asch blogja

[KV] [vakcina] [Bill Gates] Some of [the side effects] them is not dramatic. It is just super painful.

Készült egy interjú Bill Gates-szel a CBS-en ezzel a felirattal a képernyőn: "Bill Gates on coronavirus vaccine trials"

Fel is került Youtube-ra, de sajnos az eredetit már nem találom csak egy kommentált változatot. Megvan valakinek a linkje ennek az interjúnak?

Kvadratúra jel számláló ATTiny-vel megvalósítva

Hiányzott egy mikrovezérlős projekt, de forrasztani nem nagyon szeretek. Ezért bevállaltam, hogy másvalaki hobbiprojektjéhez megírom a programot. A cél az volt, hogy egy esztergához készített műszert új funkciókkal lássunk el. A műszer alapfunkciója az, hogy két lineáris kvadratúra jeladó alapján kijelzi, hogy pontosan hol áll az eszterga kocsija. A munka során jócskán beleástam magam a kvadratúra számláló megvalósításba, erről fog szólni a blogpószt.

Nagymama

Elképzelem milyen volna,
ha nagymamára hallgatnék.
Percenként háromszor kezet mosnék,
baktérium ne másszon rája!

Fertőtlenítném cipőm talpát,
nehogy megtelepedjen rajta a kórság,
Éles dolgot ne adj kezembe,
Bőrömet nehogy sérülés érje!

Elkészült az RCOM kommunikációs szoftver 0.0.5. verziója

A "karantén" alatt szükségessé vált, hogy a nagy "kémszervezetek" árgus szemeit elkerülve is tudjak online kommunikálni. Mégiscsak nonszensz, hogy mostantól a privát beszélgetések óriási százaléka is amerikai szervezetek szerverein megy át. Csodálkozom is, hogy a COVID-19 ezen aspektusával nem nagyon foglalkozik a sajtó.

Ezért az RCOM videochat programomat leporoltam. Ez a program a streameket saját szerveren ssh csatornán keresztül küldi át, tehát a titkossága a saját szerverre SSH-zással egyenértékű. Természetesen otthoni szervert is használhatunk, ha ki tudunk nyitni egy TCP portot a külvilág felé.

John McAfee interjú!

Q: "Do you think privacy coins will trump BTC? Or will BTC just implement a layer 2 solution for privacy?"

A: "Well. I know this much about software engineering (laugh :-) and architectural development. You cannot take a system with no thought of security and then tack on or wrap around or add to a security package that would be architecturally sound or makes any sense whatsoever. Can't be done." ...

L O L - azért vannak itt áthallások :-)

Itt lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=fkIo93WeOZ4&t=1360

Industrial Shields Ardbox Relay teardown

Valamikor régebben vettem egy ilyet: https://www.industrialshields.com/shop/product/plc-arduino-ardbox-plc-2… a leírása alapján "8 Outputs Relay 220Vac"

Előző télen ez vezérelte a fűtést, nem volt túl bonyolult dolga, sima hiszterézises szabályzót csináltam, és ez a dolog kapcsolgatta a két kör szivattyúját. Egyszerű, nagyszerű, teljesen jól működött. Ellenben még egyéb funkciókat is rá akartam kötni, ami miatt újra kellett programozni és a programozás alatt valamiért sikerült brickelnem. Nem tudom mit rontottam el, úgyhogy ebbe nem is mennék bele, hanem érdekesebb lesz, hogy szétszedtem és lefotóztam amit találtam benne.

Lapozás után meztelen NYÁK-okban gyönyörködhetsz, nyájas olvasó!

Egyenlők és egyenlőtlenebbek a facebook szivárványos csillámpónis világában

A facebook az egyenlőség jegyében feltalálta az egyenlőtlenebbek kategóriáját! "Dangerous Indviduals" policy-nek nevezte el. Mit kell tudni róla? Azt, hogy akit a facebook veszélyes individuumnak nyilvánít, arra legálisan lehet halálos fenyegetéseket szórni! Őt (akarommondani AZT) nem védi a facebook Community Guideline-ja.

