pet78 blogja

XP vs Lubuntu

A dilemmám a következő. Van egy COMPAQ evo n600c típusú laptopom (PIII 1GHz, 512RAM). Nem tudom eldönteni hogy XP-t telepítsek vagy Lubuntut, mert bármelyik választása kompromisszumokkal jár. Használtam már mindkét rendszert a gépen huzamosabb ideig. XP-vel kezdte nálam a gép, 1 évig volt rajt, utána a Lubuntu szintén kb ugyan addig. A Lubuntu elég jó sebességgel futott a gépen, viszont nem működött sem a készenlét sem a hibernálás. A legnagyobb problémám viszont az volt hogy nem tudtam egyik videólejátszóval sem filmet lejátszani samba megosztásról (a google megsúgta hogy ez a fájlkezelő miatt van). Most XP van feltelepítve. Itt működik a készenlét és a hibernálás, filmet is tudok lejátszani megosztásról viszont sokkal lassabb az egész rendszer mint Lubuntu alatt. Az ablakok lassabban nyílnak meg, a böngészőben a weblapok is lassabban jönnek be. Ezért vagyok abban a helyzetben, hogy nem tudom mi legyen...
Windows XP SP3, Lubuntu 12.04 és 12.10, a böngésző mindkét oprendszernél a Chrome volt.
Azt hiszem még gondolkodnom kell...

PII "szerver" eddig bírta

Négy év után nyugdíjaztam a kedvenc itthoni "szerverem". Még anno ubuntu 8.04 server rendszerrel kezdte, azóta csak frissítve volt. Ez idő alatt majdnem folyamatosan ment kisebb nagyobb szünetekkel. A nyugdíjazás oka az volt hogy az utóbbi időben újraindításkor vagy bekapcsoláskor nem mindig akart felállni a rendszer. Úgy gondolom sok volt neki a 4db HDD (1db 40GB PATA, 1db 160GB PATA, 2db 160GB SATA).
Az új szerver egy IBM xseries eserver 205 lett. Átraktam a HDD-ket, a SATA kártyát, beállítottam az IP címet és már működött is a régi új rendszer. Eddig probléma nélkül.