Hivatalos: a következő Windows verzió támogatni fogja az ARM SoC-okat is

Teljesen meglepetésként nem ér minket, hiszen rémhírként karácsony előtt már érintőlegesen találkozhattunk vele... A Microsoft tegnap Las Vegas-ban a CES 2011 expó előestéjén hivatalosan bejelentette, hogy a következő Windows verzió támogatni fogja a System on a Chip (SoC) architektúrákat, beleértve a különböző gyártók által kínált ARM-alapú rendszereket is. A bejelentéssel egy időben a vállalat bemutatót is tartott, ahol a következő Windows verziót mutatta be működés közben különböző SoC rendszereken. A demó során a cég bemutatta a Microsoft Office ARM-on natívan futó változatát is. A bejelentés a részletekkel itt olvasható.

Hozzászólások

Kíváncsi vagyok, mennyire tud majd elterjedni. A legnagyobb kérdés az elérhető alkalmazások mennyisége, vagyis, hogy nem futnak-e bele Windows / ARM verzióval ugyanabba a problémába, mint a Linux. Ez kicsit persze más, de egy kompatibilitást biztosító réteg nélkül (mint pl. a Rosetta vagy a Wine) nem hiszem, hogy sikeres lehet.

Esetleg lesz belőle Windows Media Center Edition...

Nem úgy van az...

Ha a Visual Studio-ba kerül egy opció, hogy "Make ARM executable", akkor innentől elég könnyű a portolás. A kérdés az, hogy Direct X lesz-e ARM-ra? És Java? Windows-os Flash?

Linux esetén is hót mindegy az esetek nagy részében, hogy milyen procira fejlesztesz, Win esetén se lesz másképp, csak idő kell hozzá.

Egyáltalán mi lesz a neves Arm Windows-okra?
Alap win segédprogramok és Office? Hát ez édeskevés!
Böngésző van más os-ekre is. Univerzális és egyedi igényekre szabható médialejátszó szintén van dögivel. Office-ban még jobb a Microsoft, de ez ma már nem elég a sikerhez. Alig tud valamit átvinni a Microsoft Pc-ről Arm-ra abból a "windows experience-ből" amiért Pc-ken keresik a win logót. A shareware világ nagyon nagy része portolhatatla más processzorra, emuláció pedig egy lassabb processzoron nem életképes megoldás.
Volt már Aplhás Windows, alig vette valaki. Szép csendben el is tűnt a DEC.

A probléma az, hogy nem portolható a windows pool túlnyomó része. Ha az Apple az új Oracle barátság jegyében úgy döntene, hogy holnaptól Sparc platformra vált a Macintosh ez nem jelentene problémát. A Mac pool portolható a Win nem.
Elereszthetsz itt cinikus poénokat a Total commander-ről, de inkább sorold fel azokat a gyakran használt populáris windows programokat, amiket probléma nélkül lehetne portolni bármilyen platformra hála a .Net-nek!
A Microsoft saját programjait jórészt lehet portolni. És a többiek...??

a többiek majd emulálnak (szinte biztos vagyok benne, hogy ezt az ms megoldja valahogy, wow után szabadon). lehet sírni, hogy jaj az borzalmas lassú lesz, de az nvidia megoldja izomból.

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?act=attach&type=post&id=6…

ezek pl. cuda/opencl rendszeren flac tömörítés eredményei. a vicces az lesz, ha az nvidia arm-jén gyorsabb lesz az app emulálva, mint x86-on natívban.

az már csak bónusz, hogy a "gyakran használt populáris windows programok" egyáltalán nem erőforrás-igényesek már napjaink és tegnapjaink rendszerein sem, nemhogy a holnapjainkén.

kezdésnek ez bőven elég. amire meg lesz tényleges igény, majd portolják, aztán örülhetsz. ha meg nem, hát nem, és talán meg is döglik az egész. de ezt kevésbé tartom valószínűnek.