És ki lesz Dangerous Individual? Melyik hivatalos szerv állapítja meg a veszélyes státuszt? Az államfő? Az atyaúristen? A legfelsőbb bíróság? Nem! A média. Idézet:

"wherein criminal/predator status has been established by media reports, market knowledge of news event, etc.)."

Multithreading 8 bites AVR-en, avagy villog a LED, de rohadt bonyolultan ám

Vettem egy Controllino MAXI-t, amiben ATMega2560-as csip van, és lényegében Arduino kompatibilisen lehet programozni. Ki kell próbálni, hogy ha esetleg nem működne, akkor vissza tudjam küldeni! Nosza, csináljunk hozzá Hello World programot! De ne akármilyet! Többszálút!

A fűtés vezérlésemet akarom áttenni erre az új vezérlőre, mert a jelenlegi megoldásom offline működik egy hasonló, de Ethernet vezérlő nélküli PLC-vel. Egy Industrial Shields márkájú vezérlőm van jelenleg, ami teljesen jó, de ez a Controllino egy kicsit profibbnak néz ki, úgyhogy ki akartam próbálni.

Mikor érjük már utól a nyugatot? NSFW

Vigyázó szemetek nyugatra vessétek! Lássuk hol tart a nyugat!

"In Their Own Words: Parents of Kids Who Think They Are Trans Speak Out"

https://www.thepublicdiscourse.com/2019/02/49686/

"My daughter, at age fourteen, spontaneously decided that she is actually a male."

Az anyának segítségre volt szüksége. Kapott is segítséget: "At age sixteen, my daughter ran away and reported to the Department of Child Services that she felt unsafe living with me because I refused to refer to her using male pronouns or her chosen male name."..."they forced me to meet with a trans-identified person to “educate” me on these issues"

Járműadat lekérdezés ingyenes \o/

Aki esetleg a Holdon élne és nem hallotta volna, annak új információ lehet, hogy idéntől ingyenesen használható a jármű adatnyilvántartó rendszer hétköznapi - működő ügyfélkapu regisztrációval rendelkező - userek részére is!

Ennek örömére lekérdeztem a saját kocsimat. Sajnos pont az én tulajdonlásom előtti időkről még nincsen fenn adat, de azért jó tudni, hogy működik ez a rendszer. Nosztalkgikus fotókat is találtam, már bánom hogy nem álltam bele a képbe a vizsgaállomáson!

Link: https://szuf.magyarorszag.hu/jszp_szuf_nyilvanosadatvalasz

Ha engeded, hogy a fiúk bírkózzanak, akkor toxikus férfi vagy!

Babázzanak inkább! A Gillette új reklámja a termék népszerűsítése helyett a férfiakat akarja kioktatni. Ezen most felhúztam magam!

Itt lehet diszlájkolni:

https://www.youtube.com/watch?v=koPmuEyP3a0

Már csak 13 641 000 diszlják és leelőzi a Youtube rewindot! Hajrá! Meglesz az, ha mindenki hoz magával még egy embert!

Rezonancia a távolságmérőben (Kalandozásaim 4)

A harmadik kalandozós bejegyzésben leírtam, hogy a Sparkfun Inventor Kit robotjában a távolság érzékelő nem működött tökéletesen. Hétvégén sikerült a problémának a végére járni.

Unokaöcsémmel kiszkópoltuk, hogy a RedBoard (Arduino UNO klón) 3-as és 11-es pin-jén a PWM frekvenciája majdnem pontosan 500Hz (gyanúm szerint pontosan 16MHz/256/128=488,28Hz). Gyanús volt, hogy a távmérő 40kHz-ét (adatlap szerint) ennek egy felharmonikusa zavarja meg. Ezért kipróbáltuk, hogy a program loggolja a távméréseket, de a motorokat lehúzzuk a vezérlőről, akkor mi történik?

A NYÁK és A PÁKa napja

Leszállították A NYÁKot. Nosza, elő A PÁKát és bele az alkatrészeket!

