1. Ezek után lehet senki sem vesz lg, mege egyéb wp7-es készüléket, mert kivár a nokia+wp7 kütyüre
2. Ezek után a nokia felső kategóriára is ez a sors várhat
3. ha belátható időn belül nem kerül ki sláger termék széria (igen, több darab, több árban/felszereltségben külsővel, más váráslói rétegeknek) akkor az ide számok katasztrofálisak lehetnek, ha ugyan átvészelik.

Most gondoljuk el, hogy ha tényleg mindenki elkezd kivárni, de késik termék, akkor sem a wp7, sem a nokia okostelói nem fogynak, ami katasztrófa lehet. Erre egyetlen ellenszer van, ha 2-3 hónapon belül egy 2-5-7 darabos sláger szériával tudnak durrantani, és "tarolni".
Különben tényleg utolsó kegyelemdöfés lehet ez a szövetség. (ahelyett h. egymás kiegészitve megmentették volna egymást, a nyerő termékre várva gyak, megbuktatják egymást.)
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Száz szónak is egy a vége.
Éveken keresztül lomhán, vagy sehogyan sem reagáltak az "iphone", és "android" jelenségre, sőt kiröhögték a google-t. (szó szerint)
Ezt az elvesztegetett időt kéne valahogy bepótolni, ami lehetetlen. Ha a két konkurens nem követi el azokat a hibákat amit a nokia&m$ akkor valószinüleg nem is lehetséges.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

LOL B+ a belső Qt fejlesztők is ma reggel értesültek erről. Persze szóbeszéd gondolom lehetett, de ez most nekik elég durva hideg zuhany. Ahogy elnézem a kommunikációs csatornák hivatalosan zárva, kíváncsi leszek odabentről mik fognak kikerülni pár héten belül.

Ez egy teljesen irracionális döntés volt. Megvették őket, kilóra.

itt most szó sincs erről. a Nokia dobta az egyik legjobb mobil platformot, a Maemot a MeeGo kedvéért, aminek a fejlesztése a Végtelen történethez kezdett hasonlítani. eközben elhúztak mellette a konkurensei. ezután a bepánikoló részvényesek új irányt akartak, és megtalálták a lehető legrosszabbat.
nem vett itt meg senki semmit. ez a Nokia teljesen autonóm balfaszságának az eredménye.

Nem sokat nyom a latban a véleményem, tekintve, hogy abszolút nem foglalkozom a smartphone témakörrel de azért végigveszem mind a két lehetséges kimenetelt:

1. bukik az egész cooperation - következmény: szop az ms, ami nekem hosszútávon jó, és (ha jól értem) végképp tönkremegy a nokia, ami meg hol érdekel engem! majd veszek samsung telefont, a piac pedig valahogy betömi a nokia után szakadó rést.

2. siker (mindegy, hogy átütő, vagy csak meg tudnak kapaszkodni) - következmény: nagyobb küzdelem a smartphone cage-ben, amivel most biztosan én járok jól (I. pont: ekkora méreteknél nem hiszem, hogy van kartellezés. II. pont: ha egyre jobb és jobb a smartphone-elgondolás, akkor belecsúszok én is, így pedig kénytelenek a verseny miatt jót csinálni ergo jó és jó között választhatok majd.)

bejött a papírforma. Václav Klaus kissé rossz indulatú megjegyzése után szabadon, Sunnyvale után elesett Helsinki, azaz pontosabban Espoo is.
de ebben az ügyben kár a Microsoftot kárhoztatni, a Nokia lépését egy agresszívan nyomuló másik linux alapú rendszer, az Android motiválta.
és persze a saját ballépései is.

Az, hogy mi lesz a Nokiával nem teljesen mindegy, ugyanis Magyarország GDP-jének mérhető részét a komáromi Nokia gyár adja.

