Flashrom: "BIOS frissítés" linuxos segédprogrammal

Címkék

Az alaplap gyártók általában proprietary, DOS-on vagy Windows-on futó BIOS flash-elő programokat mellékelnek termékeik mellé. A Linux-ot használók ezért gyakran ütköznek abba a problémába, hogy BIOS-t kéne frissíteni, de hogyan? Ezen a problémán segíthet a CoreBoot projekt (korábbi nevén LinuxBIOS) által kifejlesztett Flashrom segédprogram.

A Flashrom képes olvasni, írni, törölni és ellenőrizni a flash chipeket. A Flashrom lassan egy évtizede áll fejlesztés alatt, de most megjelent a 0.9.0-s verziója és küszöbön áll az 1.0-s kiadás is, ami a fejlesztő szerint "igazán bámulatos" kiadás lesz.

A segédprogram több mint 150 flash chip családot, 75 különböző chipkészletet támogat, így közel az összes x86-os alaplaphoz használható. A használatához nincs szükség CD-ROM-ra, sem floppy lemezre. Használható SSH-n keresztül is.

A Flashrom Linux mellett támogatott FreeBSD-n, Dragonfly BSD-n, OpenSolaris-on és Mac OS X-en is. További infók a Flashrom programról a CoreBoot weboldalán Bővebben a Phoronix cikkében.

Hozzászólások

Arra azért kiváncsi vagyok, hogy a Windows-os flashupdater exe-be csomagolt bios image-t is ki tudja-e mazsolázni és aztán frissíteni vele.

Egyrészt van hogy a gyártó javasolja a bios frissítést, ha nem megy valami hardver, vagy pl. suspend. Másrészt a mai alaplapokon már nem ritka a dualbios-os, azaz ha az egyiket elrontod, ott egy "backup" másolat, másrészt annyira még képes a gép bios nélkül is, hogy egy floppy meghajtóról vissza tudja tölteni, vagy onnan el tud indítani egy alaprendszert, ahol megpróbálhatod mégegyszer.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nekem nem gond, de vannak verziomaniakusok, akiknek az lehet. Pl, eladom a lapot, visszahozzak, ordit rola, hogy vmi hasonlo tortent vele, termeszetesen atveszem, mert mit tudok tenni, csak a gyarto elfogadja-e.
Gyarto ritkan javasolja konkretan a frissitest /nem, nem azrt irtam, hogy nem javasolja :D/, a letoltesnel, frissitesnel meg kiemi, hogy innentol a Te felelosseged :(

Egyébként nem egészen BIOS nélkül tudja, hanem van annak egy erre elkülönített része, amit frissítéskor nem ír felül (vagy csak a konkrét BIOS program felírása után).

Ha viszont baleset folytán ez is sérül, akkor ez a floppys boot már nem járható út...
...egyébként találkoztam olyan lappal is, amin működött. :)

jó régen, még az első nem működő dualbios megjelenése előtt volt egy módszer a bootolhatatlanná flashelt alaplapok helyrehozására:)
kellett egy ugyanolyan alaplap és egy műanyag chipfogó, ennek hiányában cérna. az eljárás,
másik alaplap bebootol saját még el nem rontott biosáról,
működés közben flashchip kikapva,
elrontott flashchip helyére berakva,
flashelés a jó flash programmal és jó image fileal,
kikapcs, második alaplap visszakapja a saját flash chipjét,
a korábban elrontott alaplap pedig a saját mostmár jól flashelt chipjét,
bekapcsol, örül, működik újra az alaplap.

szerencsére sokszor nem kellett alkalmaznom, de igazad lehet.
miután beolvassa a boot folyamat során a chip tartalmát az alaplap, már nem foglalkozik vele tovább. leszámítva természetesen az bios flashelés folyamatát. jó műanyag chipfogót nem sikerült találni, amikor kellett. ezért maradt a cérnás megoldás. na nem érsz hozzá fémmel a működő alaplaphoz és nem zársz rövidre semmit nagy gond nem lehet.

úgy emlékszem, sose vállaltak ilyenre garanciát, ha a kedves végfelhasználó csinálja, s ez a letöltőoldalakon oda is van írva, gyártótól függően fehér alapon szürke, 5 pontos betűvel, vagy külön "I Accept The Terms And Conditions"-os ablakkal.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

semmiért az égvilágon nem vállalnak felelősséget. olvastátok valaha, hogy mit fogadtok el? a microsoft termékek licensei kemények...

egyébként hp compaq 610-el meg flashrommmal próbálkozott valaki???

egyik kezembe a bin, a másikban meg a flashrom, de valahogy nem merek enter-t ütni :D

tokeletes, pont ilyenre van szuksegem, kidumpolni a biost, atirni benne hp-s hsdpa lockot, es visszairni :)

Tok mindegy. ASUS-nal is van methodus, Gigabyte-on is, MSI -n is. A gond hogy egyiken se akart mukodni. Megcsinaltam lepesrol lepesre a leirtakat konyvbol, de rohadtul nem megy tovabb. Egyszeruen ott a gond hogy nem jut el a bootig (bios masolasa RAM-ba), s innentol fogva nem is reagal ilyesmikre.

Nekem nem jött be kb fél évvel ezelőtt. Nem volt kedvem DOS bootlemezt csinálni és ráfáztam. Pedig "felismerte" a bios chip-et. Egy másik alaplapban kellett hotswap :) módszerrel megjavítanom.

Debian - Still in development (sid)

Én syslinuxszal bútoltam floppy képet. Az jó.
Még a megboldogult gentoo-wikin olvastam a tippet.
Ez hápéval is megy, ha jól emlékszem.

+1, működik és nem rizikós. Ja és olyan gépen lehet bebootolni vele a floppy image-et, aminek nincs floppy meghajtója...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ok, de pl az én bios-omhoz csak windózos segédprogi van a hivatalos weboldalon! innentől kezdve, vagy windóz, vagy ez a progi, vagy, keresek vmi dos-osat, és akkor ez a megoldás ok, de honnan tudjam, milyen dos-os progi csinálja meg?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Jól hangzik, kíváncsi leszek rá. :)

Nem tudom mennyire lehet egy ilyen szoftvert minden hardver kombinációra tesztelni. Inkább írok egy PenDrive-ot DOS-al, lefuttatom a gyártó BIOS kettyintőjét [ami remélhetőleg hibátlan, mert ugye a gyártó készítette] és nem nem izgulok annyit. Szerintem ez esetben jobb a járt út, de hajrá :)