Mit jelent a "rejtett Apple adó?" - tanulmány a Microsoft megrendelésére

Címkék

Keményen belehúzott a Microsoft az Apple támadásába. Úgy tűnik, hogy a "You find it, you keep it" videóreklámok (1, 2) mellett biztosra akart menni, ezért elkészíttetett egy tanulmányt az Endpoint Technologies Associates-szel, amelyet AppleTax.pdf-ként lehet elérni az interneten.

A Microsoft szponzorálta 11 oldalas tanulmányban a készítő kifejti, hogy milyen alapvető különbségek vannak az Apple és a Microsoft üzletpolitikájában.

Majd egy kitalált, 4 fős család (Bancroft-ék) 5 éves számítástechnikai igényét vázolja fel és számszerűsíti azt, hogy mennyibe fájna a családnak ezt az igényt kielégíteni akkor, ha az általuk jelenleg is járt PC-s (a PC itt: Microsoft operációs rendszert futtató számítógép) úton maradnának, vagy ha úgy döntenének, hogy Mac-re váltanak.

A tanulmány - táblázatban összegzett - eredménye az, hogy a PC-s utat választva a család kasszájában az 5 év alatt 3 367 dollárral több marad. Ezt a különbözetet nevezi a tanulmány hidden Apple Tax-nak, azaz rejtett Apple adónak.

A tanulmány - hasonlóan az egyik "You find it, you keep it" reklámhoz - sem felejt el megemlékezni arról a tényről, hogy az Apple-nek problémái vannak az olyan előremutató technológiáknak a támogatásával, mint például a Blu-Ray. A 11 oldalas szövegben 11-szer lehet utalást találni rá.

Az érdeklődők letölthetik az anyagot innen.

Hozzászólások

Van egy diszkrét bája a "rejtett Apple adó" kifejezésnek annak a cégnek a "szájából", akit a nyílt forrású OS-t (Linux, BSD, stb.) futtatni kívánók hosszú éveken keresztül azzal vádoltak, hogy az OEM partnerein keresztül szinte megkerülhetetlenül Microsoft adót szed :)

--
trey @ gépház

viszont a youtubeon megjelenhetnek az linux reklámfilmek az pénzrabló micro$oft adóról:)
window$ licenc+a csomó fizetős program hozzá, akit csak ezért vásárolnak meg mert nem találnak rá az ingyenes alternatívákra, amelyek egyébként integráns részét képezik bármelyik linux disztribúciónak;)

Én nem M$ adónak, hanem tájékozatlansági és lustasági adónak hívnám. Van olyan ismerősöm, akinek felraktam a 8.10-es Ubuntut. A srác teljesen tájékozatlan az informatikához és a Nobel díj átadáson sem várható a feltűnése. Ennek ellenére jól boldogul vele és nagyon tetszik neki. Egyedül állítgatta be rajta a Huawei modemét, ami nem rossz. Ő mert újítani és az "adót" se fizette be.

égető (fontosságú) lehet (manapság) ez a blu-ray dolog...

tény, más kérdés viszont, hogy van köztük számottevő különbség? szerintem ebben az esetben még tökmindegy, lényeg nekik itt, hogy lemez legyen naaaaagy kapacitással, és ne legyen olyanja az almának:D

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ja egy csaladnal nem jelenik meg koltsegkent az, hogy nem megy. :D
Es erdekes modon hasonlo szoftver komponensek, szolgaltatasok arat nem latom MS oldalon. Pl. Office.
Es az egyeb PC szoftver koltsegeket sem.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

:)

iMAC 20" - 2.4 GHz - 2 GB - 250 GB - ATI Radeon HD 2400

Én ugyan, ha választanom kell akkor inkább win mint macosx, de bele van ebbe a $3367-be számolva az ápolási költség is, amikor a windows szimplán barom, és megőrül tőle az egyszerű user? Redukált képesség. Az menjen.

Teljes mertekben egyetertek. Az apple meg az MS-nel is nagyobb szennyhalom. Az egyeduli, ami jobb benne, hogy BSD-re epitettek anno (gondolom ezt is csak azert, hogy ne kelljen nullarol indulni). Minden egyebben rosszabb az MS-nel is.

Sajnos a marketingjuk annyira durva, hogy egyre nehezebb kikerulni. En melohelyre kaptam egy uj macbook pro-t, mert a fonokoket meggyozte. Hat engem meg baromira nem.

Ha MS nem vigyaz, egy evtized se kell hozza, es az uj MS-t apple-nek fogjak hivni :(

Azért én ezt kétlem, de meglátjuk... :)

Nekem amúgy nem tetszenek ezek a "nagy" MS és Apple reklámok.
Azt azért nem szeretném, ha bármelyik cég teljesen eltűnne a színről, mert kell némi változatosság. :)

Igaz, egyre több MacBook-ot látok itthon (bár nem néztem, milyen rendszer fut rajtuk).

OSX legalabb Unix, sokkal konyebben egyut tudok vele mukodni. POSIX eleg jol ki lett talalva.
Kevesebbet vernem a fejem a falaba, ha winek helyett OSX -et talalnek sok helyen.
Egyebkent az OSX -et sem szeretem kimondottan, de az a kisebbik rossz IMHO.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Hogy lehet ilyen stílusban fogalmazni egy hivatalos "elemzést"? Ez kb. olyan, mintha egy 16 éves elvakult kissrác írta volna, együltő helyében, mert valamit épp nem tudott megcsinálni a macbookján. ezekkel a , right? meg , is it? visszakérdezésekkel egyszerűen visszataszító.

Ettől függetlenül valamilyen szinten igaza lehet, de hát nem az apple store-ból kell mindent megvenni. arra viszont kíváncsi vagyok, hogy egy átlag felhasználónak mikor van szüksége egy mac pro teljesítményére, illetve mobileme-re.

Áááá fájdalmasan életidegen nekem ez az egész. :S
"5 év alatt 3 367 dollárral több marad"
Átlag magyar családnak mikor van ennyije 5 évre informatikára???

Jó lenne megcsinálni ennek kelet európai változatát. Szívesen mesélnék arról, hogyan vettem 200 dollárért (már ha dollárban méricskélünk) 45 éves hölgynek használt laptopot, vagy hogyan pofoztam ki kb 80 dolláros keretből egy kiguberált irodai gépet végzős jogásznak, hogy legyen min szakdogát írni. :S
Az egészről az jut eszembe, hogy bagoly mondja bögölynek...

Mindegy, kidühöngtem magam. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Multkor megmondta a Microsoft, hogy a Linux komolyabb ellenfel desktopon, mint a makkos. Most pedig a makkos ellen csinal lejaratokampanyt. Gondolom multkor nem akarta azt mondani, hogy a makkos az ellenfel, nehogy felhivja a userek figyelmet -- "Je, Ballmer szerint a makkos komoly ellenfel, akkor biztos jo lehet, probaljuk ki!"