"A Sun válasza a válságra: átszervezés, leépítés"

 ( trey | 2008. november 14., péntek - 20:38 )

"A gazdasági válságra válaszul nagyszabású átszervezési programot jelentett be az évek óta növekedési gondokkal küszködő, a nyereséghatáron egyensúlyozó Sun Microsystems, amelynek keretén belül 5-6 ezer dolgozó elbocsátását tervezi -- ez a jelenlegi létszám 16-18 százaléka."

"A kaliforniai szerver- és szoftvergyártó néhány perce adta hírül, hogy az új gazdasági körülményekhez igazodva átalakítja struktúráját -- az átszervezés jelentős személyi áldozatokkal is jár. A világszerte 33 ezer főt foglalkoztató cég 5-6 ezer dolgozóját kívánja elbocsátani, az átszervezésektől és létszámcsökkentésektől évente 700-800 millió dolláros megtakarítást várnak. Az átszervezések és elbocsátások 500-600 millió dollárba kerülnek a Sunnak a következő negyedévek során, de a vállalat reményei szerint a költségcsökkentésnek már a januártó márciusig tartó harmadik negyedévben érezhetőek lesznek a pozitív hatásai."

A részletek magyarul itt. Az eredeti bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát számomra egységsugarú polgár számára úgy tűnik ezt a gazdasági válság cirkuszt lassan túlzásba viszik (=úgy nálunk országszerte biztosan).

Hol van itt gazdasági válság?

Majd csak lesz nagyjából jövőre, és nagyrészt pont azért mert ezzel a sok leépítéssel, stb. előidézik.

Ha mindenki arra számít, hogy kevesebb lesz a kereslet, ezáltal a forgalom, és ezért leépít, akkor a leépítettek (és azok akik leépítéstől tartanak) visszafogják a keresletüket, meghúzzák a nadrágszíjat, emiatt aztán valóban csökken a kereslet, stb, és ezzel majd túllőnek a célon.

Pl. A foglalkoztatottak száma nagyjából 6-8 (?) éve stabilan stagnál. Jövőre gazdasági válságot várnak, visszaesést. Nagyjából a tavalyi, tavalyelőtti GDP szintjére es(het)ünk vissza, ha jól értem. Ehhez képest a foglalkoztatottságot csökkentik egy jó 2-3%al biztosan (ez olyan 80E-150E ember). Foglalkoztatottság 2002 óta 56-57% ha jól emlékszem. A 2002 óta 2,5-3,5-4,1 meg mittomén mennyi GDP-t termeltük ki úgy, hogy nagyjából ugyanannyian vagyunk mint 2002ben.

/ Lassan ahhoz, hogy az egy napra eső GDP emelkedjen, meg kéne növelni 24 óráról 26-ra, vagy 30ra a napot :D /

Aztán mikor ez az egész lecseng nagyjából jövő áprilisban már az akkor meglevő igényeket sem tudják majd kielégíteni az addigra túlcsökkentett létszámmal.

Idén is már sok helyütt van árbevétel/forgalomcsökkenés, de szvsz messze nem akkora , mint amekkora leépítési hullámot generált nálunk (az országban). Mintha amolyan "birkaeffektus" mintájára most engednék ki a fáradtgőzt.

Persze én csak egy egységsugarú fizikai melós vagyok, mit értek én ehhez ?

Ott a sok okos, agyonképzett, papírozott gazdasági, pénzügyi elemző, bankár, vezető akinek októberben annyi sok jó hírt köszönhettünk...

--------

r=1 vagyok, de ugatok...

+1

Nem ugatsz én is hasolnóképpen látom.
Magunkat (minket) fogjuk tönkretenni, azzal ha azt mondjuk minden rosszabb lesz.

Nálunk - helyi példa, ahol dolgozok - pl. már állítólag volt arra példa, hogy egy "megrendelés"-t létszámhiányra való hivatkozással nem vállaltak...Ezzel párhuzamosan természetesen itt is leépítés tervezés folyik.

Jövő áprilistól szerintem temérdek ilyen lesz mindenhol. (jan. febr. nagyjából mindenhol "holtszezon", különösen most, mert a felmondási idők jórésze akkor telik le)

Szerintem biztos, hogy rosszabb lesz, de nem annyival, mint amennyit a leépítések mértékéből úgy tűnik elvárnak. A létszámleépítés+ a létszámhiány miatt teljesíthetetlen/vállalhatatlan szerződések aztán év végére lehet meghozzák azt az állapotot, amit elvárnak ;-)

------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Valóban, érdekesség képen ha nem mondják nekem, fel sem tünik a válság :) Tv, + szennylapok elvakítják az embereket és beléjük beszélik. A media nagy hatalom, az átlag embert pedig be lehet etetni. Persze nem mondom, hogy nincs baj, csak hajlamosak vagyunk sok mindent túl dramatizálni, többek közt az ilyen jelegű (negatív) információkra fogékonyak az emberek és figyelnek rá. A média pedig mit akar? Figyelmet.

