Linux-alapú repülőszimulátort vásárolt az Australian Defence Force

Címkék

Az Ausztrália védelméért felelős katonai szervezet, az Australian Defence Force (ADF) felfedte legújabb repülőszimulátorát, amely SUSE Linux-alapú Opteron cluster-eken fut és nyílt forrású grafikus platformot használ. A Melbourn-i Defence Science and Technology Organisation's (DSTO) Air Operations Simulation Centre virtuális színtereket hoz létre, hogy a pilóták számára valós harci helyzeteket szimulálhassanak anélkül, hogy azoknak a levegőbe kellene emelkedniük.

A szervezet szóvivője szerint a szimulátor 30 másodperc alatt bebootol. A rendszer 4 magos Opteron 2218 szerverekből és nVidia Quadro FX 5600G grafikus gyorsítókból áll. Az operációs rendszer SUSE Linux. A nagy számítási teljesítményre hangotl hagyományos Linux cluster-ekkel szemben ez a rendszer a valós-idejű teljesítményre van kihegyezve. A grafika OpenGL alapokon nyugszik.

A rendszer ára 1.7 millió dollár volt. A részletek itt.

Hozzászólások

"30 másodperc alatt bebootol"
Közben lehet gyakorolni a gyors beszállást, vagy mi?

A Gripenek tökéletesen alkalmasak decentralizált hadviselésre, nem kell nekik katonai reptér, elég nekik a bivalyb_sznád határában elterülő fődesút. Persze utoljára 15 éve olvasgattam a Top Gun-t, majd jön valaki és megcáfol, ha nincs igazam. Korrupciós ügyek ide, vagy oda, személy szerint örülök, hogy nem F-16-os kályhacsöveket vettünk. A MiG-ek, meg hát nem is tudom, múzeumban a helyük, vagy át kéne őket építeni szárnyasrakétának, esetleg ballisztikusnak. :)

Eredetileg vadászpilótának készültem és nagyon komolyan gondoltam. A honvéd kollégium után csak egy hajszál választot el, hogy nem a repülőműszakin kötöttem ki. Szerencsére az utolsó pillanatban az IT mellett döntöttem, de érdekel a repülés és azóta is mindig nagyon vágyom az ilyen "hányós szituációkra". :)

Nem akarok rosszmájú lenni, de véleményem szerint a boot idő a legkevésbé fontos egy repülő szimulátorral kapcsolatban. Szerintem le sem állítják a vasat. Ennek ellenére megérne egy misét a tesztelése a jószágnak.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Ha egyszer az Australian Defence Force szóvivője beszélt a boot időről, akkor mi lenne ha lehülyézés előtt (helyett?, ezt már említeni is alig merem) feltételeznénk, hogy tényleg fontos?

Egyébként miért ne állítanák le? Éjjel nappal gyakorolnak a pilóták? Nem hiszem. Ha éjjel leállítják máris kevesebb a villanyszámla.

Szerintem azért említette meg, mert a komplett programot betölti. És egy ilyen szimulátor nem egy átlagos kis vacak program. Gondolom elég sok adatot be kell töltenie.
Korábban meg lehet, hogy ez perceket vett igénybe.

_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X L

abszolut nem ertem a logikadat... a sajat velemenyet mondta el, egyetlen arva melleknevet vagy utalast sem latok amivel illette volna az alap velemenyt amirol szo van. az hogy ha nem ertesz egyet valamivel, nem jelenti azt hogy a masik szava hulyeseg. ha azt mondja x hogy szerinte a "ford tul draga" y pedig hogy "szerintem nem draga", ebbol a ket mondatbol meg nem kovetkezik hogy y szerint x hulyeseget mondana, mas dolgokhoz merjuk a velemenyt altalaban mivel nem vagyunk egyformak.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha valaki felsorolja egy rendszer legfontosabb újdonságait, jellemzőit, és ott jelentéktelen dolgokat említ, akkor az illető szerintem hülyeségeket beszél, szerinted nem?

Látom szereted az analógiákat, tessék:
A: Megérte nekünk az adófizetők pénzét erre a kiváló szoftverre költenünk, mert itt a tűzgomb már nem halvány-, hanem sötétpiros.
B: ????

Kicsit túllihegtük ezt már...

Azt hiszem, hogy te write only módban vagy. Ha sikerült a read is, akkor próbáld megérteni a mondatokat is. Addig pedig kérlek, hogy ne vádolj meg engem azzal, hogy lehülyézek bárkit is. Ha le akarok hülyézni bárkit is, akkor odaírom, hogy "hülye".

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

A szóvivő egy ember. Egy PR munkás. A PR pedig arról szól, hogy ami jó rólunk azt emeljük ki, ami rossz rólunk azt hallgassuk el. Ami jó a partnereinknek azt emeljük ki, ami rossz a partnereinknek azt hallgassuk el. Vagy ha elhallgattatni nem tudjuk, akkor olyan módon tematizáljuk, hogy nekünk jó legyen.

Tehát, ha egy PR munkatárs, vezető arról beszél, hogy valami fontos, akkor az közelsem biztos, hogy fontos. Inkább gondolkodj, minthogy elhidd amit a péeresek mondanak. Ezt tanultam évekig... ;)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

> véleményem szerint a boot idő a legkevésbé fontos egy repülő szimulátorral kapcsolatban

Valóban, ám ha a többi fontos és kevésbé fontos részlet is hasonló gondossággal került a rendszerbe, akkor a boot idő alapján feltételezhető, hogy jó kis cuccot állítottak össze.

2. bekezdés 4. mondatának "hangotl" szava el van gépelve. Helyesen: hangolt :)