>>ezek pl. cuda/opencl rendszeren flac tömörítés eredményei.
>>a vicces az lesz, ha az nvidia arm-jén gyorsabb lesz az app emulálva,
>>mint x86-on natívban.
Volt egy osztálytársam jó régen, ő történetesen a Plus4-esén akarta emulálni az Amiga játékokat. :-D
Ha a Microsoft nagyon belemegy Arm-on az emulációba óriásit fog koppanni. Szerintem ennél okosabbak és egyébként is más szelek fújnak mostanában ott, a WP7-nél is inkább törték a teljes kompatibilitást. Csak így elvész a fő Ms erősség, a visszafele kompatibilitás és a "legtöbb program windows-ra" érv. Eddig nem is túl sikeres a WP7.
Egyetlen pozitív hozadéka ennek az lehet ha normális Win8-arm rendszer lesz majd a WP8 alapja, a mostani gyengécske Windows-ce helyett.

Az Nvidia nagyon jó teljesítményt érhet el multimédiás számításokban, de ez semmit nem segít más architektúra emulálásán. Az a fő processzor feladata.

>>szinte biztos vagyok benne, hogy ezt az ms megoldja valahogy, wow után szabadon
Mire gondolsz? Az Onlive-féle mobilos wow-ra? Mert annak alig van köze a mobil operációs rendszeréhez.

De régen volt már! :-) A rövidítésről is már a Blizzard játéka ugrik be helyette. :-D
A wow nem emulál idegen processzor architektúrát. Ott jelentkezik a jelentős lassulás, pláne ha még lebegőpontos egység sincs az új architektúrán, még az emulált régin van. Gyorsabb processzorra váltva (amiből nem hiányzik a emuláltban meglevő elem, mint fpu) a lassulás optimális esetben nem érzékelhető a felhasználó szintjén mert a gyorsabb cpu kompenzál. Az Xbox360 gyors PPC processzora megbirkózik a korábbi Xbox x86 kódjával. A PS3 is megoldja a PS2 Mips cpu emulációját az annál lényegesen gyorsabb Cell-el. Egy mai PC is tökéletes sebességgel emulálja a PS2 játékgépet ha a kompatibilitás rendben van. A kompatibilitási lista már eléggé jól áll. De ha PS3 játékokat akarnánk emulálva elindítani egy PS2-n ... na azt megnézném kinek sikerülne. :-)

Ha megcsinálják, hogy kompatibilis legyen a korábbi programokkal akkor nyert ügyük van, hiszen a megjelenéskor is milliónyi alkalmazás lesz rá elérhető, ha meg csak addig mennek, hogy újra kell csak fordítani az alkalmazást módosítások nélkül, akkor is rövid időn belül sok alkalmazás lesz rá elérhető.
Ezt elbukni már csak azon tudják, ha a táblagépekhez nem igazítják hozzá a felületét, mert mire előjönnek a teljes értékű Windowszal, addigra már az androidos táblagépek nagyon elterjedtek lesznek, és valószínűleg szoftver is lesz rájuk bőven.

Ez nem fog menni. A legtöbb program még mindig Win32-vel, vagy a ráépülő nem kisebb gányhalmazra van fordítva. És a win32 nem egy "portolható" cucc.

Egyetértek, kizárólag a .NET jöhet itt egyedül szóba, de azt még mindig elég kevesen használják komolyabb alkalmazások megírásához.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Kedves "segabor",

Azt írtad az imént, hogy "...kizárólag a .NET jöhet itt egyedül szóba, de azt még mindig elég kevesen használják komolyabb alkalmazások megírásához".

Öööö... biztos vagy te ebben? Ha igen, akkor kérlek ne vedd tolakodásnak, de én mégis azt javasolnám, hogy nézz utána az állításnak. Ezen kívül kérdés, hogy vajon mi számít elég kevésnek, illetve mit hívunk "komoly alkalmazásnak"?

Amíg keresgélsz, addig bemásolok ide egy felmérési eredményt (nem fordítottam le, mert nem olyan hosszú és főleg nem nehéz):

"NET and Java remain the dominant application platforms. Microsoft .NET and Java remain the most widely used platforms, and overlap between the two is considerable: In 2009 46% of Enterprises and 23% of SMBs use both platforms, up from 28% and 21% respectively in 2007. .NET adoption is higher than Java at companies with less than 5000 employees, and Java usage is higher in companies with more than 20,000 employees. It's in the 5,000-19,999 segment that things get interesting. Java has traditional been more highly adopted in our surveys in this segment, but .NET appears to be closing the gap. This year 71% of these very large companies are using Java, while 68% are using .NET."

A .NET 68%-a valóban elég kevés Java 71%-hoz képest... éppen 3%-kal.

Részletek itt.

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

>>Amíg keresgélsz, addig bemásolok ide egy felmérési eredményt
LOL&Rotfl! :-) Édes wishful thinking. A Microsoft és a "független" kutatóktól származó felmérési eredményei. :-D
A cikk apropóján:
Az Apple sikeresen terjesztette ki a Mac világot az arm gépekre. Előtte sikeresen váltott PPC-ről Intel-re. Mi a különbség? Osx vonalon az architektúra-váltással egyben erősebb gépekre is váltott az Apple. Az inteles Mac alkalmas a PPC Mac programok emulált futtatására. Arm-nál bölcsen meg sem próbálkoztak ilyesmivel, mert úgyis csak bukás lett volna a vége, a gyengébb Arm processzorokon nem lehet sikeresen emulálni Pc vagy PPC kódokat!!
Ezért jött iOS az Iphone-al. Nevet ugyan csak később találtak neki, de kezdettől fogva világossá tették: ez nem egy zseb-macintosh. Nem keltettek irreális hype-olt várakozást aminek csalódás lett volna a vége. Amit ígértek az teljesítették: megcsinálták a jövő okos-telefonját amit most mindenki majmol, a Microsoft is.
Ennek a sikernek a logikus kiterjesztése az Ipad.
A Java kontra Net versenyt pedig (az Apple eső koppintója) a Google végleg eldöntötte a Java-javára :-) (Kis szójáték)
Pont az Arm platformon vesztette el végleg a Microsoft a Java koronájáért folyó versenyt.
(Zárójelben jegyzem meg az Apple-nek nem volt szüksége sem Java-ra, sem Dot-Net-re, sem mondjuk a Scala felkarolására ahhoz, hogy sikerét hosszú időre bebetonozza)

Anno a Microsoft már egyszer elbukta a multiplatformosodást (lásd: MIPS, PowerPC, DEC Alpha architektúrák). Habár a rendszert sikerült átrakni, ugyanakkor rengeteg Microsoft által fejlesztett program maradt továbbra is Intel i386 kódbázison és inkább írtak egy emulációs réteget, mint átírták kódjaikat. És mások se törték magukat, hogy kódjaikat átírták, mert egyszerűen az akkori API-k túlságosan kötődtek az i386-hoz.

Most annyiban változott a helyzet, hogy már van .NET. Ugyanakkor rengeteg kritikus alkalmazás (Office, Visual Studio, stb.) nem .NET alapú. Ergo ha ARM-on futtatni akarod, akkor minimum emulálni kell.

Az általad beidézett szöveg elsősorban az Enterprise szubkultúráról szól, amiben valószínűleg igaza van az idézetnek. De a Microsoft hagyományosan még mindig a Desktop platformon erős, ott pedig vérezni fog erősen a meglátásom szerint.

Tudom, nincs lehetetlen, de eléggé szkeptikus vagyok ezen kísérlet sikerével kapcsolatban.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Igen, "indefinitely delayed" a FAQ szerint... WinCE/ARM-re megérte nekik portolni (gondolom a hasonló API nem ártott, de azért ez sem csak abból állt hogy a fordítóban átpöccintették a célarchitektúrát), akármin futó Linuxra nem.

