muszashi blogja

Hát Bástya elvtársat már meg se akarják ölni?

Most küldte a 003-as ügynök az információt. Ő a titkos szervezetünk egyik legjobb ügynöke. Komoly harcok árán jutott A LINKHEZ, kész szerencse, hogy Soros Gyuri bácsi a legmodernebb eszközöket biztosítja a szervezetünk számára. Az információhoz fedő akcióként még egy világjárványt is ki kellett egy bő éve robbantsunk, hogy elfedjük az ügynökünk nyomait, de sikerrel járt.
 

Az információ alapján kijelenthetjük, hogy az ellenség továbbra is sötétben tapogatózik. Persze, apró foltokat meg-meg látnak, de valahol elszomorít, hogy még mindig ennyire vakok. Hát tényleg nem veszik észre a nyomorultak, hogy valójában én vagyok a fő gonosz? Ejjj, alábecsültök engem (közben szöges kesztyűs kézzel megsimogatom a macskámat - közeli kép -) , hisz én mozgatok a háttérből minden szálat idestova 46 éve. (gonosz röhögés, a macska közben elugrik a kezemből)
 

Persze a szervezetünk néha hibázik, emlékszem amikor polóniumot küldtünk a teljes BP vezetőségnek, erre elcseszte a 004-es és Alekszandr Litvinyenko kapta meg végül. ...úszott is a Dunán lefelé 004-es családostul.

Szóval vannak még bakik, de a kerek föld elméletünk például bejött, most a többség azt hiszi a föld valami geoid szar, pedig hát tudjuk lapos, de sikerrel elterjesztettük a sztorit. Márpedig amíg a föld lakosságának nagy része ebben a kerek marhaságban hisz, addig nyert ügyünk van, mert a BP csak lapos föld esetén tud megfelelően elterjedni, hiszen  kerek talajon kipörög oldalra a párduc lába.

Szóval ha igazán közel járnának a fiúk az igazsághoz, már próbálnának mindenkit meggyőzni a lapos földről és alufólia sapkát is húznának, mert addig folyamatosan tudjuk olvasni a gondolataikat a XCV234-os műholddal, amit még Soros ösztöndíjból építettem. Marhák!

A LINK:
https://hu.blackpanther.hu/ir-magyar-nemzeti-linux-mutyi-nemi-hatszelle…

UPC Webmail és az ehhez kapcsolódó E-mail szolgáltatás technikai támogatása 2021. március 1-jén megszűnik.

Friss hír:
https://www.vodafone.hu/termekkivezetes/webmail

Ez azért kellemetlen, mert 2 ügyfélnek is UPC üzleti FIX IP címes előfizetés mögött van a levelező szervere vagy 15 éve. ...és az outlook, hotmail domainbe nem mennek ki pár éve a levelek ezekről a szerverekről.
Sosem voltak RBL-en, minden tökéletes és zöld náluk, de az MS-től visszapattan. Mindkét ügyfélnél anno eljutottam az indiai ügyfélszolgálatig, ahol a válasz az volt, hogy nem fogadnak ezekről a címekről levelet és az indok: csak.
Ezek után nem tököltem sokat a transport map-ba bepötyögtem, hogy ha a címzett hotmail vagy outlook.com, akkor a UPC mail szervere legyen a relay, amúgy minden más esetben menjen ki közvetlenül. Évek óta így megy, de ahogy látom más megoldás után kell majd néznem...

Mondjuk nem értettem sosem, hogy mitől jobb a mindenféle auth nélkül is működő UPC smtp, mint a mi jól beállított és mindig tiszta mail szervereink, de hát ha így van, úgy voltam legyen...

Láncfűrész naiv szavazás kiírás

Sziasztok!

Hát ezt elcsesztem. Van egy alig használt láncfűrészem és kiírtam rá egy pályázatot, amiben videóban lehetett rá pályázni.
Kiírás itt volt: https://www.youtube.com/watch?v=Vivgulb6gLU&

Jöttek is pályamunkák, ilyenek-olyanok, változóak. Utána elindítottam a szavazást,  a szavazásindító videó leírásában ott van az összes videó linkje és a szavazás linkje is. Íme: https://www.youtube.com/watch?v=_O640N6KaVc&

...és itt kezdődtek a bajok, nagy naivan azt gondoltam, hogy majd megnézik a videókat és szavaznak. Csak nem így történt, hanem néhányan elkezdték csak a szavazás linkjét terjeszteni és azt, hogy melyikre kell szavazni. ...de ilyen facebook jó fogás csoport szinten is. Látszik is, hogy néhány videónál a megtekintések száma köszönő viszonyban sincs a szavazatok számával.