+1, nagyobb a füstje mint a lángja, viszont paráztatják a népet és ezzel tényleg válságot csinálnak.

szerk: hol va most a sok közgázos, hogy helyrepakolja a dolgokat? :D

de hát ők rontották el

Ja, de ok is fogjak rendbehozni. Kepzeld el, ha a cegnel szethullik a stratus szerver, erre kitalalja a vezetoseg, hogy a rendszermernokok mind hulyek, ugyhogy mostantol a takaritok uzemeltetik az IT infrastrukturat.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Nem gazdasagi, penzugyi valsag van, csak vmiert nagyon szeretnek, ha gazdasagi is lenne, es erre frnkon mindent ra lehet fogni. Ugy a vasarnap bezart uzleteket, mint az autoipar elmaradt megrendeleseit, es a pengeelen tancolo cegek leepiteseit.

A HUF kb. most ott van, mint 2005. kozepen.

Allitolog magyarok azert sem paraznak, mert itt ugyis mindig valsag van hirdetve, egyel tobb vagy kevesebb az mindegy :)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

~250 volt akkor az eur

Szerintem 2003 év vége felé gondolta, akkor volt ennyi ha jól emléxem. És akkor még dübörgött a gazdaság és nagy volt a jólét /állítólag /. ;-)

---------

r=1 vagyok, de ugatok...

"Ott a sok okos, agyonképzett, papírozott gazdasági, pénzügyi elemző, bankár, vezető akinek októberben annyi sok jó hírt köszönhettünk..."

Ők pedig ugyanezt mondják rád, amikor nem akar az a rohadt rendszer menni.

Egyszerű a dolog. Emberek ők is és gazdaság működése nem olyan "egyszerű", mint egy számítógépé - 0 vagy 1, igen vagy nem, a fuzzyt most hagyjuk.

És igen túlreagálják, aztán amikor majd látják, hogy túlreagálták elkezdenek kompenzálni és ismét kezdik közelíteni az optimális szintet. Ez olyan, mint amikor te megilyedsz. Minden izmod összerándul, pedig csak egy lapke fingott a sötétben. Aztán minden izmod ellazul és az adrenalint arra hazsnálod fel, hogy a lepkefing szagát elviseld.

Az emberi viselkedés ilyetén működéséről született egy halandó számára is olvasható könyv: Pszichokibernetika. Valami Schwarz nevű úr írta. Bagolyvár kiadó.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Ők pedig ugyanezt mondják rád, amikor nem akar az a rohadt rendszer menni.

Hát most per pillanat ha engem szidnának azért a cégnél mert nem megy a "rohadt rendszer", nyugodtan, max egészségesen visszaröhögök, és vállat vonok. :-D

Persze nem tudhattad, hogy közöm nincs (már) az IT hez egy pár éve. De ezt most nem hagyhattam ki. :-D

És igen túlreagálják, aztán amikor majd látják, hogy túlreagálták elkezdenek kompenzálni

Akkor ez meríti ki esetükben azt, hogy a hozzá nem értés megfelelő szintjén állnak ? :))

---------

r=1 vagyok, de ugatok...

Csak feltételeztem, hogy közöd van az IT-hez. Alakítsd át éppen arra amit csinálsz.

"Akkor ez meríti ki esetükben azt, hogy a hozzá nem értés megfelelő szintjén állnak ? :))"

Ez megint egy olyan bírálat aminek nincsen alapja. Ez rólad mond véleményt, nem pedig másról.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Akkor kifejtem, bár én nem értek hozzá, csak ugatok :

Ha egy agyonpapírozott bankár, közgazdász, elemző, politikus, vezető stb. "túlreagálja" a helyzetet, és ezért hibás döntést hoz, = rosszul végzi munkáját, akkor az én értelmezésemben a hozzá nem értés megfelelő szintjén áll.

A "túlreagálás" árát nem ők, hanem mi fizetjük majd meg.

Márpedig a pénzügyi válság előidézésében rengeteg agyonpapírozott, prémiumozott bankár,közgazdász, elemző stb. vett részt tevékenyen. Most ugyanez a réteg idézi elő a gazdasági válságot is...

