rhapsodhy blogja

htc hero

Beszereztem egy HTC Hero-t, es mar egy par napja nyuzom is. Elso benyomasok: szep, igenyes, nem recsegos muanyag. Kivulrol elso osztalyu.

Belulrol a Sense UI jol nez ki, hasznos is. Viszont elegge megfogja a telefont, de meg azt sem tudom mondani, hogy mindig, mert csak neha, megjosolhatatlan modon. Egyszer szep, furge, ugrik, maskor pedig fajdalmasan lassu tud lenni (szaggat a zenelejatszas is, konkretan). Nem tudom, mi lehet az oka ennek, de mostanaban a gyors (nem szaggat a zene se), pedig volt olyan, hogy minden szam eleje 3-4 alkalommal 1-2 mp-re megszakadt a zenehallgatas kozben, majd minden jo volt, de ez eppen eleg ahhoz, hogy kizokkentsen.

i code and therefore i am póló

regota szeretnek egy ilyet, most megcsinaltam. baloldalt az e... on Twitpic

regota szeretnek egy polot ezzel a szoveggel, most megcsinaltam. baloldalt az egy glider. gyorsan dobtam ossze, erre a polo semara (deviantart), szoval egy tisztesseges vektoros verziot is kell majd csinalnom.

velemenyek?

update:
kicsit ülepedett a dolog, és miután kiderült, hogy nincs piros póló, ilyen lett:

virtualboxban latex forditas - RAM paradoxon


1024Mb:
-------
time pdflatex allatorvos.tex
...
real 2m32.355s
user 0m4.976s
sys 0m27.082s

512Mb:
------
time pdflatex allatorvos.tex
...
real 2m18.258s
user 0m6.468s
sys 0m25.474s

ugyanazok a fajlok, az output egy cirka 600Mb-os PDF.

arra tippelek, hogy mivel viszonylag keves memoria van a hostban (2Gb), ezert tobbet swappel a windows7 host, mert neki nincs eleg (amikor a guest 1024Mb RAM-ot kap, akkor elegge kemenyen belassul a host, 512Mb-nal ez nem annyira szignifikans)

Core 2 Duo P8400, 2Gb DDR3 RAM, win 7 host, debian lenny guest (direk a texlive miatt csinaltam, nincs is rajta mas; kerdest megelozendo: miktex egy fos)

fedora 11 preview install

nem installál, mert nem ext4 a root. ha ext4 a root, akkor nem installál, mert arról nem tud bootolni. 2009-ben legalább 3 partíció kell egy linux disztribúciónak, hogy menjen (home-ot nem rakom egybe a rendszerrel, mert mostanában főleg elég gyakran változik a rendszer)

WHISKEY TANGO FOXTROT.

Update:

megpróbáltam módosítani a partíciós táblát windowsos szerkesztővel, felment. sajnos az installer saját partíciókezelője elég buta azokhoz képest, ami pl. a debianban van (az szerintem jó!)

Gentoo lufi, mint a tőzsdén

Sokat gondolkoztam azon, leírjam-e ezt, de végül is arra jutottam, hogy ez a megfelelő hely arra, hogy eme eszmefuttatást közöljem.

Tisztán emlékszem, hogy az első disztró, amit használtam a Mandrake volt (mai Mandriva a frisseknek), aztán kipróbáltam egy párat, de amit leginkább megszerettem használata során, az a Gentoo volt. 2003 elejét írjuk. Kezdőként telepítettem először, természetesen óriásiakat szívtam vele, mint minden kezdő, sokszor installáltam újra, hogy akkor most a kezdetektől, tudatosan, blablabla. Mindenesetre működött, és miután beletanultam abba, hogy hogyan kell kérni, rájöttem, hogy ez a legmegfelelőbb számomra, mert azt nyújtja, amit akarok, és csak azt, és úgy. Teljes kontroll.

Használhato foss desktop

Használható foss desktopot projektet hirdetek. Aztán majd lesz belőle LiveCD jól, mert az mostanában úgyis divatos.
Egyelőre reménytelennek tűnik, de néhány alap már meg van: Debian Sid, E17, OO.o, The Gimp. Kellenek még grafikus dolgok: böngésző, hírolvasó, IM kliens(MSN, ICQ minimum, és támogasson minél több fícsört. Kopete, Gaim kilőve), terminal emulator, filekezelő, ftp kliens, képnézegető és -rendszerező, videolejátszó, audiolejátszó (minimum Amarok tudással, lehetőleg kisebb, gyorsabb, de ha nincs, akkor Amarok).