Ezt már elkúrtam, nem kicsit.. Szóval ha van kedvetek pár videót megnézni (9 db max 2 perces) és szavazni úgy, ahogy szerintetek, az helyes, akkor megköszönöm, ha ebben részt vesztek. Hátha sikerül kicsit igazságosabbra billenteni a versenyt.
Még egyszer, a videó leíársában a pályázók és a szavazóhely linkje, itt: https://www.youtube.com/watch?v=_O640N6KaVc&

Köszi!

Spamassassin

Jó reggelt! :)

Az összes szerverem ezzel az üzenettel köszöntött ma reggel:

etc/cron.daily/spamassassin:
rules: failed to run FORGED_GMAIL_RCVD test, skipping:
(Can't locate object method "check_for_forged_gmail_received_headers" via package "Mail::SpamAssassin::PerMsgStatus" at (eval 1305) line 71.
)
channel: lint check of update failed, channel failed
sa-update failed for unknown reasons

Tanya Csenöl 31. rész -->>

Volt már egy hasonló bejegyzés, elég sok komment jött össze és az volt a kérés, nyissak egy új bejegyzést. Ha Trey nem feszít érte keresztre, akkor a 31. résztől kezdve itt lehet megvitatni a dolgokat.

Tanyán lakom már vagy 9 éve. Sokan nem értik miért, sajnálkoznak stb. Én jól megvagyok itt. Most, hogy kicsit több időm van elkezdtem egy "realITy" csatornát csinálni. Ha gondolkodsz rajta, hogy otthagynád a várost lehet pro vagy kontra segít dönteni.

https://www.youtube.com/channel/UC11TuAPp-tMHjyoa71T8FIw

GRGRXXZ ezt miért kellett UPC ?

Hívnak ma ügyféltől, nem megy a web. Nézem mi van, mert a levelezés megy. Aztán már semmi, el se érem a szervert. Újraindíttatom velük a UPC modemet, majd boldogan mondják megy a net. :)

...csak közben sem a webes csoportmunka, sem az ssh sem a vpn semmi nem megy kintről.
Közben kiderül, hogy ügyfél tarifacsomagot váltott valami 120-ról 250-re, egyébként üzleti fix IP-s csomag.

Gyanúm erősödik, távolról ügyfél egyik kliensén belépek a modembe ééééésss...

No kérem a tarifacsomag váltás alkalmából az összes port forward törlésre került a modemből. DE mijjjért? :P

Mikrotik, gyerekek, khmm hülye voltam...

Harcolgatunk itt a gyerekekkel a "netidő" kapcsán. Van napi korlát, megadott intervallumokban lehet csak netezni. (eredetileg nem volt, de annak a 24/24-es kockulás volt az eredménye, legalábbis amikor nem mentünk egész napos kirándulásra vagy hasonlóra) Nem nagyon vált azonban be már látom, mert ha épp valami társasjáték vagy kutyasétáltatás vagy egyéb ötletem támad, akkor bizony jön a netidő nem érünk vissza, inkább ne típusú reakciók jönnek...
Ráadásul ma észrevettem, hogy rákaptak arra, hogy "netidőben" orrba-szájba töltenek, majd utána nézik a letöltött filmeket órákig. Ez gyanús is lett, mivel emlékeim szerint raktam be letöltési sebesség limitet...

Windows 2012 + RDS

Keresek valakit, egy Windows szerver gurut, aki pénzért segítene ezt megcsinálni. Pontosítok. Annyira elegem van, hogy távolról be kéne lépni rá, megcsinálni majd utána megmondani mit csináltam rosszul, hogy ne tosszam el máskor. Én meg fizetek mint a katonatiszt, ha már így jártam.

Na nem mintha sűrűn lenne ilyen feladat, ennek az elődje egy windows 2003 szerver volt, most van a csere. Anno azt én üzemeltem be gond nélkül. Most az utóddal aknára futottam.

Röviden:

Windows 2013 szerver tök egyedül egy DMZ-ben, nincs tartomány egyszerű munkacsoportot hoztam léte a telepítésével. Páran VPN-en keresztül elérik, de csak mint sima fájl szervert, egy program van rajta és az adatbázisa. Ezen kívül 3 db távoli asztali kapcsolat lesz egyelőre a külsős dolgozóknak, akik ugyan azt a progit futtatják csak terminállal amit a többiek a megosztáson át.

Valami véget ér...

Ma felmondok. 17 éves korom óta dolgozom kb másfél éves kihagyással az oktatásban. Talán 16 éve (vagy több, nem számolom)tanítok főállásban. Mármint informatikát, voltam még 6 évig a MOME-n is a videó szakon, de az egész más volt.
Persze mindig volt mellette sok egyéb munka is, de azért egy jelentős időt töltöttem el közép (kb 13 év) és most három éve általános iskolai infó oktatásban. Volt sok jó élményem, szerettem tanítani, de mindez már a múlté.
Már több a rossz. Hónapok óta gondolkodtam mit tegyek és ma meglépem. Vagyis kilépek. :) ...és nem megyek másik iskolába, hanem abbahagyom. Elég volt. Próbálok az eddigi másodállásból megélni. Az elmúlt hónapokban igyekeztem félretenni némi pénzt, hogy a következő időszakban legyen némi plusz, amíg -reményeim szerint- nem tudok további ügyfeleket szerezni és rendes főállású pénzmagot megkeresni a vállalkozásból. Rászánok egy évet, hogy sikerül növekedni. Ha nem jön össze, hmmm akkor megyek vissza a balettba táncolni. :P ...de szerintem az már nem az oktatás lesz/lenne. Remélem inkább összejön.
Fura lesz, hiányozni fognak a gyerekek. A normálisabbak legalábbis. ;)

A fekete lyuk esete...

Érdekes élményként ért, hogy a szolgáltatói smtp relay szűri a kimenő from=<> üzeneteket.
Konkrétan szolgáltató váltás volt tavaly (tavaly nyáron még ment a másiknál), de most mennek szabadságra a népek és a vakáció üzenetek elhagyják a szervert, a relay át is veszi, de a címzettekhez soha nem ér oda.
A vakáció egyébként sieve (dovecot) az egroupware állítja elő a scriptet, de ez rendben is van, ellenben a szolgáltató fekete lyukként működik....

Telefonon hívva őket elismerték, hogy igen szűrik az ilyen üzeneteket, mert állításuk szerint ilyenek miatt kerültek fel RBL listára. ...ugyanakkor már önmagában a szűrés módjáért megérdemelnének egy f***korbácsot, mert mondjuk valami 5XX üzenet egyértelműbbé tette volna a választ, mikor kérdezték miért nem ment a vakáció válasz, én meg a logban néztem, hogy de ment...

5letet továbbtanulásra...

------------------ Update----------------
Végül regisztráltam a felivre! Van egy rakat államilag finanszírozott félévem (annó a 8-ból az első hármat önköltségesben toltam) így ha jövőre tényleg vállalkozóba nyomom, akkor egy lazább nappali képzés is beleférhet. A diplomám nem lett anno túl vacak, így várhatóan felvesznek. A sorrendet nem tudom még, ebben jönne jól segítség...

+ Óbudai egyetem informatikus AAN és AAE ami rajta a listámon. Az estinél esetleg ok lehet a hátrébb sorolásra, hogy a tájékoztató alapján szombaton is lehetnek órák. Márpedig kéthetetne nálam vannak a gyerkőcök, nem szívesen ülnék ebből egy napot iskolában.
+ Gazdasági egyetem gazdasági informatikus szak AAN. Itt a gazdasági része annyia khmm nem hoz lázba, ugyanakkor lehet hasznos lenne, amikor az ügyfélnél éppen vacakol a könyvelő/ügyviteli stb program, ez által könnyebb lenne a hibakeresés, mert jobban átlátnám mit akar csinálni a dolog.Leszámítva a gazdasági részét ez talán könyebb lenne. Óbuda meg talán érdekesebb.. hááát

Irány a felhő...

Érdekes beszélgetés elé fogok nézni hamarosan...

Van egy ügyfél, aki teljesen elégedett azzal ami most van, tehát a jelenlegi rendszer kiszolgálja minden igényét.
Debian server, samba (kb 300 Giga adat), levelezés, vpn, csoportmunka. Meg kb 10 gép, amiből 8 laptop, wifi meg nyomtató, stb. Szervert is mi üzemeltetjük, meg a klienseket is simogatjuk.

Megkereste egy volt iskolai osztálytársa, hogy az IMB-el valami kapcsolatban van (gondolom üzletet vinne) és mi lenne ha az egészet felrakná a felhőbe. Olyannyira, hogy akár még kliensek se nagyon kellenének, hanem még a desktopokat is virtualizálnák és vékonyklienshez hasonló módon érnék el a használóik. A vékonykliensek meg a felhőben lévő szervert látnák, így nem gond pl a fájlszerver/internet-sebesség kérdése.

A régi lemez...

Egy ideje elszoktam tőle, így most megint elöntötte az agyam a sav. :) Ez a "...de mindenki másnak tudunk levelet küldeni, biztos ott a hiba.."

Aztán mindig kiderült, hogy nincs reverse zóna, vagy hülyeséget mond Hello-val vagy fent van minden létező spam listán. De persze nyomták ezerrel, hogy csak nálunk lehet a hiba. A visszapattanó mailt megnézni luxus. A visszapattanó mailt elküldeni a saját rendszergazdának luxus, reklamáljunk rögtön a másik oldalon.
6-8 ilyen eset volt itt az elmúlt 10 évben, de mindig megdöbbent ez a magabiztosság. Ilyenkor ha volt a túloldalt értelmes admin, akkor megbeszéltem vele a gondot és kijavította, ha nem volt akkor felvettem kivétellistára a küldőt, azt nyomhatta a rosszul konfigurált szerveréről is, elvégre partner. Egy idő után már nem is szóltam, csak kivétel lista. :)

Ágyő Thunderbird, Isten hozott Sylpheed!

Annó még 2005 környékén én térítettem át őket az outlook express-ről a Thunderbirdre. Voltak zökkenők néha, főleg az utóbbi években ....tán egyre több.. de azért maradt a TB.
Egészen mostanáig. Eddig ugyanis nem volt fent spamszűrés... ...mármint a hagyományos értelemben, mert persze volt greylist, RBL listák, szigorú SMTP szabályok megkövetelése, stb. Eddig gyakorlatilag nulla spam volt (leszámítva azt a napi 150-et ami lepattant már a szerverről :P), az utóbbi hetekben azonban heti 5-10 is átjött, ami már zavarta az userek életét.
Így aztán felkerült egy spamassassin. Ezzel meg is szűnt a "hatalmas" mennyiségű spam, de pár nappal később valami furcsa dolog történt...
A Thunderbirdek bizonyos leveleket nem tudtak megnyitni. Teljesen közönséges levelek voltak, semmi extra nem látszott, mint az sem, hogy 15 levelet megnyit, azt az egyet nem. Közben a logban meg ennyi látszott: TOO MANY CONSECUTIVE PROTOCOL VIOLATIONS
Ugyan ezeket a levelek Egroupware alól megnyitva simán láthatóak voltak. (merthogy imap van és TB illetve EGV alól is lehet levelezni). Hmmm... Érdekes. Ekkor jutott eszembe a Sylpheed. Talán 10 éve láttam annó Sallai Andrásnál és most eszembe jutott. Próba és tökéletes. Nincs problémás levél. Így aztán most minden usernél lecserélem a TB a Sylpheeed-re. Azt kell mondjam/írjam a Sylpheed király! Hamarabb kellet volna már váltani. Gyors, mellékleteket nagyon jó helyen, nagyon jól mutatja (itt sok melléklet van), egyszerű, átlátható én beleszerettem!
Aki TB alternatívát keres, mindenképp próbálja ki a Sylpheed-et!

patthelyzet az isp-vel, reverse zóna, egroupware, iskola, karitatív projekt

Tudom vigyem felhőbe: http://hup.hu/node/136016
:):):)

No, de ha mégsem?

Történt, hogy szeretett új iskolámban felvetettem, hogy a kommunikáció megkönnyítése okán csináljunk csoportmunka rendszert. (Ráadásul 2 épület a város két részében, tehát nem csak helyi káosz van.)
Túrtam 2 régi gépet, csináltam belőle egyet, raktam rá Debian+postfix+courier+apache+egroupware segítségével egy csoportmunkát. Kértem a szolgáltatótól fix IP-t és a 25-ös port kinyitását.
Közben megvettem a domain-t is egy erre szakosodott cégtől.

A rendszer működik, mindenki boldog ...majdnem.
Merthogy a reverse zóna beállítása nem megy. Az ISP azt mondja, hogy nem náluk van a domain regisztrálva -ami igaz is. Én azt mondom, hogy tudom hogy nem, de ezt nem az én domainem regisztrátorával kell megbeszélnem, mivel a reverse zóna nem hozzá tartozik, hanem az ISP dolga. Az ISP meg nem érti miről is beszélek.
Na itt tartunk most. Rendes reverse már lassan 2 hete nincs, így bizonyos helyre nem mennek el a levelek.
Oszt most mit csináljak?

Két út van előttem...

Gondolkodom.

Van egy hálózat samba tartományban, most már csak javarészt hetes kliensekkel.
Felmerült, hogy lehessen távolról is belépni és dolgozni, mintha bent lenne.

* windows terminál, RDP, ez nem kérdés. *

Azon gondolkodom, hogy mi a kevésbé rossz megoldás, hogy az otthoni ilyen-olyan gépeikkel belépegessenek a júzerek a tulajdonképp hálózaton belüli gépre.

Kiforwardolom egy eldugott portra fel az rdp-t ahol senki nem keresné + csak jó nehéz jelszavú userek kapnak hozzáférést és esetleg kiharcolom, hogy csak fix IP-ről lehessen belépni.

vagy

...én vagyok a hülye

...hogy ma nekiálltam teszt rendszeren összerakni egy debian+samba4AD-t egy egroupware 14.1-el.
A nap elment, egw user managmentben létrehozott user megjelenik az AD-ban, de belépni vele nem lehet. Inkább füvet nyírtam volna ezen a szép napon.

Troll on Bürgermeister :)

Megunva az évek óta áldatlan állapotokat, ma ezt küldtem el városunk polgármesterének:
...kíváncsi vagyok a válaszra :)

Tisztelt X.Y. polgármester Úr!

1941. november 27-én, a Moszkva elleni utolsó támadás előestéjén Eduard Wagner tábornok, a német hadsereg főszállásmestere jelentette: „Erőink végére érkeztünk személyi és anyagi vonatkozásban.

Bizony, bizony esős napokon és az azt követő néhány napban azt gondolom xxx városa kitűnően tudná hasznosítani az iskolások történelem tanulása kapcsán Galagonyás VI. dűlőt.
A második világháborúban az orosz fronton előrenyomuló német csapatok viszontagságairól sokat szólnak a tankönyvek, de nehéz lehet elképzelni milyenek is lehettek valójában azok a rossz útviszonyok, ahol rendszeresen elakadtak. Ennek bemutatására tökéletesen alkalmas a hatodik dűlő, ahol igazából már a szó klasszikus értelmében útnak se nevezném azt a keréknyomot, amin mi itt nap mint nap közlekedünk. ...és néha elakadunk, nem véletlen hogy előfordult már az is, hogy tavasszal kellett felrakni a hóláncot az autóra, akkora volt a sár.
A fentieken túl, az út maga a járművekre és a közlekedőkre nézve is veszélyes, a helyenként 30 cm mély gödreivel, amiket gyakran ki sem lehet kerülni, illetve a bakhát már olyan magas, hogy egy átlagos autó húzza a hasát rajta.
Engedje meg, hogy pár kép segítségével megmutassam mi is van itt:

LOK2013 fogyó helyek, regisztráció vége közelít

Sziasztok!

Aki szeretne jönni a LOK2013 konferenciára az már csak pár napig adhatja le a jelentkezését, mert a regisztráció hamarosan lezárul. Ugyanakkor bizonyos szekciókban már csak nagyon kevés jelentkezőt tudunk fogadni, a géptermi gyakorlatra például két szabad hely van mindössze.

A rendezvény oldala: http://lok.hu/tudnivalok_2013.html#here

Mindenkit szeretettel várunk!