Másrészt mi a szöszt lehet elvárni Stephen Elop-tól aki korábban az MS üzleti divízióját vezette? Sajnos láttam ilyet kicsiben: ex-Microsoft ember jött, hozta magával az összes szutykot, mindent elszúrtak, aztán mintha mi sem történt volna távozott a cégből, maga után csak a romokat hagyva.

Mondjuk abban igaza van Stephen Elop-nak, hogy a Nokia az utóbbi években annyira fragmentált termékportfólióval működött, amit nem lehetett követni -- ezen viszont a ma bejelentett lépés nem segít.

nagyon hasonlít a helyzet a magyar nagypolitikához. rendszeres időközönként jön egy úgy vezető, aki drámai nyilatkozatban bejelenti nagy baj van! ez egyébként igaz is. majd jönnek a nagyszabású drasztikus rendszermódosítások/reformok, amik a megoldás látszatát keltik, végül inkább csak elmélyítik a válságot.
szerencsére a Samsung is jelen van Magyarországon, mobilt ugyan még nem gyártanak, de talán kibővítenék a tevékenységüket egy komáromi mobilteló gyárral, ha ott hirtelen megugrana a képzett/gyakorlott munkanélküliek száma:)

Miért nem használ a Nokia is inkább Android-ot? Ezt nem értem.

Az Android több szempontból is problémás. Egyrészt tejelni kell a Google-nek, tehát ebben nem jobb a WP7-nél. Másrészt a Nokia üzleti vevőket szeretne, akik meg MS Office kompatibilitást. Ebben az MS nyilván sokkal jobb.

Az MS üzlet másik oldala az, hogy míg a Google-nek a Nokia semmit sem tud nyújtani, addig a MS-nek igen (pl. Navteq). Így rövid távon mindenképpen előnyös ez a megoldás.

ez egy nagy urban legend.
mit gondolsz, mégis hogyan tolnak a megjegyezhetetlen nevű kínai gyártók Androidot a cuccaikra? persze az pár google acc.hoz kötődő alkalmazás hiányzik, és Market sincs. ők nem is pótolják ezt semmivel, de a Nokia lazán alátolhatott volna hasonló saját alkalmazásokat, és az OVIt. a voda hasonló lépést tervezget.

"pár google acc.hoz kötődő alkalmazás hiányzik, és Market sincs. ők nem is pótolják ezt semmivel, de a Nokia lazán alátolhatott volna hasonló saját alkalmazásokat"

Mit gondolsz, a Google miért tartja a keresőjét, a levelezőjét és a térképét? Reklám, reklám, reklám. Ez nincs a Nokiának, így bevétele sincs. Ezért fontos a MS üzlet.

Ha valakinek iPhone-ja van már két éve, akkor lehetősége van/volt rá, hogy kipróbálja az iOS 4.x-et a régi készülékén. Ha tetszik neki akkor használja. Ha tetszik neki, de lassúnak tartja, akkor dönthet az új készülék megvásárlása mellett. Néhány gyártótól eltekintve, így van ez az Androidon is.
Nokiánál ez nem így néz ki. Nincs lehetőség a kipróbálásra, csak ha új készüléket veszel. Az, hogy a boltban kapsz lehetőséget pár perces nyomkodásra, nem pótolja a több napos tényleges használat mellett történő tesztelést. Ha lehetőség lenne rá, akkor elővenném az E61-emet, és szívesen kipróbálnám rajta az új verziót.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

ugy, hogy maga az Android "ingyen" van, legalisan rootolhatod magadnak, vagy megvarhatod a hivatalos OTA frissitest. Tudtommal WinMo/WP7-es telefonnal liszenszet is veszel pl. a szoftverre (fixme), ezert van az, hogy barmilyen telefonra legalis Androidot rakni, de WP7/WinMo felrakasa illegalis nem azzal kijott telefonokra gyakrolatilag

"Apróbb bugokat hogyan javítják?"
Ez a gyarto dolga, a Google nyilvan kiadja az uj verziokat (ami ugy en bloc tartalmazza a szoftveres bugfixeket), de a gyartonak kell ezt keszulek-readyvé csinalnia (ha netan valami maskepp mukodne keszulekenkent/mas driverrel), de ha nem varod meg a gyarto patcheit/sajat verziojat, akkor rootolhatod magadnak is. Samsungnal havernak azt mondtak, hogy nem jar a rootolas garivesztessel, de itt hallottam olyat, hogy igen, de fixme, az is lehet, hogy ez gyartofuggo

Ájj TiTi! No Kia!