Azt hiszem ennyi mindenre van szükségem. Nem elvakultsági alapon kérek javaslatokat, hanem észérvekkel alátámasztva. (pl. szép, tud x,y, fícsört, használható). Előny, ha minél kevesebb libet használ, tehát nem rántja magával a fél Gnome-ot, KDE-t. Ha Mono-s, az hátrány, ha Java-s az előny (mert abba bele tudok javítani, illetve remélhetőleg hordozható - A MONO+GTK+ATK+lofasz nem hordozható, FYI).

piramisjáték

Az előző postban az Xpangóra regeltem, és volt visszajelzés, hogy valaki beírt referral id-nek, meg mások is mondták haveri körből. hogy igen. Szóval, ellátogattam az oldalra: 0 credit. Anyátok. Szóval csak egy idióta átvágás megint.

Nem értettem sokak felhördülését, de most ezt vegyétek "saját kárán tanul" dolognak. Az ilyeneknek nem kell bedőlni. TNSTAAFL.

Trollland

Komolyan, annyi troll van mar itt mostanaban, hogy faj elolvasni a hozzaszolasokat, mert a sok egymast ocsarlo kozott elvesznek az ertekes kommentek. Bicskanyitogato egyket ember, nem neveznek meg senkit. Trey, hajra, ne hagyd, hogy a trollok elvegyek a kedved az oldaltol, mert sok ertekes tartalom lakozik itt, es mindenkinek neveben koszonom, hogy csinalod!!

E17 pornófüggőknek

Szóval ez tegnap este jutott eszembe.
Vanugye az E17, ami nem támogatja a false transparencyt. Tehát például Gnome-terminalnak, vagy Xchatnek nem lehet átlátszó háttere, amit ha mozgatunk, akkor megváltozik, hogy úgy tűnjön, mintha valójában transzparens lenne az ablak. De így például a kliens alatt lévő ikonok nem látszanak, és a programok sem, tehát nem átlátszó valójában, hanem csak imitálja azt, azzal, hogy a háttér egy darabját állítja be saját hátterének. Ez nem megy E17 alatt. De ki lehet játszani!
Hozzávalók:

  • E17
  • Eterm(Esetroot)
  • Egy átlagos háttér
  • Egy szaftos háttér

Distro wars

Hétfőn lesz új, sata-s merevlemez, így arra gondoltam, hogy tesztelek egy kicsit. Disztribúciókat desktop szempontból. A győztes lehet, hogy marad, bár van, amelyiket elvből nem tartom meg, akkor sem, ha az a legjobb. A vizsgált disztrók, első körben:

Frugalware 0.5
OpenSuse 10.1 -> 10.2 alpha4 (upgrade útján) nem fogok suse-vel játszani sohatöbbet, mert nincsen hozzá rendes mirror PONT Megint 2 mirrorról szenvedtem le egy-egy 2Gb-os fájlt 5-5 óra alatt, pedig 1)a fájl 4,2Gb 2)kevesebb idő alatt is le kellene jönnie, ha lenne rendes mirror. De nincs.
Ubuntu Edgy Eft Knot 3
FreeBSD 6.1 (lehet, hogy desktopra nem, mert nem akarok fordítgatni)

Windows PE 2.0

A Windows Vistával együtt jön egy új Windows, a Windows PE. Ez egy ultrakompakt kernel, ami rendszeradminisztrátoroknak jöhet nagyon jól. Sajnos használatához kell Windows OEM Preinstallation Kit (WOPK), Windows PE Kit, vagy Windows Automated Installation Kit. A stuff valójában már az XP megjelenésekor is létezett, csak használhatatlan volt. Kis ízelítő:

http://www.apcstart.com/site/jbannan/2006/08/1082/windows-pe-20-a-tiny-…

Szerintem nagyon hasznos lehet, sok Windowsos alkalmazást lehetne mellé csomagolni, meg ilyenek, ha esetleg kell. Nekem tetszik, akár egy Linuxos livecd

HTML+CSS hogyan?

