PII "szerver" eddig bírta

 ( pet78 | 2012. december 17., hétfő - 13:54 )

Négy év után nyugdíjaztam a kedvenc itthoni "szerverem". Még anno ubuntu 8.04 server rendszerrel kezdte, azóta csak frissítve volt. Ez idő alatt majdnem folyamatosan ment kisebb nagyobb szünetekkel. A nyugdíjazás oka az volt hogy az utóbbi időben újraindításkor vagy bekapcsoláskor nem mindig akart felállni a rendszer. Úgy gondolom sok volt neki a 4db HDD (1db 40GB PATA, 1db 160GB PATA, 2db 160GB SATA).
Az új szerver egy IBM xseries eserver 205 lett. Átraktam a HDD-ket, a SATA kártyát, beállítottam az IP címet és már működött is a régi új rendszer. Eddig probléma nélkül.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sosem értettem, hogy miért kell ilyen ősrégi áramzabáló hangos csúnya vackokat otthon búgatni. Nem lenne jobb egy raspberry, mondjuk tápos USB keretben a vinyókkal?

--
http://neurogadget.com/

+1

Nem akarom védeni a régi gépeket. Azonban kíváncsi lennék egy tesztre, amiben négy USB-s merevlemezzel „felszerelt” Raspberry Pi mint „szerver” szerepelne. Az egy dolog, hogy a processzora esetleg erősebb, de az a tapasztalatom, hogy az IO teljesítménye elég harmatos egy átlagos 700 MHz-es P3-ashoz képest.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

--raspberry
++HP MicroServer

Ne viccelődjünk már a Raspival.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+++HM Micro. Nekem is van N40L. De msot jött ki az N54L, paraméterei ugyanazok, csak nem 1.5 AMD NEO van benne, hanem 1.6.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Csak több mint 2x annyit fogyasz, mint az N36L, és majdnem 2x annyit, mint az N40L. Amúgy természetesen igen, inkább uServer, mint RPi - főleg ennyi diszkre.

Bocs, de annál többet tud, mint amit kidobott, ráadásul pici, áramfelvétele lófütty. Nem azt mondtam, hogy felveszi a versenyt egy rendes szerverrel.

--
http://neurogadget.com/

Azert nem vagyok arrol meggyozodve, hogy felveszi a versenyt egy P2-essel az Rpi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De ez Celeron, nem Pentium! :P
(bár P2 idején talán nem volt olyan markáns a különbség...)

De, a P2 Cerka egy jó vicc volt.

--
http://neurogadget.com/

Akkor a P3 Celeron volt viszonylag használhatóbb? Régen volt, de arra tisztán emlékszem, hogy valamelyik széria egészen használható volt a "buta" Intelekből is

A P3 mindenféle szempontból ütős volt (a high-end P3 gyorsabb volt az első P4-eknél), úgyhogy igen lehet, hogy abból még a Cerka is elment szódával. :)

--
http://neurogadget.com/

Ha nem érted magadtól... szerintem akkor választ se várj a kérdésre, úgyse tudod majd elfogadni/megérteni azt! :D Feeling... (Egyébként Google jövőre fog átállni PI-re, ugye!? :P)

A feelinget megértem (nekem volt egy ideig rack formátumú poweredge -m, mindenből redundáns alkatrésszel, pl. dual táp, de nem tartott sokáig :), pont olyan dolgokat soroltam fel amik viszont objektív szempontok :)

--
http://neurogadget.com/

Gondolom, sokszor arról is van szó, hogy az új gépet neked kellene fizetni, a villanyt meg nem (pl. koleszben). Vagy a szervert egyben kellene befizetni, és évek alatt jön vissza, ráadásul épp nincs rá keret.

Otthonra nekem ez van 8GB RAM, SSD-vel. Ez azért nem túl drága, de mégsem egy Raspberry, belemegy 4 HD, és keveset is fogyaszt. És tényleg számít, hogy szerver, és nem szerverként használt desktop.

--
"Never trust a computer you can't lift."

"És tényleg számít, hogy szerver, és nem szerverként használt desktop."
Khöm, khöm...
Azért szervernek ne hívjuk már... :) Egy darab nyák az egész, egy harmatgyenge procival, passzív hűtéssel. :)
Amúgy azért a pénzért egy marha jó gép, nekem is van egy teszt célokra, de pl. kernelfordításnak azért már nem állnék neki... :)
A marketing ugyan elnevezte micro"server"-nek, de te is tudod, én is tudom, hogy rohadtul nem szerver ez a hardver, csak egy jobb dzsunkapc :)

Lehet hogy a hutes passziv, de valamilyen venti csak van benne, mert a hangja neha hallhato :-(

mitol szerver egy szerver es mitol dzsunkapc?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

egyszer volt egy sun x4150-em, dual xeon procival, 32G rammal, 8x10k rpm sas diszkkel...
na AZ server volt... :))

most vannak proliantok is sas lemezekkel, xeon procikkal, stb.
ezek valahol feluton vannak a dzsunkapcs server es a rendes server kozott, de inkabb kozelebb a serverhez.

a hp microserver viszont ezert az erert egy nagyon jo gep, de nem server, hiaba hasonlit ra, tavolrol.
integralt nyak az egesz, egy alkatreszcsere (memoria, bovitokartya, stb.) miatt szet kell szedni az egeszet, ki kell huzigalni az osszes kabelt az alaplaprol, hogy ki tudd huzni, a proci olyan harmatgyenge, hogy ha pl. titkositani akarod az adataidat felejtsd el, mert pl. aes nagyon megeszi, iscsi-re nem alkalmas, mert az alaplapi ethernet nem tud jumbo framet (legalabbis az enyem nem enged 1500 mtu-nal nagyobbat beallitani, lol! ), szerintem a proci is keves ahhoz, hogy rendesen kitoljon egy gigabitet, mikozben mondjuk raid paritasokat es checksumot szamoljonm ne adj' isten meg valami mas alkalmazas is fusson rajta, meg egy redundans tap sincs benne, stb.
arra, amire kitalaltak, hogy otthoni kis nas legyen belole, encryption nelkul, ezer a penzert tokeletes, de ez nem szerver.

Úgy érted, jó volt, ameddig a HP kevesebb, mint féláron adta :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ja :)

nekem meg megy a '97-es siemens primergym :)