Úgyhogy nem félteném én a más CPU-n futó Windowst, hogy nem lesz rá szoftver, főleg olyan indokkal, hogy mert Linuxra sincs.

Ilyen "csak a név és az ikonok ami közös" programot Linuxra is összedobhattak volna (lazarus/freepascal, állítólag működik), mégse teszik... és itt erről van szó.

Abból kiindulva nem lehet megjósolni az ARM Windows programellátottságát, hogy Linuxra nemnagyon portolják a népszerű Windowsos programokat.

Egyrészt ez még csak nem is WinCE hanem teljesértékű desktop Windows, azonos API, nem mini kijelzőre kell optimalizálni, stb, így a portolás még egyszerűbb mint a totalcmd-s példa esetén, másrészt a megszokott fejlesztői környezet és stabil API miatt a feladat össze sem hasonlítható a Linuxra portolással, ami sok cégnek egyértelműen nem éri meg (túl sok befektetett munka elhanyagolható haszon vagy akár veszteség mellett)

Alapvetoen mindegyik remek alkalmazasbol hianyoznak feature-k, es a francnak van kedve ket-harom appot futtatni egyszerre. Ha a sok projekt mind megdoglene, de helyette lenne egy, ami tenylegesen arra fokuszal, hogy a TC jelenlegi kepessegeit mind atvegye, akkor az merfoldko lehetne a Linux Desktop idoszamitasaban. De megint eljutottunk oda, hogy szetforgacsolodtak az eroforrasok, es ha nincs egy penzeszsak ceg, aki finansziroz egy ilyen projektet, akkor mindig csak felmegoldasok lesznek. Ez van, sracok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

TC-ből nekem történetesen hiányzik az SFTP, ami Gnome Commanderben benne van. Persze ott van erre a WinSCP de az már külön alkalmazás ugye. :-)
Ennek hiánya a TC-ben számomra komoly negatívum, és nagy piros pont a Gnome Commandernek.
Biztosan van rá valami plug-in, de ilyen erővel lehet patchelni a linuxos programokat is. Szerencsére nem kell gyakran windows-t használnom. Sem Osx-en sem Linuxon nem hiányzik a Total Commander.

még mindig inkább ez a(z általam, és érzésem szerint a többség által sosem használt) plugin legyen fos, mint az egész app. de amúgy se tart semeddig egy filezillát indítani, ha szükségem lenne rá. több száz/ezer fájlos feltöltésnél meg épeszű ember úgysem kezd el tc-vel majomkodni (gc-vel meg főleg nem).

Azt azert lassuk mar, hogy egy .Net alkalmazas eroforrasigenye meg egy Win32 alkalmazas eroforrasigenye koszonoviszonyban sincs egymassal, es itt azert elegge limitalt eroforrasu platformrol beszelunk. A .Net CF azert jo, mert ott relative keves app akar parhuzamosan futni, am ha a MS a tablet iranyba akar elmozdulni, ott mindenkeppen inkabb a nativ alkalmazasok a nyerok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

http://www.sg.hu/cikkek/79202/jon_a_windows_tv
Tervben van a tv edition :D

Egyre inkább az a meglátásom, hogy az m$ kezd nagyon lépéshátrányba kerülni.
A desktop OS piacon hagyományosan jól szerepel. De szerintem ezt elsősorban elsőbbségének köszönheti. Ha mondjuk most mutatnák be a CESen az ubuntut (vagy suse,vagy fedopra v. mindegy), és a windowst, (tehát egyszerre startolnának) énszerintem a desktop piacon is lemaradna. És azt is tegyük hozzá gyorsan, hogy 2011 -ben arcpiritóan karcsú dolog az only offline desktop megoldásokban piacvezetőnek lenni.
Én rendkivüli nehézségeket jósolok nekik, mert lépés hátráynban vannak azokon a területeken, ami a jövőt jelneti.
felhők,mobil piac, stb... Ahol jól szerepelnek, ott is nagyon kiélezett a küzdelem (játék konzol,szerverek,adatbázis kezelés) Az új "találmányokkal" pedig a versenytársak rukkolnak elő, (google tv,kommunikációs megoldások tömkelege), vagy ők viszik sikerre (tablet, ami a windows szempontjából veszélyesen alakul az android miatt)

