Augusztus végénél előbb nem valószínű a Debian Squeeze fagyasztása

 ( trey | 2010. június 15., kedd - 8:21 )

Nézzük mi történt eddig a Debian 6.0 "Squeeze" fagyasztásáig vezető úton. Tavaly augusztusban Mark Shuttleworth segítséget ajánlott a Debian-nak, ha az bevállalja a (tavaly) decemberi fagyasztást. Ez nyilvánvalóan nem következett be. Novemberben Steve McIntyre - a Debian korábbi projektvezetője - azt nyilatkozta, hogy 2010 tavaszát célozták meg a Squeeze fagyasztására, nyárra pedig akár a végleges verzió is megjelenhet. Februárban már látszott, hogy a nyári végleges kiadás nem nagyon tartható. Áprilisban még reménykedni lehetett egy május végi, június elejei fagyasztásban, de a Release Team tegnapi levele világossá tette, hogy augusztus vége előtt erre nem nagyon lehet számítani.

Adam D. Barratt, a Debian kiadásért felelős csapatának nevében tegnap adott helyzetjelentést a Debian 6.0 (kódnevén "Squeeze") fejlesztésének állásától.

Néhány jó hírrel kezdte:

  • Mehdi Dogguy csatlakozik a Release Team-hez
  • az előző bejelentkezés óta a Debian engedélyezte az init script-ek párhuzamos futását a rendszerindításnál; ennek eredményeként a rendszerindítás gyorsulhat
  • befejeződek az átállások a directfb, evince, netcdf, totem, unixodbc és vtk esetében
  • a ptlib / opal és evolution / gtkhtml átállások szintén lezajlottak (ez utóbbi azt jelenti, hogy a Squeeze a GNOME 2.30-cal érkezik majd)

A következő lépés a Python 2.6-ra (ez lesz a Squeeze alapértelmezett Python-ja) váltás.

A kiadás szempontjából kritikus bugok (release critical - RC) száma "jó irányba tart", de még mindig több, mint amivel a fagyasztáshoz hozzá lehetne kezdeni. A Release Team akkor nyilvánítja a Squeeze-t fagyasztott-nak, amikor a Python 2.6 bekerül mint alapértelmezett Python verzió és az egyéb - bejelentésben említett - átállások lezajlottak. A Release Team jelenleg arra számít, hogy augusztus vége körül kerülhet erre sor.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valóban vannak még hiányosságok. Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy lokalizációs javítások meddig kerülhetnek bele?

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból! (már a Facebookon is)

mihez? még rengeteg idő van, a telepítőhöz például pont tegnap meg ma küldök be párat, de még legalább 1 h hónapig biztosan lehet máshoz is.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Az miért jó egyébként, hogy nyammognak a Gnome 2.28 -on ~1.5 évet, foltozgatják, javítgatják, aztán végül átállnak még a megjelenés előtt a 2.30 -ra?
Tudják használni a közben elkészített patcheket az új verzióra? Van valami gyakorlati haszna?
Mondjuk a többi csomaggal is ezt csinálják, tényleg miért jó ez? (tudom, stabil a Debian, de olyat nem lehet, hogy amikor kész pl. a Gnome 2.28, akkor kiadják és ne az legyen, hogy váltás a következő verzióra, amivel megint tökölni kell?)

tudják, így alakult. amúgy asztalon/munkaállomáson teljesen érthetően sokan használnak testinget, nekik is jók ezek a közbenső frissítések.

A másik: a Debian univerzális operációs rendszer, nem fogja magát egy olyan partikuláris dologhoz kötni, mint a GNOME x.y, nyilván fontos ez, de nem ez a legfontosabb szempont, már a Woody de főleg az Etch óta (Unicode, udev alapból) elég kényelmes a Debian :)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

+1

fail. jövő karácsonyra talán lesz rilíz.


szerintem.

Nem hiszem hogy addig elhúzódik, az RC bugok számából ítélve kb. jövő március-április.

ja, tavaly ők se hitték, hogy idén aug lesz a freeze.


szerintem.

"augusztus vége előtt erre nem nagyon lehet számítani"

Tehát nem augusztusban lesz, hanem augusztus vége után már lehet számítani arra, hogy egyszer valamikor lesz fagyasztás :D Amúgy Debian-felhasználóként kicsit értetlenül állok történtek, vagyis a meg nem történtek előtt. Ok, hogy alaposság, de ez már inkább lassúság szerintem.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

http://en.wikipedia.org/wiki/Debian#Release_history
potato ota altalaban masfel-ket ev telik el a major release-ek kozott, ha februar kozepeig kijon a lenny, akkor meg mindig nem volt lassabb a fejlesztes mint eddig.
btw. miota hasznalsz debiant? vagy ubuntu kapcsan talalkoztal vele eloszor?

Tyrael

ezzel önmagában nem lenne gond, csak hát "megígérték" :)


szerintem.

Idézet:
Since Debian's last release happened on Feb. 14th 2009, there will only be approximately a one year period until its next release, Debian GNU/Linux 6.0 (codenamed "Squeeze"). This will be a one-time exception to the two-year policy in order to get into the new time schedule. To accommodate the needs of larger organisations and other users with a long upgrade process, the Debian project commits to provide the possibility to skip the upcoming release and do a skip-upgrade straight from Debian GNU/Linux 5.0 ("Lenny") to Debian GNU/Linux 7.0 (not yet codenamed).

Although the next freeze is only a short time away, the Debian project hopes to achieve several prominent goals with it. The most important are multi-arch support, which will improve the installation of 32 bit packages on 64 bit machines, and an optimised boot process for better boot performance and reliability.

Az latszik, hogy vagy kissebbet kellett volna markolni, vagy nem bejelenteni a hataridot (plane nem 1 evet), de a szituaciohoz kepest jobban orulok annak, hogy a megjelenest toltak el, mintha a stabilitas rovasara ment volna az uj kiadas.

Tyrael

Ismerve a hozzáállásukat majd jól elmondják, hogy ez nem fail.
Shuttleworth részéről már inkább az lett volna, ha télleg elkezdett volna komolyabban összedolgozni velük.

"Ismerve a hozzáállásukat majd jól elmondják, hogy ez nem fail."

jah, már itt is megkaptam :)


szerintem.

Személy szerint nem mintha a tervek embere lennék, de én is szívesebben látok egy érdemi határidőt.

húúde fail, bubuntu, monnyonle, carmageddon!

lol

nekem így is a kedvencem

jól van, használd. igen, fail, hogy akkora nagy "lendülettel" mondták, hogy most biza felpörög a debian release cycle, aztán szokás szerint nem lett belőle semmi.


szerintem.

Ne is siessenek vele. Az máshol szokás.

Egyébként is kinek van kedve állandóan frissítgetni a szervereket?

huh, na egyre jobb. az új rilíz nemjó, mer lusta vagyok... :)


szerintem.

100 -as nagyságrendnél ez nem lustaság kérdése.
(de vettem a smiley-t :)

A squeeze-ben a custom kernel boot hiba még létezik vagy javították már március óta?

Milyen hiba volt custom kernel boot-nál? Én mindig fordítok magamnak kernelt, amit deb csomiba rakok és felrakom, de még nem találkoztam ilyen hibával.
---------------------------
Oszt jónapot!

akkor meg van esely kde 4.5-re :)

Aztán majd augusztusban bejelentik, hogy egyszerűen nem lehet tartani az augusztusi fagyasztást és akkor már a KDE 4.6 is benne lesz, meg az ötös Firefox :D

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál