Holnap érkezhet az Android 2.3 "Gingerbread"

Címkék

Már a múlt hónap végén már sejteni lehetett, hogy "kisütöttek" valamit a Google-nél. Akkor érkezett a főhadiszállása elé a Gingerbread figura, amely aztán elfoglalta helyét a többi édesség - Cupcake, Éclair, Froyo - társaságában. Alvaro Fuentes Vasquez - az Open Handset Alliance vezetőségi csoportjának tagja - tweet-je szerint a héten érkezik a frissítés. Vannak, akik csütörtökre tippelnek.

Hozzászólások

:D gondolom ebből nem lesz már Legend-re... 2.2-t viszont pár héten belülre ígérik.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Most már csak 2.3? Eddig mindenhol azt olvastam, hogy 3.0 lesz...

Rohagggyámeg motorolaj.
A 2.2 sincs még droidra, erre itt a 2.3 is.

Egyszerűen botrányos egyes gyártók terméktámogatása.Ha legalább a huawei terméke lenne, azt mondom megértem,hogy lesz**ják. De egy felső kategóriás teló esetében...
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az android nyitott, de a telefonok többségének a boot loadere nem éppen. Ráadásul a garanciád is veszik. Én meg vagyok lőve a milestone-ommal, már rég rátettem volna valami főzött rom-ot, de nem lehet. Pedig kellene a kernel ext és loop támogatással (ext még van a neten itt-ott kernelmodulban, de fogalmam sincs hogy loopbacket hogy fordítsak hozzá).

A garanciád csak akkor vesztheted el, ha nem tudod rekonstruálni az eredeti állapotot… az már inkább a gyártó "hibája", hogy jtag kábelt nem biztosít hozzá, vagy egyéb eszközöket, amivel a nand flasht kényelmesen tudod írni…

"fogalmam sincs hogy loopbacket hogy fordítsak hozzá"
A megfelelő gcc-vel (az én készülékemhez az arm-none-linux-gnueabi a megfelelő), és a megfelelő (legalább verzióban megegyező) kernel forrás kell hozzá.
Még ismerned illik a processzor típusát, stb… persze semmire sem mész a modullal, ha maga az android nem használja ki a lehetőséget, lehet hogy java-s programot is irnod kell hozza.

naja, de ha elromlik valami a telón akkor már nem biztos hogy újra tudod húzni :)

loopback: azért kell, hogy tudjak csatolni képfájlt. Ami meg azért kell, hogy tudjak bele telepíteni chroot alá ubuntut, mert jó nekem ha zsebbenpython, zsebbenapache, zsebben... sokminden.

Teló belső memóriája kevés hozzá, sd kártya meg fat, az nem a legjobb. próbáltam partícionálni kétfelé, de se így se úgy nem ismerte fel utána a teló az sd kártyát.

a gcc dolognak utánanézek majd ha nem mobilneten lógok, armv7 a milestone procija, ha jól sejtem (és ha jó adatot nézek). Azt jól sejtem, hogy gépen fog menni a gcc, nem kell a telefonra telepítgetnem még toolchainokat meg ilyesmi ugye?

huawei-re már lenne :)
szerk.: egyébként hidd el, ez még a jobbik eset. Nemrég jártam úgy egy butatelefonnal, hogy már régen megjelent rá a frissítés, csak a kedves hazai szolgáltató azt leszarta. Akárhány mail-t küldtem nekik a válasz az volt hogy fogalmuk sincs mikorra várható a frissítés (a régi firmware meg botrányos volt). A telefont eladtam, majd rá egy napra jött friss szoftver...

Ahelyett hogy ugyanazt a penzt osszesporolnad..
(Itt UK-ban 400 fontert vettem a Nexust januarban. 35 fontert elofizethettem volna ket evre, igy ingyen elhozhattam volna egy Desired par honappal kesobb. Viszont ugyanazt az elofizetest keszulek nelkul mar 15-ert is megkapom, husegszerzodes nelkul. Szoval erdemes atszamolgatni, hogy megeri-e az elofizetes meg az 'ingyen' telefon.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Olcsóbb mint elöfizuval.
Ha előfizetek, akkor kapok X% árengedményt, de a vételárnál többe kerül az előfzetési dij a hűség alatt.
A független valójában olcsóbb, és sokszor szolgáltatói korlátozástól is mentes. Ha más nem, nem vagy a szolgáltató sw frissitéseihez kötve.

Csak egyszerre sok azt a pénzt kiadni, hidd el.
Ráadásul én sem úgy veszek készüléket, hogy X méregdrága tipus mellé megveszem az y tipsut, hanem X-et eladom, hozzácsapok egy minimális összeget (10-30 közötti összegről van szó) és megveszem Y-t.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

"Ha előfizetek, akkor kapok X% árengedményt, de a vételárnál többe kerül az előfzetési dij a hűség alatt."

Ez függ a telefonálási szokásaidtól, ha keveset telefonálsz és baromi drága csomagot veszel azért, hogy olcsó legyen a telefon megvétele, akkor tényleg nem jó bolt.

A motorola milestone a telenornál van leginkább árban, 1 év tarifahűség nélkül, 1 év hűséggel 104 490 Ft.
Kereken 104-ért vettem függetlenül, dobozosan,garival, kiszállitással (futár bp területén)
Egyszóval jobban jártam. Minimálisat telefonálok, de állati sokat dumálok skype+wifi kombón. (a készülékről, nimbuzz-al)
vodánál csak 2 év hűséggel, tarifacsomaggal olcsóbb mint 80, de függő a készülék, é fix a havi dij. T-nél nem is kapható.