Ott tartunk, hogy az m$ lassan csak a pc+windows+m$ office triumvirátusban tud brillirozni sehol máshol.
Az meg külön aggasztó lehet nekik, hogy az IE részesedése folyamatosan esik, kvázi: kezdik úgy ahogyan van elveszteni még a kaput is a webre.
Szerintem katarzis felé közelednek.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Azt az "apróságot" kifelejtetted, hogy azon kivül, hogy teljesen tarolják a desktopot, a szerverek piacán is igen durván tarolnak, ami csak tovább erősiti a desktopot is. Gyakorlatilag a web és HPC szervereken kivül mindenhol nagyon erősek és a HPC-ben is jönnek felfelé. (de igazából a webszerverekben sem állnak túl rosszul, ahhoz képest, hogy milyen drága az IIS egy apache-hoz képest)

Szemellenzős emberek 10 éve temetik a ms-ot, eddig mindig pofára estek, együtt a linux évével.
Nem megy rosszul a ms-nak mostanában, nagyon nem és elég komoly roadmap-jük van a jövőre is. Szóval a lázálmokat ne keverjük a tényekkel :)

No igen, es elsosorban azert van ez igy, mert ok a hatterrendszerre es az user interfeszre is ramennek. Linuxra sehol nincs egy ServerManager szintu UI (konzolos sem), ahol mindent lehetne egyben latni, kezelni. En azt mondom, hogy amig a Linux nem kezd el egysegesedni, es nem kezd el az UI fejlesztes iranyaba koncentraltabban elmenni, addig nem lesz szamottevoen nagyobb reszesedese. Jelenleg a szetforgacsolt eroforrasok, illetve a minden ceg altal feltve kuporgatott fejlesztesek a rakfeneje az egesznek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

> En azt mondom, hogy amig a Linux nem kezd el egysegesedni, es nem kezd el az UI fejlesztes iranyaba koncentraltabban elmenni

A "Linux" az 1 kernel, ami ugye csak 1séges lehet, ez nem 2séges. És mivel kernel, ezért nem megy sehova. Pláne nem "az UI fejlesztes iranyaba". Koncentráltabban.

Én azt mondom, hogy próbálj pontosabban fogalmazni, akkor sok mindenre rájöhetsz magadtól is.

Tekintve, hogy hany fele Linux kernel letezik, en elgondolkodnek az itt elhangzottakon, es inkabb hallgatnek. Foleg ugy, hogy az olvasasi kepesseged egy kisiskolaseval, az erzekenyseged pedig egy konzervdobozeval vetekszik.

Ha mar, akkor a Java is csak egy nyelv, es mint ilyen, nem lehet eroforraszabalo. Bezzeg a Java VM-ek... Miert is nem szoltal be ilyeneket mar tobb helyen? Talan mert erzed magad is, hogy hulyesegeket beszelsz?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem birom a szandekosan felreertelmezoket. Az elso eset meg vicces, a masodik meg humoros, a harmadik elgondolkodtato, a negyedik utan unalmas, a sokadik utan visszataszito. Nagyon jol tudod, hogy mit ertettem a Linux szo alatt, csak szerettel volna kotekedni velem, vagy legalabbis ez jon le a dologbol. Ha megsertodsz ram, akkor legalabb nem akarsz belemkotni.
Es nem hiszem, hogy tul sokan toleralnak ezt, max nem irjak be, mert sejtik hogy felesleges. En meg optimista vagyok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Pontosan. Pingvinék valamit nagyon félreértettek UI kapcsán és nekifeszültek a hullámzó, forgó kockáknak és a többi ökörségnek, verték a mellüket és még most sem értik, hogy nem erről szól az UI és az átgondolt kezelő-, irányitó felület és nem ettől fog elmozdulni a mérési hibahatárról a részesedése...

Elég frusztrált lehetsz ha ilyen homályos az ellenségképed. :) Kik tehetnek a kudarcról és kik szenvednek tőle? A Compiz fejlesztők? A Redhat? Linus Tovalds? Szerintem ezek mind jól elvannak, gyarapodnak, nem sírnak a sarokban, hogy jajj de alacsony a részesedésünk. Én, a felhasználó szintén elégedett vagyok és egy csöppet sem érdekel a részesedés és a Linux desktop éve. A rendszer fejlődik, jó irányba, majd használok Windowst ha elb'sszák. Én nem látok csalódott tömegeket, csak erős, pezsgő közösséget. Abban látnám a legnagyobb veszélyt, ha valaki elkezdene "egységesíteni" és megszűnne a választás szabadsága, a Linux kb ott vesztené el az értelmét számomra.

Egyébként vannak "egységesítések", ld. Freedesktop.org, LSB, stb.

Felreertettetek amit mondtam, ebben persze nincs semmi meglepo, mert felreerthetoen fogalmaztam. Nem azt mondom, hogy legyen mindenbol egyfele, es akkor legyen az az etalon. De jelenleg azt latom, hogy a Linuxon belul (kedves zamboriz, felejtsd el, nem erdekel) hihetetlenul fantasztikus es remek otletek oltenek testet - felmegoldasokban.
Vegyuk peldaul a KDE-t. Nagyon tetszik, hogy szinte mindenre van kesz megoldasa, mar-mar majdnem idealis Desktop kornyezet, csak epp szegenyke ujrairas alatt all, igy a regi, baromi jo alkalmazasok mukodeskeptelenek az uj rendszer alatt, es az uj rendszerekkel is neha igencsak meggyulik a baja (en meg emlekszem a NetworkManager koruli benazasokra is). Meg sem emlitven a Gtk-Qt integracio kozotti bonyodalmakat. Arrol nem is beszelve, hogy az ujrairas ota mintha senkkinek sem lenne egeszen tiszta, pontosan milyen iranyba is halad a projekt. Raadasul meg mindig nagyon keves KDE4-es 3rdparty alkalmazas jelenik meg, ami arra utal, hogy ez az uj platform meg messze nem forrta ki magat.
Itt a masik kedvencem, a Gnome. Nagyon tetszik a letisztultsaga, az, hogy tobbe-kevesbe egyseges, kezelese nem bonyolult, es nem feloraig kell allitgatnom ahhoz, hogy nullarol is a kezem alatt legyen. Ugyanakkor azt is latom, hogy mar tobb, mint harom-negy eve keptelen megszulni egy olyan egyszeru dolgot, mint PDF plugin $RANDOM bongeszohoz (akar az epiphany-hoz). Pedig az evince nagyszeru PDF, DVI, DjVU, ... olvaso, es ha nagyon elkezdenek fejleszteni, eljuthatna az oKular szintjere. Es ez szomoru.
Itt allnak az gyemantbanyak, es nincs egy darab banyasz a kornyeken. Ugyanis a banyaszok hobbibol mindig csak annyi gyemantot banyasznak ki, amit ok elegnek gondolnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Hidd el, ha meglenne a megfelelo tudasom, es a megfelelo mennyisegu idom, magam csinalnam meg. Alapvetoen elsosorban idom nincsen. Ertek annyit a programozashoz, hogy tudom, hogy az, amit hianyolok ezekbol a programokbol, par nap munkajaval megoldhato. Am latom azt is, hogy ezt ingyen senki nem fogja megcsinalni, mert - mily meglepo - mindenki berbol el, marpedig az opensource csak akkor fizet jol, ha van egy penzeszsak ceg, aki nem sajnalja beleolni a penzt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Varhato volt, gondoltam hogy ok se hulyek.