Ha én nem értek ahhoz amit jelenleg csinálok, cseszek el valamit munka közben, engem nem "szidnak", hanem pénzügyileg és - elcseszés mértékétől függően - büntetőjogilag is felelősségre vonnak kb. 3 héten belül. Büntetőjogi tétel esetében időben értelemszerűen tovább tart a dolog.

---------

r=1 vagyok, de ugatok...

Akkor arra lennék kíváncsi, hogy pár ezer bankárt hogyan vonnál felelősségra? Nyílvánosan lelőnéd őket? Másik kérdés, hogy honnan tudod megállapítani, hogy hol kezdődött ez az egész?

Másik szempont, hogy te egyedül végzed a dolgokat. Vagy van egy csapatod amelynek tagjai minden országban a számukra delegált felelősséggel bírnak?

Harmadik dolog és ezt is említettem már. A gazdaság nem egyszerű dolog. Az, hogy évekig tanul valaki és megszerez pár papírt nem jelenti, hogy mindenhez ért. Ez egy bonyolult és nagyon soktényezős rendszer. nem ezer meg sokezer szerver méretű dolog. Ettől nagységrendekkel nagyobb.

Utoljára ilyen válság a 30-s években volt. Aki akkor tudta, hogy mit lehet csinálni mára már nem él. Az akkori receptek nem biztos, hogy működnek. Kell nekik is idő. Ez nem úgy megy, hogy "mukodj".

Kérdésem: hogyan fogod megfizetni ennek te az árát? Én például sehogy. Nincsen hitelem aminek nőne a törlesztője. A munkahelyem fejlődik így nem fogom az állásomat elveszíteni. Felpörög az infláció? Egyébként is menne, nem?

Nem akarom megvédeni őket, mert nem biztos, hogy megérdemlik. De azt sem érdemlik meg, hogy valaki nickname mögé rejtőzve lefikkantsa őket.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Akkor arra lennék kíváncsi, hogy pár ezer bankárt hogyan vonnál felelősségra? Nyílvánosan lelőnéd őket? Másik kérdés, hogy honnan tudod megállapítani, hogy hol kezdődött ez az egész?

Futurisztikus a téma sajnos, mert jogilag ezek az emberek érinthetetlenek, hiszen ők az ELIT tagjai, akik gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, de ha már futurisztikus, akkor ím a radikális ötletek:

Pl. Teljes Vagyonelkobzás, 2 év börtön " nagy értékű kárt okozó hanyag munkavégzés" miatt - . Majd pénzügyi szektorban X évre megtiltani, hogy vállalkozást indítsanak/munkát vállaljanak.

Hol kezdődött? Talán ott, hogy nyakra főre adtak hiteleket hitelképtelen embereknek, vállalkozásoknak, és erre a hitelminősítő intézetek rátették a megbízható befektetés c. címkéjüket.

A gazdaság nem egyszerű dolog. Ez egy bonyolult és nagyon soktényezős rendszer. nem ezer meg sokezer szerver méretű dolog. Ettől nagységrendekkel nagyobb.

Vannak olyan munkakörök, amelyekben nem egyszerű dolgozni, mert nagyon nagy a hibafaktor, ami azonnal jó döntésnek tűnik, lehet hogy 2 hét múlva az elkövethető legnagyobb hibának bizonyul. Ez egy "munkahelyi kockázat". Akik ezt a munkakört vállalták, azok ezzel tisztában voltak, ne csak akkor legyenek nagyarcok, amikor a vezetői prémiumot kell zsebre tenni, hanem ilyenkor is vigyék el a balhét.

Amikor a vezetői prémiumukat tették zsebre - hagy ne keressek elő cikkeket vezető bankárok sokszor milliárdos nagyságrendű prémiumáról - akkor a kutyát sem érdekelte, hogy a "gazdaság nem egyszerű dolog, bonyolult és soktényezős rendszer".

Nagyfokú naívitás szerintem ugyanazoktól az emberektől várni ennek a válságnak a megoldását, akik okozták. A mostani "próbálkozások" egyfajta "válságkezelési kísérlet" részei, ahol mi vagyunk a kísérleti patkányok.

Kérdésem: hogyan fogod megfizetni ennek te az árát? Én például sehogy.

Most vettünk fel, jóféle IMF hitelt.

Visszafizetéshez nyílván megint adót emelnek, ill. egyéb módon megszorítanak.