+-----+
|NOKIA|
|R.I.P|
|_____|
~~~~~~~

Androidnal es iOSnal ugrott a notouch, mert olyan nincs beloluk, ami nem erintos. Szerintem WP7-re is igaz lesz ez. Maradt a Symbian es a WinMo6, de a candybar elavult

http://www.gsmarena.com/hp_ipaq_voice_messenger-2561.php ebbol volt az eggyel regebbim, egy hetig kibirta az aksija bekapcsolt kekfoggal

http://www.gsmarena.com/blackberry_pearl_3g_9100-3032.php meg talan a FELNI Feketeribizlinel erdemes szetnezni

nem hiszem, bar nekem meggyozodesem, hogy mobilnet elofizetes nelkul egyik komolyabb mobil OS-t sem erdemes hasznalni (mar WinMo 2003-hoz is hasznaltam GPRS internetet, elotte a WAP/WML-t azert kerultem)

Feketeribizli inkabb USA-ban elterjedt, nekem nem a kedvenc OS-em (de csak ranezesre nem tetszett), de majd valaki kijavit, hogy milyen jo/rossz

a piacot nem lehet átverni maketingrizsával és bullshittel, eddig 14%os Nokia részvényáresés a tőzsdén.

Örültem a hírnek, mert leegyszerűsíti a döntéshozást okostelefon váráslás során.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hi,

szóval én kint dolgozom a Nokiánál egy ideje, és pár hete még arról volt szó,hogy hamarosan kijön a *** kódnevű meego alapú device, talán 3- 4 hét. Most 1 hétig szabadságon vagyok, de ha jól értem, a meego nagyjából dropped, igaz? Vajon ha ma hazarepülök (vagy vissza, vagy hogy kell ezt mondani), lesz még holnap állásom? :- ). Mindegy, ha nem, a cuccaimat akkor is el kell hozni :- ).

"Anyway. Nokia now announces their partnership with Microsoft. They also say they will continue to support Symbian for a couple of years, and make 150 million more Symbian devices. And they will still support MeeGo as an open source OS and wil release at least one MeeGo device this year." innen

Ha visszemesz, legyszi szoljatok TI -nek, hogy AP(master) kepes Wi-Fi drivert szeretnek az N900-amhoz. :)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"We also realized that by the time our Plan B would kick in, most remaining software talent in Nokia would have already left the company, so it would be really an uphill battle to pick up things from there."

Ez azért durva. Azaz a PlanB indítói a Nokia leépülésével számolnak.
Bár nem is kellene csodálkoznom, hiszen ezt már Elop is bejelentette: Nokia will "substantially reduce" R&D expenditures while increasing R&D productivity moving forward.

Ismerve az ilyen cégek működését, ők nem a leendő leépüléssel, hanem a már folyamatban levő leépüléssel számolnak.

Egyébként a Plan B akkor működhetne, ha legalább 1-2 nagyobb befektető (esetleg akik most megveszik a lejtmenetre került részvényeket) támogatná őket.

Persze ha a most kiszálló befektetők részvényeit mondjuk a M$ vásárolja fel (akár direktben, akár valami stróman cégeken keresztül), akkor az egész Nokia-mentés kudarcra van ítélve.

Haverom, aki Finnországban egy Nokia beszállítónál dolgozik, mondta, hogy a Nokiától kb. 5000 embert küldenek el csak az országban, az R&D részről várhatóan, plusz a beszállítókat is leépítik.

Náluk a Meego-s projekteket rögtön leállították, stb.

Szóval nem valami szép a kép