Tudja valaki, hogy hogyan lehet megcsinálni azt CSS+HTML kombóval, hogy egy képet arányosan méretezzen át, ha a szélesség x?
A másik kérdés az, hogy hogyan tudom a szöveget két hasábba tördelni, szintén a fenti párossal, esetleg table-lel?

Miért szopás a java 5?

Igen, 5.
A genericeket már régen megutáltam, mert nagyon macerás velük dolgozni(azért tud kényelmes is lenni, pl. egy Hashtable készítésénél, de hogy olyan metódusokat, osztályokat hozzak létre, amik azt használják....)
Most jön az enum. Eddig azt hittem, hogy hasznos, de rájöttem, hogy mivel a következő kódra:


switch(Buttons.valueOf(e.getActionCommand()) {
case Buttons.PLAY: //kód
break;
case ...: ...
default: ...
}

errort dob a fordító, teljességgel használhatatlan. A Buttons értelemszerűen egy enumeration típusú változó, amit a következőképp hoztam létre:
enum Buttons { PLAY, DOWNLOAD, stb... }

Ahoj Popacsek aka. Hasta la VISTA

Nos, fater leszedte a Vistát, felrakta. Milyen? - kérdezem. Aztmondja próbáld ki. Huncut mosoly. Mondom miért? Mert tetü lassu, bugos, és állandóan fagy -erre ő. Hát, ezt látnom kellett.

Bebootol. 1 perc. 2. Ez már a harmadik, a gép indításától számítva. Nah, 3 és fél perc kellett azért, mire elindult, úgy, hogy startmenü+sidebar+vackok mennek. Először is azt szeretném leszögezni, hogy nem volt célom kiakasztani a rendszert.
Startmenü fasza, nekem, alt-esc -es e17-es fenegyereknek(ez a run command. Menüt nem használom) nagyon tetszett. Kattintgatok összevissza, és nem történik semmi. Mondom jó, ide nincs bindelve action. Kb. 15 mp múlva megjelenik a popup menü. Mondom miaszar? Ez a rendszer nem nevezhető multitasknak, mert két ablak nyitvatartásakor már befagy, és akad, és szörnyű lassú. Egy ablakkal jól mennek ezek az ablakrángatás, satöbbi alap dolgok, 2-vel már akad.. A grafikus felület szép, nekem nagyon bejött, bár ez csak az aero, a sima(nem átlátszós-csilivilis) "téma" nagyon csúnya.

Dapper Drake első blikkre

Ahogy beígértem, itt egy leírás a Dapper Drakeről. Cél most is az volt, hogy XGL+Compiz párost életre keltsem, bár az eredményt meglátjátok majd

Tehát kezdjük a bootnál: remek, látszik, hogy milyen folyamatok indulnak el, de a képernyő nagyon is csúnya. Bebootol, elindul az X, Gnome sajnos csak 1024-ben, ami a 17" LCD-n eléggé nagy dolgokat produkál, látszanak a pixelek, és csúnya. Adminisztrációs menüben van egy Install pont, 3 klikk, és indul a telepítés. Úgy 15 perc után jön a reboot vagy tovább használ kérdőív. Reboot.

Szóval újraindul. Teljesen jól működik, bár az 1280x1024-hez bele kell túrni a config fájlba. Nvidia driver települ, működik, bár ehhez is config fájlt kell túrni. Az egész alrendszer el lett dugva, hardvert beállítani grafikusan nem lehet. Programok telepítése program ural, synaptic viszont nem az én világom, inkább apt.
A Suse-hez képest sokkal több csomag van benne, ami jó. A config fájlozást azért hangsúlyozom, mert egy kezdőnek ilyesztő lehet a sok parancssor használata.
Amúgy Mac OS X-esen nem lehet semmit állítgatni a rendszeren, viszont remekül lehet azt használni. Gyors, és bár a téma nekem nem jön be, azért illik a feelinghez.

