asch blogja

Industrial Shields Ardbox Relay teardown

 ( asch | 2019. július 19., péntek - 21:47 )

Valamikor régebben vettem egy ilyet: https://www.industrialshields.com/shop/product/plc-arduino-ardbox-plc-20-i-os-relay-hf-18?category=2 a leírása alapján "8 Outputs Relay 220Vac"

Előző télen ez vezérelte a fűtést, nem volt túl bonyolult dolga, sima hiszterézises szabályzót csináltam, és ez a dolog kapcsolgatta a két kör szivattyúját. Egyszerű, nagyszerű, teljesen jól működött. Ellenben még egyéb funkciókat is rá akartam kötni, ami miatt újra kellett programozni és a programozás alatt valamiért sikerült brickelnem. Nem tudom mit rontottam el, úgyhogy ebbe nem is mennék bele, hanem érdekesebb lesz, hogy szétszedtem és lefotóztam amit találtam benne.

Lapozás után meztelen NYÁK-okban gyönyörködhetsz, nyájas olvasó!

Egyenlők és egyenlőtlenebbek a facebook szivárványos csillámpónis világában

 ( asch | 2019. július 11., csütörtök - 23:40 )

A facebook az egyenlőség jegyében feltalálta az egyenlőtlenebbek kategóriáját! "Dangerous Indviduals" policy-nek nevezte el. Mit kell tudni róla? Azt, hogy akit a facebook veszélyes individuumnak nyilvánít, arra legálisan lehet halálos fenyegetéseket szórni! Őt (akarommondani AZT) nem védi a facebook Community Guideline-ja.

És ki lesz Dangerous Individual? Melyik hivatalos szerv állapítja meg a veszélyes státuszt? Az államfő? Az atyaúristen? A legfelsőbb bíróság? Nem! A média. Idézet:

Multithreading 8 bites AVR-en, avagy villog a LED, de rohadt bonyolultan ám

 ( asch | 2019. május 23., csütörtök - 1:31 )

Vettem egy Controllino MAXI-t, amiben ATMega2560-as csip van, és lényegében Arduino kompatibilisen lehet programozni. Ki kell próbálni, hogy ha esetleg nem működne, akkor vissza tudjam küldeni! Nosza, csináljunk hozzá Hello World programot! De ne akármilyet! Többszálút!

Repost: reinvent the wheel

 ( asch | 2019. május 2., csütörtök - 14:26 )

Hosszú idő után újra vicces xkcd poszt van: https://xkcd.com/2140/

Szeretettel küldöm a "Not Invented Here Szindróma" kritikusainak!

Mikor érjük már utól a nyugatot? NSFW

 ( asch | 2019. március 16., szombat - 2:41 )

Vigyázó szemetek nyugatra vessétek! Lássuk hol tart a nyugat!

"In Their Own Words: Parents of Kids Who Think They Are Trans Speak Out"

https://www.thepublicdiscourse.com/2019/02/49686/

"My daughter, at age fourteen, spontaneously decided that she is actually a male."

Járműadat lekérdezés ingyenes \o/

 ( asch | 2019. február 9., szombat - 19:27 )

Aki esetleg a Holdon élne és nem hallotta volna, annak új információ lehet, hogy idéntől ingyenesen használható a jármű adatnyilvántartó rendszer hétköznapi - működő ügyfélkapu regisztrációval rendelkező - userek részére is!

Ennek örömére lekérdeztem a saját kocsimat. Sajnos pont az én tulajdonlásom előtti időkről még nincsen fenn adat, de azért jó tudni, hogy működik ez a rendszer. Nosztalkgikus fotókat is találtam, már bánom hogy nem álltam bele a képbe a vizsgaállomáson!

Link: https://szuf.magyarorszag.hu/jszp_szuf_nyilvanosadatvalasz

Ha engeded, hogy a fiúk bírkózzanak, akkor toxikus férfi vagy!

 ( asch | 2019. január 15., kedd - 21:09 )

Babázzanak inkább! A Gillette új reklámja a termék népszerűsítése helyett a férfiakat akarja kioktatni. Ezen most felhúztam magam!

Itt lehet diszlájkolni:

https://www.youtube.com/watch?v=koPmuEyP3a0

Már csak 13 641 000 diszlják és leelőzi a Youtube rewindot! Hajrá! Meglesz az, ha mindenki hoz magával még egy embert!

A Google nem csak jócég, de jó cenzor is akar lenni

 ( asch | 2018. október 10., szerda - 19:19 )

Kiszivárgott egy belső dokumentum, ami arról szól, hogy hogyan kell "az eszmék közvetlen piacából" "a biztonság és az udvariasság érdekében jól rendezett helyjé" válni (Google translate-tel fordítottam).

