saabi blogja

a helyesen formázott SHA1 checksum sorban KÉT space van

Ezt feljegyzem magamnak: ha checksum ellenőrzéshez checksum file-t készítek - hisz a weboldalakon általában csak az ellenörző összeg szerepel - akkor az ellenörző összeget és a filenevet _KÉT_ szóközzel kell elválasztani:

a51b90f3dd4585781293ea08adde60eeb9cfa94670943bd99e9c07f13a259539 rhel-server-6.5-x86_64-dvd.iso

Azért elbeszélgetnék azzal, aki ezt kitalálta, az élet szépségeiről és a szóközök számáról. Hát miért nem tök mindegy, hogy hány és milyen space választja el az elemeket a sorban? Mi ez, az a Antiochiai Szent Gránát, aminek a Szent Biztosítószeg kihúzása után pontosan háromig kell számlálni és eldobni?

Walkera QR X350 + G-2D összeszerelve

Ma felszereltem a G-2D gimbalt az X350-es quadrocopterre és egy kölcsön GoPróval a lakásban - nem reptetve - leteszteltem, jó lesz. Már csak egy saját kamera és némi jó idő - kint éppen esik az eső, pont nem erre van szükségem most - kellene, hogy valami lakatlan területen kipróbáljam.
További fejlesztési lehetőségek:
- X350 Pro ház, hogy nagyobb aksi belférjen
- valamilyen videó jeladó és egy vevő + monitor (lehetőleg egybeépítve) hogy lássam amit a kamera lát
- X350 Pro flight controller (Devo-M) a jelenlegi helyett

Vagy egy teljesen új kopter, lehetőleg egy hexa (DJI F550 például) vagy egy octo, pixhawk vagy APM FC-vel. És akkor kérdés, hogy maradjon-e a Devo 7-es távirányító? :-) Najó, az OTP még nem esett a fejemre.

Halfdome, Yosemite

Nézegetem az új Mac OS X Yosemite-ből szerzett háttérképet mikor rádöbbenek, hogy azt a Halfdome-ot ábrázolja, amiről réges-régen a HP csúcsszámítógépe, a Superdome kapta a nevét. Nyilván tök véletlen, ráadásul talán a Halfdome Yosemite egyik legnépszerűbb látványossága, de nekem tetszik ez az elképzelt kapcsolat.

Kerékpározás a budai felső rakparton

Tegnap a fiaim az iskolai kirándulást a Batthyány téri hajóállomáson fejezték be. Jó idő volt, messze sincs, inkább kisétáltam értük. Megbántam, mert a budai felső rakparton, köszönhetően a kerékpárosoknak, élet- és balesetveszélyes sétálni. Bár számos tábla jelzi, hogy maximum 10 Km/h sebességgel lehet közlekedni, erre - mondhtanám, szokás szerint - magasról és nagy ívben szarik a kerékpárosok egy kisebb, de így is elég jelentős számú köre. Miután igen hamar meguntam, hogy a két fiam folyamatosan regulázzam és egy járdán is állandóan veszekedjek velük, hogy csak falhoz simulva közlekedjenek, inkább átmentünk a Fő utcára, ahol nézelődni nincs mit, a levegőt meg a dugóban álló autók rontják, de legalább nem akarnak elütni.
Elgondolkoztam azon is, hogy aki szembe jön és eszetlenül gyorsan, annak egy pillanatra megfogom a kormányát. Épp csak annyira, hogy az keresztbe forduljon és amikor a delikvens az első keréken átrepülve az aszfaltot nyalja, elgondolkozzon, érdemes-e egy gyalogosokkal zsúfolt, sebességkorlátozott úton száguldozni. De egyrészt gyerekekkel voltam, ezért nem bonyolítottam az életem, másrészt nem ezeket a retardált kerékpárosokat tartom a probléma fő okának, hanem azt az elvetemült állatot, aki a kerékpárutat egy olyan sétányra tervezte, ahol rengeteg gyalogos közlekedik, bóklászik, fényképezi a Parlament épületét meg mindent.

Memória modulok

Találtam a szekrényemben kb. 2kg 32MB EDO RAM-ot, egy kollegám hagyatéka. Mire lehet ezeket használni?
A tárolásuk teljesen szakszerűtlen, egy papír boritékban vannak, esélyes hogy némelyik hibás. De fogalmam sincs, hogy lehetne erről meggyőződni.

RHCE

Ha már mindenhol dicsekszem, miért éppen a HUP maradjon ki? Pénteken megszereztem az RHCSA és RHCE minősítéseket. Ha jól tudom, ezek három évre érvényesek. Az RHCE már RHEL4-re és RHEL5-re megvolt, ez idén januárban vált elavulttá.

HP BL870c i2

A HP BL870c i2 az új HP Integrity blade servercsalád középső tagja. Tudása kétszerese a legkisebb, BL860c i2-es gépnek. Nem véletlen, mivel éppen két BL860c i2-es gépből áll. A nagyobbat, a BL890c i2-t pedig négy penge alkotja. A BL860c i2-es pengéket az SBL-nek (Scaleable BladeLink v. Integrity BladeLink) nevezett interconnect eszköz kapcsolja össze nagyobb gépekké. Ennek a legnagyobb előnye, hogy egy kinőtt BL860c i2-t nem kell lecserélni, csak tenni kell mellé még egyet és összekapcsolni.

Jobsnak igaza van!

A Shockwave Flash valóban egy adag anyagcserevégtermék! Ma reggel már vagy tízszer elszállt egy órán belül. Szerencse, hogy a Chrome-ot ez már nem rántja magával. Miért ragaszkodnak az emberek ehhez a szarhoz? (jó, tudom, a tartalom miatt. De miért ebben készülnek tartalmak?)

Integrity Blade Starter Kit

Most olvastam, hogy aki rendel HP-UX 11i v3-at (VSE-OE, HA-OE vagy DC-OE) és hozzá támogatást, az kap egy ingyenes Integrity Blade Starter Kitet. A starter kit az alábbiakból áll:

 • c7000-es keret:
  • négy táp
  • táp modul
  • négy ventillátor
  • egy ethernet pass-through modul
 • HP Integrity BL860c server blade, Intel® Itanium® dual-core processorral
 • 8G memória

Van egy csomó feltétel ezzel kapcsolatban, a lényeg, hogy ez az akció leendő ügyfeleknek szól. Az akció 2010/06/31-ig él. Részletek itt.

Minősítések

A már meglévő RHCE (v4, v5) mellé úgy döntöttem, szükség lesz egy Novel CLP-re is. Most csinálom a három traininget, utána már csak a vizsgázni kéne. Ha volna hol, mert sajnos a hazai vizsgaközpontok oldalán még nem találtam SLE11 CLA és CLP vizsgákat. :-(

Microsoft böngészőjéről és egyéb szolgáltatásokról...

Elgondolkoztam azon, hogy mostanában (?) erősen támadják a Microsoftot, ne csak a saját böngészőjét adja az operációs rendszerével.Érdekes, hogy ugyanez fel sem merült, teszem azt, a filerendszer töredezettségmentesítőjével, a beépített tűzfallal, vagy akár a két szövegszerkesztővel kapcsolatban.

A Microsoft - mint a többi gyártó - teljes megoldást próbál a vevőinek szállítani. Így az általa szállított operációs rendszernek és alkalmazás halmaznak alkalmasnak kell lennie egy átlagos - és akkor persze vitatkozhatunk azon, hogy mi átlagos - számítógéphasználó alapigényeinek - ezen is vitatkozhatunk persze - kiszolgálására. Észre kell venni, hogy a Microsoft nem törekszik - és sose törekedett - ezen igények legmagasabb szintű kielégítésére. Ha megvizsgáljuk a Windowsban található alkalmazásokat, észrevehetjük, hogy azok nem a legtökéletesebbek. Véleményem szerint azért, mert a számítástechnikával foglalkozó céges jelentős hányada él meg abból, hogy a különböző Windows verziókban található megoldások helyett, azoknál jobban működőket, jobban használhatókat árul.
Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • beépített töredezettségmentesítő kontra Diskeeper
 • beépített tűzfal kontra ZoneAlarm
 • notepad, wordpad kontra vi... izé... szóval ezeknél azért vannak jobb szövegszerkesztők :-)
 • beépített vírusirtó... ilyen mondjuk nincs, de van a Windows Defender ami nem vírus irtó vagy tűzfal hanem egy harmadik izé, de ahelyett is vannak jobb megoldások. Azért vagyok bizonytalan mert nálam ezt és a vírusírtó funkciót a Symantec antivírus programja látja el
 • beépített filekezelő kontra Total Commander

A fenti lista természetesen távolról sem teljes, jómagam sose voltam nagy Windows berhelő, általában megfelelnek azok az alkalmazások amelyeket az operációs rendszerrel szállítanak.

Mac OS X magyarul

Tegnap óta letölthető a Mac OS X magyaritása innen. Még nem próbáltam ki, de azt olvastam, szokás szerint letiltja a további software frissitéseket. Ez a 10.5.6-os Mac OS-re való, de letölthetőek csomagok korábbi - szintén a 10.5-ös családból - verziókra is.

ITIL v3 Foundation

Ezt is megértem, soft-skill trainingen vagyok. Persze nem panaszkadohatok, saját döntés volt. Mintegy megelőzve a kötelezővé tételt. Kezdem érteni, miért kell egy egyszerű supportosnak ilyenre mennie. Hogy ne akarjon a managerei állására pályázni. Belehülyülnék, ha napi rutin szintjén kellene ilyesmivel foglalkozzak.
Asszem a jövő héten keresek egy hard-core HP-UX traininget hogy helyrerázzam a lelkivilágom. :-D