Gondolom az Apple is ki fog talalni majd elobb utobb arm-os OS X-et (muszaj lesz neki, mert az iOS jo, de nagyon nem desktop rendszer)

Az iOS az OS X egy "lebutítása" kicsit átválogatott userlanddel és az AppKit helyet UIKit frameworkkel. Az Apple-nek gond megugrania egy ARM-os OS X-et. Ha eljön az idő, megteszi és nem fog neki annyira fájni, mint a Microsoftnak a rengeteg elavult és elgányolt API-jával.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

engem pont az a keves differencia zavar, uyganis OS X-et szivesen hasznalnek, de a dmg fajlok telepitese es a terminalozas tudtommal nem olyan egyszeru iPhone-nal, tobbnyire app store==telepitesi lehetosegeid (fixme), bar nem mintha Linuxon nem repokbol telepitenenk.

Meg pl. Flash is csak OS X-re van, iOS-ra nincs (bar ez nem az Apple hibaja)

"de a dmg fajlok telepitese es a terminalozas tudtommal nem olyan egyszeru iPhone-nal,"

Egészen addig, amíg az Apple nem akarja, hogy az legyen.

"Meg pl. Flash is csak OS X-re van, iOS-ra nincs (bar ez nem az Apple hiba"

Flash az Apple hibájából nincs iOS-re: nem engedte kiadni az Adobe-nak.

mindegy, csak lenne már olcsó, kis fogyasztású linuxos ARM netbook/tablet!

+1
2012 a világvégével karöltve az ARM (omap, stb) éve is lesz (remélem), de mindenképpen sok változást fog hozni. :)
Túl sok embernél zabálja az áramot feleslegesen az x86, vagy 64 bites barátaik… Ahhoz hogy anyukám zenét hallgasson, vagy megnézzen neten egy jogszabályt, vagy receptet, ahhoz felesleges egy 100+W-ot zabáló pc a konyhába is.

Erre utaltam, igen, de egy EFIKA MX Smarttop inkább megállná a helyét. Könnyebb pótolni egy usb-s egeret, mint egy érintőképernyőt. Nem mindegy, hogy milyen környezetben használják.
Hogy on-topic maradjak, az arm-es windows még jól is jönne, mert akárhányszor mutattam és teszteltettem a szüleimmel különböző linux disztribúciókat, vagy androidos tablet-et, a megszokott környezetben könnyebben kiigazodnak. Mondjuk ha win7 szerű kezelőfelülete lesz az ARMes winnek, akkor egy kicsinosított linuxal jobban járnának. Majd kiderül…

Nem kötözködni akarok, csak megjegyzem, hogy a PC magas fogyasztása részben a hanyagul megírt szoftvernek köszönhető. Egy rendes szoftverkörnyezet (OS+alkalmazások) rögtön lekapcsolná a procit kisebb sebességre, vagy standby-ba, mihelyst a PC nem csinál semmi fontosat. Azaz pl. zenehallgatáshoz a 2GHz-es Core2Duo-t csak az idő kb. 0.1%-ban kellene csúcson járatni, amíg valamilyen bufferbe előkészíti a hangot. A maradék 99.9%-nyi időben pedig alhatna a proci, vagy mehetne mondjuk 2MHz-en a 2GHz helyett.
Az ARM alapú és hasonló SoC-ok előnye a PC-vel szemben, hogy ott az összes perifériát könnyen le lehet lassítani, vagy teljesen leállítani. Mert hiába izzad vért a szoftver a CPU fogyasztásának csökkentésével, ha közben pl. a chipset-et nem lehet lekapcsolni. De a szoftvert ott is rendesen meg kell írni, mert a 2 magos Omap, vagy Cortex-A8 is fogyaszt rendesen, ha folyamatosan 1GH-zen jár.