Itt található az eredeti hír: https://www.breitbart.com/tech/2018/10/09/the-good-censor-leaked-google-briefing-admits-abandonment-of-free-speech-for-safety-and-civility/

Rezonancia a távolságmérőben (Kalandozásaim 4)

 ( asch | 2018. július 2., hétfő - 9:36 )

A harmadik kalandozós bejegyzésben leírtam, hogy a Sparkfun Inventor Kit robotjában a távolság érzékelő nem működött tökéletesen. Hétvégén sikerült a problémának a végére járni.

A NYÁK és A PÁKa napja

 ( asch | 2018. június 20., szerda - 17:08 )

Leszállították A NYÁKot. Nosza, elő A PÁKát és bele az alkatrészeket!

Az előző posztban tárgyalt Peltier vezérlő hőszabályzóról van szó. Ez az első általam tervezett és le is gyártatott NYÁK. Nagyon szép lett, minőségi munkát végeztek a nyakaruhaz.hu-nál. Jól működött a széles vezetékeket a maszkra átmásoló programocskám, és valóban forraszthatóak lettek a nagyáramű vonalak.

A mai kép érzékeny lelkűek számára sem veszélyes, mindenki nyugodtan lapozhat!

Apák napja

 ( asch | 2018. június 17., vasárnap - 10:48 )

Boldog apák napját kívánok mindenkinek!

Kalandozásaim az elektronok világában 3

 ( asch | 2018. június 12., kedd - 21:17 )

Még régebben a 8 éves unokaöcsémnek születésnapjára vettem egy Sparkfun Inventor's Kit-et. Végre volt rá idő, hogy játsszunk is vele. Nem tudom hány éves kortól ajánlott ilyesmivel játszani, kicsit talán korai neki, de ártani talán nem fog.

A füzet alapján kezdtük el összeszerelni,

Kalandozásaim az elektronok világában 2

 ( asch | 2018. június 5., kedd - 2:47 )

Megérkezett a Texas TTL Receptek könyv, amit rendeltem. '78-as második átdolgozott kiadás (az új nemzetközi szabványoknak megfelelő jelölésrendszerrel), szépállapotú antikvár példány. Az élén a felirat teljesen kifakult, a címlap viszont szép színes. A belseje olyan, mintha én olvasnám először. Úgy néz ki egy polcon töltötte az első és utolsó 40 évét a könyv. Nálam sajnos koszolódnak és gyűrődnek is a könyvek, de még így is rendeltetésszerűbben lesz használva mint eddig :-).

Kalandozásaim az elektronok világában

 ( asch | 2018. május 20., vasárnap - 16:23 )

Ott kezdődött, hogy automatizálni szeretném a redőny reggeli felhúzását, hogy mire megszólal az ébresztő, addigra legyen világos a szobában. Mint az közismert az ember cirkadián rutmusát megzavarják a mesterséges fények, ezért leengedett redőnnyel alszunk. Viszont ez is összezavarja a ritmust, mert így meg nem jön be a felkelő nap fénye. Ha nem akarunk éjjeli őrt állítani aki húzogatja a redőnyt, akkor ezt a problémát csak automatizmussal lehet megoldani.

(Tipikus példája ez annak, hogy a civilizáció által okozott humán problémákat csak mégtöbb civilizációval lehet megoldani. :-)

Vigyázat! A prototípus áramkörről készült kép a lelki nyugalom megzavarására alkalmas lehet!

Ajax lista válaszidő

 ( asch | 2018. január 11., csütörtök - 1:26 )

Nem hagyott nyugodni a "Gyors adatrögzítés webes felületen" topik. Szerettem volna kipróbálni, hogy tulajdonképpen milyen válaszidőket is lehet elérni manapság böngészőben localhoston futó szerverrel, ha erőfeszítést teszünk bele, hogy kicsi legyen az.

Amolyan programozási kataként írtam egy minimális kliens-szerver keretrendszert, ami legjobb tudásom szerint közelíti az optimálist. (Sima Ajax kérésekkel működik, websocket-tel lehetne még gyorsabbat csinálni, de azt most kihagytam.)

A jégemberben még van élet!

 ( asch | 2017. május 28., vasárnap - 0:15 )

"Räikkönen a 2008-as Francia GP-n volt legutóbb pole-on, 128 versennyel ezelőtt, ennél nagyobb kihagyással senki nem szerzett első rajthelyet az F1-ben." Ezt a rekordot egyhamar nem fogja elvenni tőle senki! Még Fred sem! A zsenialitása kétségtelen!

