PII "szerver" eddig bírta

Négy év után nyugdíjaztam a kedvenc itthoni "szerverem". Még anno ubuntu 8.04 server rendszerrel kezdte, azóta csak frissítve volt. Ez idő alatt majdnem folyamatosan ment kisebb nagyobb szünetekkel. A nyugdíjazás oka az volt hogy az utóbbi időben újraindításkor vagy bekapcsoláskor nem mindig akart felállni a rendszer. Úgy gondolom sok volt neki a 4db HDD (1db 40GB PATA, 1db 160GB PATA, 2db 160GB SATA).
Az új szerver egy IBM xseries eserver 205 lett. Átraktam a HDD-ket, a SATA kártyát, beállítottam az IP címet és már működött is a régi új rendszer. Eddig probléma nélkül.

Hozzászólások

Sosem értettem, hogy miért kell ilyen ősrégi áramzabáló hangos csúnya vackokat otthon búgatni. Nem lenne jobb egy raspberry, mondjuk tápos USB keretben a vinyókkal?

--
http://neurogadget.com/

Nem akarom védeni a régi gépeket. Azonban kíváncsi lennék egy tesztre, amiben négy USB-s merevlemezzel „felszerelt” Raspberry Pi mint „szerver” szerepelne. Az egy dolog, hogy a processzora esetleg erősebb, de az a tapasztalatom, hogy az IO teljesítménye elég harmatos egy átlagos 700 MHz-es P3-ashoz képest.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"És tényleg számít, hogy szerver, és nem szerverként használt desktop."
Khöm, khöm...
Azért szervernek ne hívjuk már... :) Egy darab nyák az egész, egy harmatgyenge procival, passzív hűtéssel. :)
Amúgy azért a pénzért egy marha jó gép, nekem is van egy teszt célokra, de pl. kernelfordításnak azért már nem állnék neki... :)
A marketing ugyan elnevezte micro"server"-nek, de te is tudod, én is tudom, hogy rohadtul nem szerver ez a hardver, csak egy jobb dzsunkapc :)

egyszer volt egy sun x4150-em, dual xeon procival, 32G rammal, 8x10k rpm sas diszkkel...
na AZ server volt... :))

most vannak proliantok is sas lemezekkel, xeon procikkal, stb.
ezek valahol feluton vannak a dzsunkapcs server es a rendes server kozott, de inkabb kozelebb a serverhez.

a hp microserver viszont ezert az erert egy nagyon jo gep, de nem server, hiaba hasonlit ra, tavolrol.
integralt nyak az egesz, egy alkatreszcsere (memoria, bovitokartya, stb.) miatt szet kell szedni az egeszet, ki kell huzigalni az osszes kabelt az alaplaprol, hogy ki tudd huzni, a proci olyan harmatgyenge, hogy ha pl. titkositani akarod az adataidat felejtsd el, mert pl. aes nagyon megeszi, iscsi-re nem alkalmas, mert az alaplapi ethernet nem tud jumbo framet (legalabbis az enyem nem enged 1500 mtu-nal nagyobbat beallitani, lol! ), szerintem a proci is keves ahhoz, hogy rendesen kitoljon egy gigabitet, mikozben mondjuk raid paritasokat es checksumot szamoljonm ne adj' isten meg valami mas alkalmazas is fusson rajta, meg egy redundans tap sincs benne, stb.
arra, amire kitalaltak, hogy otthoni kis nas legyen belole, encryption nelkul, ezer a penzert tokeletes, de ez nem szerver.

nekem meg megy a '97-es siemens primergym :)