Éppen, hogy olcsón akartam vásárolni, mert nem vagyok gazdag hogy mindenféle fix havi dijjakkal kitömjen a szolgáltatót :))))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Milestone+hivatalos skype kliens= néha megfogja a kamerát, és reboot kell a telefonnak, ha fényképezni akarsz.
Ez nekem is csalódás.:/
Ami volt IM accoutnom azt a nimbuzz kezelte, igy elég volt egyetlen kliens program.
Még fotnosdlgatom, hogy visszarakjam a skype klient, amikor ilyen bugos, vagy inkább ne. Aki akar valamit irjon emilt, vagy hiv gsm-en....
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

az előfizetésem elég jó, teljesen lebeszélhető, a flottában mindenkit ingyen hívhatok, tehát ez adott, anélkül, hogy márkát/modellt mondanék, az én telóm 12'500 br. volt előfizuval, pre-paid-el ~43'000, függetlenül kb 48'000-

ezek szerint te jobb telefont választottál :-)

az meg a másik, hogy szeretnék okos telefont én is, de sajnálom rá a mannát :-(

--
by Mikul@s

pedig már nem hivatalos 2.2.1 ek, vannak motorolához, viszont én megvárom a hivatalost mivel ezek az fw-k mindent letúrnak a telóról, és nekem nincsen kedvem megint minden programot visszaállítgatni :/

Ubuntu 10.04, Thinkpad x60s

Hát, a 30-60 mega nem annyi program amennyit akarok, hanem rosszabb esetben max 3-4.

Egyébként csináltam már, valóban picit több helyet jelent, de az is gyorsan elfogy, és nem igazán tudtam (szerintem) emiatt frissíteni a telefonomat amikor kijött a 2.1 update2, tolhattam újra nulláról.

Opera mobile 22 mega (állítólag, leírásban ezt olvastam). Kipróbálnám ha felférne.

Angry Birds 16 mega. És nem csak ezt az egy játékot tolnám.

Rockplayer (avit játszani musthave): 14 mega.

Aztán még van egy 10 megás navigációs szoftverem, 6 megás Dolphin böngészőm, 5 megás facebook appom, 4 megás djvu readerem, és sok sok sok 2-3-4 megás appom, amik a sok kicsi sokra megy elven foglalják a helyet.

És akkor NINCS feltéve a skype, ami 7-8 mega, ha jól emlékszem, pedig kéne.

pontosan, a Pulsom ~40 mega memóriájával úgy meg vagyok lőve, hogy csak na... Custom romot nem szívesen használok, memkártyám amúgy is sz*r a2sd-hez (illetve egy ideig még jó volt, de aztán nekiállt rosszalkodni), a 2.2-t meg csak várom, és várom, de nem hiszem már én se, hogy jönni fog... Szóval alig 4-5 program van telepítve éppen, és még a teló is lassú...

angry birds az adatok egy reszet memoriakartyara teszi. rockplayer nalam pont fele annyi (7.3mega)

bongeszobol nincs felteve x+1 fele

jelenleg a felsoroltakbol fentvan rockplayer, angry birds, valamint ezektol nagyobb meretu flashplayer cardiotrainer... es meg sok kis apro app

igy van 124 mega helyem a belso memorian (en mondjuk leszedtem a felesleges appokat)

2.1-et használok(tam), nincs(nemvolt) app to sd-m. És ha jól sejtem összesen nincs 124 mega szabad helyem a belső memóriában. Nem tudom hogy az angry birds-et úgy értetted-e, hogy sd-re telepítve, vagy belső memóriára telepítve, nekem mindenesetre ennyit írt, amikor megnéztem.

Egyébként én is igyekszem törölni azokat amiket nem használok, de valahogy nem szeretnék. Sok olyan program van, amit nem használok akár havi szinten sem, mégis volt, hogy előszedtem. Pl van egy mértékegységváltó app, életemben egyszer kellett volna, akkor pont nem volt fenn a telefonomon, mert előtte töröltem, hogy úgyse kell nekem.

Meg aztán szeretek tesztelgetni is :)

Most egyébként van 2.2-m, app to sd-m, és minden amit sd-re tudtam rakni az ott van. Így van 40 mega helyem.

mint mondtam a "memhack" nevezetu dolgot csinald meg, azzal 40-60 mega helyet nyersz

angry birds-t ugy ertem, hogy az adatokat memoriakartyara teszi, csak maga a "program" es a mentesek vannak belson

torolni meg leginkabb azokat toroltem amik elotelepitve voltak es egeszen biztosan nem is fogom hasznalni

a memhack azon kívül hogy felszabadít helyet megoldja azt, hogy ne tudjak később frissítéseket telepíteni. Már próbáltam, és a szabad helynek ugyan örültem, de egyszer az is elfogyott, ráadásul utólag jöttem rá, hogy emiatt kell újrahúznom az egész telefonomat.

Mindenesetre már tárgytalan a probléma, mert felpakoltam 2.2-t és minden appomat SD-re telepítem. Mondjuk így is csak 30-40 mega szabad helyem van

Ha jól tudom, a Microsoft megoldotta, hogy a 3rd party telefongyártók készülékén a szoftver frissíthető legyen.
Az Apple-nél egy gyártó van, ezért ott nincs gond.

Az Android nem tervezi ezt megoldani? Gondolom kellene egy "alap" rendszer, ami frissíthető, és erre kellene a gyártó rádolgozza a plusz fejlesztéseit, modulárisan.

Fantasztikus... Még pár év és olyan lesz a Google főhadiszállás környéke, mint egy óvoda.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "