OpenOffice.org BASIC programozói útmutató

 ( timar | 2009. május 16., szombat - 18:54 )

Elkészült az OpenOffice.org BASIC programozói útmutató című online dokumentum legújabb, OpenOffice.org 3.1-hez igazított változata. Hasznos segítség lehet azoknak, akik magyar nyelvű leírást keresnek OpenOffice.org-makrók írásához. További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Váuv!

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Ez nagyon jó! Köszönjük!
--
Falu

Ép pár hete gondoltam rá, hogy régen milyen gyorsan össze tudtam ütni acces97-tel egy használható M$ alkalmazást. És most hogy már az OOo adatbázisba is bele lehet gyűrni a kódot meg kéne néznem közelebbről.

Köszönöm a linket!

Nagyszerű, gratulálok és köszönöm!

Egy kérdés: Ez az OOo Basic, ez elégséges-e ahhoz, hogy ebben megírjuk régi vágyamat, a "VIM Office"-ot, azaz valami olyan bővítést vagy nem tudom hogy nevezzem, ami által Vi(m)-szerű parancsokkal vezérelhetjük az OOo-t?
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nem hiszem, szerintem ez a macro-k írásához használható doksi. Viszont szerintem az is megvalósítható amit te akarsz, OOo-hoz lehet írni extensionoket, hasonló módon, mint firefoxhoz. De ehhez át kéne tanulmányozni, hogy mit lehet és mit nem lehet megvalósítani egy extensionben.

Azzal azért tisztában vagyok, hogy a tudásom nem elég a VIM Office megírásához. Én tkp csak azon csodálkozom, hogy másnak még nem jutott ez az ötlet (a VIM Office) az eszébe, és hogy mintha rajtam kívül ne lenne rá igény. Pedig a VI(M)-et sokan szeretik...
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

azért ha belegondolsz, az OOo funkcionalitásának jelentős részét elérheted billentyűkkel. A maradékot pedig nem lehet effektíven (válassz csak pl. egy szövegrészhez betűtípust billentyűvel... lehetséges, de nem effektív ezres listában keresgélni alapállásban (ha nincs inkrementális keresés persze:)))
Eszközök --> Testreszabás --> Billentyűzet fül, és ott beállíthatod magadnak amit kell. A fölös eszköztárakat meg eltüntetheted.
Nekem személy szerint nemigen fáj a szívem azért, hogy nem kell külön átmenni command módba, vim alatt se szeretem :)

Nem geek, de használható. miután az eszköztárakat kikapcsoltad, egy menüt még csakcsak elviselsz (amúgyis akkora képernyőterületek vesznek el a nézet beállításával, mint a nyü)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én épp a command módot bhiányolom az OOo-ban, főleg emiatt szeretném a VIM Officet. Tök jó lenne, ha egyszerű (vim-szerű) parancsok kiadásával bonyolult dolgokat lehetne műveltetni vele. Pld, az OOo-t bár szeretem, de vannak hiányosságai. Pld nem lehet benne rákeresni speciális karakterekre, mint a sorvég-jel, nemtörő szóközök, feltételes elválasztás, stb. Bezzeg az M$-Office képes erre! Az OOo csak akkor, ha egy speciális plugint telepítek hozzá, ami babrás. El tudom azonban képzelni, hogy ez tök egyszerű lenne command-módban. De mindenféle másra is jó lenne az a mód. Nem kéne hozzá sok változtatáss, csak hogy egy speckó billentyűzetkombináció lenyomására megnyíljon alul egy "parancssor", aztán valami interpreterszerűség értelmezze amit begépeltünk. Lehetne akkor pld ilyen egyszerű dolgokat csinálni, hogy

:20,50s/királynő/királyné/g a 20 és 50-edik sorok közt a "királynő" minden előfordulását kicserélje "királyné"-ra. Vagy épp a :%s/királynő/királyné/g ugyanezt tegye az egész dokumentumban.

Az egésznek különben is az lenne a "plánéja", hogy amennyire csak lehet, kompatibilisek maradjunk szintaktikailag a VIM-mel. Minthogy az OOo mégiscsak egy szövegszerkesztő, mint a VIM is, ez még sokkal inkább megvalósítható, mint a Vimperator esetében, hiszen a Firefox egy böngésző, az nem szövegszerkesztő! Ahhoz képest tehát hitem szerint könnyű lenne a programozók dolga.

Nem az a célom, hogy az OOo kényelmetlen legyen, mert én is azt akarom (és ragaszkodom hozzá!) hogy a mostani funkciók s a könnyű kezelhetőség megmaradjon, csak legyen egy gyorsbillentyű, mittudomén Shift+Alt+Ctrl+Win+F12; Altgr+Esc+F7; V (Hehehe...) ami bekapcsolja a VIM-szerű featurét, s lenne valami másik kombináció, ami kikapcsolja. S így mindenki szabadon választhat, hogy épp hogyan akarja kezelni ezt.