Akkor térjünk az XGL-re. Elég sok HOWTO-t átnéztem, hogy mit is kell csinálni az ügy érdekében. A helyzet az, hogy alapvetően egyszerű dolga van annak, aki kockát akar, meg csöpögő esőt a desktopján, viszont iszonyatos szívással jár.
A HOWTO-k alapján mindennek működnie kellett volna, bár ezek mindegyike egy kicsit cifrázta a dolgot új sorokkal az xorg.confba, meg ilyesmi. Az eredmény az, hogy ugyan az XGL elindult, a Compizt nem sikerült működésre bírni. Az is érdekes, hogy a Compiz induláskor egy bizonyos errort dob vissza, erre pedig a HOWTO azt írja, hogy próbáljuk újra, meg újra, meg újra, amíg el nem indul(akár a 20. indításra sem indul el, legyünk kitartóak). Nekem egy hasonló errort sikerült produkálni, de így nem indult el semmiképpen. Valószínűleg egy kernelfordítás, és nem csomagból felpakolt nvidia drájverrel működne a dolog, de ehhez nem volt túl sok kedvem, majd talán...

Mindent összegezve, ez egy fantasztikus oprendszer, és jobban tetszik, mint a Suse. Megkockáztatom, lehet, hogy Gentoo utódja lesz desktopon, mert eléggé macerás az órás fordítgatás akár nap-mint-nap. Ubuntun a frissítés gyors, és egyszerű. E17-et CVS-ről lehet rá fordítani, ezt majd kipróbálom.
Tetszik, határozottan tetszik. Ha sikerülne belőni az XGL-t, akkor egész Mac OS X utánérzésem lenne, bár ez jobb. Reszelhetőbb. Tetszik.

Suse 10.1

Tegnap kipróbáltam a Suse 10.1-et. Régen használtam próbáltam már Susét, úgy igazán használni még soha, mert nem igazán jött össze/be.
Az OpenSuse viszont ígéretesnek tűnt, így mindenképp ki akartam próbálni.

Gondoltam keresek egy mirrort, letöltöm a DVD-t, és késsz. Naja. A talált mirror(már nem emlékszem) lassú volt, nagyon, 9 óra alatt leszenvedtem egy DVD iso-t, ami aztán a 3.5Gb helyett csak 2.2 Gb lett, de azt írta rá az axel, hogy 100%. MD5 checksum failed. Rendben.

Taktikát váltottam hát. Letöltöttem a 6 CD-t a fórumban említett roxen.integrity.hu-ról(ez kb. 3óra volt), és készítettem belőle egy DVD-t. Készlett, elindult. Mivel azonban volt egy kis probléma a .gnupg könyvtáram körül, a csomagadatbázist nem sikerült aláírnia, így nem volt csomagadatbázis, egyáltalán.

Chown,chmod, DVD format, és újracsináltam a CD képet. Most minden rendben ment, elkezdett települni.
A telepítő istenkirály, nagyon tetszett, bár ezt a játszadozást a csomagleíró adatbázissal kicsit lassúnak találtam.
Nem alapértelmezett telepítést választottam, egy GNOME kiinduló desktophoz adtam ugyanis Javat meg az Addon CD tartalmát, és egy csomó felesleges csomagot leírtottam. A telepítés kb. 1 órát tartott, és ez alatt 3.5Gb került fel egy régi 20Gb-os Maxtor merevlemezre. Ötös.

A boot elég sokáig tartott, de ezt betudtam az első indításnak. Ezután jött még a Debianból baseconfig néven ismert dolog Suse megfelelője, természetesen YaST-tal. Kliketty, Kliketty, és megy. És Gnome desktop, és szép GDM téma, és YaSTot vettem elő.
Fantasztikus mennyiségű dolgot lehet itt beállítani. Tényleg. Az egész rendszer állítgatható config fájlok kézi szerkesztése nélkül. Az egyetlen érdekes dolog a PowerConfig. Amennyire leszűrtem, ezzel a kernelt lehet tuningolni, sysctl-en keresztül. A PowerConfigban találtam ilyen lehetőségeket, hogy eject on umount és close on mount. Ilyenkor a CD tálcát nem engedte becsukni, ha mind2 be volt kapcsolva. Close on mount szépen működött.