Külön örülök negatív értelemben a valutaváltás megadóztatásának. Ugyanis én pl. fizetésem egy részét EUR ban kapom (amit bérszámfejtéskor forintosítanak, és levonják a forintos fizetésből az EUR után az adót, tb-t ,stb-t). Így kapok x összeg Ft, és y összeg EUR t mint fizetést. Ha az EURt beváltom, akkor még pluszban adózzak, egy már adózott jövedelem után ? Kettős adóztatás rulez.

Plusz van pár milla tőke-, illetve hozamgarantált ún. befektetési alapban (is). Kockázatosabba mondjuk abszolút semmi. Nagyon ajánlottak mást is, de nem álltam kötélnek, akármilyen csábítónak is látszott tavaly év végén, ill. tavalyelött.

Itt most ugye a tőkegarantált nál 0%kal kell számolni. Bár bizonyos egyéb tényezők ezt mondjuk árnyalják, szóval azért fixen több mint 0, de mondjuk úgy a legpesszimistább forgatókönyv lépett életbe.

Nem akarom megvédeni őket, mert nem biztos, hogy megérdemlik.

Pedig úgy tűnik :-).

De azt sem érdemlik meg, hogy valaki nickname mögé rejtőzve lefikkantsa őket.

Én sosem csinálok problémát abból, hogyha elcseszek valamit - vagy kétség merül fel a munkavégzésemmel kapcsolatban - akár "névtelen" bejelentésre is panasz érkezik a munkámra. Volt már rá példa munkakörömből kifolyólag nem egyszer, nem kétszer, és lesz is.
Ez egy ilyen munkakör.

Szépen írok jelentést az "üggyel kapcsolatban", hogy mit miért és hogyan, és a főnökeim eldöntik, hogy mit csinálnak.

------------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

"Most vettünk fel, jóféle IMF hitelt."

Hitelkeretet kaptunk, abbol meg nem vettunk fel semmit (vagy le vagyok maradva). Hitelt meg egyebkent is venne fel az allam, allamkotvenyek kibocsatasaval (mar ha tud), csak az dragabb, mint amit az IMF ad.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Hitelkeretet kaptunk, abbol meg nem vettunk fel semmit (vagy le vagyok maradva)."

Nem hát, mi nem vagyunk olyanok.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

úgy értette mi, magyarok

Hitelkeretet kaptunk, abbol meg nem vettunk fel semmit (vagy le vagyok maradva)

Le vagy maradva, már lehívtuk a hitel 40%-át

Egyébként a le nem hívott összeg után is kell úgynevezett rendelkezési állási díjat fizetni. évi 12,5 milliárd forint kb.A lehívott összeg után 3-5 éves futamidőre 5-6%os kamatot kell fizetni.

-------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

>> Én például sehogy. Nincsen hitelem aminek nőne a törlesztője

:DDDDDD

Persze, minden jól van így. Jól csinálnak mindent.

____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

"A "túlreagálás" árát nem ők, hanem mi fizetjük majd meg."

De, elsosorban ok, hacsak nincs par milliod valamelyik bank reszvenyeiben, vagy befektetesi alapban.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

kb. 200 éve így megy. A túltermelési válságot megpróbálták elkerülni a korlátlan hitelezéssel, de csak a jövőt sikerült felélni.

Mondjuk mikor a gdp növekedés 6% volt, abból se vettem észre semmit. Most miért engem ijesztgetnek a -1%-kal? :-)

A "növekedés" állandó ajnározásával a sírba tudnak tenni a közgazdászok. A 6% növekedés ugye azt jelenti, hogy az előző évi szinthez képes +6%. Vagyis ha ez mindig pluszban van, az exponenciális függvényt jelent. Egy zárt rendszerben mi a jóistenért akar mindenki exponenciálisan növekedni? Nyilvánvaló, hogy sírás lesz a vége.

Persze, tudom, azért kell az állandó növekedés, hogy a hitelek egyre növekvő kamatait lehessen fedezni, de ez az önmaga farkába harapó virtuális pénzkígyó tipikus esete. Egyszer muszáj lesz összedőlnie a jelenlegi pénzügyi rendszernek. Komplett őrültség az egész.

"a hitelek egyre növekvő kamatait lehessen fedezni"
Azért ez sem igaz mindig.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Nem az lenne a legjobb, ha elsőként Schwartzot rúgnák ki? :)

--
Q: What's the difference between Lem's Solaris and Sun's Solaris?
A: One's an alien presence that drives all who encounter it mad, and the other one's been made into a movie by Andrei Tarkovsky.