Az előző posztban tárgyalt Peltier vezérlő hőszabályzóról van szó. Ez az első általam tervezett és le is gyártatott NYÁK. Nagyon szép lett, minőségi munkát végeztek a nyakaruhaz.hu-nál. Jól működött a széles vezetékeket a maszkra átmásoló programocskám, és valóban forraszthatóak lettek a nagyáramű vonalak.

A mai kép érzékeny lelkűek számára sem veszélyes, mindenki nyugodtan lapozhat!

Kalandozásaim az elektronok világában 3

Még régebben a 8 éves unokaöcsémnek születésnapjára vettem egy Sparkfun Inventor's Kit-et. Végre volt rá idő, hogy játsszunk is vele. Nem tudom hány éves kortól ajánlott ilyesmivel játszani, kicsit talán korai neki, de ártani talán nem fog.

A füzet alapján kezdtük el összeszerelni,

Kalandozásaim az elektronok világában 2

Megérkezett a Texas TTL Receptek könyv, amit rendeltem. '78-as második átdolgozott kiadás (az új nemzetközi szabványoknak megfelelő jelölésrendszerrel), szépállapotú antikvár példány. Az élén a felirat teljesen kifakult, a címlap viszont szép színes. A belseje olyan, mintha én olvasnám először. Úgy néz ki egy polcon töltötte az első és utolsó 40 évét a könyv. Nálam sajnos koszolódnak és gyűrődnek is a könyvek, de még így is rendeltetésszerűbben lesz használva mint eddig :-). (Kivéve ha egy hihetetlen pedáns mérnöké volt, aki úgy vigyázott rá 40 évig, hogy 1000 Forintot érjen még ma is!) Érdekes, hasznos könyv. Az első pár oldal sétagalopp "ezt már tudtam" és "hehe értem" érzéssel. Aztán úgy durvul be, hogy egy szemvillanás után vissza kellett lapozni és többször újraolvasni. Ezek a tranziens jelenségek nem egyszerűek... A Boole algebra és kapukból kialakított hálózatok rész kicsit feleslegesnek hat, a mikrovezérlők idején miért akarnék ilyet csinálni? Meg tanultam is digitből. Annakidején gondolom nem egy hamburger ára volt egy 8085-ös processzor, úgyhogy akkor még kapukból építettek logikákat.

Kalandozásaim az elektronok világában

Ott kezdődött, hogy automatizálni szeretném a redőny reggeli felhúzását, hogy mire megszólal az ébresztő, addigra legyen világos a szobában. Mint az közismert az ember cirkadián rutmusát megzavarják a mesterséges fények, ezért leengedett redőnnyel alszunk. Viszont ez is összezavarja a ritmust, mert így meg nem jön be a felkelő nap fénye. Ha nem akarunk éjjeli őrt állítani aki húzogatja a redőnyt, akkor ezt a problémát csak automatizmussal lehet megoldani.

(Tipikus példája ez annak, hogy a civilizáció által okozott humán problémákat csak mégtöbb civilizációval lehet megoldani. :-)

Vigyázat! A prototípus áramkörről készült kép a lelki nyugalom megzavarására alkalmas lehet!

Ajax lista válaszidő

Nem hagyott nyugodni a "Gyors adatrögzítés webes felületen" topik. Szerettem volna kipróbálni, hogy tulajdonképpen milyen válaszidőket is lehet elérni manapság böngészőben localhoston futó szerverrel, ha erőfeszítést teszünk bele, hogy kicsi legyen az.

Amolyan programozási kataként írtam egy minimális kliens-szerver keretrendszert, ami legjobb tudásom szerint közelíti az optimálist. (Sima Ajax kérésekkel működik, websocket-tel lehetne még gyorsabbat csinálni, de azt most kihagytam.)

Szöget ütött a fejembe az a megjegyzés, hogy a választó listák nagyon nem optimálisak a böngészőkben, ezért arra csináltam az első mérést. És valóban érdekes eredményt kaptam.