Elkészült az RCOM kommunikációs szoftver első publikus verziója

 ( asch | 2017. január 26., csütörtök - 1:52 )

Örömmel jelentem, hogy elkészült az eddig titokban fejlesztett remekmű első publikus "proof-of-concept" verziója!

Mi az RCOM? Szabad szoftver, ami audio/video kommunikációra, illetve képernyőmegosztásra használható. Tehát arra való, mint a Skype, vagy a WebEx, de szabad szoftver, és saját szerveren titkosított csatornán üzemeltethető.

Miért? Mert akinek fontos a privacy, az saját szerveren üzemeltetett titkosított szolgáltatáson keresztül kommunikál.

Download: http://rizsi.com/rcom/

Quickstart leírás: https://github.com/rizsi/rcom/blob/master/README.asciidoc#quickstart

KÉP HAJTÁS UTÁN!

R-BASIC preview release

 ( asch | 2016. augusztus 17., szerda - 4:17 )

Elkészült a BASIC interpreter hobbi projektem első nyilvános preview release-e.

Feature-ök:

Szép volt, fiúk!

 ( asch | 2016. június 26., vasárnap - 22:57 )

Erre a szezonra az utolsó ilyen bejegyzésem lesz, ígérem a fanyalgóknak! :-)

Sajnos kiestünk :-(, de összességében nagyon szép volt a kijutás és a csoportelsőség is. A mai meccsen is voltak jó pillanatok, kár, hogy pechünkre még egy szépítő gól sem jött össze. Büszke vagyok a CSAPATra!

Szép volt, fiúk!

 ( asch | 2016. június 22., szerda - 22:03 )

Magyarország : Izland - 1 : 1
Magyarország : Portugália - 3 : 3

Az izlandi meccs után elfelejtettem gratulálni, úgyhogy most a kettőt egybeveszem.

Csoportelsőként megyünk tovább! Ez igen!

Szép volt, fiúk!

 ( asch | 2016. június 15., szerda - 16:07 )

Magyarország : Ausztria - 2 : 0

This version is very old! Please upgrade!

 ( asch | 2016. április 6., szerda - 12:26 )

Ezzel a címmel fogad az XScreenSaver, amikor belépek a számítógépemre. A vicc az, hogy folyamatosan frissítem az uborkámat, és ráadásul nem is LTS-t használok, hanem mindig az utolsó release-t. Szóval felhasználóként megteszek mindent, ami tőlem elvárható. Legalábbis eddig azt hittem.

Tök jó kis háborúzgatás folyik a felhasználók a disztrók és az eredeti fejlesztő között, akinek elszállt az agya amiatt, hogy évekkel azelőtt javított hibákkal keresték meg rendszeresen a felhasználói.

Oktatási célú disztibúció

 ( asch | 2014. november 12., szerda - 13:47 )

Azon gondolkodtam a napokban, hogy hogyan kellene a programozást _jól_ tanítani? Milyen eszközt érdemes adni a gyerekeknek, és ahhoz milyen oktatást?

Eddig azt gondoltam, hogy a mai gyerekeknek sokkal jobb dolguk van: iszonyatos képességű gépekhez jutnak (én a C64, Enterprise korszakban kezdtem, de még 286-oshoz képest is ég és föld a mai helyzet), plusz bármilyen információt el tudnak érni egyetlen pillanat alatt ingyen a neten. Az volt eddig a koncepcióm, hogy:

Giga Kudo a szabad video driver feljesztőknek!

 ( asch | 2014. november 4., kedd - 17:21 )

Az NVIDIA gyári vezérlővel folyton szívni szoktam Ubuntu alatt. Lehet, hogy hülye vagyok, lehet, hogy azért van mert minden vacakból felteszem a dev csomagokat is, de folyton eltörik valami. Most legutóbb a GLES-t nem sikerült életre lehellnem 64 bites rendszeren (hiányzott az NVIDIA által szállított GLES lib a csomagból). De legalább megpróbáltam, és a vége az lett, hogy boot után amikor az X indult volna egy szép mattfekete képernyő fogadott. És akkor meglett az elhatározás: dobom a gyárit, és kipróbálom a Nouveau-t!

Ekkor jött a meglepetés:

Kerek 70 év

 ( asch | 2014. október 30., csütörtök - 1:48 )

Ma nekiláttam egy régóta húzódó otthoni projetnek: kibontottam az ablak alatti - radiátor mögötti fa burkolatot, hogy pur-habbal mögészigeteljek. Mindigis eléggé huzatos volt ez a rész, de eddig nem érte el az ingerküszöbömet, hogy megjavítsam.