Különben is SZÉGYEN a linuxos közösségre és az OOo-ra nézve, hogy nincs ilyen featurénk, amikor pedig a sokat szídott Wordhöz ez már létezik (igaz, fizetős szoftverként) lásd e linket:

http://www.viemu.com/viemu-vi-vim-word-outlook.html

-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Mi tart vissza abban, hogy fejlessz egy ilyen plugint OOo alá? Nagyon jó alkalom lenne arra, hogy megtanulj rendesen programozni.
Nagyon jó első lépés, ha felveszed a kapcsolatot az OOo fejlesztőivel, és segítséget kérsz a fejlesztés elkezdéséhez.


"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

OOo mégiscsak egy szövegszerkesztő

Nem.

:20,50s/királynő/királyné/g a 20 és 50-edik sorok közt a "királynő" minden előfordulását kicserélje "királyné"-ra.

1) Érintett sorok tetszőleges módon kijelöl
2) CTRL+F
3) királynő beír, tab
4) kirélnyé beír, tab
5) ALT+N, Enter, Esc

Vagy épp a :%s/királynő/királyné/g ugyanezt tegye az egész dokumentumban.

Ld. második ponttól. Szöveget nem kell kijelölni.

Két módszer között annyi a különbség, hogy előbbi enyhén szólva pilótavizsgás, másikat jobb esetben Gizike is felfogja magától.

----------------
Lvl86 Troll

OOo-ban rá lehet keresni a sorvég jelre (Keress a $ szövegre, csak előbb állítsad be, hogy regexp) – inkább azt mondanám, hogy a vim milyen hülye, hogy az csak a regexpet érti, pedig nem kell ágyúval lőni a vérebre;)
Nemtörő szóközt és feltételes elválasztást meg ha úgy vesszük, ugyanolyan jól lehet OOo-ban is keresni, mint Vimben, hehe. Más kérdés, ha LaTeX forrásfájlt szerkesztesz, de ott megint csak stringkeresés az egész...

Az egyszerű parancsok mind elérhető billentyűkombóval. Most az majdnem mindegy szerintem, hogy a command mód azt jelenti-e, hogy lenyomod az Escape-et, vagy lenyomva tartod a ctrl-t. Ugyanaz.

Vimmal meg nem lesz kompatibilis. Gondolj csak bele, milyen fölös erőfeszítés lenne mondjuk implementálni a vim scriptnelyvét, amikor azon az OOo Basic-kel ellentétben egy rendes párbeszédablakot, diagramot se lehet összedobni (zenity, gnuplot meg hasonlók használata nem ér;))

Ez egy másik program. Jelentős előny szerintem nem származna abból, ha implementálnák a vimet. Aki meg tudja tanulni a vimet, az az OOo-t is, ergó geekfaktora lenne, de az keveseknek kell. Sok OOo-s dolognak egyszerűen nincs is vimes analógiája, és annak meg semmi haszna, hogy mindenbe implementáljuk a vimet hiányosan – a Vimperatort is kipróbáltam, akkor dobtam ki, amikor nem lehetett regexppel keresni. Úgy meg minek? Cserkészkolbászt csak igazi cserkészből!

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Az OOo Writer nem szövegszerkesztő, a vi viszont igen, azért mert a magyarban mindkettőt szövegszerkesztőnek nevezik általában, az angol kifejezésben érződik a különbség a két szó jelentése között.

Word Processor (például OOo Writer, Microsoft Word, stb.): http://en.wikipedia.org/wiki/Word_processor
Text Editor (például vi, gedit, kate, kwrite, nano, stb.): http://en.wikipedia.org/wiki/Text_editor

Szerintem én értem, hogy mire gondolsz. Régebben énis szerettem volna írni egy eszszerűbb kis programot, amivel lehetne kezelni egy OOo adatbázist, de feladtam. Akkoriban nemigazán találtam ehhez megfelelő dokumentációt. Így magával a szabvánnyal kezdtem ismerkedni.
Sajnálatos tény az, hogy ha valaki Access táblát akar kezelni, akkor az Borlandal vagy Visual Studioval, 5 perc alatt összetud kattingatni egy alap programot (már ha ez programozásnak nevezhető), míg az OOo-s változathoz csak nemrégóta érhetők el dokumentációk (IMHO).

Bocsi, hogy a magasröptű elméleti kérdések közé beszorítom a magam egyszerű felvetését!
Van-e lehetőség arra, hogy PDF verzió készüljön belőle?
Nem minden helyzetben van internetem. Például egy munkahelyi hálózatban, mint nálunk, nem engedik meg az internet elérést. Tudom, hogy minden oldalon le lehet generálni PDF-be az adott oldalt, de nem lenne piskóta ezt oldalanként végigzongorázni. Szerintem belegabalyodnék mint macska a gombolyagba,

Valahogy lehet szép PDF-et csinálni belőle, mert az angolból van. Nem tudom, ez mennyire automatikus. Majd utánanézek.

Köszi!! :-)

Nem adtam fel, és lőn világosság.

Megtaláltam a pdf verziót, egyéb segédletek pdf verziói között.

Akinek esetleg szüksége lehet rá itt megtalálja:

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/Wiki_Books

Használjátok egészséggel!

Nem nyerő. Hiszen ezek nem magyar nyelvűek!
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó