Shuttleworth segítséget ajánlott a Debian-nak, ha az bevállalja a decemberi fagyasztást

Címkék

Mint az ismert, a Debian projekt július végén bejelentette, hogy az elkövetkező Debian kiadásokhoz idő-alapú fagyasztást tervez. Ez röviden azt jelentené, hogy a fagyasztást megejtik a páratlan évek decemberében, a kiadás pedig valamikor a páros elején - illetve ha kész erre - fog megtörténni. Nem sokkal később - közösségi visszajelzések hatására - a Debian visszakozott, és arról beszélt, hogy megfontolja a decemberi fagyasztás és a "time-based release" ötleteket.

Nemrég a Canonical és az Ubuntu első embere, Mark Shuttleworth is belefolyt a vitába. Egy hosszú levelet postázott a debian-project levelezőlistára "On cadence and collaboration" tárggyal.

A levél lényege: A Debian kiadási ciklusa megváltoztatásának nem az a célja, hogy az Ubuntu-nak kedvezzen. Az Ubuntu is hajlandó az egyik kiadási ciklusát megváltoztatni, ha az segít a disztrókat kiadási szempontból egymás mellé hozni. Alternatív megoldásként az Ubuntu hajlandó fejlesztői erőforrást a Debian rendelkezésére bocsátani annak érdekében, hogy az tudja tartani az eredetileg tervezett szoros kiadási határidőket.

"Az én szempontomból Canonical alkalmazottak kijelölése a Debian decemberi fagyasztásának segítésére, vagy az egyik [kiadási] ciklusunk elnyújtása annak érdekében, hogy együttesen egy kétéves [kiadási] ütembe kerüljünk, majdnem ugyanaz."

(Mark Shuttleworth régóta hirdeti az egységes kiadási dátumokról szóló ötletét.)

A végén összefoglalta:

"Hogy elérjünk együtt valamit, együtt kell dolgoznunk, kompromisszumokat kell kötnünk vagy hozzá kell járulnunk a másik oldal erőfeszítéseihez. Ha a Debian közösség hajlandó fontolóra venni a decemberi fagyasztást, akkor az Ubuntu (és a Canonical) erőforrásokat fog biztosítani ahhoz, hogy a Debian elérje célját."

A levél elolvasható itt. A válaszok itt olvashatók.

Hozzászólások

Kölcsönad a Debian projectnek egy barna hátteret?

Mondjuk valóban szólhatna egy-két szép szót a fejlesztőknek, hogy a PPA-k támogassák a Debian-t is. Az "edge" verzióban elvileg készül, gyakorlatilag még nem.

Tiszta orom.
A Debian eddig (es most is) sokkal tobbet ad a *buntunak.
Mit tud felmutatni ebben a hatalmas segitsegben vajon a Canonical? Lehet, hogy kb tenyleg csak a barna hatter...
Oszt' meg vannak feltetelek is? LOL!

"-Pedig vegetariánus vagyok; csak növényevő állatokat fogyasztok!"
azenoldalamponthu

Nekem nem. Nem érdekel sem a Debian, sem az Ubuntu, sem Shuttlewoth, de az a kijelentése, hogy "ha úgy táncoltok, ahogy én fütyülök, akkor még talán segítek is nektek" elég erős. Nálam ezzel a mondattal teljesen elvágta magát a srác. Amennyit az Ubuntu kapott a Debiantól (és az egész szabad szoftveres közösségtől), az lenne a minimum, hogy segítik őket, ahol és amennyire csak tudják. Ehelyett még ő szab feltételeket. Azért ez eléggé pofátlan.

Azzal pedig ne jöjjön senki, hogy sokat tett Shuttlewoth a linux elterjedéséért. Shuttlewoth az Ubuntu elterjedéséért tett sokat. Ennyi.

"ha úgy táncoltok, ahogy én fütyülök, akkor még talán segítek is nektek" -- Mark Shuttleworth

Ez a Márkocska egy arrogáns kis p@cs. Le kéne már egyszer jól ültetni, ne rázza a világ orra előtt azt a kis virgonc, barnára sült s@ggét. A RedHat vagy a Novell sokkal-sokkal többet adott a Linux-nak, mint ez Ubuntu-nak nevezett kis élősködő tetü a Debian hátán.

Az idézőjelet pedig azért írtam, mert idézőjelesen értettem, amit írtam.
Nem neked írtam. Szalasi használta a szó szerinti idézet elfogadott formáját.

Miért, ez szerinted mit jelent? ("If the Debian community is willing to consider a December freeze, then Ubuntu (and Canonical) will commit resources to help Debian meet that goal.")
Nem kell Cyranonak lenni ahhoz, hogy valaki érezze a különbséget.

azt jelenti, hogy ez egy uzleti ajanlat. Mar az oviban is igy ment -ha te megmutatod a tiedet, en is meg fogom az enyemet. Miert adna sajat eroforrast (embereit -tehat fizetest is), ha nem szarmazik belole haszna?
A normalis utemterv is erdeke mindenkinek, legalabbis szerintem. Es az ubuntu hozott sok uj linux-felhasznalot. Akik par ev utan talan mas rendszert is kiprobalnak, vagy ha nem is, akkor se ablakocskakat bamulnak a monitoron.

Desktop Linux koncepcióra értelmes ötletek, törekvés az egységesítésre, milliárd egy apró projektbe besegítés (networkmanager, mobilnet támogatás), usability testing (lásd a mostani 100 karcolás projekt), fordítások(!). Attól, hogy nagy dolgokat nem annyira fejlesztenek, rengeteg apróságot csinálnak, ami nem nagy dolog, de együtt azért sok.

Összehozott egy olyan disztrót, ahol egy FOSS fejlesztőnek nem a rendszerét kell reszelgetnie, hanem a saját projektjeivel foglalkozhat (lásd egy samba(?) fejlesztő nyilatkozata, volt itt róla szó).

De egyébként miért kellene annak is adnia valamit aki nem használja? Akik használják azoknak a jelenleg egyik legnépszerűbb Linux disztribúciót adta. Ez miért nem elég?

Persze nem gondolom, hogy mást nem adott, én pl. nagy megelégedettséggel használom a Launchpad-ot és a Bazaar-t is.

Btw. ha már így tudod, akkor a Redhat és a Novell mit adott annak aki nem használja?

selinux, service (jobb, mint az invoke-rc.d, ugye?), nemnetworkmanager, csak így hörtelen.

A RedHat -ot a Canonicallal összehasonlítani meg ugye vicc, mert az Ubuntu és RedHat/Novell nem egy sulycsoport. Az Ubuntu egy hobbiproject nagy hype -al és pénzes supporttal, barna háttérrel, kötelező sudo-s ökörködéssel, meg fedora stabilitású csomagokkal.

"-Pedig vegetariánus vagyok; csak növényevő állatokat fogyasztok!"
azenoldalamponthu

csak így hörtelen.

Hát azért ezek annyira nem meggyőzőek. De majd az eredeti posztoló megírja a tutit, gondolom.

nem egy sulycsoport

Tökéletesen egyetértünk. Ezért nem is kellene elvárni, hogy annyit fejlesszenek a kernelen mint a RedHat, nem?

kötelező sudo-s ökörködéssel

Nem kötelező. Egy perc kikapcsolni.

meg fedora stabilitású csomagokkal.

Hát nem tudom, nálunk a RedHat-tel annyi stabilitási probléma volt amit a support nem tudott megoldani, hogy nemrég kaptunk ajándékba egy másik szervert. Mondjuk az is RedHat, szóval nem tudom milyen lesz :). Biztos csak nem volt szerencsénk.

szerintem egyértelmű a szitu, ami a hőbörgőknek nem.
Ad erőforrást a Canonical - számonkérhető, fizetett fejlesztőket -, ami akár pénzbeli támogatásnak is tekinthető. Viszont miért is adja oda, ha utána mondjuk nem használják fel az erőforrást vagy nem tartják magukat valamihez.
Azt meg gondolom senki nem gondolja komolyan, hogy az ubuntu csak élősködik a debianon. A devel teamből elég sok embert fizet a debiannál a canonical illetve ott is dolgoznak, ha jól emlékszem. persze, saját érdeke is, de az olyan win-win szituáció. Aztán a könnyen kezelhető, kiszámítható kiadási ciklusú ubuntu több felhasználót hoz. A több felhasználó pedig több hibajegyet, az több javítást, az meg több helyre történő beolvasztást. Vagy azt gondolja a véresszájú, az ubuntut tetűnek, meg élősködőnek nevező felhasználó, hogy a debianosok nem tudják felhasználni a patcheket amik ez alapján születnek? ÉS az nem járul hozzá a debian fejlődéséhez is? úristen, örülök, hogy nem tartozok a "közösségetekhez", mert ez inkább csak falka, ami megmarja ami nem tetszik neki.