Itt volt az ideje, hogy felrakjak néhány használható programot. Mert ugyan rengeteg alkalmazás volt alapból felinstallálva, nekem ezek nem tetszenek. Totemről meg van a véleményem, Rhythmbox nem volt, helyette Banshee, amiről változatos tapasztalataim vannak, meg Gnome CD/DVD creator, ami néhány dologra jó, azonban ha CD író, akkor nekem K3B, és zenelejátszó Amarok, ésatöbbi. Ezzel együtt, jobban szeretem a Gnome-ot. Videólejátszó, még ha az utolsókat rúgja is, kedvencem az Mplayer, ahol lehet, azt használom.
A csomagkollekció hiányos. Például x86_64 platformon a Firefox csomag i386-ra lett fordítva, ami szerintem szánalmas. Így kell a kétféle Java, az egyik 64, a másik 32 bites. A menüben találtam egy ilyet, hogy Matematika/Tudomány. Ezeket elkezdtem törölni, és egyben megnéztem, hogy mik ezek. Az egyik egy csekély képességű plotter volt. Rákerestem hát, hogy van-e Gnuplot, vagy KMPlot, amik azért már a "jó" kategóriába tartoznak. Kérem szépen, ez volt az egyetlen ilyen jellegű alkalmazás.

Célom volt még, hogy csinálok XGL-t. Egy az OSNewson talált leírást követtem. Azért nem linkelem be, mert nem érdekel, aki akarja úgyis megtalálja, másrészt téves, szükségtelen dolgokra utasít. Az XGL-t installnál telepítettem, majd Nvidia driver, majd Vezérlőpult, és Enable 3D Desktop. A leírás szerint ide kellett volna reboot, az Nvidia driver installálása után, majd XGL újratelepítés. ERRE NINCS SZÜKSÉG.
Az XGL ural. Nagyon szép, és kényelmes is tud lenni, bár eléggé haszontalan például az eső vagy az egér fodrozza a képernyőt funkció. Videón nézni teljesen más. Ez jó. Az Expose-szerű dolog jó, alt tab nagyon jó, kocka szép, de teljesen haszontalan. Az ablakok átlátszatlanságának görgővel való állítása nagyon jó, bár valószínűleg a monitorom miatt, amikor a Gnome-terminalt kicsit átlátszóvá tettem, elkezdett vibrálni. Nem csak üveggyöngynek jó, ez az átlátszatlanság hasznos is tud lenni. Nincs viszont shading, vagy magyarul felgördítés, ez hiányzott.

A rendszer XGL _nélkül_ néha beakadt, számomra érthetetlenül belassult, azonban XGL-lel csak az eső+kocka kombó tudta kiakasztani.

A Beagle istenkirály, de ezt tudtam eddig is. A frissítés jó sebességgel ment le, a 3rdParty szerverről viszont irtózatosan lassan jött le az mplayer, például. Kissé érdekes ugyanitt a felhasználókezelés. Amikor a systrayen lévő frissítő ikonra kattintok, akkor nem lehet hozzáadni forrást, egyszerűen hibaüzenetet ad. Amikor viszont frissíteni szeretnék, akkor már megmondja, hogy a csoportkezelő(ha jól emlékszem zdm a rövidítés) szerint erre nincs jogom, DE, ha akarom, és megvan a root jelszó, akkor hozzáadhatom magam ehez a csoporthoz. Hozzáadtam magam. Innentől minden szépen ment.

Összegzésként elmondhatom, hogy egy nagyon jól összerakott, remek disztró ez. Valószínűleg magamnak úgy telepíténém éles rendszerre, hogy csak egy alap gnome desktop(tehát 0, vagy minimális további alkalmazás a fejlesztőeszközökön kívül, hogy azért fordítani tudjak programokat), majd miután beléptem, felkonfiguráltam, XGL+compiz, és Nvidia megvan, utána szépen felrakosgatni, amire szükségem lehet. Így kissebb, gyorsabb cuccot kapnék.

Említettem a lassú bootot. Nos, ez nem csak az első indításnál lassú. Amikor kiírtottam a számomra felesleges szolgáltatásokat, akkor sem lett gyorsabb. A splash kikapcsolható, ezzel nem éltem. Valószínűleg egy kernelfordítás megoldaná a lassú bootot, mert szerintem az initrd fut le mindig feleslegesen, és az nem egy gyors folyamat, viszont akkor elveszteném a gyönyörű témázott konzolt, ami jó,viszont szintén teljesen haszontalan.

Kíváncsi leszek a Dapper Drakere, vagy mi a neve az új Ubuntunak